Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Šola za barabe

komedija
Pridni fantje zadnji opravijo izpit.
Na sporedu od: 14.6.2007, Kolosej Ljubljana
12.7.2007, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 40min / 100min
Leto: 2006
Država: ZDA
Scenarij: Todd Phillips in Scot Armstrong po zgodbi Hal E. Chester, Patricie Moyes in Stephena Potterja
Režija: Todd Phillips
Sramežljivi in negotovi mladenič Roger se vpiše na skrivni in zelo neobičajni tečaj dvigovanja samozavesti, ki ga vodi vase zaverovani dr. P. Roger naposled zbere dovolj poguma, da na zmenek povabi dolgoletno ljubezen, a njegova konkurenca postane prav tekmovalni dr. P, ki želi na najbolj nesramen način dokazati, da njegov šarm ne pozna ovir. Komedijo je režiral Todd Phillips, ki je ustvaril tudi filme Road Trip, Modeli stari šole in Starsky in Hutch.

Zgodba

Roger je mestni redar v New Yorku, ki se spopada s strahovi in pomanjkanjem samozavesti. Da bi se otresel občutka manjvrednosti, se vpiše na skrivni tečaj dvigovanja samozavesti, ki ga vodi potuhnjeni Dr. P. S pomočnikom Lesherjem uporabljata nenavadne, pogosto nevarne metode, pri katerih pa rezultati niso vprašljivi. Samo pravi način je potreben in izpustili boste svojega notranjega leva.

V šoli Roger spozna sošolce s podobnimi težavami. Walsh se na vse pretege trudi izseliti iz kleti svoje mame, Diego je žrtev svoje ukazovalne žene, Eli pa sramežljiv fant, ki hrepeni po ženski družbi. Rogerjeva samozavest je vse večja in v razredu prihaja v ospredje. Dovolj ima celo poguma, da povabi na zmenek Amando, svojo dolgoletno ljubezen. Toda Roger kmalu opazi tekmovalno plat svojega učitelja. Dr. P si očitno zada uničiti Rogerjevo osebno in poslovno življenje. Pripravljen je storiti vse, tudi omrežiti Rogerjevo izvoljenko. Roger mora Amandi prikazati, kakšen je Dr. P v resnici in ga premagati v njegovi lastni igri.

Film je nastal po predlogi istoimenskega britanskega filma iz leta 1960. Scenarista sta Scot Armstrong in Todd Phillips, ki je prevzel tudi vlogo producenta in režiserja. Izvršni producent je Bob Weinstein.

Igralska zasedba

Billy Bob Thornton (Dr P.) se je v svoji dolgoletni karieri izkazal tako v vlogi igralca kot tudi režiserja in scenarista. Leta 2004 je zaigral v uspešnici Friday Night Ladies, leto poprej pa je za vlogo v odlično ocenjenem celovečercu Bad Santa prejel nominacijo za zlati globus za najboljšega igralca v mjuziklu ali komediji. Vmes je navdušil tudi z vlogo v zgodovinski drami The Alamo. Nazadnje se je preizkusil v komedijah The Bad News Bears in The Ice Harvest, prihajata pa projekta The Astronaut Farmer in Mr. Woodcock

Leta 2001 je dokazal svojo raznovrstnost in odlično zaigral kar v treh celovečercih, komediji Bandits, kriminalni drami The Man Who Wasn't There in drami Monster's Ball. Z vsemi tremi vlogami je naletel na odličen odziv kritikov. National Board of Review ga je imenoval za najboljšega igralca leta. Za vlogo v celovečercu The Man Who Wasn't There je bil nominiran za zlati globus za najboljšega igralca v drami ter za nagrado Ameriškega filmskega inštituta, nominacijo za zlati globus pa si je priigral tudi z vlogo v filmu Bandits, in sicer v kategoriji najboljši igralec v mjuziklu ali komediji.

Leta 1996 se je uveljavil kot odličen ustvarjalec filmov. Režiral je izredno uspešni film Sling Blade, za katerega je napisal scenarij in v njem tudi zaigral. Za svoj trud je bil nagrajen z oskarjem za najboljši prirejeni scenarij ter tudi nominacijo za najboljšega igralca. V filmu so sicer zaigrali tudi Robert Duvall, JT Walsh, Dwight Yoakum in John Ritter. Pred tem je tudi že napisal odličen scenarij za dramo One False Move. Tudi v tej je dopolnjeval igralsko zasedbo.

Njegovo drugo režisersko delo je drama All the Pretty Horses (2000), v kateri so zaigrali Matt Damon, Penelope Cruz in Henry Thomas, leto kasneje pa je sledilo še tretje, namreč komedija Daddy and Them. Tudi tokrat je bil zaslužen še za scenarij in igralski vložek.

Med drugim je zaigral v filmih The Winner, Indecent Proposal, Dead Man, Tombstone, On Deadly Ground, Bound by Honor, For the Boys, The Stars Fell on Henrietta, Armageddon, U-turn, Primary Colors, Pushing Tin, The Gift, Waking Up in Reno, Levity, Intolerable Cruelty in Love, Actually. Z odličnim igralskim delom v drami A Simple Plan si je prislužil nominaciji za oskarja in zlati globus za najboljšega stranskega igralca, nominaciji v isti kategoriji pa je prejel tudi pri Los Angeles Film Critics Association in Screen Actors Guild.

Jon Heder (Roger) je morda nase najbolj opozoril z izvrstno predstavo v uspešnici Napoleno Dynamite. Film se je premierno zavrtel leta 2004 na filmskem festivalu Sundance in se potegoval za veliko nagrado žirije. Film je domače blagajne napolnil za več kot 40 milijonov dolarjev. Na festivalu U.S. Comedy Arts je bil izbran za najboljšega celovečerca, Heder pa je bil leta 2005 na MTV-jevih glasbenih nagradah izbranec v kategoriji najboljši glasbeni nastop, in sicer za pesem Election Dance, ter najboljši novinec.

Lani je ob Robu Schneiderju in Davidu Spadezaigralu zaigral v komediji The Benchwarmers. Kinematografe bo kmalu obiskal v celovečercih Mama's Boy in Surf's Up, že pa se vrti komedija Blades of Glory. Heder, ki je pred kratkim s svojima bratoma Danom in Dougom ustanovil produkcijsko hišo Greasy Entertainment, je ob Reese Witherspoon in Marku Ruffalu odigral vlogo v filmu Just Like Heaven ter posodil glas v animiranem celovečercu Monster House.

Jacinda Barrett (Amanda) je lani upodobila kar tri like, najprej v celovečercu The Poseidon Adventure, nato pa še v drami The Namesake in komediji The Last Kiss. Pred tem smo jo lahko videli v celovečercih Ladder 49, Bridget Jones: The Edge of Reason in Ripley under Ground. Leta 2003 je prejela hvalo kritikov za vlogo v veliki uspešnici The Human Stain.

Od njene prve vloge, v grozljivki Campfire Tales, je minilo desetletje. Na filmskih platnih se je preizkusila tudi v filmih Immaculate Springs, Dominique Faix in Art House.

Michael Clarke Duncan (Lesher) si je s sijajno vlogo plemenitega velikana v drami The Green Mile odprl pot do raznolikih vlog in svetovnega ugleda. Njegovi najnovejši vlogi sta v filmih Mimzy in Slipstream, kmalu pa se bo začelo snemanje filmov Sin City 2 in Sin City 3.

Pred lanskoletno vlogo v celovečercu Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby je leta 2005 zaigral v akcijski komediji The Island, akcijskem trilerju Sin City in črni komediji D.E.B.S. Pred tem se je preizkusil v uspešnicah Daredevil, The Scorpion King, Planet of the Apes, See Spot Run, The Whole Nine Yards in Armageddon. Vloga v že omenjenem celovečercu The Green Mile mu je prinesla nominacije za oskarja, zlati globus in nagrado SAG, prejel pa je nagrade Broadcast Film Critics, Saturn in Black Reel.

V njegovo filmografijo sodijo še celovečerci Bulworth, The Player's Club in A Night at the Roxbury, slovi pa tudi po tem, da je posodil svoj globoki glas v številnih animiranih filmih, kot so Racing Stripes, Delgo, Dinotopia: Curse of the Ruby Sunstone, Brother Bear, George of the Jungle 2 in Cats & Dogs.

Filmska ekipa

Todd Phillips (producent, koscenarist, režiser)
Že na začetku študija dokumentarnega filma na Newyorški univerzi je ustvaril svoj prvi film, Hated, v katerem je prikazal uporniškega punk rockerja. Film se je premierno zavrtel poleti leta 1994 in postal tedaj najuspešnejši študentski film. Leta 1997 je sledila režija dokumentarnega filma Frat House, grafična upodobitev študentskih ritualov, za katero je na filmskem festivalu Sundance prejel veliko nagrado žirije za najboljšega dokumentarca. Film zaradi svoje sporne vsebine ni dosegel širšega občinstva.

Po srečanju s producentom Ivanom Reitmanom na festivalu Sundance je Phillips režiral svoj prvi celovečerec, Road Trip (2000), s katerim se je uveljavil kot obetavni režiser komedij. Istočasno je produciral in režiral Bittersweet Motel, dokumentarec o glasbenem fenomenu, skupini Phish.

Njegova naslednja komedija, Old School (2003), je postala prava uspešnica. Gledalce je prepričala zgodba o treh fantih, ki nočejo odrasti. Phillipsovi filmi se tudi sicer osredotočajo na odnose med moškimi. Njegov naslednji film, Starsky in Hutch (2004), v katerem sta zaigrala Ben Stiller in Owen Wilson, ni izjema.

Scot Armstrong (koscenarist)
Vlogo scenarista si je s Phillipsom delil tudi že pri projektih Starsky and Hutch, Old School in Road Trip.

Komentarji

25.5. 2007 ob 16:53 zvezdica

povprečna komedija, ki ima zelo malo smešnih delov. zgodba nič posebnega, konec predvidljiv. za pogledat samo če vam bo res dolgčas.

— liones
25.5. 2007 ob 18:36

v večini primerov se strinjam s linoes, a ne s tem, da če ti ga je dolgčas si ga oglej. meni je bilo dolgčas pa mi je vseeno bil film brezvezen. bi človel več pričakoval od Todda Philipsa, po tem, kar je naredil z roadtripom.

— BoReD
29.5. 2007 ob 17:50

Komedija je čist v red Predvsem je zelo zanimiva zgodba, te glavni igralc odigra lik fenomenalno. velik je smešnih prizorov.skratka cool, jst bi mu dal oceno 9/10

— Tomaž
29.5. 2007 ob 21:43

film je zelo zelo zanimiv

— denis
3.6. 2007 ob 14:23

film je bl tko no.. če si ga res želiš vidt ga pjt gledat drgač pa nč nouš zamudu če ga nouš vidu.. =)

— (smeško
4.6. 2007 ob 20:32

Zakon ! 10ka...Must see ;)

— Bruce
14.6. 2007 ob 19:37 zvezdica

Solidna komedija zmešnjav, ki začne po nepotrebnem parafrazirati Bedtime Story iz leta 1964, ki ga je kot veste veliko bolje obračal rimejk Dirty Rotten Scoundrels iz leta 1988. Jon Heder je spet Napoleon Dynamite, totalni luzer brez jajc in prihodnosti, ki ob prisotnosti deklet pada v nezavest. Če bi iskal svojo theme song, bi izbral Beckovega Loserja. Jasno, učne ure doktorja Pja (Billy Bob Thornton), mu pridejo več kot prav. Tako kot vsem ostalim zgubam, ki se prijavijo na seminar dvigovanja samozavesti. Doktor P, ki bi mu bilo v Sloveniji ime Smiljan Mori, jih namreč spreminja v leve in jih fila s pravili, ki jim bodo olajšala življenje. Vse dokler naš Johhny ne postane predober. Preveč podoben svojemu učitelju, ki že pripravlja nove pasti in pravila. Ki mu hoče namerno speljati punco (Jacinda Barrett) in mu napove dvoboj. Hinavsko borbo za najboljšega prevaranta, ki bo v posteljo prvi spravil svojo žrtev. In tu ga film polomi, saj izgubi izvirnost in prave ideje ter glavnima igralcema ponudi le material, ki so ga obdelali že Marlon Brando, David Niven, Michael Caine in Steve Martin. Škoda, saj bi lahko dobili zares fino komedijo, ki v stranski vlogi ne bi rabila Bena Stillerja.

— iztok gartner
15.6. 2007 ob 8:39 zvezdica

Film sem pred časom že gledal in je zabaven in lahkoten, prav primeren za poletno vročino, priporočam ogled.

— Kikso
17.6. 2007 ob 12:27

interesantni komentarji :D

— mandi
17.6. 2007 ob 14:31

zelo bedni

— julij
19.6. 2007 ob 22:57

tisti ki so tle napisl da je ta film fenomenaln zgleda nimajo pojma kaj je to fenomenaln film. To ni niti povprečna komedija ampak en drek. ZANIMIVO je edino na koncu! resno ne predlagam, da si ga ogledate

— ne priporočam
20.6. 2007 ob 11:02

Tako gnile komdije pa se ne!! Groza, ce se nimate kam dat in ce mate prevec dnarja, tistih 5 evrov vrzite v kak sparovcek za otroke za pocitnice. Ni vredno.

— grozilda
20.6. 2007 ob 11:51 zvezdica

Povprečna komedija, ki ima dokaj zanimivo zgodbo, predvsem dogotki na letališču in tekmovanje med učiteljem in učencem dajo filmu mal več poživila,med tem ko je konec itak tak kot pri vsakemu standardnem ameriškem filmu - srečen

— boombastic
20.6. 2007 ob 16:28

jez sem dans gledla filem pa ni bil glih ka posebnega. men je blo še kr

— katja
21.6. 2007 ob 11:20

Meni se je zdelo kot vsaka normalna komedija! Ampak v tej je nekaj kar te povleče noter-mogoče romantika? V glavnem tisti ki si je še niste pogledali morate iti takoj!

— movie_lover
25.6. 2007 ob 0:05 zvezdica

Kljub temu, da sem še pred izborom med raznimi filmi, prebrala x negativnih mnenj o tem filmu, sem se včeraj odločila, da si ga ogledam. Osebno sem zelo zakomplicirana glede komedij-mora biti res dobra, da uživam v njej. In včeraj sem zelo uživala v ogledu te komedije. Mislim...fenomenalno , fantastično. Gre za komedijo, ki si jo splača ogledati. Vsebina je komična, duhovita, prijetna, zabavna...skratka ima vse, kar je potrebno za dobro voljo in dobro komedijo.

— Super
25.6. 2007 ob 21:34 zvezdica

film sem si ogledala in menim, da je odličen! zna te nasmejati, pa še lepi igralec igra;) .. lp

— nevermind
26.6. 2007 ob 21:52

js ful dost tko u kino hodm pa sm ze ful filmou vidla sam tok bednga pa se ne...ne res k sm vidla naslou sm mislla kwa bo to zdei hudoo...no sei je blo na sred sam zacetk pa konc pa totalno mem!!no ja ce hocte dnar zapraulat za brez veze ga pejte gleat...=S

— crazy...
27.6. 2007 ob 21:44

torej...najprej moram pohvaliti film, saj je biu zelo poučen-usaj men-...veliko sem se naučila...in po načinu življenja u filmu...se bom tudi zgledovala...torej.. .pomagal mi je >zaštekati< nekatere stvari...in no...še enkrat čestitke ustvarjalcem filma...pa če ne boste vedl za kater film se odločt...izberte tega

— biuša looser-ka
9.7. 2007 ob 9:37

film sem si ogledala. ne zdi se mi zanimiv. sodež po naslovu sem pričakovala kaj boljšega. igralec ni simpatičen

— 2
10.7. 2007 ob 12:07 zvezdica

Film sm si ogledala in mislim da je kar v redu . sicer ni veliko komičnih prizorov vendar v dobri družbi zna povprečna komedija postane neskončno zabavna

— BarBiiKa
10.7. 2007 ob 17:35

lahko bi rekla da je kul sam k je full zanimiv tko da.dala bi pa oceno.3,5.

— alma
14.7. 2007 ob 11:50 zvezdica

Šola za barabe je eden izmed najbolj inovativnih filmov leta . Film govori o zgubi ,ki v svojem prostem času razmišlja o svojem življenju ,rad bi postal velik pa je majhen ,rad bi postal casanova ,če ne bi zmerom ,ko sreča punco padel v nezavest. Rešitev vidi v tem ,da se vpiše na tečaj samozavesti s še kakimi 5 bebčki. Tečaj vodi skrivnostn Dr.p ,ki začuti nevarnost in se hitro pobriga zase .Film je režiral Todd Philips,ki je zakrivil že Modele stare šole ,ter Road trip

— reziser
14.7. 2007 ob 21:47

meni je bila komedija zelo všeč. s prijateljico sva si ga ogledali in obe sva se nasmejali. ogled priporočam bolj mladini.

— :-)
23.12. 2007 ob 16:52

samo tega glavnega igralca (Jon Heder) je nemogoče prenašat... S tisto zajčjo ustnico in kinder-čokoladka zobki nervira cel film... samo spomnite se blades of glory... omg..

— Lucille
8.3. 2010 ob 15:27

em....skus se(S)gvoza

— :(

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.