Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Šola rocka

komedija
Na sporedu od: 15.4.2004, Kolosej Ljubljana
1h 48min / 108min
Leto: 2003
Država: ZDA
Scenarij: Mike White
Producent: Scott Rudin
Kaj, če učitelj ne spoštuje pravil? Kaj, če sploh nima pojma o poučevanju in je vse njegovo znanje povezano le z rockom? Potem dobimo zabavno komedijo, kjer je edino pravilo, da na odru nikoli ne smeš imeti treme. Šola rocka je avdicija za rock-stars kar pred šolsko tablo, v njej pa vas poleg kopice mladih igralcev zabavata Jack Black kot učitelj in Joan Cusak kot ravnateljica.

O zgodbi

Divji kitarist Dewey Finn obožuje rokenrol in zaničuje vsakršne druge norme. Ko je na odru, se prepušča 20-minutnim solističnim vložkom in z vso svojo obilnostjo še prevečkrat skoči z odra med publiko. Pristanek se seveda pogosto ne izteče po pričakovanjih. Dewey je trdno prepričan, da bo njegova skupina zmagala na bitki bendov. Žal ga prijatelji prej naženejo iz skupine.

Ravno, ko nima denarja niti za najemnino, zazvoni telefon, na drugi strani žice pa ravnateljica ene od prestižnih šol išče nadomestnega učitelja Neda, ki je Deweyev sostanovalec. In Dewey sprejme delo, čeprav se mu niti ne sanja, kaj naj dela. Pouk učne snovi tako krepko trpi, vendar ima Dewey na petošolce, ki so mu zaupani, izjemen vpliv. Zna jim dvigniti samozavest. Skupaj na skrivaj sestavijo glasbeno skupino.

O produkciji

Igralec Jack Black in lik, ki ga igra, Dewey Finn, si ne bi mogla biti bolj podobna in bolj različna hkrati. Igralec je hkrati tudi pevec, pisec besedil, kitarist in vodja skupine Tenacious D. Tako kot Dewey Finn. Le da so slednjega vrgli iz skupine. Blacku rokenrol pomeni veliko, Finnu pa pomeni vse.

Mike White, ki je bil tri leta Blackov sosed, je želel napisati scenarij po meri igralca. In to je nazadnje tudi storil.

Pomemben delež v igralski zasedbi so odigrali otroci. Na avdiciji v New Yorku, Los Angelesu, Chicagu, Minneapolisu, San Franciscu in Seattlu so med več tisoč otroci izbrali take, ki zares dobro igrajo posamezno glasbilo in znajo peti. Nekatere pa so odkrili s pomočjo različnih izobraževalnih programov, ki podpirajo mlade glasbenike.

Pred začetkom snemanja so otroci deset tednov vadili z Jimom O'Rourkom, producentom in članom skupine Sonic Youth. Vaje so se nadaljevale tudi med samim snemanjem, tako da je vsa njihova glasba, ki jo slišimo v filmu, zares njihova.

Naslovno skladbo je za film napisala newyorška skupina The Mooney Suzuki.

O igralcih

Jack Black (Dewey Finn) je nastopil v vrsti opaznih filmov: High Fidelity, Envy, Shallow Hal, Orange County, Saving Silverman, Jesus' Son. Debitiral je v filmu Tima Robbinsa Bob Roberts.

Joan Cusack (Rosalie Mullins) je začela igrati že v najstniških letih. Nastopila je v filmih My Bodyguard in Sixteen Candles, bolj opazni pa so bili njeni nastopi v Broadcast News, Married to the Mob, Working Girl (nominacija za oskarja za stransko vlogo), Men Don't Leave, Addams Family Values, Corrina, Corrina, Nine Months, Grosse Pointe Blank, In & Out (nominacija za oskarja za stransko vlogo), Arlington Road, Runaway Bride, Cradle Will Rock, High Fidelity, Where The Heart Is ...

Mike White (Ned Schneebly/scenarij) je zbudil pozornost kritikov in publike, ko je napisal in igral v komediji Chuck & Buck, ki je prejela več nagrad. Posveča se predvsem pisanju. nedavno sta v kino dvorane prišla dva njegova filma - The Good Girl in Orange County.

Sarah Silverman (Patty) se je uveljavila kot scenaristka in nastopajoča v Saturday Night Live, pogosto pa nastopa tudi v različnih klubih in televizijskih oddajah. Na velikem platnu se je med drugim pojavila v filmih Evolution, Heartbreakers, There's Something About Mary in Bulworth.

O ustvarjalcih

Richard Linklater (režija) je na velikem platnu debitiral s celovečercem Slacker. Sledili so filmi Dazed and Confused (tudi scenarist), Before Sunrise (nagrada za režijo na berlinskem festivalu), SubUrbia, The Newton Boys, Waking Life (tudi scenarist) in Tape.

Rogier Stoffers (direktor fotografije), rojen na Nizozemskem, je posnel film Mikea van Diema Character, ki je leta 1997 prejel oskarja za najboljši tujejezični film. Po tem priznanju je posnel še dva filma: Quills in John Q.

Komentarji

10.11. 2005 ob 16:56

Skoda d tud pr ns ne ubstajjo take sule. Ta film je najbulsi kar sm jih gledla. rokrca

— iomy
3.1. 2006 ob 17:15

tale film je en od mojih najljubših

— zala
1.1. 2007 ob 15:57

kdo je tsit bLOnd bObnarist..fuul je lUškan...:D

— KR_ENA
28.3. 2007 ob 21:02 zvezdica

Super zgodba. Fajn prikazana, dobro odigrano in paše ta vloga Jack Blacku! Sprostiš se in nasmejiš ob tej komediji. Rockerji in tud tisti, ki to niste si poglejte!

— Samy
21.6. 2007 ob 10:07

super smešno

— zan
11.10. 2008 ob 16:51

Film je beda!!! Zlajnana zgodbe, katere smo že videli najmanj 100x.

— anja
27.7. 2009 ob 14:41

film je zakon! všeč so mi igralci in zgodba!

— Larch

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.