Kolosej
Film distribucije Continental Film

Skrivnostno okno

triler
Na sporedu od: 15.4.2004, Kolosej Ljubljana
1h 46min / 106min
Leto: 2003
Država: ZDA
Scenarij: Stephen King, David Koepp
Režija: David Koepp
Producent: Gavin Polone
Mort Rainey se po stresni ločitvi se umakne v svojo samotno hišo ob jezeru, kjer ga nekega dne zmoti John Shooter, ki trdi, da je Mort prekopiral njegovo knjigo in pri tem spremenil samo konec. Film je posnet po romanu Stephena Kinga, v glavnih vlogah pa se pomerita Johnny Depp in John Turturro.

Čeprav ve, da bi moral sedeti za računalnikom in pisati novo knjigo - ali vsaj prilesti iz svoje kočice in se sprehajati s psom ob lesketajočem se jezeru - uspešni pisatelj Mort Rainey (Johnny Depp) vsak dan prespi na svoji najljubši zofi tudi po 16 ur. Je sredi boleče ločitve in vse v zvezi z razvezo je postalo neprijetno in zapleteno. Vzelo mu je energijo in posesalo ustvarjalnost, zato ne more spraviti skupaj niti dveh preprostih stavkov.

In ko se zdi, da tako ali tako ne bi moglo biti še slabše, se na njegovem pragu prikaže trčeni neznanec po imenu John Shooter (John Turturro). Raineya obtoži plagiatorstva in zahteva plačilo. Čeprav ga Rainey skuša pomiriti, Shooter postane vse bolj vsiljiv in napadalen, ko terja nekakšno sprevrženo pravico, ki morda vključuje tudi hladnokrven umor.

Prisiljen v igro mačke z mišjo, Rainey odkritje, da je bolj prebrisan in odločen, kot si je kdajkoli predstavljal. Nazadnje spozna, da ga zmuzljivi Shooter morda pozna celo bolje, kot pozna samega sebe.

O filmu

Svoje popotovanje do velikega platna je Skrivnostno okno pričelo, ko so se vodilni možje Columbia Pictures navdušili nad napeto pripovedjo Stephena Kinga Secret Window, Secret Garden, ki je del zbirke Four Past Midnight. O njej je nekdo napisal: "Štiri pripovedi o zlu, ki te povsem začarajo. Podžigajo tvojo domišljijo in od njih ne moreš odtrgati oči."

Studio je Davidu Koeppu, ki je napisal mojstrska scenarija za Sobo za paniko in Spidermana, zaupal pisanje scenarija.

"Kingova novela je spominjala na Stir of Echoes, enega od filmov, ki ga je Koepp režiral in zanj napisal scenarij, saj pripoveduje o moškem, ki izgubi stik z realnostjo," pravi producent Gavin Polone. "Podobnost s Sobo za paniko je v klavstrofobičnem vzdušju, saj je šlo za srhljivko, ki se je odvila v majhni sobi."

"Všeč so mi filmi o ljudeh, ki se jim v kakšni hiši utrga," se smeji Koepp. "Rad imam izziv, ko moram obdelati zgodbo, ki se dogaja v omejenem prostoru. Čeprav se nekateri prizori odvijejo zunaj, je središče zgodbe Raineyev življenjski prostor. Pripoveduje o človeku, ki mu v danem trenutku ne gre najboljše, ko čisto preveč časa preživlja sam doma. Želel sem raziskati tematiki ujetosti v določen prostor in paranoje, ki sta me vedno zanimali. Omejenost na en prostor je lahko res strašljiva in res vznemirljivo je, če se slabe stvari godijo v tvojem življenjskem prostoru."

Kingova novela se ukvarja tudi z dvema katastrofama, ki doletita plodovitega avtorja: ta je povsem izgubil navdih in je pred bolečo ločitvijo. Koepp, uspešni in ugledni scenarist, je lahko vnesel lastne izkušnje v včasih boleč proces pisanja. "Z Mortom se do določene mere lahko identificiram, ker mi je njegov življenjski slog znan. Kot številni pisatelji ima živahno notranje življenje, ki ga pogosto težko izrazi navzven. Ko na primer pišem, sem običajno sam v sobi in nisem vajen interakcij z mnogimi ljudmi. To je težko spremeniti, če si tako vajen živeti v svoji glavi. Potem se pojavi John Shooter in to je nekdo, ki dobeseno vdre skozi Mortova vrata in to je lahko hudo, posebej, ker je v tistem času čustveno povsem na psu."

Ker nima navdiha, je Mortova beda še toliko večja. "Pri procesu pisanja je pomembna samo samomotivacija," nadaljuje Koepp. "Če si depresiven, se le težko spraviš k delu. Kavč je vedno tako mamljiv. Zelo smo pazili, da smo našli ravno pravšnji kavč za Morta. Preiskusil sem vse in osebno spal na tistem, ki smo ga nazadnje uporabili, ker res ne poznam pisatelja, ki ne bi imel dobrega kavča za dremanje."

Za Deppa, ki igra Morta, je bila velika prednost, da je Koepp hkrati scenarist in režiser. "David je bil pravi navdih in z njim sem se takoj ujel - ne le zato, ker sva rojena istega dne." Koepp je na Johnnyja naredil vtis, ker je osebno pripotoval na Karibe, kjer je snemal Pirate s Karibomv, da bi ga zasnubil za vlogo Raineya.

Depp je privolil zaradi kakovostnega scenarija. "Prebral sem kakšnih 15 strani scenarija in pomislil: Uau, tole je pa zares dobro napisano. Dialog je pristen in neprisiljen z zanimivim miselnim tokom. Situacija se je zdela možna. Ko sem nadaljeval z branjem, sem se čustveno lahko povsem poistovetil z Mortom. In ko sem prišel do genialnega preobrata, sem bil povsem šokiran. Res mi ni padlo na pamet, da se bo to zgodilo, kar je za bralca zelo zadovoljujoče in vedel sem, da bo tako tudi za občinstvo."

Depp pravi, da ima pisatelje rad. Ko se je pripravljal na vlogo v Fear and Loading in Las Vegas v režiji Terryja Gilliama, se je spoprijateljil z legendarnim novinarjem in pripovednikom Hunterjem S. Thompsonom, ki ga je v filmu igral. Depp bo v Neverland igral še enega legendarnega pisatelja, avtorja Petra Pana J.M.Barrieja. "Za vse, ki se ukvarjajo z umetnostjo, posebej pa za pisatelje, je domišljija njihov najboljši prijatelj. Lahko pa je tudi tvoj najhujši sovražnik, če se ti po glavi mota preveč misli ali informacij. To je Mortyjev problem. Definitivno je samotar. V družbi ljudi se počuti neprijetno in rad bi le, da ga vsi pustijo pri miru. Na žalost pa samega sebe ne more pustiti pri miru."

Koepp je vedel, da bo igralec Johnnyjevega kalibra nagonsko razumel lik in ga je napisal prav z njim v mislih. Preden je odpotoval na Karibe, je Koepp Johnnyju napisal pismo: "Zapisal sem, da upam, da bo dobil vlogo v Skrivnostnem oknu, saj je Mortov lik nastajal z mislijo nanj. Je zares sijajen igralec, zelo domiseln in vsakokrat drugačen. Skozi kariero je bil kot igralec zelo dovzeten. Johnny je zelo natančen in zna oblikovati like, ki nas pritegnejo, saj v njih vidimo trenutke resnice in obnašanje, ki jih prepoznamo in s katerimi se identificiramo. Zato se nazadnje ljudje identificirajo z likom. Njegove izbire so spontane in pogosto nekonvencionalne, a vedno vžgejo. Je tudi povsem neustrašen igralec. Če govorimo o liku iz Skrivnostnega okna, lahko rečem, da le malo zvezdnikov tako neustrašno igra strah. Odveč je dodati, da sem bil navdušen, ker je sprejel vlogo."

Tudi pri dodeljevanju drugih vlog je bila Koeppu sreča ves čas naklonjena. "Zelo sem srečen. Dobili smo vse, ki smo jih hoteli, kar se zgodi redkokdaj. Ko so vsi igralci zasedli svoje vloge, je sledilo veliko olajšanje. Bilo je, kot bi imel krasen avto in vse, kar mi je bilo storiti, je bilo, da ga vozim in se pri tem skušam izogniti trku v drevo."

Režiser je Johna Turturra hotel za vlogo, ker dobesedno postane lik, ki ga igra. "Oblikuje popolnoma realizirano, prepričljivo osebo. In to je bilo za Shooterja še posebej pomembno. Ker je John tak kameleon, si občinstvo o njem nikoli ni povsem na jasnem, kar je za Shooterja kot nalašč - moški, ki se vzame od nikoder in ga obdaja pridih skrivnostnosti." Koepp Shooterja po svoje občuduje, saj gre za človeka, ki je nagnjen k nasilju, to pa izvira iz neomadeževanega, čeprav sprevrženega, umetniškega prepričanja. "Na Shooterja gledam kot na izraz čiste umetnosti. Kompromisov ne pozna. Piše za sebe, ker v pisanju uživa, ne zaradi nagrade. Ni mu mar, če njegovo pisanje objavijo ali ne in mislim, da je to manifestacija prave umetnosti. Mort je po drugi strani komercialno usmerjen pisatelj, ki upa, da bodo ljudem njegova dela všeč. To med njima ustvarja čudovit konflikt. Shooter prihaja iz povsem drugega okolja - dejansko in v prenešenem pomenu. Je kmet iz Mississippija, prepričan, da se mu godi krivica. Deloma skuša film ugotoviti, ali je Mortovo delo res njegov plagiat. Nikoli natančno ne vemo, kateri govori resnico, čeprav bolj verjamemo Mortu, ker je Shooter tak usekanec in počne nore stvari. Vendar je kanec dvoma vedno prisoten."

Po Koeppom mnenju je možno vleči kreativne vzporednice med Shooterjem in Stephenom Kingom. "Ko sem pisal scenarij, sem se udeležil dogodka, na katerem je bil King govorec. Govoril je o upokojitvi in nekdo iz občinstva je vprašal: Mar to pomeni, da sploh ne boste več pisali? In odgovoril je: Sploh ne, pisal bom vsak dan, le objavljal ne bom več. Mislim, da to počne pravi umetnik. Dela in če za to najde kupca, dobro, če ne, vseeno nadaljuje s pisanjem."

Čeprav je Turturro seznanjen z deli Stephena Kinga, je bil njegov največji zagovornik njegov sin, ki je bil navdušen, ker bo oče nastopil v filmu po enem od Kingovih del. "Prebral sem nekaj Kingovih knjig in všeč mi je bilo nekaj filmskih priredb, a moj trinajstletni sin je njegov največji občudovalec. Moj sin pa je tudi glavca naše družine in prebere vse moje scenarije in za tega mi je rekel, da moram definitivno po njem posneti film."

Tako kot Depp je tudi Turturro že igral pisatelje, zlasti seveda Bartona Finka, ki prav tako ni imel navdiha za pisanje. "Pisatelj je kot stvarnik," dodaja Turturro. "Začne s praznim listom papirja in si izmisli povsem nov svet. Na tem je nekaj čarobnega in to je hkrati najtežje. Zahteva ogromno mentalnega dela."

Če je Shooter resnično pisatelj, norec, ki si to samo želi biti, ali je celo še kaj bolj mrakobnega, o tem se mora občinstvo odločiti samo, meni Turturro. Kot igralca so ga pritegnili predvsem preobrati na popotovanju njegovega lika. "Zame je to povsem drugačen film. V psihološkem trilerju še nisem nastopil. Ta se razlikuje od vsega, kar sem kdajkoli posnel. Nisem vedel, kako se bo razvijal moj lik, dokler se nisem prelevil vanj."

Za scenarista in režiserja Davida Koeppa je Skrivnostno okno povsem v skladu z njegovim dosedanjim opusom. Z žanrom trilerja ima veliko izkušenj. Vsi filmi, ki jih je režiral, sodijo vanj, prav tako več scenarijev. "Ne vem, zakaj me vleče k trilerjem. Prihajam iz Wisconsina in tam živimo prijetni ljudje. Ampak, saj veste, vsak ima neke grde impulze v sebi, in nekje ti morajo na dan. Na srečo delam na področju, kjer jih lahko izrazim zakonito," se šali Koepp. Šalo na stran: priznava, da rad raziskuje, kaj človek skriva pod površjem. "Vsi imamo prijetno, civilizirano fasado, a kakšni so instinkti in impulzi, ki prežijo za njo? Kdo se ravna po njih in kdo ne? Ta vprašanja me privlačijo."

O igralcih

Johnny Depp (Mort) je posnel filme Pirati s Karibov (nominacija za oskarja), Nekoč je bilo v Mehiki, Neverland, Iz pekla, Snif, Čokolada, Brezglavi jezdec, Charlie and the Chocolat Factory (najnovejši film, ki ga bo posnel s Timom Burtonom, s katerim je posnel že več filmov), Astronavtova žena, Deveta vrata, The Libertine, Fear And Loading in Las Vegas, Donnie Brasco, Mrtvec, Don Juan DeMarco, Edward Škarjeroki, Benny in Joon, Ed Wood, (vsi trije filmi so mu prinesli nominacijo za zlati globus), Kaj žre Gilberta Grapa?, Arizona Dream.

Johnny je kariero začel kot glasbenik v skupini Kids, ki ga je pripeljala do Los Angelesa. Po razpadu skupine se je začel ukvarjati z igralstvom in prvo večjo vlogo dobil v Mori na ulici brestov. Tej sta sledili vlogi v Platoonu in Cmeri.

John Turtorro (John Shooter) je nastopil v filmih Kdo je tu nor, Veliki Lebowski, Millerjevo križišče, Barton Fink (vsi filmi bratov Coen), He Got Game, Clockers, Jungle Fever, Mo' Better Blues, Do the Right Thing, She Hate Me (filmi Spika Leeja), Barva denarja, Pobesneli bik (filma Martina Scorseseja), The Luzhin Defence, The Man Who Cried, Cradle Will Rock, Rounders, Collateral Damage (Civilna žrtev), The Truce, Quiz Show (Kviz), Fearless (Brez strahu), Five Corners, The Sicilian, To Live And Die in LA, Desperately seeking Susan. Bil je scenarist, režiser in glavni igralec Illuminate ter scenarist in režiser Maca. Njegovi najnovejši filmi so Bes pod kontrolo, Gospod Deeds in 13 pogovorov o eni stvari. V kino prihajata triler Fear X in njegov tretji režijski poskus Romance and Cigarettes.

Maria Bello (Amy) je zelo znana po vlogi požrtvovalne in trmaste pediatrinje v nadaljevnaki Urgenca. Na televiziji je debitirala v nadaljevanki Mr. and Mrs. Smith, kjer je sama odigrala veliko akcijskih prizorov, za katere se je naučila tajske poulične borilne veščine, moi thai. Nastopila je v filmih The Cooler, Permanent Midnight, Duets, Paycheck (Plačilo), Dobre mrhe, Auto Focus, 100-Mile Rule in China: The Panda Adventure. Projekt temelji na avtobiografiji Ruth Harkness Lady and the Pandas in pripoveduje resnično zgodbo o neverjetno težkem boju za preživetje ženske sredi skrivnostnega kitajskega pragozda, o njeni odločenosti izpolniti usodo pokojnega moža in o njenem trudu, da bi zaščitila eno najbolj ogroženih živalskih vrst na svetu. Njen naslednji film bo Silver City.

O režiserju in scenaristu

David Koepp je napisal scenarije za Sobo za paniko, Spidermana, Jurski park 1 in 2, Misijo: nemogoče, Carlitov zakon, Kačje oči, Časopis, Smrt ji lepo pristoji, Bad Influence in Apartment Zero. Bil je scenarist in režiser filmov Stir of Echoes in Trigger Effect in kratkega filma Suspicious. Je tudi avtor in kreativni svetovalec nadaljevanke Hack.

Komentarji

19.8. 2004 ob 12:15 zvezdica

Zanimiva zgodba, osupljiv konec - razlagajte si sami. Ta film hočem videti še enkrat! :)

— NSV
17.10. 2004 ob 19:18 zvezdica

vidm, da ta film ni biu deležn dostih kometarjev, jst pa takrt še nism mela neta da bi pisala. sem dost velka fenica Johnnyja Deppa in morm rečt, da kljub temu da so eni kritizeral film u smislu, da se skos po kavču preseda pa take... mi je biu film všeč... po filmu skos premišluješ in ne da ti miru. Johnny pa je še enkrat dokazu da je eden najboljših igrovcou!

— supergirl
29.12. 2004 ob 19:39

Jaz bom absolutno gledala saj me film zelo zanima. Zame osebno je Johnny Deep zelo dober igralec, sploh v piratih iz karibov je bil odličen!

— kenny
14.5. 2005 ob 16:07

johnny depp rulz!!! u tem filmu je biu pa najbl cute, pa še film je the best! res dobr film, pa ne zato ker not igra johnny k je full dobr igrauc ampak zato ker je pač hud film. ocena +5

— maya
18.2. 2006 ob 0:15

koj kukr sm vidu da igra Johnny Depp mi je ratov film že kr zanimiv... poj je pa še režiser pa scenarist(ki je ena oseba) dodav piko na i. film me ni razočarov... še več... biv mi je zlo ušeč... in 100% ga bom pogledav še enkrat..

— nezemljan
4.3. 2006 ob 18:30

ja vem mal mam pozne...sam film je hud.ceu film se sprašuješ kaj se bo na koncu zgodil...morte ga vidt...na koncu si pa sam uno...JA VALDA!...hehe tko da...poglejte ga...;)..se splača

— katja
26.5. 2006 ob 19:53

film je ful hud še posebej zato ker u njem igra johnny depp pa tud drgač-hudo! (=

— jazst
2.6. 2006 ob 15:25

film je hud sam tazga konca pa res nebi prčakvala(=

— jazst
31.8. 2006 ob 14:03

ta film je res odličn.vreden ogleda.. morate ga razumeti

— nastja
28.3. 2007 ob 21:12 zvezdica

Uuu dober film. Super ker igra glavno vlogo tud Johnny Depp. Zna odigrat tako da je zanimivo in te pritegne. Fajn zgodba, fajn prikazano. Mi je bil všeč zarad tega kar je bilo prikazano na zanimiv in napet način in ne samo zarad igralca. Poglejte ne bo Vam žal! ;)

— Samy
10.3. 2010 ob 19:47

ojoj....ta film je pa res beden! Ko vsaj konec ne bi bil tok kr neki mi še ne bi bilo žal, da sem ga sploh gledala. Tako pa....raje si poglejte kakšnega drugega!

— eva
3.2. 2011 ob 9:52

Film sem si ogledala zaradi Deppa na koncu pa sem ostala brez besed in z odprtimi ustmi - in ne zaradi Deppa ampak zaradi cele zgodbe in celotne igralske zasedbe. Film je napet in te pusti da pelješ domišljijo v svojo smer. Zelo mi je bil všeč in je vreden ogleda. 5+

— Teji
14.4. 2012 ob 15:35

Če bi lahko, bi si zbrisala spomin o tem filmu in ga pogledala še enkrat, brez da bi vedela kako se konča.

— Karmen

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.