Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Sladke sanje

drama, romantični
Na sporedu od: 15.7.2004, Kolosej Ljubljana
1h 44min / 104min
Leto: 2003
Scenarij: Anders Thomas Jensen, Soren Kragh-Jacobsen
Ko se usoda kruto poigra s prijateljicama Sophie (Bronagh Gallagher) in Marie (Iben Hjejle), se slednja odloči poiskati Sophijinega nekdanjega prijatelja, a se po pomoti visoko noseča znajde v mehanični delavnici treh neznancev. Toda tudi njej se mora prej ali slej nasmehniti sreča.

O vsebini

Sladke sanje pripovedujejo zgodbo o sreči, ki nas doleti, ko jo najmanj pričakujemo.

Marie, ki prihaja iz Danske, in Irka Sophie sta dolgoletni najboljši prijateljici. Preživljata se s sezonskim delom na naftnih ploščadih Severnega morja in ko zaslužita dovolj denarja, se odpravita na počitnice na Škotsko, kjer si v ustaljenem slogu privoščita popivanje in priložnosten seks z neznanci. Kmalu ostaneta brez denarja, medtem pa se Marie ponudi nenavadna priložnost za odličen zaslužek: lokalni mogotec namreč za svojega sina Romana, ki z ženo ne more imeti potomcev, išče primerno dekle, ki bi bilo pripravljeno umetno zanositi z Romanom. Marie se mu zdi idealna za vlogo nadomestne matere, ona pa je nad predlogom osupla. Toda Sophie jo prepriča, da ponudbo sprejme. Da bi rodila otroka in ga potem predala družini, ji ponujajo 40 tisoč funtov. Mesece kasneje, ko je že visoko noseča, jo osamljenost pahne v duševno stisko in želi prekiniti nosečnost. Odloči se, da bo poiskala Kena, Sophijino veliko ljubezen iz mladosti. Ko se odpravi k njemu na obisk v Glasgow, jo vsa panična, v strahu za še nerojenim otrokom, dasta zasledovati Roman in njegova žena. Kmalu se Marie znajde v povsem nepričakovani situaciji s tremi čudaki v Kenovi razpadajoči mehanični delavnici. Toda sreča ji ponovno odpre svoja vrata...

O režiserju: Soren Kragh-Jacobsen

Rojen je leta 1947. Obiskoval je filmsko šolo Famu v Pragi. Danes predava na danski filmski šoli in poleg režiserja slovi še kot skladatelj in pisec filmske glasbe. Od leta 1975-76 je bil urednik mladinskega programa na danski televiziji, zatem pa režiral vrsto dokumentarnih drugih filmov. Leta 1978 je posnel prvi igrani film Wanna See My Beautifuk Navel (Vil Du Se Min Smukke Navle), leta 1981 je sledila velika otroška uspešnica Rubber Tarzan (Gummi Tarzen), leta 1983 Emma's Shadow (Skyggen Af Emma), leta 1991 pa Boys From St. Petri (Drengene Fra Sankt Petri). Film The Island on Bird Street (Ren I Fuglegaden) mu je leta 1997 prinesel nagrado na Berlinalu, s filmom Mifune (Mifunes Sidste Sang), tretji Dogmi pa je leta 1999 v Berlinu osvojil srebrnega filmskega medveda.

Sladke sanje so njegov deveti celovečerec.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.