Kolosej
Film distribucije Fivia

Podri jo, mrho francosko

komedija
Na sporedu od: 3.7.2003, Kolosej Ljubljana
1h 31min / 91min
Scenarij: Lamar Damon, Robert Lee King, Alan Ball, Jim Herzfeld, Paul Guay, Rachelle Romberg, Stephen Mazur
Režija: Melanie Mayron

O zgodbi in nastanku filma

Starla Grady (JANE McGREGOR) ima vse, kar si lahko zaželi najstnica v majhnem teksaškem mestu. Najbolj priljubljena dijakinja, vodja navijačic splendonske gimnazije in dekle obetavnega športnika načrtuje kariero do najmanjših podrobnosti. Njene največje sanje so postati voditeljica. Starla je na najboljši poti, da to tudi postane... dokler ne pride na šolo francoska učenka. Genevieve LePlouff (PIPER PERABO) osvoji srca Gradyjevih in šole s svojo naravnostjo in z žalostnimi zgodbicami o nesrečnem življenju v Parizu. Kmalu se izkaže, da se pod krinko sramežljivega in nedolžnega dekletca skriva preračunljiva in brezobzirna nasprotnica, ki se ne bo ustavila pred ničemer. Ko Genevieve Starli ukrade fanta, družino in prijatelje, začne Starla spoznavati življenje s temne plati in se zavedati pravih vrednot. Ko pristane na dnu, se lahko zanese le na pomoč brata in svojega novega prijatelja Eda (TRENT FORD). Maščevanje bo sladko in Genevieve bo morala požreti marsikatero grenko.

Satirično komedijo Podri jo, mrho francosko je režirala Melanie Mayron (Simpatije, Providence), scenarij sta napisala Lamar Damon in Robert Lee King. Producenti so Beau Flynn, Jonathan King, Matthias Emcke, izvršni producenti pa Bernd Eichinger, Thomas Augsberger, Stefan Simchowitz, Matthias Deyle in Volker Schauz. V glavnih vlogah se pojavijo Jane McGregor, Piper Perabo (Dobre mrhe), Trent Ford (Gosford Park) in Jesse James (Pearl Harbor, Snif, Ljubezen v steklenički, Medeni mož).

O igralcih

Piper Perabo (Genevieve LePlouff) je zaslovela z Dobrimi mrhami. Pred njimi je posnela The Adventures of Rocky and Bullwinkle, fantazijsko komedijo, v kateri je združila moči z Robertom De Nirom, Rene Russo in Jasonom Alexandrom. Piper, ki je dobila ime po slavni hollywoodski igralki Piper Laurie, se je rodila v mestecu Toms River v ameriški zvezni državi New Jersey. Po študiju na univerzi v Ohiu se je odpravila v New York, kjer je delala kot natakarica. Njen prvi večji film je bil Whiteboys Marca Levina. Eden njenih zadnjih projektov je A Piece of my Heart, romantična komedija z Martinom Hendersonom.

Jesse James (Randolph Grady) je kljub rosnim letom že prekaljen igralec. Debitiral je v uspešni komediji Bolje ne bo nikoli Jamesa L. Brooka, v katerem je igral astmatičnega sina Helen Hunt.

Rodil se je v Palm Springsu, trenutno pa živi s starši in mlajšo sestro Lily v kalifornijski Santa Barbari. Pred kamero se je znašel čisto po naključju, ko ga je oče peljal k fotografu. Čez pol leta je mali Jesse že igral v otroški nanizanki Sezamova ulica, sledile pa so ji reklame za Tommyja Hilfingerja. Vrata v filmski svet mu je na široko odprla odlično zaigrana vloga v Bolje ne bo nikoli. Jesse je igral v trilerju Medeni mož Roberta Altmana, romantičnem Ljubezen v steklenički Luisa Mandokija, komediji Hanging Up Diane Keaton, drami Bogovi in pošasti Billa Condona, drami Pearl Harbor Michaela Baya, Snifu Teda Demmsa in televizijskih nanizankah Angel, Felicity, Walker, Texas Ranger, Dosjejih X in Urgenci.

Jane McGregor (Starla Grady) je okusila slavo z Live Through This, MTV-jevo nanizanko o postaranih rockerjih, ki na turnejo vzamejo svoje, večinoma najstniške otroke. Jane je tako pridobila dragocene igralske izkušnje in postala iskana mlada igralka. Med njenimi televizijskimi filmi so Noah, Our Guys: Outrage at Glen Ridge, Y2K, The Patty Duke Story, Bang Bang You're Dead. Janin zadnji projekt je neodvisni kanadski film Flower and Garnet.

Trent Ford (Ed Mitchell) je odraščal v Clevelandu, Ohiu in Londonu. Trenutno študira angleško književnost na univerzi v Cambridgeu. Igrati je začel na univerzi, njegova prva vloga pa je bila lik Mitcha v znameniti drami Tennesseeja Williamsa Tramvaj poželenja. Kasneje je igral v Kralju Learu, Henriku IV in Rihardu II.

Ford je debiral v Deeply, premierno prikazanem na torontskem filmskem festivalu leta 2000. V njem je zaigral z mlado nemško igralko Julio Brendler in s Kirsten Dunst. Nazadnje smo ga lahko videli v Altmanovem Gosford Parku.

O režiserki

Melanie Mayron je izkušena komedijantka, ki se je dokazala tudi v resnejših vlogah. Njen režiserski prvenec je iz leta 1995 in se imenuje The Babysitters' Club, očarljiv film, v katerem odlično prepleta humor in čustva.

Mayronova je začela igrati v gledališču, v sedemdesetih letih 20. stoletja je študirala na ameriški akademiji dramskih umetnosti. Po mjuziklu Godspell je debitirala v komediji Harry in Tonto, Paula Mazurskyja. Sledili so romantični Gable and Lombard, Car Wash, Girl Friends (za to vlogo je bila nominirana za nagrado britanske filmske akademije in prejela nagrado za najboljšo igralko na filmskem festivalu v Locarnu), Heartbeeps, Missing, Checking Out, Drop Zone. Med letoma 1987 in 1991 je igrala v televizijski nanizanki Thirtysomething, ki je navdušila tako gledalce kot kritike in ji prinesla emmyja za najboljšo stransko igralko. Nanizanka je bila tudi odskočna deska v režiserske vode, saj je režirala dva dela.

Mayronova se je izkazala pred in za kamero. V devetdesetih letih je kot režiserka sodelovala pri sledečih nanizankah: Sirens, New York Undercover, Nash Bridges, Simpatije, Providence, The Larry Sanders Show, Arliss, State of Grace in Ed. Napisala je scenarij, režirala in igrala v Tribeci.

Komentarji

21.12. 2004 ob 21:47

This movie is not very good.

— UPORNICA_AVRIL
10.3. 2005 ob 14:04

film je ful ful ful mega.pa trent ford je car!

— ZIVCY
6.8. 2006 ob 22:20

Ta film je zelo dober, čeprav je malo preveč norčevanja iz Francozov, kajti Amerikanari mislijo, da si lahko vse privoščijo.

— Cooler
6.2. 2010 ob 22:04

Film je res dobr. 100x sm ga gledala, pa se ga še nism naveličala. Je razvedriln in ful smešn. Ga priporočam!

— french girl

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.