Kolosej
Film distribucije Cenex

Sky High: Šola za junake

družinska komedija
Na sporedu od: 6.10.2005, Kolosej Ljubljana
1h 40min / 100min
Leto: 2005
Država: ZDA
Scenarij: Paul Hernandez, Bob Schooley, Mark McCorkle, Jonathan Aibel, Glenn Berger, Matt Lopez
Režija: Mike Mitchell
V svetu, kjer so super junaki nekaj povsem vsakdanjega, skuša mladi Will najti pravo ravnotežje med običajnim otroštvom in velikim pričakovanju staršev in okolice. Kot sin največjega super junaka, Will obiskuje gimnazijo za otroke z nadnaravnimi sposobnostmi, a ker ne premore kakšnih posebnih moči, mu preostane zgolj stranska vloga pomagača. Toda ko pričnejo zlobne sile ogrožati njegovo družino, mora Will pozabiti na najstniške težave in pričeti zaupati v svoje sposobnosti.

Dobrodošli na Sky High

Vsakdan običajnih najstnikov in neverjetni svet superjunakov se prepletata v Sky High: Šola za junake, Walt Disneyjevi akcijski družinski komediji, ki s pomočjo najstniške drame, stripovskih pustolovščin, osupljivih posebnih učinkov in obetavnih mladih igralcev ustvari vznemirljivo zabavo za vso družino. Junake prihodnosti vodijo legende sedanjosti, na primer Disneyjeva ikona Kurt Russell (letos praznuje 40 let sodelovanja z Disneyjem, kjer je kariero začel kot otroška zvezda), Kelly Preston, Lynda Carter (iz nanizanke Čudežna ženska) in ljubitelj stripov Bruce Campbell.

Vse se začne na skrivni šoli v oblakih Sky High, prvi in edini gimnaziji za učence z nadnaravnimi močmi. Mečejo ognjene krogle, se učijo o hudobnežih in se namesto na frajerje in piflarje delijo na junake in pomočnike.

V letošnji generaciji so eni najboljših, najbistrejših in najbolj nadarjenih najstnikov pod soncem. Eden od njih je tudi Will Branik (Michael Angarano). Ko si sin največjih superjunakov na svetu, Poveljnika (Kurt Russell) in Burje (Kelly Preston), vsi pričakujejo, da boš nadaljeval družinsko tradicijo. Edina težava je le, da Will nima prav nobenih supermoči, in, kar je najhuje, dodelijo ga k pomočnikom namesto k junakom. Življenje mu dodatno grenijo nadležni učitelj telovadbe (Bruce Campbell), starši s svojimi (pre)velikimi pričakovanji in ljubezenske težave. Ko hudobnež ogrozi njegovo družino, prijatelje in Sky High, mora Will uporabiti svoje pravkar odkrite moči in dokazati, da je junak.

V Sky High: Šola za junake igrajo Kelly Preston, Lynda Carter, Michael Angarano, Danielle Panabaker, Mary Elizabeth Winstead, Bruce Campbell, Dave Foley, Steven Strait, Kevin McDonald, Cloris Leachman in Kurt Russell. Film je režiral Mike Mitchell, scenarij zanj so napisali Paul Hernandez in Bob Schooley & Mark McCorkle, produciral ga je Andrew Gunn, izvršna producenta pa sta bila Mario Iscovich in Ann Marie Sanderlin.

Pomočniki

Varnostna navodila za pomočnike:

  1. Morebitni nevarnosti nemudoma obvestite svojega junaka.
  2. Bodite pozorni na zasilne izhode iz superhudobneževega brloga.
  3. Uporabljajte le dogovorjene kostume in pasove.
  4. V boju s hudobneži vedno nosite telesni oklep.
  5. Ne poskušajte reševati življenja, če ste pod vplivom hudobneževega uroka ali čudežnega napitka / moči.
  6. Ne pozabite, da ste vi odgovorni za varnost vašega superjunaka, ko rešuje svet!

Če na Sky High niste junak, ste samo drugorazredni pomočnik, ki zagotavlja podporo junaku. Po nadvse pomembnem uvrstitvenem testu, ki poteka pod budnim očesom trenerja Poka, dobi Will Branik naziv pomočnik in se pridruži drugim sošolcem, ki niso povsem razvili svojih supermoči. Njegovi novi prijatelji so:

Pomočnica: Layla (Danielle Panabaker)
Supermoč: Nadzira sile narave

Pomočnik: Ethan (Dee-Jay Daniels)
Supermoč: Lahko se stopi (zasmehljiv vzdevek Lizika)

Pomočnik: Zach (Nicholas Braun)
Supermoč: V mraku se sveti

Pomočnica: Škrlatica (Kelly Vitz)
Supermoč: Spreminja obliko - v morskega prašička

Junaki

Pomočnikom "vladajo" junaki, ki so najbolj priljubljeni na šoli. To so bodoči junaki, veliki borci proti zločinu, kar jim včasih malce stopi v glavo. Med njimi so:

Junakinja: Gwen Grayson (Mary Elizabeth Winstead)
Supermoč: Tehnopat - z mislimi nadzira tehnologijo

Junak: Vojan Mir (Steven Strait)
Supermoč: Meče plamene

Junak: Švigelj (Jake Sandvig)
Supermoč: Neomejena raztegljivost

Junak: Hitri (Will Harris)
Supermoč: Svetlobna hitrost

Junakinja: Penny (Malika & Khadijah)
Supermoč: V trenutku se lahko pomnoži

O igralcih

Kurt Russell (Steve Branik / Poveljnik) igra že od svojega desetega leta. Največje kritike je požel s filmom Elvis režiserja Johna Carpenterja in bil tudi nominiran za emmyja. S Carpenterjem sta nato združila moči v Stvoru, znanstvenofantastični srhljivki, pri akcijskih Pobegu iz New Yorka, njegovem nadaljevanju Pobegu iz L.A.-ja in Težavah v Kitajski četrti.

Njegova 40-letna filmska kariera je zelo bogata in uspešna: Staro za novo, Silkwood, Nečisti policaj, Vojak, Vietnamski sindrom, Tequila Sunrise, Tango in Cash, Tombstone, Zvezdna vrata, Kritična točka, Odrešitev na samotnih cestah, Kapitan Ron, Zimski ljudje, Čudež, Vanilla Sky in mnogi drugi.

Nazadnje smo ga lahko občudovali v odličnih Modrih angelih in 3000 milj do Gracelanda. Njegov najnovejši projekt je drama Dreamer Johna Gatinsa.

Kelly Preston (Josie Branik / Burja) je igrala raznovrstne vloge v filmih, kot so Jerry Maguire, Državljanka Ruth, Dvojčka (njen filmski prvenec), Samo ti, Run, Popolna nevesta, The Experts, Spellbinder, Space Camp, 52 Pick-Up, Secret Admirer, Mischief, Sužnja ljubezni, Nič ni izgubljeno, Genij, Daddy and Them, For the Love of the Game, Stevardese letijo v nebo, Kar si dekle želi.

Prestonovo, ki jo lahko trenutno spremljamo v oglasih za Neutrogeno, smo nazadnje občudovali v Slavospevu, premierno prikazanem na lanskoletnem filmskem festivalu v Sundanceu. V tej črni komediji je zaigrala z Rayem Romanom, Hankom Azario, Famke Janssen, Zooey Deschanel in Debro Winger. Opazna je bila tudi v Mačku v klobuku ob Mikeu Meyersu. Return To Sender je neodvisni film režiserja Billeja Augusta, v katerem sta se ji pridružila Connie Nielsen in Aidan Quinn. Premiera filma je bila septembra 2004 na torontskem filmskem festivalu.

Michael Angarano (Will Branik) igra že od petega leta. Na svojem filmskem seznamu ima uspešnice Seabiscuit, Gospodarji Dogtowna in Skoraj popularni. V priljubljeni nadaljevanki Will in Grace igra Jackovega sina Elliota. Nastopil je tudi v Draga Wendy, V bogastvu in bedi, Glasba mojega srca, Brainiacs, Maniac Magee, Male skrivnosti, Speak in The Dust Factory.

Na televiziji se je pojavil še v Urgenci, Na kraju zločina, Ta nora služba, Cybil, Kameleon, Seven Days, Summerland, Kevin Hill, Say Uncle, My Life with Men in Cover Me.

Angarano je pravkar posnel One Last Thing z Ethanom Hawkom in Cynthio Nixon ter neodvisni Black Irish.

O režiserju

Mike Mitchell je pred nedavnim posnel Surviving Christmas z Benom Affleckom, Christino Applegate in Jamesom Gandolfinijem v glavnih vlogah.

Kratki film Čreda, pri katerem je sodeloval kot režiser, koscenarist in producent, je prejel nagrado na festivalu Slamdance. Še istega leta je debitiral s celovečernim Deuce Bigalow: Moški žigolo. Med drugim je bil tudi ilustrator, skrbel je za obdelavo zgodbe pri filmih Mravljinec Z, James in breskev velikanka in Opičja kost.

Pri številnih produkcijah je sodeloval v fazi razvijanja zgodb, pa tudi kot animator lutk in seveda kot pisec: Ren in Stimpy, Shrek II, Shrek III, Spužvak Robi Kvadrohlačnik, Greg the Bunny...

Komentarji

27.8. 2005 ob 9:26

Zelo dobr

— Fgfh dajagduj
1.9. 2005 ob 11:22

alla de incredibles, samo da ni animiran film. lustn film za pogledat:)

— urs
17.9. 2005 ob 19:01

Ta film je zelo dober.Sigurno bodobil več oskarjev. Jaz sem ga gledal na Nizozemskem in to je bilo the best.

— Jernej
30.9. 2005 ob 14:32

ta film je ful kul

— bkabblala
30.9. 2005 ob 15:43

najboljši film vseh časov. Morete ga gledati

— najboljše
2.10. 2005 ob 11:11

Najbolj beden film v zgodovini filmov

— Hitman
2.10. 2005 ob 15:57

ta film je tko smehhh da ga morte gledat obwezno!!!

— Martian
6.10. 2005 ob 21:33 zvezdica

Film se mi je zdel super, prav lepo sproščujoč in lahkoten. Ima smešne in romantične, pa tudi plemenite in seveda herojske prizore. Vreden ogleda!!

— K
7.10. 2005 ob 21:04

to je najboljša šola na celem svetu še sama bi šla tja!

— petra
7.10. 2005 ob 21:06

vsi morte obvezno jo gledat ker je taki smehh!

— petra
7.10. 2005 ob 21:09 zvezdica

noro kaj delajo tam gori!to je sam smehh!gledat sn ga šla kuj dvakrat pa vsakič sn se tak smejala!nemore mi postat tečno!svetsko je vsi morte obvezno gledat!nujno ker se bote tak nasmejali da je ker hudo!

— petra
7.10. 2005 ob 21:11

sky high je najboljš romantičen,herojski, simatičen in sam smeh ga je!

— petra
8.10. 2005 ob 8:42

film je ful cool.priporočam

— maruša
8.10. 2005 ob 10:44

dons ga grem gledat , zdim se mi vrdu pol bom pa vidla kaj bo.

— aduska
8.10. 2005 ob 14:08

sky high rock

— nina
8.10. 2005 ob 14:09

ste že vsi gledli???

— nina
15.10. 2005 ob 18:48

Ta film je popolnoma fantastičen. Predlagam, da si ga ogledate, ker je res super. Ne morem ga prehvaliti.

— anja
16.10. 2005 ob 11:43 zvezdica

film sem si ogledala iz radovednosti in zdaj mi ni žal film se mi je zdel svetovn malo smeha, napetosti, akcije, romantike in še marsikaj drugega. tako da film je vreden ogleda. 10/10

— urška
16.10. 2005 ob 13:52

ful beda

— baguij
16.10. 2005 ob 18:59

sta ziher da je film tak super ko pravita? men se ne zdi glih?

— _×dłrty angeŁ×_
17.10. 2005 ob 19:44

kaj ni super mislim res nisem ga se gledla ampak prijatelj mi je rekel da je ful grozn ej priporočam da si ga sami ogledate ne berite pa blesave komentarje

— aryja
21.10. 2005 ob 17:14

film mi je bil zelo dobr.naj raj bi ga šou gledat še enkrat. predlagamga usm k majo radi supr junake.

— jumbo
21.10. 2005 ob 18:09

tega filma še nisem gledala. ampak,. videla pa sm reklamo tega filma. in po reklami (sami reklami)sem se odločila in to kar sama da si ga bom šla ogledat. ozeroma si bomo film ogledale jaz, katja in katja še bo verjetno pripeljala koga. pom možnosti svojega brata blaža . hodi v 2 razred in mislim da mu bo katja rekla . ne ne boš šel zraven! ima prav v filmu ozeroma med filmom je treba uživat ne pa zmerjati svojega brata. če hočete preberite,... no če vam je to bilo všeč preberite še moj čisto moj članek o carliju in tovarna čokolade z naslovom VSE JE "FAJN" en lep pozdrav

— TANJA
27.10. 2005 ob 15:41 zvezdica

Odraščanje vsekakor ni mačji kašelj, še posebej v sodobnem svetu, ki že od otrok zahteva vse več popolnosti in velikih dosežkov, če ne gre drugače, tudi z grožnjami o končanju vseh možnosti za srečno prihodnost. Eno najbolj zahtevnih poglavij vsakega odraščanja je vsekakor vstop v proces izobraževanja, ko poleg zahtevnega učenja nastopijo tudi težave s spoznavanjem novih prijateljev in prve ljubezenske izkušnje, da o nenehnem pritisku staršev, ki želijo, da bi bil njihov otrok najboljši, sploh ne govorimo. Nič bolje se ne more goditi niti odraščajočim super junakom, ki imajo ob začetku šolanja na Sky High: Šoli za junake svojim sposobnostim enakovredne "super težave". Sky High: Šola za junake je, kljub svoji klišejski disneyjevski predvidljivosti, zelo gledljiva družinska komedija, predvsem zaradi simpatičnih mladih igralcev in igralk. Kljub nadnaravnosti njihovih likov so namreč v ospredju njihove zasebne težave, s katerimi se zlahka poenotimo, saj na povsem nevsiljiv način prikazujejo tisto, s čimer je soočen vsak sodoben najstnik. Zelo posrečeno prikazano je tudi spoznanje, da ljudje včasih niso tisto, kar bi jim prisodili na prvi pogled in da je navidezna zloba včasih morda zgolj posledica jeze in razočaranja in ne nujno znak pokvarjenosti nekega človeka. Na zelo enostaven a hkrati zelo učinkovit način je tako obdelanih še cela vrsta drugi tem, npr. neupravičenosti razvrščanja na bolj in manj sposobne, zaupanje in čuvanje pravega prijateljstva, pa vse do spoznanja, da ljubezni ne smemo nikoli zanikati - bolje je, da se soočimo z zavrnitvijo, kot pa da bi za vedno živeli v negotovosti. Če imamo na eni strani povsem otroško preprosto naracijo zgodbe, tako da jo res lahko razumejo tudi najmlajši, film vsebuje tudi številne podtone, ki se tičejo predvsem odraslih in njihovega odnosa do otrok. Že res, da starši pač hočejo svojemu otroku le najboljše, toda včasih pozabijo, da je to vendarle zgolj otrok, ki še ni predelal šole življenja in ga je zato včasih potrebno tudi nekoliko razbremeniti, da sploh lahko spozna, kaj si zares želi postati. Zelo zanimivi in lepo narejeni so tudi posebni efekti ter nasploh celotna grafična zasnova zgodbe, ki zopet združuje neskončno otroško domišljijo s čustvenimi spoznanji resničnega sveta. Filmu bi lahko očitali zgolj preveliko predvidljivost, saj je praktično od začetka do konca jasno, kako se bo stvar razvijala in kako bodo vsi zapostavljeni otroci morali prispevati svoj delež k reševanju sveta in tako dokazati, da nihče ni za odmet, toda sama pozitivna naravnanost in preprosta simpatičnost filma sta tista, ki pretehtata užitek ob ogledu na pozitivno stran. Da svet potrebuje tudi ekološko super junakinjo, pa je zgolj še ena pozitivna (in pogumna) poanta filma! Sky High: Šola za junake je družinska komedija v pravem smislu besede, saj iz nje lahko potegnemo nekaj pozitivnega tako mladi, kot tudi starejši (a še vedno mladi po srcu), ob tem pa se lahko povsem sproščeno zabavamo. Je potrebno od filma tega žanra sploh pričakovati še kaj več? Lep živopisan pozdrav :-)

— spookyMulder
29.10. 2005 ob 12:16

ali še vrti danes šola za junake pa ob kolkih če vrti.

— anja
6.11. 2005 ob 14:42

fajni film z fajnim naslovom: SKY HIGH.šola za junake ta film je res vreden ogleda film je tko cool da čas zlo hitr mine sam film je trajal uro in pol zdelo se je no saj meni da je bilo oz. da je minilo komaj trideset minut oziroma pil ure

— TANYA
11.11. 2005 ob 14:55 zvezdica

Možje X, dijaška verzija. Michael Angarano je Harry Potter, no ja, Will Stronghold, edinec superjunaškega zakonskega para (Kurt Russell, Kelly Preston), ki mora v šolo za superjunake. V Sky High Academy, v šolo, kjer ga bodo naučili vseh potrebnih trikov in ga pripravili na borbe z raznimi zlobneži. Poba bi se lahko pisal tudi Neverjetni, najboljši prijatelji pa bi ga lahko mirne duše klicali kar X. Njegova starša sta namreč legendarna junaka The Commander in Jetstream, kar je nekaj takšnega, kot da bi sina spočela Superman in Supergirl. Ali še boljše, Superman in Wonder Woman, ki jo je nekoč igrala Lynda Carter, ki sedaj igra ravnateljico šole. In naš Will je rojen za zvezdo. Ima prave gene in prave zveze. Nič čudnega, da njegovega očka skoraj rukne kap, ko izve, da so ga v šoli porinili med sidekicke, med pomočnike superjunakom, med Robine in ne med Batmane. Zabavna, ravno prav otročja in dovolj simpatična znanstveno fantastična pustolovska komedija, ki je v bistvu z posebnimi efekti nafilana standardna zgodba o fantu, ki sreča dekle, ki izgubi dekle, ki spet najde dekle in tako naprej.

— iztok gartner
27.12. 2005 ob 12:25 zvezdica

Ta film je res odličen. Nekaj je tudi ljubezni, to mi je najbolj všeč. Film ocenjen: 9/10 . Izmišljotin je zelo veliko pa tudi smeh nastopa ob gledanju filma. Miloš-Mišo pa ne iz bara

— Miloš
23.10. 2008 ob 16:56

ta je filem je zares dober..jas sem ga gledala vedno ko sem bila bolana..priporočam:)

— nelly
19.10. 2010 ob 18:24

ful kulllll

— ss
12.3. 2011 ob 7:46

ta film je res najači!! Majkmji. Kdrkol sm ga ggledala de mije zeu najači haaa najači film do zdeiiii!!

— slarta

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.