Kolosej
Film distribucije Continental Film

Socialno omrežje

drama
Mulc, genij, miljarder.
Podnapisi
Na sporedu od: 28.10.2010, Kolosej Ljubljana
25.11.2010, Kolosej DeLuxe Kranj
20.1.2011, Kino Komuna
2h / 120min
Leto: 2010
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Aaron Sorkin po knjigi Bena Mezricha
Režija: David Fincher
Režiser filmov Sedem in Nenavadni primer Benjamina Buttona raziskuje nastanek najbolj priljubljenega spletnega družabnega omrežja Facebook, ki je leta 2003 nastal v glavi študenta Marka Zuckerberga. Zaradi občutka odrinjenosti želi Mark ustvariti svoje omrežje poznanstev, zato napiše program, ki kmalu preraste v svetovni fenomen. Toda z vsakim milijonom dobička se večajo nesoglasja med Markom in njegovimi prijatelji, znajde pa se tudi pod drobnogledom oblasti.

Vsako obdobje ima svoje vizionarje, ki s svojo genialnostjo spremenijo svet. A to se le redko zgodi brez prepirov o tem, kaj natanko se je zgodilo in kdo je bil zraven pri trenutku stvarjenja. V Socialnem omrežju režiser David Fincher in scenarist Aaron Sorkin raziskujeta trenutek, ko so iznašli Facebook, najbolj revolucionarni družabni fenomen novega stoletja. To nam pokažeta z nasprotujočih se perspektiv super bistrih mladeničev ki vsi trdijo, da so bili prisotni ob stvaritvi. Rezultat je drama, polna  stvaritev in uničenja; drama, ki se izogiba enemu samemu gledišču, ampak sledi nasprotujočim si pripovedim, odslikava nasprotujoče se resnice in ves čas definira družbene odnose, ki definirajo naš čas.

Film črpa iz več virov in se seli od dvoran Harvarda do predelnih pisarn Palo Alta, ko prikazuje skoraj otipljivo navdušenje  vihravih zgodnjih dni nastajanja fenomena, ki je spremenil kulturo, in to, kako je ta fenomen skupino mladih revolucionarjev povezal in jih nato ločil. Sredi kaosa so Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg), sijajni harvardski študent, ki je zasnoval spletno stran, za katero se je zdelo, da je čez noč na novo definirala družbeno bit; Eduardo Saverin (Andrew Garfield), nekdaj  Zuckerbergov dober prijatelj, ki je za cvetoče podjetje prispeval začetni kapital; Napsterjev ustanovitelj Sean Parker (Justin Timberlake) ki je Facebook predstavil kapitalistom Silicon Valleyja; in dvojčka Winklevoss (Armie Hammer in Josh Pence), harvardska sošolca, ki sta trdila, da jima je Zuckerberg ukradel zamisel in sta ga potem zaradi tega tudi tožila.

Vsak ima svojo pripoved, svojo verzijo Facebookove zgodbe  – ampak vsi s svojimi pripovedmi ne tvorijo samo večplasten portret uspeha v 21. stoletju, gre tudi za prikaz tako mladostne fantazije kot krutih realnosti.

Da bi ustvarila otipljiv občutek tega zamegljenega stvarjenja, zgodovine, ki se še piše, sta Sorkin in Fincher pazljivo oblikovala nepovezano zgodbo, ki namenoma ne stopa ne na eno ne na drugo stran.  Namesto tega film prikaže konzorcij enako zapletenih pripovedi – vsak akter je prepričan, da ima prav in da se edini pravilno spominja stvari. Odgovor na vprašanje, kaj se je dejansko zgodilo, prepušča gledalcu.

Scenarist Aaron Sorkin (Zahodno krilo, Wilsonova vojna) ni še nikoli hitreje privolil v kakšen projekt kot v Socialno omrežje. Začelo se je, ko je dobil v roke knjižico Bena Mezricha The Accidental Billionaire. Ta ga je takoj podžgala, da je sam začel raziskovati zgodovino Facebooka. Prevzela ga je vzpenjajoča se pot likov – predvsem tista Facebookovega soustanovitelja Marka Zuckerberga, ki se je praktično čez noč iz anarhističnega hekerja spremenil v internetnika, in direktorja, ki je spremenil zgodovino.

Sorkina je prevzela tudi povsem ameriška tema iznajdbe – in priložnost za razpravljanje o prijateljstvih, rivalstvih in družbenih manevrih mladih ikonoklastov, za katere se zdi, da se prikažejo v vsakem obdobju, da bi ustvarili osupljive nove iznajdbe, ki korenito spremenijo vsakdan.

V prejšnjih generacijah so bili to radio, telefon, avto, televizija, računalnik. Danes je to družabno omrežje.

Sorkin pravi: "Teme filma so tako stare kot pripovedništvo samo: zvestoba, prijateljstvo, moč, denar, zavist, družbeni status, ljubosumje. To je zgodba, da bi jo napisal Ajshil, če bi bil danes živ, če bi bil danes živ Shakespeare, bi jo napisal on,  itd. Sreča je na moji strani, saj noben od teh možakarjev ni bil na voljo, zato sem jo lahko napisal jaz."

Več ko je izvedel o spornem nastanku Facebooku, bolj ga je prevzela možnost, da bi pripoved lahko izkoristil za zelo razločno razglednico o tem specifičnem času ameriškega življenja – hkrati pa je to še vedno razprava o večnih človeških temah genialnosti, moči in praznini. Čeprav se spoznajo na najnovejšo tehnologijo in živijo digitalni življenjski slog, so, tako jih je prikazal Sorkin, tudi nesramni, jezni in nikoli čustveno povsem umirjeni.

 "Mislim, da je v filmu konstrukt, in sicer si lahko ogledate večplastne vidike Marka Zuckerberga, zaradi katerih je uspel, in jih lahko dojemate povsem različno, glede na to, s kom se v zgodbi istovetite,"  komentira Sorkin. "Marka žene moč ali šibkost, strah ali pogum, vizija ali preračunljivost – in film ves čas hodi po tanki črti med temi stvarmi."

Zgodba Facebooka se začenja februarja leta 2004, ko se je družbena mreža vsakdana za vedno spremenila z nastankom tistega, kar danes poznamo kot "thefacebook.com" na Univerzi Harvard, s stranjo, ki jo je programiral Zuckerberg, ki je imel takrat 19 let. Že čez dober mesec se je pol Harvarda registriralo kot uporabniki. Decembra leta 2005 je stran uporabljalo 5,5 milijona študentov, ki so objavljali svoje najbolj intimne osebne podrobnosti, od najljubših skladb do tega, s kom hodijo na zmenke in še več – in vse to so si lahko ogledali vsi.

Ko se je razširil po vsem svetu, je Facebook postal svetovno digitalno ljudstvo – ogromna, žareča zmes povezav in odnosov, ki predstavljajo družbene povezave več kot 500 milijonov uporabnikov (če bi bil Facebook država, bi bila 1,5-krat bolj naseljena od Združenih držav Amerike in bi bil tretja največja država na svetu).

V vsega šestih letih je Facebook postal samostojna kulturna sila – nov mehanizem za sklepanje prijateljstev v vse bolj samotnem svetu z ogromnim vplivom na generacijo, ki je postavila na glavo stare definicije zasebnosti.  Facebook je pomagal oblikovati pogumni novi svet enovrstičnih življenj, v katerem vsak ve, kaj počne drugi, v katerem ljudje gradijo svoje identitete za javno porabo, Facebook mnogi uporabljajo kot arhiv za svoj celoten obstoj. Kot druge tehnične revolucije v preteklosti so Facebook slavili in prekleli zaradi njegovega vpliva – vsestranskih posledic Facebooka za zdaj ne morejo predvideti niti največji analitiki in poznavalci.

Facebook še vedno raste z vrtoglavo hitrostjo, njegov potencial pa še vedno ni v celoti izkoriščen. Je podjetje, ki je sicer zasebno, pred kratkim so njegovo vrednost ocenili na 25 milijard dolarjev, nekateri strokovnjaki z Wall Streeta pa ocenjujejo, da je vredno še precej več.

A ob širitvi podjetja je bilo to vse  bolj zasuto s tožbami, njegovi ustanovitelji pa so sprti – prepirajo se za lastništvo in priznanje. Skupina Zuckerbergovih nekdanjih sošolcev iz Harvarda, vključno z bratoma Winklevoss, trdijo, da jim je Zuckerberg ukradel idejo, medtem ko Zuckerbergov nekdanji poslovni partner in soustanovitelj Facebooka Eduardo Saverin trdi, da ga je Zuckerberg izključil iz podjetja, ki mu je dal začetni kapital.

O igralcih

Jesse Eisenberg (Mark Zuckerberg) je posnel filme Rodger Dodger, The Squid and the Whale, Adventureland, Dobrodošli v deželi zombijev, 30 Minutes or Less,  Rio.

Andrew Garfield (Eduardo Saverin) je posnel filme Never Let Me Go, The Imaginarium of Dr Parnassus; I’m Here; Kot jagenjčki in levi;  Red Riding Trilogy – 1974,  Boy A, (BAFTA za najboljšega igralca), Beautiful Thing, The Overwhelming, Burn, Chatroom. Njegov naslednji film bo Spider-Man, v katerem bo igral Petra Parkerja.

Justin Timberlake (Sean Parker) je svoj album FutureSex/LoveSounds prodal v večkrat platinasti nakladi. Kar štirje zaporedni singli z njega so se uvrstili na prvo mesto. Prav tako zelo uspešna je bila njegova turneja iz leta 2007 FutureSex/LoveSho.  Justin je dobitnik več nagrad grammy, posnel pa je filme Alpha Dog, Black Snake Moan, Shrek 3, Southland Tales, The Open Road, Yogi Bear, Friends With Benefits, Bad Teacher.

O režiserju

David Fincher je režiral filme Osmi potnik 3, 7edem, Igra, Klub golih pesti, Soba za paniko, Zodiac, Nenavadni primer Benjamina Buttona.

Trenutno snema Dekle z zmajskim tatujem po knjižni uspešnici Stiega Larssona. Glavni vlogi igrata Daniel Craig in Rooney Mara.

Komentarji

28.9. 2010 ob 15:10

The Social Network bo vsaj nominiran za oskarja za najboljši film, po vsej verjetnosti pa ga bo tudi dobil. V ZDA je eden najbolje ocenjenih filmov vseh časov, predvsem pa tega desetletja + David Fincher je genij.

— MYS
5.10. 2010 ob 17:22

1. komenteram! :D
ej kumi čakam ta film o facebooku!

— ewiie
14.10. 2010 ob 14:16

V napovedniku je del, kjer reče da so facebook ˝naredili˝ z namenom, da bo lahko posameznik preveril prijatelja. Zakaj za vraga potrebuješ preverit prijatelja? Seveda bodo sedaj objavljeni komentarji vseh strastnih zagovornikov facebooka, ki se meni zdi navadno sranje(oprostite izrazu). Namreč ne vidim smisla v tem, da bi napisal kaj počneš vsak trenutek, objavljal svoje fotografije ter kar me najbolj zmoti, da se nihče več ne zna pogovarjati brez da bi omenil facebook. Vse kar slišiš ko greš po ulici je facebook to, facebook ono. Pa kaj je z vami ljudje? Ne poznate več običajnega druženja s prijatelji? O, pa še to. Facebook povzroča zasvojenost. Si je že kdaj kateri od uporabnikov zadal nalogo, da nekaj časa ne bo šel na facebook? Ne verjamem, ker ne samo da ko ste(leti na uporabnike) doma, tudi ko niste morate pa ne mobilnem telfonu preveriti kaj je novega. In priznam, tega ne razumem!

— no name
15.10. 2010 ob 17:12

Sem uporabnik in nisem zasvojen. Star sem 16 let in imam premalo prostega časa da bi ga porabil za facebook. Dnevno sem največ 2x na facebooku, lahko pa tudi po mesec nisem, odvisno od zasedenosti, tako da teorija o zasvojenosti deluje samo v ekstremnih primerih. Ravno tako se lahko zasvojiš s čokolado ;)

— :)
16.10. 2010 ob 0:47

14.10. 2010
ob 14:16

V napovedniku je del, kjer reče da so facebook ˝naredili˝ z namenom, da bo lahko posameznik preveril prijatelja. Zakaj za vraga potrebuješ preverit prijatelja? Seveda bodo sedaj objavljeni komentarji vseh strastnih zagovornikov facebooka, ki se meni zdi navadno sranje(oprostite izrazu). Namreč ne vidim smisla v tem, da bi napisal kaj počneš vsak trenutek, objavljal svoje fotografije ter kar me najbolj zmoti, da se nihče več ne zna pogovarjati brez da bi omenil facebook. Vse kar slišiš ko greš po ulici je facebook to, facebook ono. Pa kaj je z vami ljudje? Ne poznate več običajnega druženja s prijatelji? O, pa še to. Facebook povzroča zasvojenost. Si je že kdaj kateri od uporabnikov zadal nalogo, da nekaj časa ne bo šel na facebook? Ne verjamem, ker ne samo da ko ste(leti na uporabnike) doma, tudi ko niste morate pa ne mobilnem telfonu preveriti kaj je novega. In priznam, tega ne razumem!
— no name

— jure
16.10. 2010 ob 12:01

Film si bom ogledala, ko bo prišel v naše kinematografe. Na Imdbju opevajo igro Jesse-ja, vendar se meni zdi bolj kompleksen lik od Andrewa Garfielda. Mislim, da sedaj film velja za enega močnejših kandidatov za oskarje, vendar bo potrebno počakati še na film Danny-ija Boyla 127 ur(127 hours), ki že po trailerju izgleda izvrsten. O tem filmu se bom prepričala in ga tudi komentirala.

— Filmarka
17.10. 2010 ob 0:04

Ta film si bom zagotovo ogledal.

Drugače pa no name, se popolnoma strinjam s tabo, Facebook je najbolj dodelana droga, ki sem jo spoznal do sedaj. Človeka zasvoji, da se komaj izvije iz primeža. Sem se ga komaj rešil, tako da sem izbrisal profil. Facebook, hvala lepa, nikoli več...

— Reducto
18.10. 2010 ob 21:28

16.10. 2010
ob 12:01

Film si bom ogledala, ko bo prišel v naše kinematografe. Na Imdbju opevajo igro Jesse-ja, vendar se meni zdi bolj kompleksen lik od Andrewa Garfielda. Mislim, da sedaj film velja za enega močnejših kandidatov za oskarje, vendar bo potrebno počakati še na film Danny-ija Boyla 127 ur(127 hours), ki že po trailerju izgleda izvrsten. O tem filmu se bom prepričala in ga tudi komentirala.
— Filmarka

Filmarka, mislim, da bo bolj kot 127 Hours Socialnemu omrežju konkurent The King's Speech s Colinom Firthom. Morda pa celo The Way Back Petra Weira.

— MYS
21.10. 2010 ob 14:21

Ja, fb je kr nekaj, greš in si tam cel dan. namesto da bi se družu, si na fbu in zapravlaš life. Mislim, fb je še hujši kt netlog, ii2 ne poznam ..........

— fs
22.10. 2010 ob 9:45

najstniki ostanite doma, ker filma ne boste razumeli

— df130d
22.10. 2010 ob 14:40

Pa kaj je z vami folk, sam da je neki kar uporablja cel svet, pa je že največja težava tega sveta. Če nekateri zgleda ne znate sprejeti nove iznajdbe in širjenje informacij preko spleta, pa pejte gledat televizijo! Facebook človeka ne zasvoji, je nekaj kar ljudi osrečuje, povezuje in spoznava. Če pač ne bi imeli dostopa do spleta, noben ne bi utrpel večjih posledic življenja brez FB. Zakaj nekateri vedno ustvarjate teorije zarote!

— elle
23.10. 2010 ob 0:48

zakon film! pravkar iz kina, film je špica!

— gbvei
23.10. 2010 ob 15:20

zakaj ma ta film samo eno predstavo???

— fu
24.10. 2010 ob 23:39

sam imam nekaj čez 60 "prijateljev" in vrjamem, da ko bi mi šlo v življenju težko bi ostala samo največ dva "prijatelja" ampak se ne sekiram, tako pač je.
drugače pa, če bi šlo za neko stavo ali kaj jaz vem kaj, neko tekmovanje med temi ko smo na fb-ju bi zlahka zmagal "Kdo najbolj dolgo zdrži brez fb-ja", ker sam uporabljam fb zgolj, da pogledam slike kakšne simpatije, ki je ne upam nagovorit v realnem življenju.
Svet je lep:)
lp

— lepotec
25.10. 2010 ob 14:29

Komaj čakam film!

Vsem tistim, ki obsojate Facebook, pa samo to: zasvoji te toliko, kolikor se mu pustiš. Meni se predost zdi ta, da imaš "na kupu" kontakte od ljudi, ki so/so bili del tvojega življenja...telefonske številke se menjajo, mail naslovi se menjajo...na Facebooku pa (večinoma) najdeš ljudi z imenom in priimkom. Koristno pri organiziranju raznoraznih obletnic ipd. Pa dejte pustit na miru tiste, ki so gor nonstop. Očitno v tem uživajo in ne razumem, zakaj ste vi, ki tega ne počnete, tako zelo boljši. vsakemu svoje...

— ARSENIA
27.10. 2010 ob 19:19

Film sem si že ogledal. Bil sem navdušen!
Sijajen scenarij in dialogi!
Film leta!

— Fashionablestyle
28.10. 2010 ob 7:39

ojla....včeri sem bila na premieri in ga moram pohvaliti.....je zeloo zanimiv.....
ubistvu zveš vse od nastanka kako je nastal facebook....
jaz priporočam ogled :D

— kajcy90
28.10. 2010 ob 9:41

super film, ki je resnično vreden ogleda.

— Summer
28.10. 2010 ob 15:46

zanimiv da sm po branju tega opisa že iskal gumb link "vseč mi je" da da dodam na facebok:))))

— robert
29.10. 2010 ob 12:53

facebook najbl huda droga kar se mene tiče. Zasvoji te u nulo. Drgač pa bo film po mojem supr tko, da si ga je treba jit njuno ogledat.=) Pa še igralci so supr.<3

— me.
29.10. 2010 ob 16:06

film j zakon!!!!!!!
fb te ne zasvoji ti se v njega zasvojis in se to malokrat!!!!
mam 570 prjatlov nekaj jih tudi nism poznau smo se spoznal in z enim sva zdaj skor naibuls pratla zahvale grdo fbju!!!!!

— luka
30.10. 2010 ob 13:42

Nekateri pozabljate, da ni Facebook ustvaril sveta, v katerem potrebujemo socialna omrežja za druženje.Facebook je ta kaos okoli družabnega življenja samo pametno izkoristil.

— Sašo
30.10. 2010 ob 22:42

spet jaz:)
drugače pa glede naslova...., vsi tisti ko niso s tabo prijatelji so tvoji sovražniki:)

— lepotec
31.10. 2010 ob 20:45

Film sem videl,živ dolgčas,poceni brez akcije in kakeršnihkoli posebnih efektov,mislim da bo žaga 7 dosti bojša ,sicer pa vsakemu svoje.

— mx
1.11. 2010 ob 15:28 zvezdica

ZANIČ!
Film je po mojem mnenju nizkoproračunsko skropucalo, nevredno kakršnekoli naveze s Facebookom. Kot programerja in računalniškega inženirja me po strokovni plati moti površen in nerealen tehnični del (tipično holivudski), pa tudi dejstva so prav nemarno popačena in tipično holivudsko dramatizirana:
- da je tip v enem pijanem večeru ustvaril spletno stran, ki je v eni uri imela 22.000 obiskov in je sesula harvardsko mrežo - NIČ od tega ne drži in ne pije vode. Realnost je sledeča:
- v enem večeru ne moreš ustvariti spletne strani, ker se DNS zapisi ob registraciji domene ne osvežijo dovolj hitro. Traja namreč 1-2 dni, da se sprememba pozna po vseh DNS-jih.
- harvardske mreže NI SESUL, ker ni imel 22.000 obiskov v eni uri, kot trdijo v filmu! (preberite si dejstva, recimo na Wikipediji ali kje drugje) Spletna stran je imela dejansko 450 obiskovalcev v 4 urah, ti obiskovalci pa so generirali okoli 22.000 zadetkov v teh 4 urah (zadetek je vsaka slika, vsaka stran, vsak element na strani). Ta promet niti ne more niti ni sesul mreže (daaaaaaleč od tega!), je pa res, da so tipa obtožili vdora v zasebnost in kršenja raznoraznih pravic.

Nadalje, tale Jesse Eisenberg (Mark Zuckerberg) je vsaj meni izredno antipatičen. Govori kot brzostrelka, dialogi v filmu so (klub izmišljenim pohvalam) primitivni, naučeni, brez občutka, brez pridiha realnosti, skratka - zanič.
Igra je daleč od česarkoli posebnega, podpovprečna, hladna, scene so nezanimive, pripovedovalec v ozadju (aka Mark Zuckerberg, ki govori o sebi) ima isti nadležen brzostrelski govor, ki mu komaj slediš (še podnapisi gredo tako hitro mimo, da ne moreš spremljat obojega, in filma in dialogov hkrati).
Če bo ta film dobil oskarja, se izpišem iz Facebooka!

Skratka - nič ne boste zamudili, če ta film preskočite. Pojdite raje na izlet ali prijetno večerjo v dvoje, kvazi reklamo za Facebook pa prepustite vetru.

— Labsy
1.11. 2010 ob 16:34

meni se zdi super film..me pa zanima če je primeren tudi za najstnike?

— eva.a
4.11. 2010 ob 8:12

Film, ki ti odpre obzorja o možnostih današnjega časa.
Ta zgodba je bila omejena samo na 3,4 partnerje, na severu Evrope pa je pred kratkim startala podobna zadeva. Jaz sem zraven. Boš tudi ti ?

— WillySLO
5.11. 2010 ob 10:13

Socialno omrežje - a to je neki tazga, kjer se socialci zbirajo. Obup, nepismeno in neomikano lahko distributerji zastrupljajo množice, pa jim noben sploh nič ne reče, boli jih...

— xz
9.11. 2010 ob 16:29 zvezdica

Videla. Bila navdušena.
Film je kot današnje življenje - scene in dialogi odbrzijo mimo, včasih ne ujameš vsega, ampak meni se je ravno to zdelo zanimivo ... ker MZ je kao genij, ki pa jih tudi ne razumemo povsem. :) Lajkam njegov pokroviteljski "V redu", ki se parkrat ponovi v scenah (če se izrazim v FB žargonu/ja, imam ga).
Na koncu vsi zmagajo, celo Erica ... in tudi jaz sem zapustila dvorano z dobrimi občutki.

Labsy-u težko komentiram tehnični del, ker se ne spoznam, film kot film pa me je pritegnil, ker ima drugačne scene in prehod med njimi, kot smo vajeni. Na trenutke bi rekla, da gre za kakšen evropski art film.

Skratka - všeč mi je. :)

— Afna
13.11. 2010 ob 23:34

Labsy film sploh ni zanič kot ti pišeš.
Dialogi so zanimivi, nekaj ščepcev humorja, napeta zgodba in tudi igralska zasedba je dobro opravila nalogo.....Mene je film navdušil!!
Za nameček pa je film dobil oceno 8.3 na imdb....Kar tudi ni kar tako.
David Fincher (ustvarjalec Zodiaca in Benjamina Buttona) se je še enkrat izkazal.

— Leone
14.11. 2010 ob 19:15

Film je dober prikaz kam gre danes svet - informatika na višku....začarani krog ----kaj mislite, da me zdaj tudi kdo gleda oziroma opazuje....ali ve kdo sem in kaj delam....ja tako bo še malo pa se boš sam zatipkal....GOOGLE......za pogledati ni kaj !!!

— doberman
14.11. 2010 ob 21:12 zvezdica

@Labsy Glede tehnične plati glede interneta itd. ti ne bom oporekal, se na to ne spoznam dovolj dobro. Vsekakor pa ti moram nasprotovati pri tem, ko praviš, da je igra Eisenberga zanič.
Govori kot brzostrelka? Poskušal je ustvariti vits asocialnega, skoraj avtističnega mladeniča in z načinom govorjenja mu je to kar dobro uspelo.
Dialogi so primitivni, brez občutka, pridiha realnosti? Meni se nikakor ni zdelo tako, to je eden redkih filmov, ki sem jih videl v zadnjem letu, ki se ne zanaša na posebne specialne efekte in je odličen tako v kvaliteti dialogov kot v sami kompoziciji in načinu snemanja. Pogovori so bili izvrstno izpeljani, tudi ostali igralci so zelo dobro opravili svoje delo. Ravno ''pridih realnosti'' me je najbolj navdušil, recimo v sceni, ko Eduardo ugotovi za past, ali pa v sceni v diskoteki v San Franciscu.
Scene nezanimive? Tega nikakor ne razumem. Šel si gledat film o nastanku Facebooka, mar ne pričakuješ, da se bodo streljali? Mene je skoraj čisto vsak kader navdušil. Izbira interierjev, gibi kamere, glasba... vse je bilo izpeljano z občutkom.
Pripovedovalec v ozadju? Kakšen pripovedovalec v ozadju? Mark Zuckerberg nič ne pripoveduje v ozadju. To je na trenutke Eduardo, ki priča proti Zuckerbergu, drugače pa slednji nikoli ne nastopi kot pripovedovalec.
Zakaj bi se izpisal iz Facebooka, če TSN dobi oskarja? Kaj ima oskar sploh zveze z smiselnostjo imeti ali ne imeti accounta na FB-ju? Bullshit.
Prosim, samo ne mi kar nekaj na pamet govorit. Iz tvojega posta je razvidno, da nimaš pojma o filmih. Oprosti.

— ds
18.11. 2010 ob 12:43 zvezdica

Tako ogledala sem si film. Zgodba je takšna, da misliš, da boš gledal nekaj dolgočasnega in poleg zaspal, vendar ni tako. David Fincher se je spet dokazal kot eden izmed boljših režiserjev danes. Film je zelo dober, tudi dialogi z nekaj prikritega sarkazma. Igralci so svoje delo opravili odlično. Jesse je po mojem mnenju nekako res najbolj primeren za vlogo Marka, prav zaradi izgleda in njegovega govora. Ta hiter govor je zelo poudarjen ampak osebno se mi zdi, da Jesse v vsakem filmu tako govori. Najbolj me je presenetil Andrew Garfield, vidi se da ima ta fant velik igralski razpon kar se žanrov tiče. Če pogledamo njegov letošnji drugi film Never let me go, vidimo v čem je razlika. V tem filmu pa preseneti tudi Justin Timberlake. Mislim, da so mu našli vlogo, ki mu je pisana na kožo.
Tako, da je film vsekakor vreden ogleda, pa čeprav sama nisem uporabnica facebooka.

— Filmarka
22.11. 2010 ob 16:59

obvezen ogled za vse uporabnike interneta... , osebna zgodba na temo "kako zajebeš kapital"

— aljefischkas
28.11. 2010 ob 14:46

Videl film, še kar kvaliteten, mogoče ponekod malo površen.
Računalniškega programa ne izdelaš s par kliki z miško, kot je bilo prikazano, ampak je za tem stotine ur trdega dela. Še prej pa je bilo seveda stotine ur dela, da si se sploh naučil programirati.
Zanima me bolj ekonomska plat - kako je ta program oz. podjetje lahko vredno 25 milijard $? Kakšno vrednost prinaša, kaj prodaja? Za uporabnike je zastonj, torej ni prihodka od uporabnikov. Reklame se ne vrtijo na FB (hvala bogu), torej tudi prihodkov ni s te strani. Nič ne prodaja, pa je vseeno vreden toliko? Microsoft prodaja izdelke, s tem služi. Google, Yahoo, Najdi.si in ostali spletni iskalniki prodajajo prostor za reklamo, s tem zelo dobro služijo. Bolj se mi dozdeva, da gre za neko virtualno vrednost FB. Kot je bil velik bum www podjetij v ZDA pred deset leti, ki so naenkrat bila vredna ogromno z minimalnim vloženim kapitalom. Potem, ko pa jih nihče več ni bil pripravljen kupiti, ko se je spoznalo, da je vse sama ena velika megla, pa so propadala po tekočem traku. FB ima sicer potencialen kapital v informacijah o uporabnikih, v njihovih profilih. In te informacije bi bila trgovska in ostala podjetja pripravljena kupiti za velike denarje. Saj nekaj bi se naj to že prodajalo. Drugi potencial je možnost reklamnih sporočil. Enkrat bo ta milni mehurček počil, pa podjetje ne bo vredno več kot 1 promile sedanje ocenjene vrednosti. Če seveda ne bo začelo kaj prodajati. Če imate vi Picasovo sliko, ki ste jo kupili za 1 milijon $, pa je sedaj nihče noče kupiti, koliko je ta slika vredna sedaj v denarju?

— Računalniški fosil
1.12. 2010 ob 0:35

filozofi....!

— jaz
4.12. 2010 ob 12:07

nism še šel gledat me pa zanima če to bolj vleče na komedjio ali na dramo.
glede odvostnosti pa je tako če si ti v hiši z računalnikom in ti ni treba it na facebook nisi zasvojen če pa greš na nek tabor kjer veš da ni računalnika in cel teden nisi gor to nič ne pomeni

— golob
6.12. 2010 ob 13:08

@Računalniški fosil Služijo z prostorom za reklame, igre ....

— nevem
21.12. 2010 ob 14:12

dejte ljudje ta film ni niti malo realen ampak bedn lasby se strinjam s tabo kar so navedli u filmu je use ena veliika laz eisenberg ma izgleda kakor da prvi stoji pred kamero oskarja pa si niti malo ne zasluzi poglejte izvor ma ta film razlika je velika izvor je film ki si zasluzi oskarja socialno omrezije pa si ne bo nikoli
ocena 2/10

— izvor 4 ever
30.12. 2010 ob 7:38

film me je debelo razocaral in kakor vidim nisem bil edini ki je razocaran odsel iz dvorane u ogled me je preprical film ker je zraven izvora glavni kandidat za oskarja se govori ampak u primerjavi z izvorom je ta film nicla in se to morem povedat ta film nima niti resnicne zgodbe skoraj use kar je u filmu predstavljeno je izmiljeno malo kaj pa resnicno npr resnicno je da so ga tozili udoa u zsebnost in t je tudi edino resnicno no jaz sem nad tem filmom zelo zelo razocaran ubistvu sem tstih 5 € porabil u brezveze
ocena: 1/10

— luka the bad boy
1.1. 2011 ob 13:39

filma si sicer nisem šla ogledati, - mogoče mi bo to uspelo drugi teden (usaj upam)-
a useeno vem, da film ni brezvezen in da ima v sebi sporočilo. kot piše že zgoraj ->
ne moreš dobiti 5oo miljonov prijateljev, ne da bi dobil nekaj sovražnikov ...
in to je čista resnica. razlogi za sovraštvo so večinoma različni, a vedno so.
@lasby , me veseli da si tako inteligenten da si pogruntal vse napačne podrobnosti filma, npr. to da spletne strani ne moreš izdelati na eno pijano noč in da rabiš več časa, a te opozarjam da je režiser gotovo to napravil kot kakšno metaforo. ali kakorkoli. Kakšen bi se ti pa drugače zdel film, ki bi prikazoval kako ogromno časa dela spletno stran. Je ustvarjanje strani pač pokazal na drugačen način. pri tem nimaš kaj narediti. In prav je da imaš svoje mnenje a ni treba da s svojimi komentarji in ugotovitvami postavljaš ljudi v slabo voljo. Film naj bi le na hitro pokazal kako je nastala spletna stran, sicer bi bil res dolgočasen če bi prikazoval samo ustvarjanje strani...
in facebook je po svoje čisto super spletna stran, saj je namenjena spoznavanju ljudi in ohranjanje stikov z nekaterimi, ki jih ne moreš videti kar tako.. mi je zelo žal da so na svetu ljudje ki so fb izrabili samo kot stran, ki te lahko zasvoji...

— bla bla ;)
18.1. 2011 ob 10:42

@fosil... tale je pa močna. kaj pa imamo na desni strani v FB-ku drugega kot kup nadležnih reklam!

pogledal, pozabil. za fane bo dober za ostale je nesmisel.

— Pesimist
19.1. 2011 ob 19:11

upam da ostane še na programu!

— miha
19.1. 2011 ob 21:30

Tole "socialno omrežje" dela ljudi "asocialne".

— Tito
24.1. 2011 ob 11:28

Socialno omrežje. Veliko in globoko razočaranje.
Že uvodna frekvenca me je totalno ziritrirala in mi skorajda vzela voljo do nadaljevanja ogleda. Kljub temu sem vztrajala. Življenjska zgodba o uspehu snovalca Facebooka bi najbrž bila lahko prikazana na kakšen drugačen način, ampak očitno je Mark dejansko tako zoprn karakter, da se ga drugače niti ne da posneti. Fincher je pač Fincher in ne gre oporekati kvaliteti njegovega dela. Toda, da je film ob takšni konkurenci, kot je Black Swan in Inception, odnesel Zlati globus? Ga ni vreden. Niti slučajno. 5/10

— Valkira
30.1. 2011 ob 17:52

Film je zanimiv,sicer dokaj žalosten,turoben,ampak je bil meni zelo všeč in si zasluži več oskarjev. Jesse eisenberg je zelo dobro odigral vlogo marka zuckerberga po mojem mnenju in mislim,da še v nobenem njegovem filmu ni bilo videti takšnega igranja,kot je v tem.Pokaže dobre in slabe lastnosti facebooka in ker sem sam del te mreže,moram povedati,kot je ena igralka v filmu. Facebook je zelo dober,njegova slaba lastnost pa je da te preprosto zasvoji,ko si enkrat notri,ne verjamem,da greš še kdaj ven.

— Alen
12.2. 2011 ob 16:30

film je odličen, kar dokazuje tudi odlična ocena na imdb-ju (6.2 od 10), igralci so odlično odigrali svoje vloge, Jesse Eisenberg, Rooney Mara, Andrew Garfield in Justin Timberlake so me vsi zelo navdušili in vsekakor priporočam ogled, saj sem si ga sama večkrat ogledala in se nisem nikoli dolgočasila...

— stellchii ;*
13.2. 2011 ob 10:55

perfect amazing film rezija igralci po moji oceni neverjetni film bi si lahko ogle dal se enkrat socialno omrezje bo film o katerem se bo se govorilo nekaj casa nominacije za academy award zagotovljene!Film se zacne fizikalno prfektno

— luks
17.2. 2011 ob 17:47

Izvor ni nikakrsna konkurenca temu filmu. Je pa res da je Kraljev govor dalec pred Socialnim omrezjem. Ne razumem kako lahko akcijski film brez konkretne zgodbe kot je Izvor sploh kandidira za oskarje. Ideja je sicer odlicna, izplejava pa podpovprecna. Uzival sem v tem filmu, ampak je vseeno za moj okus dalec za konkurenco in vrjetno ne bo dobil oskarjev, si pa vsekakor zasluzi ogled.

— miha
18.2. 2011 ob 17:15

ana
je
bedak

— fdju6krf
1.7. 2011 ob 13:04

film je odličen.Le to lahko rečem.

— kokokokodak
23.10. 2011 ob 12:55

fb ali facebook=knjiga obrazov ta dva tipa sta se carsko spomnila. Film si bom ogledal danes. samo prijatelj mi je bovedal da je izumitelj fb-ja barvno slep. vidi samo modro barvo zato je FaceBook modre barve.

— mulac
9.11. 2013 ob 9:31

Mislim, da je svet totalno zabluzil, ni več meje med realnim in fiktivnim.

— d.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.