Kolosej

Naključni milijonar

komedija, romantični
Na sporedu od: 7.11.2002, Kolosej Ljubljana
1h 36min / 96min
Scenarij: Clarence Budington Kelland, Robert Riskin, Tim Herlihy
Režija: Steven Brill

Longfellow Deeds (Adam Sandler) je prijeten možak, ki živi preprosto, a srečno življenje v zaselku Mandrake Falls v New Hampshiru. Priljubljeni lastnik Deedsove pizze, edine pizzerije v mestu, je postal lokalna znamenitost, saj goste zabava z recitiranjem odbite in zabavne poezije, navdahnjene s stavki z voščilnic.

Življenju v restavraciji majhnega mesta čisto nič ne manjka, dokler tja ne prideta Chuck Cedar (Peter Gallagher), sluzasti podjetniški mogul, in njegov oproda Anderson (Erick Avari) z novico, da se bo Deeds kmalu valjal v povsem drugačnem testu. Dolgo izgubljeni sorodnik Preston Blake (Harve Presnell) mu je zapustil 40 milijard dolarjev skupaj z mrežo medijskih postaj, nogometnim in košarkaškim moštvom ter zasebnim helikopterjem, s katerim bo poletel korporativni Ameriki naproti.

Zgodbo o revežu, ki postane bogataš, mediji zgrabijo z vsemi štirimi. "Napad" vodi lepa Babe Bennett (Winona Ryder), prikupna producentka televizijske oddaje Inside Access, ki si utira pot do sanjske službe v oddaji 60 Seconds. Njen šef, odurni voditelj Inside Access Mac McGrath (Jared Harris) hoče o Deedsu izkopati kakšno umazano podrobnost. Babe mora s kolegom Martyjem (Allen Covert) skovati načrt, kako priti do nje.

Potem ko se od junaka poslovijo v Mandrake Fallsu, se Deeds odpravi na Manhattan. Tam ga zelo zabava odmev njegovega glasu po hodnikih novega velikanskega stanovanja, strašno pa ga navdušuje tudi butler Emilio (John Turturro), ki se mu ves čas plazi za hrbet in skuša ustreči vsaki njegovi želji. Deeds povsem po svoje zameša štrene: nogometnega zvezdnika odpusti, ker se ne zna lepo vesti, delovno mesto pa je na njegov ukaz zona za objemanje. Milijarderjev svet je navzven videti drugačen, a od znotraj je Deeds še vedno fant iz malega mesta.

Deeds pa ne ve, da se je spletkarski Cedar pripravljen polastiti Blakeovega imperija za vsako ceno. Deeds nazadnje odkrije smisel življenja in dokaže, da denar spremeni vse, ne pa vsakogar.

O snemanju

Gospod Deeds temelji na filmski klasiki iz leta 1936 Mr. Deeds Goes to Town, ki ga je režiral Frank Capra. Glavni vlogi sta igrala Gary Cooper in Jean Arthur.

"Gre za ohlapno priredbo," pravi režiser Steven Brill. "Čeprav se dogaja v sodobnosti, je naš film v mnogočem podoben izvirniku in še vedno zajame duha Franka Capre."

O svoji sodobni interpretaciji filma Sandler pravi: "Nimam občutka, da gre za remake. Po podobni premisi smo napletli naše lastne traparije. Čeprav lahko vlečemo vzporednice, je to čisto naš film. Gary Cooper je iz povsem druge lige."

"Timov izvirni scenarij je bil preprosto sijajen," dodaja Brill. "Zadevo je posodobil. Pogosto je prihajal na snemanje in kar tam smo improvizirali in se trudili prizore narediti še smešnejše. Prav to je krasno, če delaš s prijatelji - svoboda za vse res deluje."

Brill, ki je s Sandlerjem delal že pri več projektih, vidi kar nekaj podobnosti med njim in njegovim likom. "Adam je zelo zabaven in ko se kamera ustavi, ostane skoraj prav tak. V tem pogledu je zelo podoben gospodu Deedsu," pravi Brill. "Ta film ne pripoveduje o tem, kako se človek spremeni. Deeds ni zlobnež, ki se na koncu spokori. Vseskozi je to, kar je - krasen, očarljiv možak. Za nekaj časa podvomi v svojo vero, saj ne zaupa svojemu srcu, a kljub temu vedno ostaja zvest samemu sebi. Film pripoveduje v bistvu o tem, kako ta lik vpliva na druge in kako se ti drugi zaradi njega spremenijo."

Adam o svojemu liku meni: "Je dobričina. Veliko ljudi bi drugače reagiralo kot dobri stari Deeds, če bi nekdo potrkal na njihova vrata in jim pomahal z milijardo dolarjev. S svojim življenjem je zadovoljen in intuitivno ve, da veliko denarja prinaša težave."

Adam je tudi eden od izvršnih producentov filma. "Neverjeten filmar je," pravi producent Sid Ganis, ki je z njim delal pri več projektih, med drugim pri Očku po sili. "Od samega začetka - od dne, ko je nastala zamisel - do trenutka, ko je bil zmontiran zadnji kader in ko je bil film obdelan, je bil zraven. Adam v proces nastajanja filma vloži dušo in srce. Ljudje se pogosto ne zavedajo, s kolikšnim odrekanjem je povezano nastajanje filma. Neverjeten je."

Pri Gospodu Deedsu je sodelovalo več Adamovih prijateljev, s katerimi je posnel številne filme, med drugim poleg Brilla in Ganisa še Jack Giarraputo (producent) in Allen Covert. Večino pozna še iz študentskih let in v tem, da se vedno obda s prijatelji, je skrivnost njegovega uspega. Prizorišča snemanja njegovih filmov so znana tudi po pozitivni energiji. Delo je za Adama zabava.

O igralcih

Adam Sandler (gospod Deeds/izvršni producent) je bil koscenarist, izvršni producent in glavni igralec uspešnic Mamin sinko in Očka po sili. Nanizal je še naslednje uspešnice: Poročiva se, Billy Madison, Little Nicky in Happy Gilmore. Za vlogo v Poročiva se je prejel nagrado ShowEast za zvezdnika leta. Billy Madison je kultni študentski film po vseh Združenih državah, saj na tamkajšnjih univerzah pripravljajo Billyjeve noči in Sandlerjeve festivale. Kariero je po diplomi začel pri oddaji Saturday Night Live, najprej kot scenarist in sčasoma kot eden od nastopajočih. Kadar ne snema, Sandler prepeva na razprodanih koncertih po ameriških kolidžih. Za svoja dva komična glasbena albuma What the Hell Happened to Me? in What's Your Name? je prejel dve nominaciji za nagrado grammy. Prodal je tri milijone izvodov obeh. Ob promociji tretjega - What's Your Name? - je odšel na krajšo turnejo, nedavno je izdal četrtega, Stanley and Judy's Kid.

Adam je bil tudi izvršni producent filmov Deuce Bigelow: Male Gigolo, The Animal, Joe Dirt, The Master of Disguise ter The Hot Chick.

Njegov naslednji film je Punch Drunk Love Paula Thomasa Andersona.

Winona Ryder (Babe) je za upodobitev Jo v Času deklištva v režiji Gillian Armstrong po delu Louise May Alcott prejela nominacijo za oskarja za glavno vlogo; za Čas nedolžnosti Martina Scorseseja pa nominacijo za oskarja za stransko vlogo. Za vlogo v Času nedolžnosti je dobila zlati globus in National Board of Review Award. Prvič je nominacijo za zlati globus v kategoriji najboljša stranska igralka prejela za Sirene. Nastopila je tudi v Osmem potniku 4, Lost Souls, Celebrity, Lovu na čarovnice po delu Arthurja Millerja in v režiji Nicholasa Hytnerja, dokumentarcu Ala Pacina Looking for Richard, How to Make an American Quilt Jocelyn Richardson, Hiši duhov Billija Augusta, Girl, Interrupted, Jeseni v New Yorku, Drakuli Francisa Forda Coppole, Noči na zemlji Jima Jamrusha, Edvardu Škarjerokem in Beetlejuicu Tima Burtona. Debitirala je v Lucasu in potem nastopila v Heathers, ki je pri številnih mladih postal kultna klasika.. Na televiziji je svoj glas posodila v nadaljevankah Simpsonovi in Dr. Katz. Brala je tudi za grammy nominirani album Anne Frank: The Diary of a Young Girl.

Peter Gallagher (Chuck Cedar) igra v filmih, na televiziji in v gledališču. Diplomiral je na univerzi Tufts in na odru debitiral leta 1977 v Laseh, ki jim je sledila Briljantina. Na filmu je debitiral leta 1980 z Idolmaker. Med njegovimi filmi so še Ko si spal, sex,, laži in videotrak, Dreamchild, Tune in Tomorrow, Zloba, Lepota po ameriško, Igralec, Kratke zgodbe, Gospa Parker in njeni, Hulahup, Mother's Boys, Last Dance, Gillian za 37.rojstni dan, The Man Who Knew Too Little ter House on Haunted Hill.

Na televiziji je nastopil v Feast of All Saints, Protection, Parfume, The Murder of Mary Phagan, The Caine Mutiny Court Martial, The Titanic, Host, Brave New World, The Secret Lives Of Men, The Big Knife in The Cabinet of Dr.Ramirez.

O filmskih ustvarjalcih

Steven Brill (režiser) je študiral film na bostonski univerzi, nato pa se je preselil v Los Angeles, da bi pisal scenarije. Srečno naključje ga je pripeljalo v hokejsko areno, kjer je opazoval trening otrok in tako dobil zamisel za The Mighty Ducks. Scenarij zanj je prodal studiu Warner Brothers, v filmu iz leta 1992 je nastopil Emilio Estevez. Brill je bil scenarist in izvršni producent drugega in tretjega dela The Mighty Ducks. Kot režiser je debitiral z Disneyevimi Heavyweights, potem je napisal več scenarijev in med drugim leta 1997 med snemanjem popravljal scenarij Dr.Dolittla. Nato je režiral in napisal scenarij za Late Last Night, v katerem sta igrala Emilio Estevez in Steven Weber.

Leta 2000 je bil koscenarist (z Adamom Sandlerjem) in režiser Little Nicky. Igral pa je v filmih sex, laži in videotrak, Razglednice z roba, Edward Škarjeroki, Batman se vrača, Little Nicky, Poročiva se in Očka po sili.

Tim Herlihy (scenarij) je z Adamom Sandlerjem napisal scenarije za Billyja Madisona, Happy Gilmore, Poročiva se, Maminega sinka, Očka po sili in Little Nicky. Včasih je bil glavni pisec pri Saturday Night Live.

Komentarji

9.2. 2006 ob 19:40

dobr

— iuefgr
15.10. 2006 ob 12:30

NARDIL SO DOBR FILM V KINU SM GA GLEDU ŽE 10 KRAT

— JURE

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.