Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Plonkarji

komedija
Na sporedu od: 18.9.2003, Kolosej Ljubljana
1h 26min / 86min
Scenarij: David H. Steinberg
Režija: Dewey Nicks

Zgodba

Dave, Sam in Jeff bodo kmalu diplomirali na fakulteti Holden, kjer so z odliko opravili laganje, goljufanje in spletkarjenje. Trije cimri so sicer ponosno preplonkali štiri leta študija, toda med zaključnimi izpiti začne pomembneže ogrožati najbolj neverjeten osebek na šoli. Ethan, noro zaljubljen, ambiciozen piflar, nekega dne vstopi v njihova življenja in jim začne postavljati nore pogoje. Za nerazkritje njihovih goljufij si zaželi predmet svojega poželenja- pametno in po vrhu še zelo zaželeno bejbo Angelo. Toda zadeva za naše plonkarje niti slučajno ni enostavna, saj je Ethan pri ženskah povsem neizkušen. Izziv bo vsekakor težji, kot so si predstavljali...

Moto nove komedije Plonkarji se glasi: "Višja komedija se je pravkar spustila na novo najnižjo točko." Bolj resničnih besed še nismo slišali.

Študentsko življenje vidimo kot povsem žurersko, precej ostudno, in občasno smešno, da te kap. Klape prevladujejo kot na gimnaziji, a novost so komične dogodivščine v študentskih domovih in bratovščinah.

Igralska zasedba

Devon Sawa
Rojen:7. september, 1978
Svetlolas najstniški idol, ki je bil že pred svojo igralsko kariero na naslovnicah številnih revij za mladino, je ob koncu 90-ih sodil med najbolj perspektivne mlade igralske upe. Prva pomembnejša vloga je bila v filmu "Little Giants" (1994), sledil je "Casper" (1995) temu pa vloga ob Jonathanu Taylor Thomasu in Scottu Bairstowu v "Wild America" (1997).

Sawa se je rodil in odraščal v kanadskem Vancouveru, že pri 10. letih pa je pričel delati v gledališču. Kmalu je nastopal v televizijskih reklamah, kasneje pa v kanadski najstniški seriji "Kidzone". Poleg tega je odigral tudi manjšo vlogo v televizijskem filmu "Sherlock Holmes Returns" (1993) ter se uveljavil z vlogo sina Johna Schneiderja, ki se v filmu "Night of the Twisters" bori s tornadi (1996). Istega leta je v filmski različici zgodbe o Robin Hoodu "Robin of Locksley" odigral računalniškega čarovnika, ki se mora s sovražnikom spopasti v lokostrelstvu. Sledila je še vloga v celovečercu "Now and Then" (1995) in nesrečnega najstnika v "The Boy's Club" (1996). Nedavno smo ga lahko občudovali tudi v trilerju "Final Destination".

Jason Schwartzman
Rojen:26. junij, 1980
Izjemen mladi igralec iz hollywoodske družine sicer ni stremel po igralski karieri, toda z vlogo drznega zaljubljenca v Disneyevi komediji Wesa Andersona "Rushmore" (1998), se je dokazal kot sposoben in karizmatičen igralec s svetlo prihodnostjo. Prvenec drobnega temnolasega Schwartzmana je bil prikupen in neverjetno zabaven.

Sin pokojnega producenta Jacka Schwartzmana in igralke ter režiserke Talie Shire je bratranec Nicolasa Cagea in nečak Francisa Forda Coppole (oba oskarjeva nagrajenca). Njegova sestrična, igralka in režiserka Sofia Coppola (hčerka strica Franka), je opazila podobnosti med njim in likom Maxa ("dramatik, zanič v šoli, ljubi starejše ženske") ter ga predstavila režiserju filma "Rushmore". Ob vstopu v filmsko industrijo (sam ji pravi družinski posel) se je pogosto posvetoval s svojo mamo.

Čeprav je bil leta 1993 na avdiciji za vlogo sina Toma Hanksa v filmu "Sleepless in Seattle" (vlogo je dobil Ross Malinger), igranje ni bilo njegova prioriteta. Leta 1994 je kot bobnar in tekstopisec ustanovil skupino Phantom Planet. Spet je uporabil družinske vezi. Njegov dedek, z oskarjem nagrajen skladatelj Carmine Coppola, je skupini omogočil pogodbo z Geffen Records. Leta 1998, tik preden je prišel na filmska platna "Rushmore", so izdali rock album "Phantom Planet Is Missing". Jason je kljub vztrajanosti, da je najpomembnejša glasbena kariera, zaigral tudi v newyorški komediji Wesa Andersona in Owena Wilsona. S svojo ustvarjalnostjo in odločnostjo je morda na poti do bleščeče glasbene in filmske kariere.

Naslednje vloge je izbiral previdno. Zaigral je v odličnih nizko proračunskih filmih: najprej v prvencu Romana Coppole "CQ" (2001), nato pa v anti-gimnazijski komediji "Plonkarji" (2002). Še istega leta je ob Al Pacinu zaigral v bolj konvencionalnem filmu "Simone" (2002).

V letu 2003 je Schwartzman upodobil obsedenca s hitrostjo v filmu "Spun", ki je doživel premiero na filmskem festivalu Cinevegas.

Jamie King
Rojena:23. aprila, 1979
Očarljiva blondinka je že kot najstnica začela svojo manekensko kariero, kasneje pa zašla v hollywoodske vode in leta 2001 zaigrala v kar šestih filmih.

Jamie King se je rodila v Omahi v Nebraski. Želela je razširiti svoje obzorje, zato se je vpisala na tamkajšnjo manekensko šolo. Tam jo je pri 14 letih opazil newyorški agent Michael Flutie, ki je lepi najstnici ponudil pot do zvezdništva. Kmalu se je pojavila v vseh večjih revijah: Vogue, Cosmopolitan, Elle in Allure. Z nadpovprečno igrivo osebnostjo in razsodnostjo se je razlikovala od ostalih modelov, kar jo je hitro popeljalo na vrh. A s slavo so prišle velike težave. Mlada in svobodna punca, polna denarja, se je prepustila zabavi, mamila pa so postala nuja. Ko je zaradi prevelikega odmerka umrl njen takratni fant, si je spet uredila življenje. Leta 1998 je z Rebecco Romijn-Stamos že vodila MTV-jevo modno oddajo "House of Style". Zaslovela je v modni industriji, a preganjala jo je njena razvratna preteklost.

Leta 1999 je zaigrala svetovalko Pixel v svojem prvem celovečercu "Happy Campers" (zavrteli so ga leta 2001 na filmskem festivalu Sundance). To najstniško komedijo je napisal in režiral Daniel Waters, scenarist filma "Heathers". Sledila je stranska vloga odrasle hčere drznega prekupčevalca mamil Georgea Junga (Johnny Depp) v drami režiserja Teda Demmea "Blow" (2001). Nato je zaigrala objekt poželenja piflarja Ethana (Jason Schwartzman) v študentski komediji "Plonkarji", ki naj bi prišla na filmska platna aprila, 2001, vendar pa je pri Destination Films prišlo do zamude, zato je izšla šele naslednje leto. Njeni oboževalci so prišli na račun v filmu Michaela Baya "Pearl Harbor" (2001). Odigrala je Betty, živahno in veselo 17-letno bolničarko, ki se v vojsko poda zaradi dogodivščin. Še istega leta je ob privlačnem najstniku Joshui Jacksonu v filmu "Lone Star State of Mind" zaigrala punco, ki z željo po slavi in bogastvu zapusti rojstni Texas. Sledila je vloga v romantični komediji "Beauty Loop" (2001).

Režija

Za režiserja Deweya Nicksa so Plonkarji prvi celovečerni film. Izvrstni modni fotograf in priznan režiser reklam in glasbenih spotov je najbolj znan po kampanji Ameritrade "Let's Light This Candle", ki mu je prinesla nominacijo za Directors Guild of America.

Rodil se je v St. Louisu, Missouriju, obiskoval univerzo Washington v St. Louisu, nato pa študiral oblikovanje v Pasadeni. Že 10 let je modni in reklamni fotograf. Dela za revije Vogue, W in G.Q ter ustvarja tudi za oglaševalce- med drugim za Tommyja Hilfigerja, Guess in Polo Sport.

Na festivalu U.S. ComedyArts je Nicks prejel nagrado za najbolj smešno reklamo na svetu. Njegov dokumentarec "Hell House" je doživel premiero na festivalu Slamdance, v New Yorku pa bodo dokumentarec novega režiserja predstavili v Muzeju moderne umetnosti. Greybull Press bo jeseni izdal zbirko njegovih fotografij z naslovom Kustom.

Produkcija

"Plonkarji" niso niti realnost, niti fantazija. So edinstven prikaz posebnega obdobja življenja, življenja na kolidžu. Igralska zasedba vsebuje šest vzhajajočih zvezd, ki so izredno nadarjeni za komedije. Dewon Sawa igra Davea. Ta nima nobenih načrtov za prihodnost, bistvo njegovega življenja je govoričenje. Sama, ki se trudi, da bi bil len, je zaigral Jason Segel. Michale Maronna pa je Jeff, čigar "nevidna roka" izrabi vsako priložnost. Jason Schwartzman je Ethan. Fant stori vse, da bi dobil pametno bejbo Angelo, ki jo je zaigrala James King. Reanna (Laura Peron) je njena s seksom obsedena cimra, ga. Van Graaf (Mamie Van Doren) pa starejša pacientka, ki ji Ethan na smešno pohoten način izraža svojo naklonjenost.

Producenta "Plonkarjev", ki sta sodelovala tudi pri uspešnicah "I Know What You Did Last Summer" in "I Still Know What Youd Did Last Summer", sta Neil Moritz in Erik Feig. Po besedah slednjega, je bila celotna produkcija izredno zabavna. Režiser Devey Nicks je ustvaril ambient, ki je spominjal na nekakšen komični salon. Niti igralska zasedba niti celotna produkcija, nista povzročali težav. V filmu se vsi čudaški liki precej razlikujejo, a se vseeno krasno ujemajo.

Za scenografijo je skrbel William Arnold, ki je prizorom določil prizorišča. Film se odvija nekje na vzhodu, na izmišljeni fakulteti Holden. Igralska zasedba je z ostalo ekipo nekaj tednov preživela na univerzah Redlands in UC Riverside, ki sta prizorišči nekaterih najbolj smešnih prizorov. "Spremeniti Los Angeles v vzhodno prizorišče je velik izziv. Ti dve univerzi smo izbrali, ker sta stari, imata stare rastline in drevesa, našli pa smo celo zidano stavbo, obdano z bršljanom," pravi Arnold. Študentske sobe so ustvarili v hollywoodskih studiih Occidental.

Komentarji

11.6. 2006 ob 21:30

Ja ta film je res hud čeprov ga nism gledala do konca ampak baje sta Angela in Dave skupi. Drgač mi je pa ful dobr film.

— nina
4.11. 2006 ob 13:04

ta film mam doma sem si ga kupla zraven nedeljskega in je red dober.

— alex

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.