Kolosej
Film distribucije Continental Film

Sončna svetloba

znanstveno-fantastični triler
Prihajajo dnevi teme.
Na sporedu od: 12.4.2007, Kolosej Ljubljana
1h 47min / 107min
Leto: 2007
Scenarij: Alex Garland
Režija: Danny Boyle
V bližnji prihodnosti sonce prične ugašati, zato ljudje ustvarijo posebno vesoljsko plovilo, ki bi z detonacijo močne bombe omogočila preživetje na Zemlji. Na dolgi poti se mora posadka spopadati z osamljenostjo in strahom, skrivnosten signal s plovila, ki je poletelo pred njimi, a ni opravilo svoje naloge, pa njihovo popotovanje spremeni v bitko za življenje in smrt. V neskončni praznini vesolja njihovo usodo in prihodnost vsega človeštva krojijo težke moralne odločitve.

Kratka vsebina

Piše se leto 2057. Sonce umira in človeštvu grozi izumrtje. Zadnje upanje Zemlje je Ikar 2, vesoljska ladja z osemčlansko posadko, ki jo vodi kapitan Kaneda. Njihova misija: dostaviti jedrsko napravo, oblikovano, da bo ponovno vžgala ugašajoče sonce.

Ko so že precej časa na potovanju in brez radijske zveze z Zemljo, posadka prejme klic v sili z Ikarja 1, ki je na enaki misiji izginil pred sedmimi leti. Zaradi grozljive nesreče je misija ogrožena in kaj kmalu se posadka bori ne le za lastna življenja in razsodnost, ampak tudi za prihodnost vseh nas.

Znanstveno dejstvo, ne znanstvena fantastika

Zvezde ne živijo večno.
Vsako sekundo v vesolju ena umre.
Nam najbližja zvezda, Sonce, je jedrski fuzijski reaktor, velik kot milijon Zemelj.
Na sekundo porabi 600 milijonov ton vodika.
Znanstveniki ocenjujejo, da ima sonce dovolj goriva še za šest milijard let.
Kaj bi se zgodilo z Zemljo, če ga ne bi imel?
Kaj bi se zgodilo s človeštvom?

Scenarist se je koncepta za Sončno svetlobo domislil leta 2004, ko je prebral članek v nekem znanstvenem ameriškem časopisu. "Od nekdaj sem si želel napisati scenarij za specifičen znanstvenofantastičen film. Želel sem se razpisati o potovanju ljudi v prostrano vesolje, o tem, kaj bi tam odkrili, kot tudi o tem, kaj človek najde v lastni podzavesti. Iskal sem zgodbo, ki bi jo lahko obesil na to in ta članek je bila projekcija prihodnosti na fiziki temelječe ateistični perspektivi. Vseboval je zamisli o tem, kaj bi se zgodilo, če bi sonce dejansko umrlo. Človeštvo sončevo energijo potrebuje za preživetje in ko se bo iztrošilo, bo to pripeljalo do izumrtja človeštva. Zanimivo se mi je zdelo, kako lahko je ugibati o potencialnem koncu človeštva, a sem se vprašal, kaj bi bilo, če bi se to zgodilo še za časa naših življenj. Zanimala me je zamisel, kaj bi se zgodilo, če bi preživetje vsega planeta počivalo na ramenih enega samega človeka, in kaj bi se zaradi tega dogajalo v njegovi glavi. Tako sem zasnoval zgodbo."

Boyla je pritegnilo potovanje Ikarja 2 do sonca kot tudi psihološko potovanje posadke, ko se peljejo skozi vesolje. "Vizualno je potovanje do sonca krasno, a tudi psihološko je zelo zanimivo. Tu je vprašanje o tem, kaj se zgodi v našem umu, ko spoznamo stvarnika vsega v vesolju, kar je za nekoga duhovna, religiozna zamisel, za druge pa povsem znanstvena. Vsi smo narejeni iz delcev zvezde, ki je eksplodirala. Kako bi torej bilo, če bi bili blizu Sonca, zvezde, ki katere je izšlo vse življenje v našem sončnem sistemu?"

"Znanost v tem filmu je na trdnih nogah," razlaga fizik B Cox. "Zlahka ugotovite, da ima Alex rad znanost, je pa tudi ljubitelj znanstvene fantastike. Zgladiti smo morali nekaj robov, moje strokovne nasvete pa so potrebovali bolj za stransko zgodbo. Boyle dodaja: "Obsedeni postanete z znanstveno točnostjo in skušate upoštevati fizikalne zakone, ampak na koncu morate določene stvari opustiti in se odločiti za tisto, kar je dramatično učinkovito."

Filmski ustvarjalci so se med pripravami odpravili na Škotsko in si ogledali jedrsko podmornico. "Želel sem podrobno spoznati dejanske pogoje, ki so še najbolj podobni klavstrofobiji omejenega prostora v daljšem časovnem obdobju," razlaga Boyle.

Macdonald je odletel še v Moskvo na obisk Sončnega mesta, kompleks, kjer se uri več astronavtov kot kjerkoli na svetu. "To je zares neverjeten kraj. Nekaj časa smo celo nameravali tam snemati."

Bolj NASA kot Vojna zvezd

Igralci so v času vaj tri tedne študirali znanstvena področja svojih likov in vlog na ladji. Murphy je fizika Briana Coxa spremljal na delo pri CERN-u v Ženevi ("zelo prijazen možakar, ki je moral prenašati vsa moja idiotska vprašanja," se smeje Murphy); Michelle Yeoh je preživela nekaj časa pri Projektu Eden v Cornwallu; Evans pa se je srečal z astronavtom NASE Danieoml W. Burschwm v ZDA. "Bursch je eden od rekorderjev po času, ki ga je preživel v vesolju, kakšnih osem mesecev. To je neverjetno in imel je ogromno informacij. Lepo je bilo narediti domačo nalogo za film, ki se ga strastno lotevaš. Tega ne dobiš vedno," pravi Evans.

Boyle je igralcem pokazal tudi različne filme, recimo Pot v vesolje, Podmornico, Odisejado v vesolju 2001, For All Mankind, Wages Of Fear. Med pripravami so se igralci tudi potapljali, hodili na predavanja k specialistom iz astronomije in fizike, vadili so s kaskaderji, hodili na simulacije letenja in se popeljali s plovilom, na katerem so izkusili občutek breztežnosti. Murphy izkušnjo opisuje kot "dokaj zanimivo, srhljivo, vznemirljivo - vse obenem." Yeohova dodaja: "Trenutek breztežnosti je kar fenomenalen, kar sapo ti vzame. Ampak ob pospeških ni prav lepo. Glava te boli, občutek imaš, da ves svet sedi na tebi. Po nekaj trenutkih čiste groze pa se vsega privadiš."

Boyle je poleg tega vztrajal, da ekipa štirinajst dni živi skupaj, da se bolje spozna. "V filmu se pridružimo ekipi, ko je vesoljskem plovilu živela 16 mesecev, zato smo morali poskrbeti, da so igralci kar najhitreje spletli vezi med seboj in podrli pregrade."

Solarni info

Obseg sonca: 4,4 milijona km
Površina: 11.900-krat večja od Zemlje
Gravitacija na površini: 28 g - kar pomeni, da bi na Sončevem površju človek tehtal osemindvajsetkrat več kot na Zemlji
Temperatura: okoli 5500 stopinj Celzija

Sonce se obrne okrog svoje osi vsakih 25,38 zemeljskih dni.
Sonce vsebuje več kot 99,8 odstotka mase celotnega sončnega sistema. Planet Jupiter vsebuje skoraj vso ostalo.

Danny Boyle, režiser: režiral je filme Plitki grob, Trainspotting, Obala, 28 dni kasneje, Odštekano življenje, Millions in Alien Love Triangle. Na televiziji je sodeloval pri Elephant, Strumpet, Vacuuming Completely Nude in Paradise in Mr. Wroe’s Virgins.

O igralcih

Rose Byrne (Cassie)
Posnela je filme Vojna zvezd: Napad klonov, Troja, Two Hands. The Goddess Of 1967, I Capture The Castle, The Tenants, Wicker Park, Marie Antoinette, Pushing Up Daisies, 28 Weeks Later.

Cliff Curtis (Searle)
Posnel je filme Dan za trening,Trije kralji, Nekoč so bili bojevniki, Pobegla porota, Šest dni, sedem noči, Prebujena vest, Piano, Legenda o jezdecu kitov, The Fountain, Blow, The Majestic, River Queen, Fracture, 10,000 B.C., Live Free Or Die Hard, Desperate Remedies, Jubilee.

Chris Evans (Mace)
Posnel je filme Fantastični štirje, Ne še en film za mulce, Poslednji klic, London, Fierce People, The Orphan King, The Perfect Score, The Nanny Diaries.

Nastopil je tudi v nadaljevankah Zvezde na sodišču in Opposite Sex.

Cillian Murphy (Capa) je posnel filme 28 dni kasneje, Rdeče oko, Hladni vrh, Batman: na začetku, Dekle s srebrnim uhanom, The Wind That Shakes The Barley, Watching The Detectives, Breakfast On Pluto, How Harry Became A Tree, On The Edge, The Trench, Sunburn.

Michelle Yeoh (Corazon) je posnela filme Prežeči tiger, skriti zmaj, Jutri nikoli ne umre, Gejša, True North, The Touch, Babylon A.D. in številne hongkonške akcijske uspešnice.

Komentarji

23.3. 2007 ob 15:36

OMG!! CILIAAN! On je tok car!!! Bejžte vsi to gledat!!! OMG KOMI ČAKAM! Ne, resno, mislm da bo ful dober film.

— Cilly fangirl
24.3. 2007 ob 17:24

citiram: Cillian Murphy (Capa) je posnel filme 28 dni kasneje, Rdeče oko, Hladni vrh, Batman: na začetku, Dekle s srebrnim uhanom, The Wind That Shakes The Barley, Watching The Detectives, Breakfast On Pluto, How Harry Became A Tree, On The Edge, The Trench, Sunburn. Red Eye = Nočni let Girl with a PEARL earing = Dekle z BISERNIM uhanom * Drugače pa komaj čakam film. Ne samo zaradi Cilliana ampak tudi zaradi problematike ki jo film obravnava. Po napovednikih sodeč se nam obeta dobra mera odlične znanstvene fantastike. Režiser in igralska zasedba so odlični... Komaj čakam 12. april :P LP, Loona

— Loona
25.3. 2007 ob 15:50

Pa kaj je s tem Cillianom? A je tip taka faca al kaj? Sicr pa hudo, verjetn bo film podobn kot jedro al pa kej tazga. Že dolg ni blo kšnga dobrga sci-fi filma.

— Robi
12.4. 2007 ob 20:36

To more bit tok hud film...u petk ga grem gledat!

— Indeed:d
17.4. 2007 ob 16:01

film je ful dober jas sem ga gledala doma .ampak nekaj me edino moti.ko dobijo klic v sili so vsi zgroženi lahko bi bili veseli da so tisti iz Ikarja1 še sploh živi.no drigače je film super rečem vam...vsi ki ga bote gledali vam ne bo žal...baychy...obože valka filma sončna svetloba

— FrEe_GirŁ
21.4. 2007 ob 23:06

film sem si bil ravnokar ogledal, kar se za navdušenca nad ZF filmi tudi spodobi... KERA BEDARIJA!!! nič v filmu ni tko, kot naj bi blo, zadeva ma tok enih neumnih momentov in nesmislov, da še sama ideja izpade glupa... v bistvu ni ničesar, kar bi lahko pohvalil, sploh pa gnojijo od tm dalje, ko se kao z Ikarja ! en gor na Ikarja 2 presel...tist je pa čist mem... kao ene supermoči, pa revež 7 let sam gveru na propadli ladji... ma dej dej...mar bi mister Bina gledu, vsej dobre volje bi zapušču kino... to ni to... dnar namest za ta film rajš namest skret papirja ponucite, bo bol smiselno.

— lord Marianov
24.4. 2007 ob 21:19

Beden film. Sreča, da sem ga gledala v torek in dala za karto pol manj :)

— Maja
3.5. 2007 ob 17:17

spektakularno.

— angela
5.5. 2007 ob 1:58 zvezdica

Kopiranje. Danny Boyle, režiser Trainspottinga in Obale, je hotel s Sončno svetlobo postati novi Stanley Kubrick. Žal ni postal niti novi Paul W.S. Anderson, režiser filma Event Horizon, ki je ravno tako računal le na atmosfero, glasne efekte in glasbeno spremljavo. Še več, Danny Boyle je računal na dejstvo, da smo pozabili tudi na The Core, ali če hočete, celo na Armageddon, ki jima je Sončna svetloba močno podobna. Le da je veliko bolj dolgočasna, nezanimiva in razvlečena. Kot rimejk Solarisa. Kot film, ki rešuje svet, ali še boljše, žanr znanstvene fantastike. Tokrat namreč Zemlji grozi smrt. Čista tema in ledenica. Težave so namreč na soncu, ki ugaša. Ki ima vsega dovolj. Ki bo ugasnilo luč in nas poslalo v franže. Po eni strani huda katastrofa, po drugi pa rešitev pred podobnimi filmi.

— iztok gartner
8.5. 2007 ob 13:24 zvezdica

gledalec dobi vtis, da je pot človekova pot k soncu nemogoča. Razen zvočnih in svetlobnih efektov film ne ve povedati nič novega o vesoljskih poletih. Režiser nas kot zemljane opozarja, da smo nenehno izpostavljeni nepredvidenim nesrečam in da smo lahko zadovoljni ob pogledu na zimsko pokrajino.

— bogo
8.5. 2007 ob 14:39

film je totalno brezvezen. Resnično se splača teh 5eurov investirat bolj v kaksne kokice kot pa ta film. Film je totalna polomija, poglejte raje kaj drugega.

— jure
9.5. 2007 ob 14:13

Žal je film bolj bedne narave. v bistvu pravo razočaranje! Ni začetka zgodbe, jedro je tudi bolj gnilo, da o koncu zgodbe sploh ne govorimo. Pa prosim, da se že enkrat režiseji naučijo da v vesolju ni zvoka!

— Dejan

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.