Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Snif

kriminalka, drama
Na sporedu od: 6.12.2001, Kolosej Ljubljana
2h 4min / 124min
Scenarij: Bruce Porter, David McKenna, Nick Cassavetes
Režija: Ted Demme

Vsebina

V 70. letih prejšnjega stoletja je kokain, ki je sprva bil le dokaj neznana prepovedana droga, izredno hitro postal milijarden mednaroden posel, ki je vplival na cele države. Večina ljudi ve, da so za množično priljubljenostjo kokaina stali vplivni kolumbijski karteli, odločeni za vsako ceno priti do zaslužka, ne ve pa, da jim je to uspelo po zaslugi njihove ameriške zveze - Georgea Junga, povprečnega ameriškega fanta iz majhnega mesta, ki se je odločil, da bo ameriške sanje uresničil na svoj način - postal je prvi Američan, ki je na veliko uvažal kokain in ga s svojimi podjetniškimi spretnostmi dobavljal študentom, premožnim intelektualcem in hollywoodski eliti.

Jung se je kmalu začel valjati v denarju in uživati življenje brez vsakršnih omejitev, o kakršnem so mnogi sanjali. Toda kljub vsemu ni nikoli dobil edine stvari, po kateri je hrepenel - ljubezni, ki mu je nihče ne bi mogel vzeti.

Kako je tipičen fant iz soseske lahko postal desna roka Pabla Escobarja, ki je v 70. in 80. letih odigral ključno vlogo pri tihotapljenju kokaina v ZDA?

Snif je presunljiva zgodba o vzponu in padcu George Junga - zgodba o tem, kako je izkoristil svojo iznajdljivost, željo po uspehu, pogum in zdravo pamet, na koncu pa zaradi pohlepa svoje sanje zapravil.

Film prikaže tudi drugo plat blišča 70. let - od blizu prikaže prečkanja meja, nezakonite polete, neusmiljena pogajanja, krute usmrtitve, pranje denarja in vojno s pravosodnim sistemom, ki je vse skupaj omogočil.

V času, ko je zlorabe drog in odvisnosti vse več, nam Snif posreduje človeški pogled na to, kaj nas je do tega pripeljalo in kakšna je bila cena za to.

Glavno vlogo v filmu igra Johnny Depp, režiral pa ga je Ted Demme. Scenarij, ki temelji na istoimenski knjigi Brucea Potterja, sta napisala David McKenna in Nick Cassavetes. V filmu igrajo še Penelope Cruz, Ray Liotta, Jordi Molla, Cliff Curtis, Rachel Griffiths, Franka Potente, Paul Reubens, Max Perlich in Ethan Suplee. Producenti so Demme, Stillerman in Denis Leary, Geogia Kacandes in Michael DeLuca pa sta izvršna producenta.

O nastanku filma

Režiserju Ted Demmu se je kombinacija portreta človekovega hrepenenja in zgodbe o ameriškem kriminalu in kulturi v zadnjih treh desetletjih zdela kot eksplozivna mešanica. "Gre za izredno tragično zgodbo, ki je hkrati tudi razburljiva, seksi in zabavna, ker so v ozadju ves čas seks, droge in rokenrol," pravi Demme. "Gre za obdobje, ko se je v Ameriki vse spreminjalo - od nedolžnosti do cinizma, od trave do kokaina. Zgodba je zame tudi zelo osebna, ker je posledice trgovine z drogo in uspeha Georgea Junga čutilo tudi veliko mojih prijateljev."

Ko je Demme prebral knjigo Blow Brucea Potterja, ga ni presunila le zgodba o tem, kako je kokain povzročil največ težav z odvisnostjo v ZDA, pač pa tudi samo življenje Georgea Junga, ki je nekako poosebljal drzen, pohlepen in zagrizen duh tistega časa in je za vse to tudi plačal svojo ceno.

"Všeč mi je, da film ne govori le o svetu tihotapcev mamil. Na koncu se mi zdi kot presunljiva zgodba o ljubezni očeta do hčerke. Govori o tem, kaj se zgodi, ko nekdo, ki si ne more več privoščiti, da bi koga imel rad, končno odkrije ljubezen," pravi Demme.

George Jung ni le preprodajalec mamil in eden od prvih, ki je zaslužil s tem, da je iz kokaina ustvaril sredstvo za zabavo, pač pa tudi predstavnik svojega časa. Enako kot Amerika je potoval od nedolžnosti 60. let prek razvrata 70. let do maščevanja in odrešitve 80. let in naprej. Za takšno vlogo je Ted Demme hotel igralca, ki je izviren in ki se zna poglobiti v najtemnejše kotičke človekove osebnosti.

Producent Joel Stillerman pravi: "Vedeli smo, da bo ključ do uspeha vloge Georgea Junga v spretnosti in inteligenci, ki bi jo igralec vnesel vanjo. Nekdo je moral iz njega narediti nekaj več kot le preprodajalca mamil - in Johnny je naredil točno to."

Igralska zasedba

Johnny Depp (George Jung)

Johnny Depp igra človeka, ki je postal vmesni člen med kolumbijskimi karteli in milijoni Američanov, ki so v 70. letih odkrili kokain.

Depp je nazadnje igral v filmu Čokolada Lasseja Hallströma, ki je bil nominiran za oskarja. Pred tem je s Hallströmom sodeloval v filmu What's Eating Gilbert Grape?. Igral je tudi v filmih Sleepy Hollow, Edward Škarjeroki, Ed Wood, Astronavtova žena in Deveta vrata.

Penelope Cruz (Mirtha)

Penelope Cruz igra Mirtho, očarljivo žurerko, ki ljubi hitro življenje, na koncu pa se njeno življenje žene preprodajalca mamil sesuje v prah.

Nazadnje je skupaj z Mattom Damonom igrala v filmu All The Pretty Horses, pred tem pa še v romantični komediji Woman on Top.

V njeni domovini Španiji je zaslovela s filmi Belle Epoque, Jamon Jamon. V ZDA je debitirala v filmu Hi-Lo Country.

Rachel Griffiths (Ermine Jung)

Rachel Griffiths igra Georgeovo mamo. Njen prvi mednarodni uspeh je bila vloga v avstralskem filmu Muriel se poroči iz leta 1994. Igrala je še v filmih Welcome to Woop, Woop, My Best Friend's Wedding, Jude idr.

Ray Liotta (Fred Jung)

Georgeovega garaškega očeta igra Ray Liotta, ki je igral v različnih vlogah. Trenutno ga lahko vidimo v uspešnici Hannibal, videli pa ga bomo tudi v filmu Heartbreakers, v katerem bo nasprotnik Sigourney Weaver, in v filmu John Q, v katerem bo nasprotnik Denzela Washingtona, Roberta Duvalla in Anne Heche.

Za kamero

Ted Demme (režiser/producent)

Demme je pri vseh svojih projektih pokazal izjemno vsestranskost. Režiral je filme The Ref, Beautiful Girls, Monument Ave. in Life.

Joel Stillerman (producent)

Leta 1995 je skupaj s Tedom Demmom ustanovil Spanky Pictures in od takrat sta ustvarila več filmskih in televizijskih projektov. Stillerman je produciral filme, kot so Monument Ave., Rounders in A Lesson Before Dying.

Denis Leary (producent)

Denis Leary, ki je Snif produciral prek lastne producentske hiše Apostle Pictures, je kot pisec in igralec debitiral z monodramo No Cure for Cancer. Iz te predstave je izšla tudi knjiga, CD in mednarodna glasbena uspešnica Asshole.

Leary je igral v filmih True Crime (kot nasprotnik Clinta Eastwooda), The Thomas Crowne Affair (kot nasprotnik Piercea Brosnana in Rene Russo), Jesus's Son (kot nasprotnik Billyja Crudupa), Wag the Dog (kot nasprotnik Roberta De Nira in Dustina Hoffmana) in The Ref (kot nasprotnik Kevina Spaceyja in Judy Davis).

Komentarji

8.12. 2004 ob 10:15

Res dobr ej... folk morte si ga ogledat!

— jonas
2.10. 2005 ob 19:29

zelo vredu film, prvi komentar pa zelo slab:) film pa.. odlicno

— car
14.3. 2006 ob 20:56 zvezdica

film je res vreden ogleda...všeč mi je vsebina, všeč mi je karizma johnny deppa in energična penelope cruz... vsa ta zabava vsa ta drama vs ta zlagan svet ti zlagani odnosi...tako bogato življenje da v veliki vili nimaš prostora več za denar je fenomenalno...všeč mi je konec...pričakovala sm zelo drugačnega... malo strašna pa mi je na koncu prava slika georga junga ki ima tak strašen pogled in v njegovih očeh točno vidiš kaj vse je prestal...johnny depp je kot vedno odličen penelope je iskriva...film pa te potegne..in sountrack mi je tudi zelo všeč...oglejte si ga...

— karmen
17.8. 2015 ob 22:10

Gotovo eden najboljših filmov vseh časov.
Dodaten čar, tej se sami po sebi izredni zgodbi, gotovo da glavni igralec(Johnny Depp)in režiser saj sta kolikor vem imela sorodne osebne življenjske izkušnje kot obravnavani Georg Young. Poleg tega je Depp Georga tudi osebno spoznal tako da je resnično prepoznal in se v živel v vlogo.Vsekakor film po ogledu katerega šokiran obsediš na mestu in razmišljal o njem. Takšen film resnično zaživi v človeku, in človek te zgodbe nikoli ne pozabi .

— mihael

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.