Kolosej

Pljuni in jo stisni

komedija, kriminalka
Film, trden kot kamen in kost!
Na sporedu od: 28.12.2000, Kolosej Ljubljana
1h 44min / 104min
Scenarij: Guy Ritchie
Režija: Guy Ritchie

Vsebina

Pljuni in jo stisni - tatvina diamantov, ki se sfiži v pravo zmešnjavo, krut narobe svet nezakonitega boksa, radoživi irski cigan in... pes.

Tat diamantov in kurir Franky štirje prsti (Benicio Del Toro) se na poti v New York, kjer naj bi šefu Aviju (Dennis Farina) predal ogromni diamant, ustavi v Londonu. Med izročitvijo manjših kamnov Avijevemu bratrancu Dougu Glavci (Mike Reid) in drugim zlatarjem lokalnega Hatton Gardna ga zamika, da bi sodeloval pri stavah na nezakoniti boksarski spopad v organizaciji Borisa Bodala (Rade Šerbedžija). Še sanja pa se mu ne, da mu je Boris nastavil past - lastnika lokalne zastavljalnice Vinny (Robbie Gee) in Sol (Lennie James) ga bosta skupaj z njunim voznikom za pobeg Tyronom (Ade) oropala pri sprejemalcu stav.

Medtem se novopečena promotorja nezakonitega boksanja Turek (Jason Statham) in njegov poslovni partner Tommy (Stephen Graham) uveljavita s spopadom z lokalno zlobno živino, boskarskim promotorjem in lastnikom prašičje farme Korenčkom (Alan Ford). Ko pa boskarskega rekruta knockoutira Mickey O’Neil (Brad Pitt), divji irski ciganski boksar, ga fanta prepričata, da se namesto njunega fanta spopade v dvoboju, čigar izid je Korenček že vnaprej zrežiral.

Izkaže pa se, da je Mickey zelo nezanesljiv, in dvojica se znajde v težavah, saj se neustrašni borec noče pustiti premagati v četrti rundi. K sreči ciganova tehnika in hrabrost naredita dober vtis na Korenčka - s čimer vse tri reši pred prašičjo farmo - vendar se mora Mickey spopasti še enkrat - tokrat tako, kot je treba - kajti Korenček se ne boji nasilja in pretakanja krvi, kadar mora dokazati svoj prav.

V New Yorku Avija razbesni novica, da so Frankyja opetnajstili Avijevi sprejemalci stav. S svojimi pribočniki zato odleti v London. Lokalno legendo, Svinčenozobega Tonyja (Vinnie Jones), najamejo, naj najde Frankyja in diamante. Čalostna usoda kurirja diamantov je kmalu razkrita, lov na izginuli kamen pa nato povzroči pravo norišnico, saj zadeve povsem uidejo iz rok.

Medtem ko posamezne strani stremijo za dosego različnih ciljev, se dvojne prevare kopičijo ena na drugo - vse so nezakonite, nekatere burkaste, večini pa je tako ali tako usojeno, da se bodo končale s prelivanjem krvi, bolečino in maščevanjem. Ko gredo vsi načrti po zlu in se jeza razplamti, se v kaosu začne odprta sezona lova na pse, diamante, prikolice, boksarje in različno orožje.

Igralska zasedba

Pljuni in jo stisni so začeli snemati oktobra 1999 na različnih lokacijah v Londonu. Po besedah režiserja Guya Ritchieja ne gre za nadaljevanje njegovega gangsterskega filma Morilci, tatovi in dve nabiti šibrovki, v kateri se skupina prijateljev nehote zaplete s temačnim podzemljem preprodajalcev mamil, kriminalcev in nasilnežev. V Pljuni in jo stisni igralci podzemlju pripadajo, gre pa za londonsko lopovščino s komičnim zapletom.

"Film je več kot le gangsteriada. Gre za rop diamantov, ki se ponesreči, zrežirane boksarske spopade, newyorškega mafijskega šefa in irskega cigana, ki postane boksar za denar, a se bojuje le zato, da bi mami kupil novo hišico na kolesih. Dodajte še temperamentnega psa - film je poln nenadnih preobratov," pravi producent Matthew Vaughn.

Razgibana zgodba in skrajno prepričljivi igralci dajejo filmu ustrezno ostrino.

"V zasnovi krvavi thriller se je nazadnje oblikoval v gangstersko komedijo. Zgodba se hitro odvija, brez razvlečenih prizorov. Rad se poigravam z dialogom - v tem filmu je precej materiala, ki ga nisem uspel uporabiti v Morilcih in tatovih," komentira Ritchie.

Za Vaughna je bila izbira igralcev ključnega pomena. "Guy je začel pisati scenarij, preden so Morilci in tatovi prišli v kino, zato je bil še vedno zakopan v žanru robustnežev. Zelo dolgo sva iskala prave obraze - videla sva jih na stotine. Guy je imel natančno predstavo o njihovem zunanjem videzu, hkrati pa je želel prepričljive igralce z znanjem različnih igralskih tehnik."

Ekipa je bila odločena zbrati pestro skupino igralcev, ki bi ustvarila videz pristnosti, ne pa zveneča imena, ki bi jih povezovali z že odigranimi vlogami. Potrebovali so plejado različnih igralskih obrazov za celuloidne gangsterje, irske cigane, Newyorčane, Londončane s cockneyskim naglasom, žide, temnopolte, Kitajce, Ruse in Škote. Med iskanjem prepričljivih robavsov so pretaknili vsak kotiček, celo telovadnico Peacock v East Endu.

"Nek obilnež je želel službo varnostnika, a mu je Guy rekel, da je niti slučajno ne dobi, saj ga potrebuje za vlogo v filmu. To mu je zares polepšalo dan," pravi Vaughn.

Ritchie dodaja: "Igralska ekipa se je tako krasno izoblikovala. Vsakdo je nekaj posebnega - na platnu in zasebno. Izvirnemu scenariju, ki sem ga napisal, so pridali osebno noto. Morali so biti robati in hkrati prepričljivi. Nobenega smisla ni imelo najemati shakespearjanskih igralcev, da bi igrali nasilno bando cockneyskih gangsterjev."

Zaradi Morilcev in tatov je projekt pritegnil hollywoodskega zvezdnika Brada Pitta, ki je po ameriški premieri poklical Ritchieja in ga prosil za srečanje. "Takoj sta se ujela. Brad ga je dejansko prosil, naj mu da vlogo v naslednjem filmu," razkriva Vaughn. "Sprva sva bila zbegana, mislila sva si: Moj bog, saj zanj ni ničesar. Potem se je Guy domislil, da bi odigral irskega cigana. Običajno za film dobi dvajset milijonov, pri Pljuni in jo stisni pa je pristal na precej manjši honorar - in enako velikost bivalne prikolice kot vsi drugi."

Pitt priznava, da mu je prav dobro delo, ker na snemanju ni bilo nobenega crkljanja. Odpeljali so ga celo med prave cigane, da je prebil nekaj časa med njimi in začel "ceniti" njihov način življenja. Jason Statham se spominja doživetja: "Tisti, ki smo ga obiskali, je bil precej neposreden, rekel je (z irskim naglasom) Kaj hudiča pa vidva delata tukaj? Spraševala sva se, ali se bo najinemu avtu kaj zgodilo, a k sreči je bilo vse v redu. Te osebe so pač na precej slabem glasu, včasih upravičeno, drugič ne."

Vaughna je sprva skrbelo, ker je eno od vlog dobil hollywoodski fenomen. "Nad Morilci in tatovi so bili navdušeni vsi. Imeli smo čarobno sestavino in mislil sem, da jo bo Bradova prisotnost pokvarila. Vendar je vse samo še izboljšal in natanko razumel, kaj počnemo."

"Laskalo nam je, da je tak zvezdnik, kot je Brad, želel biti v našem filmu. Bil je eden od pobov, že od vsega začetka. Nobenega namena ni imel postavati naokrog in težiti," pravi Ritchie. "Verjetno je bil med vsemi največji gentleman, saj je vsem kuhal čaj."

Poiskati še druge Američane za vloge je bilo malce bolj zapleteno. "Benicio Del Toro je igral močne, zanimive like, zato smo vedeli, da se bo zlahka vključil v eklektični klan. Stereotipom smo se izogibali v velikem krogu, nismo denimo želeli nikogar, ki bi spominjal na Joea Pescija," razlaga Vaughn.

Farinov lik Avi, židovska živina iz New Yorka, je prisiljen oditi v London poiskati nesrečni diamant. "Anglijo do obisti sovražim - moj lik, ne jaz osebno! Zato sem bil v trenutku, ko sem stopil na prizorišče, nepriljubljen," se šali. Farina je kmalu postal del ekipe. "V tem filmu v bistvu ni glavnega igralca. Glavni igralec je zgodba, igralci ji le sekundirajo - vključno z Bradom Pittom," razkriva. "Ko smo krožili po okolišu Hatton Garden, polnem zlatarn, je bilo to prav nevarno popotovanje. Vse ostalo je bil le lišp. Tak projekt sem že dolgo iskal in želel sem delati z ljudmi, kot je Benicio Del Toro."

Beniciu Del Toru, čigar lik požene kolesja dogajanja v tek, se je zdel Ritchiejev nenavaden izbor igralcev prav osvežuječ v primerjavi z njegovimi hollywoodskimi izkušnjami. "S pravim odnosom pravega režiserja lahko izvabite dobre nastope celo iz nekoga, ki ni še nikoli igral. Morda ne ravno nastopov - preprosto jim pustiš, da "so". Zdi se mi, da vsi liki oblikujejo film in da film oblikuje like... s pomočjo Guyevega svojstvenega pečata."

Američani so imeli kar nekaj težav s cockneyem. "Vseh fraz nismo znali ustrezno interpretirati. Če mi je kdo kakšno zabrusil, nisem vedel, ali gre za nedolžno reč, ali pa bi ga moral kresniti," pravi Dennis.

Guyu se je zdelo zanimivo, da bi Mike Reid upodabljal tipičnega londonskega žida, ki se ukvarja s prodajo diamantov. "Mike ima nenavaden smisel za humor. Uspeli smo ga dobiti za ravno dovolj časa, da se njegov urnik ni križal z nastopi v nadaljevanki Eastenders. To vlogo smo res začinili," pravi Vaughn.

Prepričljiv nastop v Morilcih in tatovih je Vinnieju Jonesu zagotovil vlogo v Pljuni in jo stisni. Igra legendarnega mača Svinčenozobega Tonyja, ki svoj sloves opravičuje tudi s številnimi brazgotinami. "Znova smo želeli Vinnieja - bil je del ekipe Morilcev in tatov," pravi Vaughn. "Če stvari delujejo, zakaj bi jih pokvarili? Vinnie ima krasen obraz in brezhibno obvlada svoj dialog. Ničesar ni treba dodajati. Poleg tega je poln idej."

Jones se je resno lotil igranja in sicer kot športnik, saj trenira, se ogreva in potem izvede sijajen nastop - tako kot je to počel pri nogometu. Vendar med njegovima karierama obstaja ena pomembna razlika: "Pri igranju si prepuščen samemu sebi, nihče ne more prikriti tvojih pomankljivosti in slabosti, pri nogometu pa te krije ekipa. Prizadevam si biti dober igralec, ker mi je sedaj preostalo samo še igranje. Moja največja želja je naslednji James Bond - vsi tisti akcijski prizori..."

Če zanemarimo sanjarije o Jamesu Bondu, Vinnie kar ne more prehvaliti sodelovanja z Ritchiejem. "Je nekaj posebnega. Trdno stoji za svojimi načeli - vse mu je jasno. Ko enkrat sprejme odločitev, ve, da je prava. Vodil me je skozi Morilce in tatove in sedaj me vodi skozi to (Pljuni in jo stisni). Če potrebujem kakšen nasvet, se vedno obrnem nanj."

Morilci in tatovi so bili na več načinov eksperiment za celotno produkcijo. Alan Ford denimo, pristni Eastender, ki je bil prvič pripovedovalec in Stingov barman, igra lokalno podlo živino Korenčka. Ta obožuje pasje boje in se trupel priročno znebi na svoji prašičji farmi.

Še en igralec iz Morilcev in tatov je Jason Flemyng, ki tokrat igra cigana Darrena, Mickeyevega najboljšega prijatelja. "V Pljuni in jo stisni je precej več tolp in akcije," pravi Flemyng. "V bistvu pa gre za zelo zabavno zgodbo. Takšna je zato, ker je bilo z Guyevo pomočjo otročje lahko uprizarjati napisano."

Kot pravi dodeljevalka vlog Lucinda Syson, si je Flemyng izbral manjšo vlogo, kot ji je vajen, ker zelo rad dela z Guyem. Poleg tega je takoj sprevidel briljantnost scenarija. "Po Morilcih in tatovih se je želel znova dobro zabavati in biti eden od fantov," pravi Sysonova. "Med snemanjem je njegova vloga postajala pomembnejša. Skupina okrog Bradovega lika je preprosto naraščala in Jason je bil pri tem v veliko oporo."

"Po tem filmu bom najslavnejši statist," se muza Flemyng, "ker lahko rečem, da se pomočnik Brada Pitta. Poleg tega me ne bo nihče prepoznal, saj nosim dolgo rdečo lasuljo, sem neobrit in videti, kot bi prihajal k sebi po gromozanskem mačku."

Ade, ki je na velikem platnu debitiral kot Tyron, voznik pri pobegu, razkriva, da je bilo že biti na prizorišču snemanja prava zabava: "Guy je vedel, kaj hoče, a nam je dovoli, da smo preiskušali lastne zamisli."

Stephen Graham, Liverpoolčan, ki igra cockneyevsko barabo Tommyja, se povsem strinja: "Guy ima vedno izdelan načrt, zgradbo in vse ohranja v gibanju. Ko pa se je kamera začela vrteti, je prepustil, da je prizor dobil svojo čarobnost."

Statham se dobro spominja enega, ki se je nekako razvil sam od sebe: "Brada ravno ženemo iz boksarskega ringa, zraven je mnogo statistov in nenadoma se začne prerivanje. Tega ni bilo v scenariju... zato smo se zelo zabavi, ko so začeli stoli frčati po zraku! Vsak dan se je kaj zgodilo povsem nepričakovano...vse je bilo del zabave."

Vaughn podrobneje pojasnjuje, zakaj je vlogo dobil Graham: "Za Tommyjev lik smo najtežje našli igralca. Našli smo ga teden dni pred začetkom snemanja. S Turkishem sta se morala dobro ujeti, saj je bil njegov tesni pomagač. Skupaj sta - šlampasto - vodila amaterski boksarski sindikat in se obupno trudila dohajati bolj neusmiljene, profesionalne pripadnike tega kroga."

Graham je užival v vsakem snemalnem trenutku: "Biti del igralske ekipe je kot biti del nogometne ekipe. Nihče ni glavni in vladati mora popolno zaupanje."

Jason Statham se šali, da sta Turek in Tommy nekakšna George in Mildred kriminalnega podzemlja: "Vsi slepomišimo, vsak po svoje in do določene mere. Hodimo si v zelje in ko se razprtije bohotijo, diamant še kar kroži po Londonu. Krasno igralsko zasebo imamo, med katero ni glavnega igralca - razen psa. On je zvezda! Bil je neobvladljiv - napadal je vsepovprek, posebej usnje, ki smo na žalost vsi pogosto nosili."

Bahaška lastnika zastavljalnice, Vinnyja (Robbie Gee) in Sola (Lennie James), je bilo prav tako težko najti. "Med njima je morala biti komična kemija, sočasno pa grenita življenje vozniku za pobeg Tyronu. To je jasno razvidno iz dialoga - Sol je bolj razumski in Vinny bolj zaletav. Ker se lahko zaneseta drug na drugega, se izvlečeta iz kočljivih situacij, čeprav nikoli natančno ne vesta, kaj počneta," razlaga Sysonova.

Z molotovsko mešanico profesionalnih igralcev, naturščikov, psov, otrok in kot vedno spremenljivega angleškega vremena bo Ritchiejev Pljuni in jo stisni gangsterske stereotipe ponesel v nove višave.

Družina

Kot poudarja Ritchie, "ne gre le zato, da najdete pravi obraz in osebnost za upodobitev določenega lika. Zato je izbor igralcev tako dolgotrajen proces - igralci sami morajo biti zelo prepričljivi. Pa tudi taki, da grem po napornem snemalnem dnevu z njimi lahko še na pivo in pokasiram nekaj denarja, ki mi ga Jason (Statham) dolguje od dnevnih šahovskih partij."

Vinnie Jones se povsem strinja: "Vsi se med seboj poznamo, od fantov, ki skrbijo za razsvetljavo, električarjev do osrednjih igralcev. Kličemo se po imenih in gremo po opravljenem delu skupaj na pijačo."

Statham dodaja: "To pa zato, ker gre za isto ekipo kot pri Morilcih in tatovih. Isto hihitanje in isti gromki smeh vseh prisotnih, zato je vzdušje zelo podobno. Je vsaj toliko, če ne bolj, zabavno."

Tudi nastanitev se ni posebej spremenila: "Nekega dne bomo morda posneli film, pri katerem si bomo čevlje obrisali, preden bomo vstopili v prikolico, in ne, ko bomo iz nje izstopali."

"Kar naprej smo dražili drug drugega in se hecali," dodaja Ritchie, "mnogi med nami smo se počutili kot ribe v vodi."

Da bi vse teklo, kot je treba, je Ritchie na snemanju vpeljal sistem kazni. Kaznovano je bilo zvonenje mobitelov, zamujanje, dremanje, tarnanje in pomanjkanje humorja. Nekdo iz osebja je bil kaznovan celo, ker je zmanjkalo kave.

Ritchie razlaga: "Zaradi kazni je vse teklo kot namazano. Na žalost sem bil med tistimi, ki so največkrat nasrkali."

In kar zadeva denar, so ga člani ekipe večinoma med premori služili na povsem ustaljen način, s kartanjem. Vinnie Jones dodaja: "To smo počeli že pri Morilcih in tatovih. Producent je prihajal in vse vznemiril s kartami. Brad je bil ves zagret. Čeprav se mi zdi, da je stavil z dolarji, mi pa s funti. Mislim, da smo ga malce obrali."

Boji, ciganska naselja in psi

Po besedah scenografa Huga Luczyca-Wyhowskega jim je na črno uspelo dobiti posnetke bojev z golimi pestmi, našli pa so tudi nekaj boksarjev, ki se borijo z golimi pestmi in se z njimi temeljito pogovorili. "Realnost je malce bolj provizorična kot film, saj morajo vse dokaze na hitro odstraniti," pravi. "Pasja arena je bila moja zamisel, kajti ring za pasje boje je običajno narejen iz avtomobilov zaradi bliskovitega pobega, pri katerem ne ostane nikakršnih dokazov. Pasje boje smo zlahka našli na internetu, kjer lahko najdete ogromno grozljivih reči. Psi v filmu bi morali imeti obrezana ušesa, tako kot pravi psi za boje, vendar je to v Veliki Britaniji prepovedano."

Največja pustolovščina je bilo oblikovati prizorišča, ki bi bila avtentična in hkrati ne stereotipna. "Ciganski tabor smo na primer oblikovali zelo prepričljivo in hkrati zanimivo, ne pa kot nekakšno romantično verzijo realnosti. Skrivni svet preprodaje diamantov v Hatton Gardnu pa je bilo zelo težko poustvariti iz varnostnih razlogov."

Potem so bile tu še finese: "Imeli smo nekaj nenavadnih želja, na primer narediti diamant, ki bi ga bil pes pripravljen pogoltniti, diamante, ki se pri padcu na tla razletijo, kovčke s skrivnimi predali, cvileče psičke igračke,..." se smeji Vaughn.

Delo s psi je prav tako botrovalo smešnim dogodkom: "Junaški pes je bil samec. Tu bi moral nehati. Ampak moram povedati o prizoru na bencinski črpalki s štirimi fanti. Eden od igralcev je psu postajal vse bolj všeč in smo ga le s težavo ločili od njegove noge. Ne sliši se ne vem kaj, ampak bilo je strašansko smešno - igralec se sprehaja po bencinski črpali s psom, ki mu visi na nogi, Guy pa kriči: Fantastično. Kar snemaj!"

O igralcih

Benicio Del Toro (Franky štirje prsti) je igral v Oboževalcu, Osumljenih pet, Swimming with Sharks, Fear and Loathing in Las Vegas ter Drug Wars.

Dennis Farina (Avi) je nastopil v nadaljevankah Kriminalna zgodba, Buddy Faro ter Miami Vice in v filmih Reševanje vojaka Ryana, Preston Tylk, Lovec na glave, Kdo bo koga?, Polnočni skok, Daleč od oči, That Old Feeling, The Mod Squad ter Sidewalks of New York.

Jason Flemyng (Darren) je nastopil v filmih Knjiga o jungli, Trnjulčica, The Hollow Reed, The James Gang, Alive and Kicking, The Body ter Metal God.

Vinnie Jones (Svinčenozobi Tony) je začel nogometno kariero pri Wimbledonu. Vodil je številne oddaje in napisal knjigo. Letos smo ga videli tudi v Še šestdeset sekund, njegov naslednji film pa je Mean Machine. Z Ritchiejem sta posnela tudi Morilce, tatove in dve nabiti šibrovki.

Brad Pitt (Mickey O’Neil) je nastopil v Sedmih letih v Tibetu, Klubu golih pesti, Ko pride Joe Black, 7edem, Kaliforniji, Reka poje mi, Jesenski pripovedi, Thelmi in Louise, Johnnyju Suedeu in mnogih drugih filmih.

O filmskih ustvarjalcih

Guy Ritchie (scenarij/režija) je kot režiser debitiral z Morilci, tatovi in dvema nabitima šibrovkama. Pred tem je snemal reklame in videospote. Z Matthewjem Vaughnom imata produkcijsko hišo SKA Films.

Tim Maurice-Jones (kamera) ima izkušnje s snemanjem glasbenih videospotov, reklam in filmov. Sodeloval je s številnimi glasbeniki: Suede, Blur, The Spice Girls, Eternal, Simply Red, Take That, Diana Ross, Bjork, Kylie Minogue in Robert Palmer. Snemal je reklame za Adidas, Levi’s, Coor Beer in Smirnoff. Bil je tudi kamerman pri Morilcih in tatovih ter pri Feast at Midnight pa pri kratkih filmih If You Loved me, Spook Time in Weekender.

Komentarji

20.8. 2006 ob 14:56

Filma še nisem gledala , ampak ga bom ! Sem slišala da je zelo smešen . Bomo vidl !

— AnCHy

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.