Kolosej
Film distribucije Continental Film

Smrkci 2

animirana družinska komična pustolovščina
Sinhronizirano
Na sporedu od: 1.8.2013, Kolosej Ljubljana
1h 45min / 105min
Leto: 2013
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Karey Kirkpatrick, David Ronn, Jay Scherick, J. David Stem in David N. Weiss
Režija: Raja Gosnell
Po zadnjem spopadu s Smrkci je zlobni čarovnik Gargamel ostal ujet v našem svetu, vendar ga to ni ustavilo pri kovanju novih zarot. Da bi se maščeval Smrkcem, s posebnim napojem ustvari popolno smrčje nasprotje - par Žlehtkov, ki želita zgolj nagajati in uničevati. Da bi Smrkce ujel v past, skuša Gargamel z Žlehtkoma na temno stran porednežev zvabiti tudi Smrketo, toda mali modri dobrovoljčki so odločeni, da bodo s skupnimi močmi Gargamela znova ugnali v kozji rog.

Sinhronizacija

Studio sinhronizacija : Studio Ritem

Prevod: Vesna Žagar

Režija: Jernej Kuntner

LikSlovenski glas
Ata SmrkJanez Hočevar-Rifle
SmrketaKataya Ayster
GlavcaJure Mastnak
KladaAljaž Jovanovič
ZmrdaVlado Vlaškalič
BrdavsJure Lajovic
VikiLija Pečnikar
GargamelJernej Kuntner
Patrick WinslowKlemen Slakonja
Grace WinslowTjaša Železnik
PripovedovalecJure Longyka
HenriSrečko Kermavner
ViktorSandi Pavlin

V nadaljevanju uspešnice Smrkci, mešanice animiranega in igranega filma, zlobni čarovnik Gargamel ustvari nagajivi, Smrkcem podobni bitji z imenom Žlehtka. Z njuno pomočjo upa, da bo zbral vsemogočno, čarobno esenco Smrkcev. A ko odkrije, da mu samo pravi Smrkec lahko da tisto, kar hoče, in ko odkrije, da samo skrivni urok, ki ga zmore Smrketa, lahko Žlehtka spremeni v prava Smrkca, Gargamel ugrabi Smrketo in jo pripelje v Pariz, kjer si je pridobil milijone oboževalcev kot največji čarodej na svetu. Da bi rešili Smrketo, morajo Ata Smrk, Klada, Zmrda in Puhlica ponovno združiti moči s človeškima prijateljema Patrickom in Grace Winslow. Bo Smrketa, ki se je vedno počutila drugačno od ostalih Smrkcev, našla novo vez z Žlehtkoma Brdavsom in Viki – ali jo bodo Smrkci prepričali, da je njihova ljubezen do nje prave, se pravi modre barve?

V uspešnici iz leta 2011 so najbolj priljubljeni tri jabolka veliki junaki na svetu dokazali, da petdeset let uspešnosti v vseh medijih ni bilo naključno. Od prve objave v belgijskem stripu leta 1958 so Peyovi Smrkci zabavali otroke in odrasle po vsem svetu. Oživeli so v stripih, knjigah, serijah, filmih, videoigrah, predstavah v živo, figuricah (prodali so jih prek 300 milijonov), končno pa so pred dvema letoma zavladali še pri blagajnah kinodvoran po svetu. Film je bil resnično svetovni fenomen, saj je prislužil več kot 560 milijonov dolarjev. “Bodisi da živite v Braziliji, na Kitajskem ali v Rusiji, ali v Parizu, ali v Belgiji, ali v New Yorku, naj si bodo los Pitufos, Puffi, les Schtroumpfs… vsi imajo radi Smrkce,” pravi producent Jordan Kerner. “S Smrkci in zdaj s Smrkci 2 smo skušali ustvariti film, ki bo presegel geografske meje, kar je povsem primerno, saj se tematike Smrkcev dotaknejo vseh kultur. Ti liki živijo v otroštvih ljudi. Spominjajo se jih in jih nosijo v srcih generacije, ki so jih brale in gledale. Zato smo bili prepričani, da je naša dolžnost, da like, ki jih občinstvo pozna in jih ima rado, prenesemo v sodobnost, s čustvenega in komičnega vidika. S Peyovo hčerko in koproducentko filma Veronique Culliford sva tesno sodelovala pri nastajanju zgodb – veliko srečo imam, da spet sodelujeva pri drugem delu, ker imam rad te like, rad gledam, kako se razvijajo in se spreminjajo in si obupano želim vedeti, kaj se bo zgodilo z njimi po koncu filma. Le kako ne bi hoteli vedeti, kaj se je zgodilo njim in Gargamelu – likom, ki so jih oživili scenaristi in Raja?”

V prvem delu so naši prikupni modri prijateljčki zagrizli v Veliko jabolko, v drugem delu pa zdaj že izkušene svetovljane dogodivščina ponese iz New Yorka v Mesto luči – v Pariz. »Zame kot režiserja je bilo najbolj vznemirljivo, da smo se podali na pustolovščino po Parizu,« pravi Raja Gosnell. »Snemali smo na krajih, na katerih, vsaj kolikor je meni znano, do zdaj ni snemal še nihče. Med ljubeznijo do Smrkcev ter dogovori, ki so jih producenti uspeli izposlovati s pariškimi oblastmi, smo prišli do krajev, v katerih si nisem mislil, da bomo lahko snemali. Le kaj si režiser sploh lahko želi lepšega? «

Na začetku filma je Smrketa še v domači vasi, obkrožena z bratci in Atom, a se še vedno počuti nekako osamljeno. Nenazadnje se še ni povsem sprijaznila s svojim izvorom. Kot vsi vemo, je Smrketo ustvaril Gargamel kot del enega njegovih zlobnih načrtov – a Ata jo je z ljubeznijo in čarobnim urokom spremenil v pravega modrega Smrkca. Tega je že davno, a vseeno ne ve čisto natančno, kaj naj si misli o tem. “Začne si zastavljati določena vprašanja: Od kod prihaja? Ali spada k Smrkcem?” razlaga Katy Perry, ki Smrketi posoja glas v originalu. “Na nek način postaja najstnica in zastavlja podobna vprašanja, kot smo si jih vsi, ko smo odraščali. Resnično si prizadeva ugotoviti ali je pravi Smrkec. Ustvaril jo je Gargamel, v njej je nekaj navihanega, kar je bilo dolgo pritajeno. A ne gre za to, od kod si ali kdo te je ustvaril, ampak za to, kdo se odločiš biti, in kam hočeš, da te pelje življenje.” “Na nek način meni, da je Gargamel botroval njenemu rojstvu, da je na ta način njen oče, medtem ko je Ata moški, ki jo je vzgojil in ji nudil dom. Od tod se torej poraja vprašanje: Je oče tisti, ki te je ustvaril, ali tisti, ki te je imel rad?” pravi Raja Gosnell.

Vprašanje postane ključno, ko Gargamel kuje nov zlobni načrt, da bi ujel Smrkce. “Gargamel je v bistvu ustvaril Smrketina brata in sestro, Žlehtka Brdavsa in Viki” razloži Kerner. “Sta taka kot Smrketa, ustvarjena iz kosa gline. Gargamel ju skuša spremeniti v prava modra Smrkca, ampak samo zato, ker bi potem lahko zajel njihovo esenco – v bistvu, če bi našel čarobni urok, ki je Smrketo spremenil v pravo modro, potem bi lahko naredil na stotine Smrkcev in iz njih iztisnil esenco ter tako postal najmogočnejši čarovnik, kar ji je kdaj videl svet.”

Gargamel se lahko dokoplje do tega uroka le, če smrko-grabi Smrketo in jo odpeljal v Pariz. “Če ne bi bilo zlikovca, junakov sploh ne bi potrebovali,” pravi Gosnell. “In ni ga boljšega zlikovca kot je Gargamel! Je podel, ampak norčav. Sposoben je temačnih dejanj, ampak preprosto veste, da jih bo zamočil. Tako zabavno ga je gledati, kako kuje.. in načrtuje.. in zamoči. Prav neverjetno, ampak včasih prav navijam za Gargamela – tako zagnan in strasten je pri vsem, kar počne, in zabavno je gledati, ko mu gredo stvari po zlu.”

Nalogo ugrabiti Smrketo naloži Brdavsu in Viki – ker nista prava modra Smrkca, Brdavs in Viki sploh nista Smrkca. V bistvu sta zelo poredna, zato ju Gargamel poimenuje Žlehtka. In ni je stvari, ki je Žlehtka, kot je Viki, ne bi storila raje, kot ugrabila svojo “sestro” Smrketo. “Viki v resnici ni slaba – samo zapeljana,” pravi Gosnell. “Gargamel je edini starš, ki ga je kadarkoli poznala, zato je seveda vse, kar se je od njega naučila, vse prej kot dobro. Odločena je manipulirati s Smrketo, rada bi jo ukanila, da bi se spoprijateljila z Žlehtkoma, da bi se počutila, kot bi bila del družine. A spotoma se zgodi zabavna stvar in Vikijin načrt ima nepričakovane posledice.”

Ko vas doseže novica, da so Smrketo ugrabili, Ata ne okleva in oblikuje načrt za njeno vrnitev s pomočjo Smrkcev, ki bodo najbolje kos njegovi nalogi: to so Glavca, Hrabri in Bistri. A ker se seveda zgodi nekaj nevšečnosti, Atu preostane načrt B – se pravi Puhlica, Zmrda in Klada. Kot pravi pasivno-agresivni Smrkec: “Prepričan sem, da bodo narcizem, neumnost in pesimizem ravno tako prišli prav. Vso srečo.” Ampak nič zato. Ata ima še enega asa v rokavu. Še enkrat pokliče na pomoč stara prijatelja, Patricka in Grace Winslow, ki ju igrata Neil Patrick Harris in Jayma Mays. Na reševalni misiji se jima pridrži še Patrickov oče Victor Doyle, ki ga igra Brendan Gleeson.

“V prvem delu je Neilov lik skrbelo, ali bo kos očetovstvu – hotel je postati dober oče, kar ga je malce spravljalo ob živce,” izpostavi Kerner. “V tem filmu spoznamo Patrickovega očima in izkaže se, da se Patrick sooča s podobnimi vprašanji kot tarejo Smrketo glede tega, kateri oče je pravi, tisti, ki te spočne, ali tisti, ki skrbi zate. Patrick se z očimom ni nikoli dobro razumel, a sčasoma spozna, da je družina tisto, kar si izbereš. Veseli smo, da smo lahko posneli resnično lep družinski film. Mislim pa tudi, da je v tem filmu veliko več smeha in čustev.”

O igralcih

Neil Patrick Harris (Patrick) nastopa v seriji Kako sem spoznal vajino mamo. Gostoval je tudi v seriji Glee. Zaslovel je s serijo Doogie Howser, med njegovimi televizijskimi projekti pa so še Ivana Orleanska, Sezamova ulica, Številke, Zakon in red: zločinski naklep, Angel za mojo mizo, Stark Raving Mad, The Man in the Attic, Cold Sassy Tree, My Antonia, The Wedding Dress, The Christmas Blessing, Ed, Will & Grace. Njegov filmski prvenec je bil Clara’s Heart, posnel pa je še filme Smrkci, Vesoljski bojevniki, American Reunion, A Very Harold & Kumar 3D Christmas, Beastly, The Best and the Brightest, Harold & Kumar Escape from Guantanamo Bay, Harold & Kumar Go to White Castle, Undercover Brother, The Next Best Thing, The Proposition ter posodil glas likom iz filmov Mačke in psi: Maščevanje gospe Muce, Oblačno z mesnimi kroglicami, Adventure Time, The Penguins of Madagascar, Spider-Man: Shattered Dimensions, Batman: Under the Red Hood, Yes, Virginia, Robot Chicken, Batman: The Brave and the Bold, Family Guy, Eat Lead: The Return of Matt Hazard, Justice League: The New Frontier, Justice League, Capitol Critters. Zelo uspešen je tudi v gledališču.

Jayma Mays (Grace) nastopa v seriji Glee. Posnela je filme Paul Blart: Mall Cop, Rdeče oko, Zastave naših očetov, Velik film. Med njenimi televizijskimi projekti so Grda račka, Kako sem spoznal vajino mamo, Heroji, Pushing Daisies, The League.

Hank Azaria (Gargamel): njegovi filmski projekti so Vesele nogice 1 in 2, Ljubezen in druge droge, Noč v muzeju 2, Ptičja kletka, Kviz, Leto 1, Godzilla, Velika pričakovanja, In prišla je Polly, Med dvema ognjema, Zvezdniki, Vročina, Čedno dekle, Nekoč in zdaj, Ameriška ljubljenca, Cradle Will Rock, Shattered Glass, Grosse Pointe Blank. Nastopal je tudi v seriji Huff in v televizijskih filmih Torki z Morriejem, Uprising in Fail Safe. Že več kot 20 let sodeluje pri Simpsonovih.

O režiserju

Raja Gosnell: kariero je začel pri Robertu Altmanu, njegov prvi samostojni filmski projekt pa je bil montaža filma The Silence. Montiral je še filme Najstniški volkodlak 2, Čedno dekle, Očka v krilu, Devet mesecev, Sam doma 1 in 2, Rookie of the Year, Adventures in Babysitting, Heartbreak Hotel, Only The Lonely. Režiral je filme Sam doma 3, Prvi poljub, Hiša debele mame, Scooby-Doo, Scooby-Doo 2, Moji, tvoji, najini, Čivava z Beverly Hillsa, Smrkci.

Komentarji

2.4. 2013 ob 18:40

o zakon

— Tara*
5.6. 2013 ob 19:16

Komaj čakam

— Manca
7.6. 2013 ob 19:55

Komaj čakam! Risanka je tako ali tako najboljša, prvi film je pa tudi bil dober. :)

— Nekdo že
10.6. 2013 ob 13:54

Komi čakam

— Smrketa
11.6. 2013 ob 20:47

podnapis?

— anja
16.6. 2013 ob 10:25

smrkici2 ta film sem ze gledala sam ni nic posebnega zdej si morm sam se ogledat 1 del da vidm ce je kaj boljsi od drugega

— Lana
18.6. 2013 ob 15:28

jeeeeeeee
komaj čakam

— kristjan
22.6. 2013 ob 9:13

Komaj čakam, da ga pogledam.

— Melanie
23.6. 2013 ob 12:51

sem stara 30 let in obožujem smrkce komaj čakam :P

— leijla
23.6. 2013 ob 15:44

Komaj čakam <3

— Smrketa
24.6. 2013 ob 20:16

že prvi del je bil ful beden. zdaj pa so šli delat še druzga. WHAT WERE THEY DRINKING!!!!!!!!!!!!!!!

— car
26.6. 2013 ob 0:03

brez veze pejte rajš risanko gledat.....

— mihl
28.6. 2013 ob 16:27

Res zakon komaj čakam na 1.8.
Videl sem 1. del ki je bil kul in odlomek (napovednik) drugega dela in je bil dober ampak glavno pride čez en mesec:)

— Miha
29.6. 2013 ob 11:33

Končno ena dobra risanka

— žžžž
29.6. 2013 ob 19:24

komi cakam poleg filma this is us od 1d

— sara*styles*
30.6. 2013 ob 13:59

Koliko casa traja film?

— nekdo
4.7. 2013 ob 19:45

nism velika oboževalka risank mi je pa ta zelo ušeć usaj 1. del
drugi pomojem ne bo dobr

— somrakica
4.7. 2013 ob 21:34

komej cakam to je neki najboljsega :)

— smrketka
5.7. 2013 ob 14:10

30.6. 2013
ob 13:59
Koliko casa traja film?

— nekdo

Za film smrkci 2 niso se napisali koliko casa traja

— TiNa
7.7. 2013 ob 14:06

Komi cakam 2 film smrkcev ,ker so res carji in jih obozujem , vso sobo imam od njih in imam njihove igrace

— smrkec
8.7. 2013 ob 15:00

prvi film je bil zeloooo kulskiii upam da bo tuudii drugii!!!kooomiii caaakkkaaammm!!! ;)

— nekdo
23.7. 2013 ob 17:37

komaj čakam, zelo napeto je ko je Smrketa postala poredna :D

— Rainbow Magic
23.7. 2013 ob 18:28

Smrkci 1 sem že gledala. bil mi je ful cul.komikoooomi cakam na 2 del

— Sandra
23.7. 2013 ob 22:01

Komaj čakam na 1. avgust

— Gargamel
25.7. 2013 ob 8:44

Komi čakam 28.7 da jih vidm

— *
25.7. 2013 ob 13:32

slovenia is a cool this movie as well. kiss of america. ! JF !

— jeenifer lopez
25.7. 2013 ob 14:13

sej mogoče bo dobr

— mum... sm pozabla
25.7. 2013 ob 19:00

žlehtka:HA HA HA

— Anchy
26.7. 2013 ob 8:41

Komi cakam

— simona
26.7. 2013 ob 8:42

komaj čakam saj sem že prvi film pogledala vasaj 10 krat

— smrk
26.7. 2013 ob 19:15

to bo noro jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeej komi čakam

— kromper
27.7. 2013 ob 9:40

coll filmček

— smrketa star
28.7. 2013 ob 10:23

2minuti več traja film kokr prvi del,ki je bil pred dvema letoma u kinu.
Zakaj ne date filma u angleščini? Men je kul če so podnapisi,ker slišš njihove glasove

— *
28.7. 2013 ob 16:44

kaj pa podnapisi ? .... drgac pa raj gledam smurfe k ksn film :D <3

— Otrok
29.7. 2013 ob 10:11

Komi cakam 3D<3

— Smurfssss<3
29.7. 2013 ob 16:05

full hudo komi čakam <33

— zala
29.7. 2013 ob 19:51

PODNAPIS???

— anja
1.8. 2013 ob 10:40

komaj čakam da si ga ogledam v 3D.

— tanja
1.8. 2013 ob 13:54

Ja no js grem danes ko pridm nazaj vm povem kok je blo hudooo

— Evicca.*
1.8. 2013 ob 14:54

kaj pa podnapisi?

— ata smurf
1.8. 2013 ob 18:08

KOMJ ČKM

— SMRKC
2.8. 2013 ob 19:05

fil je bil kr kul čeprou... nwm pričakovala sem bol zanimivo
pa full je DOUG

— Tea
5.8. 2013 ob 13:07

komaj čakam upam da bo 2 del filma o smrkcih 100000000000 boljsi od 1 dela ko smrketa postane nagajiva ha in tista dva žlehtka gargamel pa je res od sile

— smrketa <3
7.8. 2013 ob 15:08

dons zvecer grem gledat zihr so carski

— sarchy styles
7.8. 2013 ob 20:02

No jaz sem si ga danes šla pogledat in moram rečt da je THE BEST!!!
Je zelo zanimiv pa tudi ker se dogaja v Parizu.No drugega pa vam ne smem zaupati naj to ostane presenečenje.
Hahahahaaaaaa

— Smrkci 2 so ZAKON!!!!!
8.8. 2013 ob 21:15

COOOOOOOOOOOOOOOOL!!!!!!!!!!!!!!!!!

— lolek
9.8. 2013 ob 14:32

Upam da nimajo vsi slovenci takega okusa, že prvi del je bil zanič, kaj bo šele z drugim....Filma sta primerna za otroke do dveh let, starejši se bodo dolgočasili..

— Tista
9.8. 2013 ob 18:36

A bo tudi 3 del filma al kwa??????

— Tinka
12.8. 2013 ob 9:30 zvezdica

Fantastični efekti v 3d. Se splača pogledati

— Anita
22.8. 2013 ob 20:22

zelo dober!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
šla sem ga gledat v kino, prej si nisem predstavljela da je tako dober!

— maja
23.8. 2013 ob 15:29

ful so dobri a sabo vzemte hlače

— manja
25.8. 2013 ob 18:52

Mene pa zanima zakaj smrke predvajate 7 do 8 na dan ene druge filme pa sam 2 ali pa 3???

— Ria
25.8. 2013 ob 18:52

smrkce* Smrkci so najboljsi he he

— Ria
26.8. 2013 ob 18:03

ria nora si

— 11xx11
27.8. 2013 ob 10:33

Film se mi ni zdel nič kaj preveč zanimiv, kot vedno, prvi deli so vedno boljši od drugega.

— Jaz
30.8. 2013 ob 19:25

vrhunski film se splača pogledati še bolje je pa v 3 d najboljši film na svetu je

— adri 123
20.9. 2013 ob 14:49

mene smrkci 2 niso prepričali, od filma sem pričakovala po napovedniku veliko več, 1.del je veliko boljši ta ni vreden ogleda.

— petra
21.9. 2013 ob 13:18

Zelo je dobra risanka. Morate si jo pogledati.

— alja
21.9. 2013 ob 13:56

smrkci so zakon

— maša
30.10. 2013 ob 19:16

Risanka je dobra vendar nevem zakaj ima take slabe ocene

— TheredMetro
6.12. 2013 ob 16:18

Cool

— Lev
2.1. 2014 ob 18:12

film je bil še kar dober ampak mi je bil prvi del boljši.

— marička
2.5. 2015 ob 16:34

jst sm ga že gledala moram priznat ful je dober.Boljšga ni

— gledalka
26.8. 2016 ob 13:35

Zelo dobra risanka hvala za najboljšo animirani risanko

— janja

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.