Kolosej
Film distribucije Cenex

Služkinje

drama
Oskar za stransko žensko vlogo
Podnapisi
Na sporedu od: 8.12.2011, Kolosej Ljubljana
2h 26min / 146min
Leto: 2011
Jezik: angleščina
Scenarij: Tate Taylor po romanu Kathryn Stockett
Režija: Tate Taylor
V 60. letih, času ameriškega prizadevanja za rasno enakopravnost, se ambiciozna novinarka Skeeter odloči zapisati zgodbe temnopoltih služkinj, ki skrbijo za domove in vzgajajo otroke bogatih belskih družin. Ker bi s tem obelodanila prikrito zapostavljanje in rasne predsodke, Skeeter naleti na odločen upor belih gospodaric. S pomočjo odločne Aibileen se naposled vse več služkinj odloči razkriti svoje žalostne izkušnje, kar sproži upor proti nepravičnemu sistemu.

Zgodba se odvija v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so ZDA doživljale vrsto prelomnih družbeno političnih gibanj, med katerimi je nenasilni aktivizem za človekove pravice in enakopravnost temnopoltih Američanov Martina Luthra Kinga zagotovo eden najpomembnejših in najodmevnejših. V vrtincu teh gibanj se zdi, da se je čas v južnih državah ZDA ustavil, toda v mestecu Jackson, Misisipi, se črnska dekleta in žene, ki so, tako kot generacije pred njimi, vse življenje služile premožnim belim družinam in vzgajale njihove otroke, povežejo v ''en glas''. Njihova občutja, misli in pričevanja so zapisana v romanu Služkinje (The Help), prvencu Kathryn Stockett, in je med bralci kmalu doživel izjemen uspeh. Tri ženske, v nenavadnih okoliščinah tako prijateljice kot zarotnice, okrog katerih se splete in naniza vrsta človeških usod in zgodb, tvorijo ogrodje in srce romana ter filma, po katerem je posnet.

Zasedba in liki

Eugenia Skeeter Phelan je pravkar diplomirala na univerzi Ole Miss (Misisipi) in se namerava preživljati kot pisateljica in novinarka. Skeeter si, v nasprotju z dekleti, s katerimi je odraščala v rodnem Jacksonu, želi prej kot družino ustvariti kariero, kar čudi in povzroča nelagodje tako njenih prijateljic kot matere. Pri okrajnem časopisu jo zaposlijo za pisanje kolumne o gospodinjskih nasvetih Miss Myrne. Nevešča takih in podobnih opravil poišče pomoč pri Aibileen, služkinji svoje najboljše prijateljice. Njun odnos kmalu preraste v tajni pisateljski podvig, ki ga podpira ugledna newyorška urednica, pomagajo pa ga uresničiti mnoge temnopolte ženske s podobno življenjsko usodo in ganljivimi zgodbami, kot je Aibileenina. Skeeter je na platnu upodobila Emma Stone igralka, ki je bila v mnogih filmih, zlasti komedijah, v stranski vlogi sposobna ''ukrasti'' prizor glavnemu liku. V lik Skeeter je vnesla inteligenco in ljubko, zdravo naivnost. ''Je labod, ki čaka, da dozori v lepotico, ki ji ni para,'' je navdušen režiser Tate Taylor. Emma je pred kratkim dokončala snemanje akcijskega filma po stripovskem junaku Spidermanu The Amazing Spiderman, pred tem pa komedijo Crazy, Stupid, Love ob Stevu Carrellu in Friends With Benefits ob Justinu Timberlaku in Mili Kunis.

Aibileen Clark je bila vse svoje življenje služkinja v premožnih belih domovih mesteca Jackson v Misisipiju. Vzgojila je 17 otrok belih ''gospodarjev'' in svojega edinega sina, ki je tragično in po nepotrebnem umrl v nesreči v rudniku, v katerem je garal od rosno mladih let. Pogreznjena v žalost črpa življenjsko moč tako iz vere kot iz odnosa z najboljšo prijateljico Minny. S tihim pogumom in dostojanstveno Aibileen opravlja svojo nemalokrat kruto dolžnost do zadnje delodajalske družine Leefoltovih, vključno z vzgojo njihove male Mae Mobley. Ko v njeno življenje stopi Skeeter, sklene Aibileen prvič v življenju spregovoriti o sebi, čeprav s tem preprostim dejanjem zase in za sebi podobne tvega kruta povračila. Filmska Aibileen je Viola Davis. Za vlogo v trilerju Doubt je bila nominirana za najboljšo stransko igralko za oskarja, zlati globus in screen actors guild award. Igrala je v številnih celovečernih filmih za veliko platno in TV, med njimi v Trust, Eat Pray Love, Knight & Day, Nights in Rodhante, Disturbia, Syriana, Kate & Leopold, Solaris, Traffic in drugih.

Minny Jackson je jezična 33-letna služkinja pri Hilly Holbrook in slovi kot najboljša kuharica v Misisipiju. Zaradi upornosti jo ''gospodarica'' vrže na cesto in zaposli jo samo osamljena Celia Foote, ki v premožnih krogih mesteca Jackson velja za ničvrednico in odpadnico. Minny je Aibileenina najboljša prijateljica, ki ji je pomagala prebroditi globoko žalost ob izgubi sina. Močna in neodvisna pa je prav Minny glas razuma in treznega skepticizma, ko gre za tajni Skeeterin projekt. Upodobila jo je Octavia Spencer, ena izmed najbolj priznanih karakternih hollywoodskih igralk tako na velikem platnu kot na televiziji. Njena prva vloga je bila v Schumacherjevi drami A Time To Kill. Odtlej je ustvarila zavidanja vredno kariero s paleto najrazličnejših vlog. Odlikuje se predvsem v komedijah; leta 2009 jo je revija Entertainment Weekly uvrstila med 25 najbolj zabavnih in smešnih igralk v Hollywoodu. Med njene opaznejše vloge sodijo v filmih Hiša debele mame, Dinner for Schmucks, Drag Me to Hell, Pretty Ugly People, Spiderman, Never Been Kissed, Being John Malkovich in vrsti drugih. Na TV pa je igrala v številnih priljubljenih nanizankah, med njim v Urgenci in Newyorški policiji/NYPD Blue.

O ustvarjalcih

Prijateljstvo med pisateljico Kathryn Stockett in režiserjem ter scenaristom Tatom Taylorjem je bilo bistvenega pomena za nastanek filma. Prijatelja iz otroštva sta v sedemdesetih letih odraščala skupaj v Jacksonu v Misisipiju. Pridružila sta se jima še v Jacksonu rojeni Brunson Green, ki ga je Taylor spoznal na tamkajšnjem festivalu bluesa pred 18 leti, ter Octavia Spencer, s katero se je spoprijateljil med snemanjem filma A Time to Kill.

Green, Tylor in Spencerjeva so živeli v Los Angelesu, Stockettova pa jih je velikokrat obiskovala, saj je živela v New Yorku, se tam poročila in rodila otroka. Roman je začela pisati kmalu po terorističnem napadu 11. septembra in zanj porabila polnih pet let. Potem ko jo je zavrnilo več kot 60 literarnih založnikov, bi skorajda obupala, vendar je rokopis dala še prijatelju Taylorju, da ga prebere. Prevzel ga je takoj, po nekaj prebranih straneh. ''Ne odnehaj,'' ji je navdušen dejal. ''Našel se bo nekdo, ki ga bo natisnil. Če ne, bom po njem jaz posnel film.'' Avtentičnost in iskrena izpovedna moč zgodbe je Taylorja prepričala takoj, ko je rokopis odprl. ''To je zgodba najinega otroštva,'' zatrjuje. ''Resda s Kathryn nisva odraščala kot nekateri liki v romanu, saj sva rojena veliko pozneje in sva preživljala otroštvo v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Toda najini materi sta bili obe samohranilki in sta morali delati. Bili sta prisiljeni poiskati pomoč pri varstvu in vzgoji otrok in s Kathryn sva ženski, ki sta skrbeli za naju, imenovala drugi mami. Moji je bilo ime Carol Lee, njeni pa Demitri.''

Odločitev za film je padla, ko je Taylor poslal rokopis skupnemu prijatelju, producentu Greenu. Ta ga je prebral na letalu iz New Yorka v Los Angeles. Prizna, da je jokal, ko ga je bral in da ga uporne temnopolte junakinje spominja na babičino skrbnico Mary, s katero sta zgradili trdno prijateljstvo, ki je trajalo vse življenje.

Taylor je nalogo pisanja scenarija prevzel sam in bil odločen ostati zvest glasu romana, vendar ga kljub temu strniti v dvourni film. Vedel je, da mu bo uspelo, če bo prvih 200 strani romana uspel povedali v prvih 20 do 25 minutah filma. ''Ko sem ga začel pisati, je delo steklo. Najbrž zato, ker imava s Kitty (Kathryn Stockett, op.) podoben smisel za humor in način pripovedovanja zgodb.'' Kako leto pozneje je založba Penguin Books natisnila roman. S pomočjo strastnega navdušenja in hvale, ki se je širila od ust do ust navdušenih bralcev je knjiga ostala na vrhu New York Timesove lestvice najbolj branih književnih del kar šest tednov od skupnih 103, ko lestvice ni zapustila! V tistem času sta Taylor in Green mrzlično iskala izkušenega producenta, ki bi se jima pridružil pri filmu, saj sta dotlej imela izkušnje le z manjšo, neodvisno produkcijo. Taylor je odnesel roman Chrisu Columbusu, ki je priznal: ''Knjiga je fantastična. Kompleksa in družbeno pomembna kot dokument nekega časa naše ne tako daljne zgodovine.'' Prav tako ga je prepričal Taylorjev scenarij in se zaradi tega tudi odločil, da je edini pravi režiser za film. ''Razume vsako podrobnost, sleherni odtenek tistega sveta, saj je v njem odraščal. To pa je tisto, kar hočeš od režiserja.''

Ko so projekt predstavili Staceyju Sniderju,enemu od izvršnih direktorjev in partnerjev studia Dreamworks, se je odločil zanj praktično v trenutku, češ da takega dela ne sme izpustiti iz rok. Z Dreamworksom in Stevenom Spielbergom ob strani se mladi ustvarjalci niso imela česa bati. Studio je poskrbel za vso tehnično plat filma, režiserju in igralcem pa je pustil svobodo pri pripovedi zgodbe.

Služkinje je ganljiva, humorna in upanja polna brezčasna zgodba o tem, da ima vsak človek možnost spodbuditi spremembe. Njene junakinje s tem, ko povzdignejo svoj glas, da ga slišijo mnogi, tudi tisti, ki so si doslej vztrajno pokrivali ušesa pred njim, postanejo zmagovalke v svojih očeh in v očeh vseh navdušenih bralcev ter po zaslugi filma tudi gledalcev.

Komentarji

2.11. 2011 ob 20:03

Knjiga je fenomenalna, upam da film ne bo razočaral.

— P.
10.11. 2011 ob 22:57

To pa ne zamudim! Kot je predhodnik/ca napisal/a je knjiga fenomenalna- uspešnica!

— D.
12.11. 2011 ob 19:51

Mislim, da bo film dober. Knjiga ali film, kateri bo boljsi, po moje sploh ne rabimo primerjati. Gremo gledat! Absolutno.

— dragobabi
17.11. 2011 ob 20:54

Film je fenomenalen, pejte si ga pogledat :)

— Darja
21.11. 2011 ob 17:32

Res, tega filma ne bi rada zamudila. Knjigo sem požarla!!!

— J
9.12. 2011 ob 23:54 zvezdica

Pogledal film, toplo priporočam naprej.

— Filip
13.12. 2011 ob 17:43

krasen film!

— Maja
16.12. 2011 ob 22:25

film je odličen, trailer ga prikaže na bolj smešen način, meni osebno je bil zelo žalosten. vredno ogleda!

— Taja:)
18.12. 2011 ob 10:18

super film!!!!! zelo priporočam!!

— Papagaj
23.12. 2011 ob 20:28

film je res fenomenalen...neki posebnega ! vredn ogleda :)

— mr. highheels
27.12. 2011 ob 16:36

Eden izmed bolsih filmou u zadnjem casu prikazuje resnicne dogodke ne pa neke izmisljene zgodbe kot je za american film ponavadi znacilno

— winter
27.12. 2011 ob 16:46

usi smo jokal prou gane te morte it gledat !!!

— Pikica
27.12. 2011 ob 20:21

ganljiva in odlično prikazana zgodba. meni je bil film zelo ušeč in toplo priporočam ogled.

— equal *
28.12. 2011 ob 13:02 zvezdica

Izjemen film o razmerah v 5o.in 60. letih prejšnjega stoletja na jugu ZDA, kjer so vladali predsodki, napuh, objestnost in predvsem naduta omejenost belcev. O ženskah, ki so končale šolanje in katerih edina pametna naloga je bila, najti primernega moža in si tako urediti družbeni status.
Vzgojo svojih otrok in gospodinjstvo pa so brezbrižno prepuščale črnskim služkinjam o katerih film pripoveduje. Film tudi o tem, kako žalostno in ponižujoče si v ZDA ožigosan z barvo kože...Odlična igralska zasedba, odličen scenarij, odlična kostumografija...
Vse skupaj vredno temeljitega ogleda in razmisleka...

— Rolf
29.12. 2011 ob 13:51

Film si grem v kratkem ogledati, po komentarjih sodeč se mi zdi da je film vreden ogleda!

— Cheepy
30.12. 2011 ob 20:35

Knjiga je res TOP in film najbrš tudi :)

— Aliceee
30.12. 2011 ob 20:44

super film!
realno prikaže razmere in rasizem v 60ih letih v ZDA.
film je dolg a čas mine zelo hitro saj se sploh ne vleče.
vsebina je super.
definitivno priporočam vsem, ki imate radi drame in realne filme.

-------------------------------------------------------
have a nice day!

— aischa
1.1. 2012 ob 17:15

kretenski film, sploh nima bistva!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— good boy
2.1. 2012 ob 9:25

samo ena beseda : O D L I Č E N !

— Xx
9.1. 2012 ob 19:46

se strinjam s tabo good boy res je neke kretenskiga!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— x-girl
26.1. 2012 ob 11:49

Film je čudovit. Žal mi je za vse, ki ga niso razumeli...Poleg rasne tematike govori tudi o brezpogojni vzgoji. Z eno besedo.... Odličen!

— Vesna
21.2. 2012 ob 10:26

glede na to da je nominiran za oskarja more bit fajn osebno ga pogledam mogoče kasneje

— tinanan
25.2. 2012 ob 21:47

Čeprav sem si ga ogledal šele danes moram priznati samo tole :
EDEN REDKIH FILMOV V MOJEM ŽIVLJENJU, KI SO SE ME RES DOTAKNILI !!!
Izjemno ganljiv, realen, humoren in lep film, skratka, če ste ga slučajno zamudili, si ga poskusite ogledati zdaj.

— Brane
27.7. 2012 ob 13:14

sem gledala in brala. res film ki si ga je vredno ogledati. sicer je film malo skrajšan in ni vseh dogodkov vendar je še vedno vreden ogleda. :)

— alibien. :D
14.1. 2014 ob 16:33

...watching you -A

— A

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.