Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Snežna kraljica 3: Ogenj in led

animirana družinska pustolovščina
Sinhronizirano
Na sporedu od: 23.2.2017, Kolosej Ljubljana
1h 20min / 80min
Leto: 2016
Država: Rusija
Jezik: ruščina
Scenarij: Andrey Korenkov, Robert Lence
Čarobna animacija, ustvarjena po zgodbi Hansa Christiana Andersa, sledi dogodivščinam pogumne Gerde in njenega brata Kaija. Po zmagi nad zlobno Snežno kraljico sta deželo rešila ledenega okova, toda Gerda še vedno ne najde duševnega miru. Še vedno ne ve, kaj se je zgodilo z njunima staršema, ki sta vodila upor proti Snežni kraljici. Z živalskimi prijatelji se odpravijo iskat sledi za izgubljenimi starši, na zabavni pustolovščini pa odkrijejo starodavni čarobni urok, ki utegne v napačnih rokah povzročiti svetovno katastrofo.

Kai (v slovenski sinhronizaciji mu glas posoja Aleksander Golja) in Gerda (glas Tine Ogrin) sta zdaj še odrasla in se lotevata novih podvigov – tokrat bosta povzročila katastrofo globalnih razsežnosti …

Potem ko sta premagala Snežno kraljico (glas Maje Kunšič), ki je bila v led okovala celoten svet, sta Kai in Gerda zaslovela daleč naokoli. Pa jima to ni pomagalo, da bi našla svoja starša, ki ju je bil ugrabil Severni veter. Otroka nastopata po šolah in vrtcih, vendar pa priljubljenost in bogastvo ne gresta vedno z roko v roki in tako se komajda preživljata. Gerti je takšno življenje čisto po godu, Kai pa ga ne prenese. Po še enem nastopu na neki šoli, kjer ju otroci skoraj razcufajo za spominke, se odločita, da temeljito spremenita svoje življenje – oditi nameravata nekam, kjer ju nihče ne pozna, in začeti znova; celo imeni bi si spremenila.

Preselita se k svojemu prijatelju, trolu Ormu (glas Mirka Medveda), a se kmalu izkaže, da se je pred lastno slavo težko skriti – Orm ima namreč gosta: španski fant Rolan (glas mu posoja Klemen Bunderla) je obseden z legendami in pravljicami, ki jih zbira po vsej Deželi trolov, kjer se le-ti običajno rodijo. Troli mu z navdušenjem pripovedujejo svoje legende, a zgodbice precej olepšujejo. Ko Kai in Gerda Rolana pobarata, katera zgodba mu je najbolj pri srcu, jima vzhičeno in v barvitih podrobnostih opiše legendo o Kaiu in Gerdi, ki sta premagala snežno kraljico – tako, kot so mu jo podali troli. Orm, ki je Gerdi pomagal pri podvigu, je namreč zgodbo tako ozaljšal s izmišljotinami, da Gerdi ne preostane drugega, kot da Rolanu prizna, kdo s Kaiem sta. To slednjemu ni povšeči, in med njima se vname grd prepir. Kai se preseli k prijatelji Alfidi, Rolan pa Gerdi zaupa, da tudi sam išče svoje starše. Morda ju celo najde – po legendi trolov naj bi obstajal kamen, ki uresničuje želje; našel je zemljevid do skrivališča kamna… ki pa je, kot ugotovi Gerda, v prepovedanih votlinah pod čarobnim jezerom Gao. Pomaga mu ga najti – a pri tem povzročita popolno katastrofo…

Ruska risana franšiza, ki je najprej črpala iz slovite pravljice Hansa Christiana Andersena, v tretje predstavlja povsem izvirno, humorja in veselja polno zgodbo o najstniški ljubezni, prijateljstvu in neusahljivi starševski ljubezni, ki je vredna vsega truda. Aleksey Tsitsilin je režiral po scenariju, ki ga je spisal skupaj z Alekseyem Zamyslovom, Vladimirjem Nikolaevim in Robertom Lenceom. Producirala sta Yuri Moskvin in Vladimir Nikolaev.

 

O GLAVNIH LIKIH

Gerda je precej drzno dekle. Ne more biti pri miru in si želi nenehnih pustolovščin, vendar pri tem včasih preceni svoje sposobnosti. Vsekakor pa mirne dejavnosti, kakršno je vezenje, niso del njene narave. Kadarkoli se pokaže priložnost ali najmanjša možnost za pustolovščino, bo prva skočila v podvig, ne da bi pomislila, kako utegneta njena brezbrižnost in nestrpnost prizadeti druge. Redno se zapleta v zabavne in nenavadne, a včasih nevarne zaplete. Skorajda bi lahko rekli, da jih išče. Po tem se najbolj razlikuje od brata Kaia.

Kai je povsem samozadosten in se čisto lepo znajde tudi sam. Lahko ostane na istem mestu in ure in ure samo slika in pri tem neskončno uživa. V bistvu je – kot temu pravijo dandanes – vase zaprta oseba. Zaradi Gerdinega obnašanja že od prvega filma naprej silno trpi. Vedno se znajde sredi težav, saj se ne mara soočati s svetom, pač pa se mu svet vedno postavi naravnost pred nos.

Rolan je na začetku pravi očarljivec; tako smo ga zasnovali nalašč, da je trenutek, ko razkrije svojo pravo nrav, toliko močnejši. A četudi je očarljiv, je fanatično obseden. Če bi ga postavili v dejanski sodobni svet, bi nepretrgoma ždel za računalnikom, igral igrice in bral stripe. Kar pomeni, da je precej nedojemljiv za resnično življenje in se je navzel napačnih vrednot. Kot pravi sam, mu je pomembno zgolj to, da je edinstven. Pa naj bo super junak ali zlikovec. Takšno razmišljanje prevladuje med mladino dandanes. Slava za vsako ceno – da si najboljši, da imaš najboljši avto, doživljaš najbolj nore pustolovščine, pustiš pečat na zgodovini in podobno.

Alfida je v tem čarobnem svetu kot nekakšna Lara Croft – pogumna, odločna in neutrudna iskalka pustolovščin. Dekle, o kakršni sanjarijo pravi moški in ki bi ji bile rade enake vse pogumne deklice. Predana je prijateljem in žene jo zgolj naprej. Vedno je pripravljena pomagati in je prijateljem vedno opora.

Trol Orm je še vedno preprost, kot je bil. Vendar pa moram opozoriti, da v tretjem filmu spoznamo njegovo celotno družino. V drugem se je njegovo babica poročila s Kraljem, ki pa se je po hčerini poroki umaknil. Babica je princesa, zaradi česar ima določene privilegije. Če hoče čitalnico, jo bo pač dobila. Konec koncev je to monarhija. Orm ima z razlogom razkošno vilo s sijajnimi spalnicami, bazenom… Pravi pa, da ima, odkar je babica kraljica, neverjetno veliko sorodnikov, za katere prej sploh ni vedel.

Snežinkica je Gerdin superego; pomaga ji preprečiti morebitni povratek Snežne kraljice. Drobcena družabnica, lahka kot pero, Gerdo podpira pri doseganju vseh njenih ciljev in njej in Kaiu pokaže pot do njunih staršev.

Iskrice so zabavna in nagajiva bitjeca, ki oživijo, ko Gerda in Rolan sprožita čarobne sile Ognja. Drobne, a skrajno nevarne ognjene iskrice so pripravljene požgati vse pred seboj. Nemirne, brezbrižne in vesele so in vedno prinašajo kaos in zmedo, pa tudi nekaj veselja – tudi takrat, ko svet zajame starodavna magija.

Ognjeni demon je ognjena pošast z neverjetnimi sposobnostmi – to je v svojem iskanju slave postal Rolan. Bodo Kai, Gerda in troli zbrali dovolj moči, da porazijo demona, ki se boji le enega naravnega elementa – vode? 

Šaman je varuh skrivnosti in legend trolov, predan privrženec kulta ledu in ognja. V naši komediji je pokvarjen in strahopeten – in tak je zaradi naših spominov na filme o Indiani Jonesu; v enem od njih je bil šaman, ki je trgal srca iz prsi in ljudi zažigal. Odločili smo, da se mu maščujemo.

Snežna kraljica »je bila prelepa, vendar iz ledu – iz svetlikajočega se, bleščečega ledu. Pa vendar je bila živa in njene oči so se bleščale kot zvezdi na nebu, a v njenem pogledu ni bilo spokoja in miru…« Lik je zasnovan na tem klasičnem opisu snežne kraljice, ki ga je tako sijajno podal H. C. Andersen. Snežna kraljica je poosebljeno zlo: uničiti namerava svet, v katerem mirno sobivajo ljudje, živali in troli.

Kralj Arrog je eden od stranskih, a nič manj nepomemben lik. Spominja na Seana Beana. Plemenit človek, na katerem je življenje pustilo neizbrisen pečat, saj je skozi dal marsikaj. Vedno je moral sprejemati najtežje odločitve, zaradi česa je bržkone zelo trpel. In v angleški inačici mu glas posoja prav Sean Bean!

 

NEKAJ ZABAVNIH DEJSTEV O FILMU 

  • Za pisanje scenarija so potrebovali 183 dni.
  • V tem času so se domisli 53 inačic razvoja zgodbe.
  • Animatorji so zrisali okoli 350 inačic oblačil za glavne junake. V risanki jih največkrat zamenja Gerda.
  • Za film v formatu 2D so zrisali okoli 55.000 sličic, kar je sicer osnova za format 3D. Za primerjavo: za prvi film v franšizi so zrisali le 5.000 sličic.
  • Animatorji so imeli že 18 ur materiala v formatu 2D, preden so se lotili likov v formatu 3D.
  • Zrisali so 1.342 posamičnih dreves.
  • Če bi bil trol visok kot povprečen človek (170 cm), bi imel 42 cm dolg nos, zaradi česar bi imel hude težave z gravitacijo.
  • Orm ima 4.456.545 posamičnih las. Porabili so 84 ur, da so izrisali vse. Pa še 5 ur, da so ga »počesali«.
  • Lava v filmu »nastopa« v kar 250 prizorih.

 

O USTVARJALCIH 

Aleksey TSITSILIN (scenarij, režija) je v svet filma stopil kot montažer in je sodeloval s studiem Wizart Animation; za The Snow Queen je sospisal scenarij, film montiral, služil kot direktor fotografije in nadzoroval celotno podobo. Pri The Snow Queen 2: The Snow King je prevzel režiserski stolček in sospisal scenarij.

Njegov naslednji projekt je risanka o na glavo obrnjenem svetu; zgodbo razvija že sedem let.

Vladimir NIKOLAEV (scenarij/producent) je z Yurijem Moskvinom osnoval podjetje Wizart Animation in je direktor produkcije in izvršni producent. Pod njegovim vodstvom so bili ustvarjeni risani filmi The Snow Queen, The Snow Queen 2: The Snow King in Sheep and Wolves.

Robert LENCE (scenarij) je sodeloval z mnogimi vodilnimi svetovnimi studii – 18 let pri podjetju Walt Disney Animatiom, nato Pixar in DreamWorks. Spisal je scenarije za risanke, kot so Beauty and the Beast, Cats Don't Dance in A Bug's Life. Sodeloval je tudi pri Toy Story, Valiant, Bambi II, Brother Bear 2 in risani seriji The Penguins of Madagascar. Zdaj je del moštva pri Wizard Animation.

Komentarji

7.1. 2017 ob 21:18

Hudooo

— Maja
26.1. 2017 ob 20:51

Uuu coll

— Micika
23.2. 2017 ob 14:30

Super

— Doe
24.2. 2017 ob 11:07

Komaj čakam, da grem to gledat v Kolosej.... :)

— Snežna kraljica
28.2. 2017 ob 13:40

Kdaj pa je bila dvojka?
A je sploh bila?

Hvala

— Juji debeluji
2.3. 2017 ob 7:26

zelo custven film, film mi je zelo vsec,btw una blondinka na levi je kr huda.Totaly bul kot hentai.

— Bronyloverjaki777
4.3. 2017 ob 8:40

Jat imam doma prvi in drugi del.

— Pina
17.4. 2017 ob 17:23

A je prvi del bil v kinu?

Hvala

— Juji debeluji

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.