Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Brezglavi jezdec

Na sporedu od: 4.5.2000, Kolosej Ljubljana
1h 45min / 105min
Scenarij: Andrew Kevin Walker
Režija: Tim Burton

Vsebina

Brezglavi jezdec je napeta in zanosna pripoved v režiji Tima Burtona, z Johnnyjem Deppom in Christino Ricci v glavnih vlogah. Film je nastal po klasičnem romanu Washingtona Irvinga Legenda o Speči dolini. Postavljen je v leto 1799 in dosledno sledi sanjskemu, s čarobnostjo prežetemu svetu Irvinovih opisov, ki so mojstrsko prepleteni z grozo, fantazijami in ljubeznijo. Izvrsten material za režiserja Tima Burtona.
"Sem veliko oboževalec Hammerjevih grozljivk iz 50-ih in 60-ih, scenarij za Brezglavega jezdeca ima veliko podobnosti s klasičnimi grozljivkami," pravi Burton. "Najbolj mi je všeč, da scenarij sledi izvirni zgodbo, vendar ji odpira nova obzorja. Je izvrstna mešanica drame in humorja. Zgodbo o Brezglavem jezdecu sem poznal iz Disneyjevih risank. Je eden redkih ameriških junakov grozljivke. Ne vem pravzaprav, kakšna je njegova moč, a gotovo je nekaj, zaradi česar se ga ljudje vedno znova spomnijo. Močan simbol je."
Deppov lik temelji na podobi Irvingovega knjižnega Ichaboda Cranea, vendar se je Depp zgledoval pri sorodnih vlogah igralcev, ki jih zelo obožuje. Največ mu je pomagal Roddy McDowell, njegov dolgoletni prijatelj. Navdahnila ga je tudi Angela Lansbury v filmu Death on the Nile in spomini na stare črnobele filme o Sherlocku Holmesu z Basilom Rathboneom in Nigelom Bruceom.
Igralka Christina Ricci igra uročeno Katrino Van Tassel, hčerko najbolj premožnega vaškega veljaka. "Vedno sem si želela posneti pravljico," pravi Riccijeva. "Prava motivacija, da sem privolila v snemanje, pa je bilo delo s Timom Burtonom, sem pa tudi vneta oboževalka scenarista Andrewa Kevina Walkerja."
Depp in Riccijeva sta nazadnje skupaj stopila pred filmske kamere v uspešnici Terryja Gilliama Fear and Loathing in Las Vegas, poznata pa se že več kot desetletje, prvič sta se srečala, ko je bilo Christini 9 let. "Ta film je prava pravljica," opisuje Riccijeva. "Igram nedolžno dekle čistega srca, ki obožuje romantične zgodbe in bi rada zapustila svoje mestece. Ko spozna Ichaboda, se nemudoma zaljubi vanj."
"Gre za eno najlepših srečanj moškega in ženske, kar sem jih kdaj zasledil v scenariju. Všeč mi je bila zamisel, da ima med prvim srečanjem Christina zavezane oči in se poljubita še preden spregovorita," dodaja Depp.
Riccijeva se je iz nepozabne in nenavadne deklice Wednesday Addams v uspešnicah The Addams Family in Addams Family Values neopazno preobrazila v odraslo in resno igralko. "Snemanje je zahtevalo popolno koncetracijo in resno igro skozi vse dni," pojasnjuje Riccijeva. "Že pristop je bil popolnoma drugačen kot običajno. Težko je brez dramatiziranja reči: Preklet naj bo dan, ko si prišel v Dolino."
Filmski ustvarjalci so tudi za stranske vloge zbrali izvrstno ekipo igralcev, večina velja za priljubljene angleške obraze, ki jih redno videvajo na londonskih odrskih deskah. "Mrtva dolina je majhna skupnost z zelo trdnimi, vendar izkrivljenimi medčloveškimi vezmi," pojasnjuje Jeffrey Jones, ki igra prečastitega Steenwycka, vaškega dušnega pastirja. "Vsak lik ima svojo hibo," nadaljuje Richard Griffiths, ki igra mestnega svetnika Samuela Philipsa. "Vsak ima svojo skrivnost ali težavo, v mojem primeru sem obremenjen z obojim. Sem pravi mehkužnež, ki ga tlači slaba vest in se zaradi tega vdajam pijači."
Ian McDiarmid je dr. Lancaster, debitant Marc Pickering igra osirotelega Masbatha, Lisa Marie nastopa v vlogi Ichabodove matere, lady Crane.
"Izraznost igralcev je neverjetna, kot bi igrali v nemem filmu. Prav absurdno reč podajajo zelo realistično in niti za hip ne popustijo," pravi Burton.
Igralec Christopher Lee se pojavi v vlogi newyorškega župana, ki Ichaboda pošlje v Mrtvo dolino. "Imel sem to srečo, da sem spoznal ljudi kot sta Vincent Price in Christopher Lee. Ti ljudje me pravzaprav navdihujejjo, da počnem, kar pač počnem in noro je delati z njimi. Christopher te kar uroči. Pogleda te naravnost v oči in slepo mu slediš," pravi Burton.
Posebnost filma so vsekakor vizualni učinki, za katere sta poskrbela zdaj že starosta na tem področju - Industrial Light & Magic (ILM) in Computer Film Company iz Londona(CFC). Celoten film so posneli v Angliji. Režoser Tim Burton, direktor fotografije Emmanuel Lubezki, scenograf Rick Heinrichs in kostumografinja Colleen Atwood so filmu družno nadeli videz, ki naj bi spominjal na grozljivke iz 50-ih in 60-ih. Burton je naložil ekipi, da si ogledajo uspešnice kot sta Black Sunday Maria Brava, The Fearless Vampire Killers Romana Polanskega ter Hammerjeve grozljivke. "Čudoviti so. Odražajo sebi lastno umetnost, to so moji najljubši filmi," pravi Burton.
Podobe, ki spominjajo na pravljico, je Lubezki ustvaril s prefinjeno postavitvijo luči in skrbno izbrano barvno paleto, ki se odraža tako na sceni kot na kostumih. "Skušal sem ustvariti skoraj brezhiben črno-bel videz, monokromatičnost z močnimi kontrasti," pravi Lubezki. Kostumi poudarjajo barve na črno-belem ozadju.
Ko so skrbno pregledali vse holandske skupnosti na podeželju v okolici New Yorka in Hudson Valley, so se odločili, da bodo večino prizorov postavili v studijih. Večina vasi je bila sicer časovno primerna, ni pa odražala čustvene plati zgodbe. Lubezki pojasnjuje: "Gre za domišljijsko pripoved, ne za realistično zgodovinsko rekontrukcijo. Za to so potrebni določeni elementi, ki jih v "naravi" ni mogoče najti. Hammerjevi ekipi je to uspelo, ne da bi se dejansko zavedali, kaj počnejo in kaj so dosegli. Mi pa to zavestno počnemo in na moč uživamo pri tem."
Ustvarjalci so se odločili, da bodo mestece postavili v naravni velikosti. Burton pravi: "Neverjetno je: vzameš nekaj neresničnega in to dobesedno opredmetiš. Zame je vedno znova izziv, ko se sprehajam na meji med resničnim in neresničnim. Nadvse uživam."
Najtežje je bilo postaviti sceno, ker je zahtevala popolnoma ročno delo. "Največji izziv je bilo število zunanjih prizorov," pravi scenograf Heinrichs, ki je z Burtonom že večkrat sodeloval. "Gre za nekakšen stiliziran naturalizem, za kombinacijo pravih materialov in naslikanih ozadij, za uporabo starih slikarskih tehnik za ustvarjanje navidezne prostornosti in odprtosti."
Snemanje se je začelo 20. novembra 1998 v Angliji, v tonskih studijih Shepperton, kamor so filmski ustvarjalci postavili mogočen gozd. "Gozd ima neverjeten vizualni učinek: je kraj, kamor si otrok v vas ne upa stopiti," pravi Heinrichs. Pod njegovim nadzorom je ekipa 70-ih delavcev 12 tednov tesala začarano in pretečo sceno. Desetmetrska drevesa iz plastičnih vlaken in jekla so nastala po kalupih starih hrastov iz parka Windsor. Veje so priskrbeli pri podjetju Palm Brokers, namestili pa so jih pod strogim nadzorom izkušenih gozdarjev.
Osrednji prostor v gozdu zaseda drevo mrtvih. Njegova veje segajo na široko in daleč kot "agonija, ujeta v leseno podobo," pravi Heinrichs. Drevo mrtvih je zadnje počivališče brezglavega jezdeca - postaja med tuzemskim svetom in onostranstvom. Osnovo drevesa so naredili iz umetnih vlaken, zatem pa jo obložili s pravo drevesno skorjo, mahom in vejami.
Poglavje zase je kostumografija. Atwoodova se je osredotočila na pravo obdobje in navdih poiskala v knjigah in na slikarijah. Nastali so veličastni kostumi iz posebnih materialov, ki so jih nosili vaščani. Njena najbolj priljubljena oprava je črnobela obleka, ki jo nosi lady Van Tassel v prizoru filmskega vrhunca. "Miranda je veličastno nosila obleko. Ko je stopila iz teme, je zakorakala naravnost proti kameri in se malce obrnila vstran. Igra svetlobe v materialu je bila veličastna."
Vlogo brezglavega jezdeca je odigral Christopher Walken. Ironično je, da Christopher ne mara konj, vendar je vseeno privolil v snemanje. Pri igri sta mu pomagala dva kaskaderja: Ray Park in Rob Inch. Prvi je igral jezdeca med bojem, drugi pa med ježo. Park je mojster borilnih veščin in pred nedavnim je nastopil v vlogi Sitha Lorda v remakeu Star Wars - The Phantom Menace.

O igralcih

Johnny Depp (Ichabod Crane) je znan predvsem po izvrstni igri v naslovni vlogi uspešnice Tima Burtona Edward Scissorhands, s katero je požel mednarodno slavo in bil nominiran za zlati globus za najboljšo moško glavno vlogo. Drugič je bil za zlati globus nominiran za vlogo v divji ljubezenski zgodbi Benny & June. Z Burtonom je spet delal pri zgodbi o najbolj ekscentričnem ameriškem režiserju nizkoproračunskih filmov Edu Woodu. Vloga mu je prinesla tretjo nominacijo za zlati globus.
Depp je igral v uspešnicah Donnie Brasco, Don Juan DeMarco, The astronaut"s Wife, Fear and Loathing in Las Vegas, Dead Man, What"s Eating Gilbert Grape, Arizona Dream, Nick of Time, The Ninth Gate, The Man Who Cried.
Pred nedavnim je kot igralec, režiser in koscenarist (z bratom D.P. Deppom) ustvaril film The Brave po romanu Gregoryja McDonalda. Kontroverzni film, v katerem igra tudi Marlon Brando, je doživel premiero na Filmskem festivalu v Cannesu.

Christina Ricci (Katrina Van Tassel) velja za eno najbolj obetajočih mladih igralk. Pred nedavnim je bila nominirana za zlati globus za vlogo v uspešnici Opposite Sex. Je prava mojstrica pretvarjanja iz otroško nagajive punčare Pri Addamsovih v resno vlogo v uspešnici The Ice Storm. Igrala je tudi v filmih Mermaids, Casper, Desert Bleu, 200 Cigarettes.

Miranda Richardson (lady Van Tassel) je svojo poklicno pot začela v angleških podeželskih gledališčih in na lokalnih televizijah, dokler nase ni opozorila v uspešnici Mikea Newella Dancing With a Stranger. Nastopila je v filmu Stevena Spielberga Empire of the Sun, pa v Enchanted April, The Crying Game in Damage, za katerega je bila nominirana za oskarja.

Christopher Walken (brezglavi jezdec) je priznan igralec, ki se je proslavil tako v filmu kot na v gledališču in televiziji. Za stransko vlogo v Cimonovem filmu The Deer Hunter je dobil oskarja.
Igral je v uspešnici Excess Baggage z Alicio Silverstone, za tem pa je igral v filmih Suicide Kings, Nora, Illuminata, ki ga je režiral John Torturo. Z Abelom Ferraro je posnel film New Rose Hotel. Walkena smo lahko videli v filmih Batman Returns, The Real Thing, The Pulp Fiction, Thing To Do In Denver When You"re Dead, Nick of Time, The Prophecy, Last Man Standing, Touch, Heaven"s Gate, Annie Hall, The Dogs of War, Pennies from Heaven, Brainstorm, The Dead Zone, A View to Kill, At Close Range, Biloxi Blues, The Milagro Beanfield War, Communion, King od New York in The Comfort of Strangers.

Ostale vloge:
Michael Gambon (Baltus)
Casper Van Dien (Brom)
Jeffrey Jones (prečastiti Steenwyck)
Ian McDiarmid (dr. Lancaster)
Michael Gough (notar Hardenbrook)
Christopher Lee (župan)
Marc Pickering (mladi Masbath)
Lisa Marie (lady Crane)

O ustvarjalcih

Režiser Tim Burton je ustvarjalec nenavadnih uspešnic, kot so Pee-wee's Big adventure, Beeltejuice, Batman, Edward Scissorhands, Batman Returns, Tim Burton's Nightmare Before Christmas, Ed Wood in Mars Attacks!. Vsem je skupno, da so v njih igrali zvezdniki najvišjega razreda, še posebej je treba poudarili igralsko zasedbo slednje, v kateri je nastopilo kar 20 velikih imen s filmskih platen - Jack Nicholson, Glenn Close, Danny De Vito, Pierce Brosnan, Annette Bening, če omenimo le nekatera.
Svojo kariero je začel kot animator pri Disneyju. Kmalu se mu je porodila ideja za film Tim Burton's Nightmare Before Christmas, vendar je predloga ležala v predalih studijskih šefov celih 10 let in zagledala luč sveta šele po uspešnici Batman. Pri Disneyju je sodeloval pri uspešnicah The Fox and the Hound, The Black Cauldron, Vincent. Kmalu se je posvetil filmski režiji in režiral zgoraj omenjene uspešnice. Poskusil se je tudi kot producent: leta v filmu 1993 Cabin Boy, 1995 pa v poletni mega uspešnici Batman Forever.
Burton je tudi uspešen pisec otroških romanov: The Nightmare Before Christmas, The Melancholy Death of Oyster Boy and Other Stories.

Producent Scott Rudin je pred nedavnim sodeloval pri filmih Nobody's Fool, The Firm, Searching for Bobby Fischer, Sister Act, The Addams Family, Addams Family Values, Little Man Tate, Regarding Henry, Pacific Heights, Flatliners, Jennifer Eight, Mrs. Soffel in dokumentarnim filmu He Make Me Feel Like Dancing, ki je prejel oskarja in nagrado emmy.
Rudin je sodeloval pri obeh filmih Sydneyja Pollacka - Sabrina s Harrisonom Fordom in Julio Ormond v glavnih vlogah in Up Close and Personal z Robertom Redfordom in Michelle Pfeiffer.
Rudinovi filmi so tudi Marvin's Room z Meryl Streep, Diane Keaton, Robertom De Nirom in Leonardom Di Capriom v glavnih vlogah, režiral je Jerry Zaks; Ransom - scenarij je napisal Richard Price, režiral je Ron Howard; The Alienist, ki je nastal po romanu Caleba Carra; The First Wives Club, režiral je P.J. Hogan po romanu Olivie Goldsmith; Mother Alberta Brooksa in In and Out - scenarij je napisal Paul Rudnick, igral je Steve Martin.
Rudin je leta 1994 prejel nagrado tony za najboljši muzikal Passion Stephena Sondheima in Jamesa Lapina. Letos je bil producent predstave Indiscretions, ki je bila nominirana za Tony 1995 za najboljšo igro in predstave Hamlet, ki je prejela nominacijo za najboljšo novo adapatacijo.

Producent Adam Schroeder je bil izvršni producent uspešnic The First Wives Club in In & Out. Bil je koproducent filmov Clueless Amy Heckerling, Mother Alberta Brooksa, Marvin's Room Jerryja Zaksa in Ransom Rona Howarda. Bi je producent filma Neila Simona The Out-of-Towners, kjer v glavnih vlogah nastopata Steve Martin in Goldie Hawn, ter A Simple Plan z Billom Paxtonom, Billyjem Bobom Thorntonom in Bridget Fonda. Njegova novejša projekta sta The South Park Movie Treyja Parkerja in Shaft Returns Johna Singletona.

Izvršni producent Francis Ford Coppola je v svojo karieri prejel pet oskarjev in 10 nominacij za zlati kipec. Med svoje naslove šeteje uspešnice: trilogijo The Godfather, Apocalypse Now, Tucker: The Man and His dream, One From the Heart, Peggy Sue Got Married, The Outsiders, Ruble Fish, The Cotton Club, Gardens of Stone, Bram Stoker's Dracula, Jack, John Grisham's The Rainmaker.

Scenarist Andrew Kevin Walker je najbolj znan po svojem izvirnem scenariju Seven, napisal je tudi predloge za Fight Club, X Men, Of Human Bondage, Red White Black and Blue, The Game, Lie to Me, Hideaway.
Za televizijo je za HBO pisal zgodbe Tales From the Crypt.

Direktor fotografije Emmanuel Lubezki je pogosto sodeloval z režiserjem Alfonsom Cauronom, vključno z zadnjima Cauronovima posodobitvama Great Expectations in Little Princess, za katero je bil Lubezki nominiran za oskarja.
Njegovi uspešni deli sta komedija Mika Nicholsa Birdcage z Robinom Williamsom in Nathanom Laneom ter film Alfonsa Arraua A Walk in the Clouds.
Lubezki je za film Like Water for Chocolate prejel nagrado ariel, s čimer je postal najmlajši dobitnik najprestižnejše mehiške filmske nagrade. Pravzaprav je Lubezki prejel nagrado mehiške akademije kar tri leta zapored: leta 1993 za Ambar in leta 1992 za film Miroslava. Leto pred tem je bil nominiran za nagrado ariel za Cauronov filmski prvenec Love in the Time of Hysteria in jo prejel za fotografijo v filmu Like Water for Chocolate.
Lubezki je sodeloval tudi pri filmih The Harvest, Twenty Bucks in Reality Bites. Rojen je bil v Mexico Cityju in na tamkajšnji državni univerzi študiral film in zgodovino. Kmalu po diplomi je produciral celovečerec A Long Way to Tijuana, nato pa kot direktor fotografije sodeloval pri uspešnem mehiškem vesternu Bandidos.

Ostali sodelavci:
Kevin Yagher (koproducent, posebni efekti)
Rick Heinrichs (scenarist)
Colleen Atwood (kostumografinja)
Chris Lebenzon (montažer)
Danny Elfman (glasba)
Jim Mitchell (vizualni efekti)
Joss Williams (posebni efekti)

Komentarji

30.10. 2004 ob 17:15 zvezdica

film sm si pogledala že stokrat pa si ga še zmeri z vsem veseljem. seveda me ni več strah kot me je blo prvič, ampak je prou zakon! Tim Burton pač zna! to smo lahko vidl že pr Edward Škarje. da o Johnnyju Deppu ne govorimo... supr igra! d'best igravc, kapo dol!

— supergirl
16.12. 2004 ob 17:52

ej full dobr film!se strinjam s tabo supergirl res je specialn.No ko sm ga prvic gledala, sm se skrivala pod odejo, zdej pa mi ze uspe pogledat cel film:) no u soboto ga bom spet gledla.LP

— cosmogirl
18.12. 2004 ob 23:28

učeri sm gledala film, full je hud! sam niti ni tok sceary (kar je dobr). johnny depp... luškan kokr vedno, sam v piratihs karibov pa v secret windov je bil lepši. igra pa itak perfektno. se strinjam- kapo dol!

— tjaša
20.12. 2004 ob 7:17

neki...

— petra
20.12. 2004 ob 19:22

ej ful hud film. morte gtledat! kdor govori da je boring je budala!!

— chrys
14.5. 2005 ob 16:01

KOK JE JOHNNY DEPP LUŠKAN!!! TO TI JE DOBR IGRAUC! SAM JE BIL PA U SKRIVNOSTNM ŠE BL LUŠKAN, PA PR PIRATIH TUT, MAŠ PROU TJAŠA. TA FILM RULZ!

— maya
18.7. 2005 ob 19:04 zvezdica

Film je zelooo zanimjiv. Vsi, ki imajo radi legende in zgodovino si ga naj nujno ogledajo! Katarina

— Zala Habjanič
11.6. 2006 ob 19:53

včasik je grozno včasik pa je smešno npr. ko doktor vidi kri in omedli hehehe

— lucija
15.6. 2006 ob 16:10 zvezdica

Johhny Depp igra čudaškega detektiva z obnašanjem v stilu "I don't give a fuck" in želi razrešiti grozljive umore v še bolj grozljivi vasici. Burton in Depp zopet ustvarita odlično grozljivko in po eni strani lahko Burtona že zdavnaj razglasimo za resnega kandidata za naslednjega kralja krika, ki se je izgubil po Wesu Cravenu. Že Ed Wood je bil fantastičen, ta film pa je še bolj potrdil neizmerno domišljijo tako Burtona kot Deppa, ki ga ni sram igrati zanj netipične vloge. Odlični horror z elementi kriminalke.

— The Dude
22.8. 2006 ob 18:54

film je zelo dober in grozzljiv.Samo to me moti daje v filmu preveč umorov z odsekanjem glave.

— dado
28.12. 2006 ob 9:11

Film sm gledala včeri (šele ::)) pa mi je žov,da ga nism do konca.FILM JE ZAKON. Se strinjam z Zalo:tistga k ga zanima zgodovina bo 1000% not padu ;)

— Zlo pozno...
5.1. 2007 ob 21:45 zvezdica

Okej, pomislite. Zapuščena vas, temačen, srhljiv gozd in jezdec brez glave na konju. Ja, otroška pravljica in ne kaj izvirnega. Ampak Burton zna. Obvlada stvar. Ničesar ne pusti naključju. Obvlada situacijo na vseh koncih in gledalce drži 110 minut na trnih. Mešanica grozljivke in nekakšne temačne komedije nam da občutek kot, da gledamo Vas ob gozdu v bolj zanimivi obliki. In, da , to je Burtonova 1. grozljivka. Od svoje brezmejne domišljije se ne loči in zdi se, kakor,da gledamo Čarlija in tovarno klanja. Čeprav Jezdec v filmu vsaj 1000 odseka žrtvi glavo, je to vsakič narejeno na prav poseben, neizčrpen način. In zelo pohvalna je igra Christine Ricci, katare je film dvignil slavo. Rezultat je film, ki še enkrat pokaže, kako izvrstno se dopolnjujeta Johnny Deep in Tim Burton. :)

— Dejan
17.10. 2007 ob 19:15

jah je treba bit pozoren zakaj vsakemu glavo odseka

— Mitja
2.12. 2011 ob 22:44

Ei.. the best film for ever :3 sm si ga velikat ogledala in še zmer si ga :3 Tim Burton & Johnny Depp mata najjače filme!

Johnny je pa itaq legenda pa še tko kjuut je <3<3<3<3 d best igrauc na sveti <3 Depp -legenda! :D <3

— Wonderland
6.8. 2015 ob 12:36

Mislim, da ga do zdaj še ni bilo filma, ki bi bolj sovpadal z duhom in atmosfero Halloweena, kot ta Burtonova klasika. Škoda da v zadnjem času ne vidimo več podobnih mojstrovin z njegove strani...

— Juwani

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.