Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Skrivnostno življenje Walterja Mittyja

pustolovska komedija
Podnapisi
Na sporedu od: 9.1.2014, Kolosej Ljubljana
1h 54min / 114min
Leto: 2013
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Steve Conrad in James Thurber po kratki zgodbi Jamesa Thurberja
Režija: Ben Stiller
Nepoboljšljivi sanjač Walter v življenju ni doživel veliko zanimivega ali obiskal eksotičnih krajev, zato ima veliko težav z vzbujanjem pozornosti pri novi privlačni sodelavki Cheryl. Toda življenje se mu obrne na glavo, ko mora za naslovnico zadnjega tiskanega izvoda priznane revije najti izgubljeni negativ pustolovskega fotografa Seana. Med iskanjem sledi mora Walter pozabiti na svoje strahove in romantične fantazije ter sprejeti navdihujočo avanturo popotovanja okrog sveta.

Walter Mitty (m): običajen smrtnik, ki se predaja pustolovskim sanjarijam, ki presegajo vsakdanje življenje

Nihče resnično ne ve, kako mogočne so sanje v naših glavah… dokler ne navdihnejo naše resničnosti. To se zgodi Benu Stillerju v sodobni priredbi ene najbolj vplivnih izmišljenih zgodb vseh časov – pravzaprav klasičnem primeru pripovedi o privlačnosti sanjarjenja, ki se ji ni mogoče upreti: v Skrivnostnem življenju Walterja Mittyja Jamesa Thurberja.

Stiller je poldrugo tipkano stran dolge klasike iz leta 1939 razširil v komičen ep za 21. stoletje o možakarju, ki dojame, da bo njegovo resnično življenje pokopalo njegovo čezmerno aktivno domišljijo. »Novi« Walter Mitty (Stiller) je sodobni sanjač, navadni urednik fotografije pri reviji, ki si oddih od svojega ne ravno zadovoljujočega življenja privošči v umskih počitnicah, v katerih se umakne v svet sanjarij, polnih drznih junaštev, strastnih romanc in nepretrganih zmag nad nevarnostjo. A ko jima s sodelavko, ki jo skrivaj obožuje (Kristen Wiig) grozi, da bosta ob službo, mora Walter storiti nepojmljivo: zares mora ukrepati – kar sproži popotovanje po vsem planetu, ki presega vse, česar se je Walter kdaj koli domislil v svoji domišljiji.

Stiller je v Skrivnostnem življenju Walterja Mittyja videl priložnost, da se te izjemne ameriške črtice loti s povsem sveže, sodobne plati. Zgodba, ki je domala že ob svoji prvi objavi v New Yorkerju imela neverjeten vpliv, je navdihnila priljubljeno filmsko komedijo v štiridesetih in neštete gledališke igre ter je frazo »pravi Walter Mitty je« vklesalo v splošno angleško izrazoslovje kot oznako za nekoga, ki več energije posveča sanjarjenju kot vsakodnevnemu življenju. Stiller je Thurberjev lik, ki se nenehno izmika resničnosti, postavil v razbohoteno zapletenost naših družabnih omrežij, ukinjanja delovnih mest in nenehnega preurejanja ter zgodbo komično, dramatično in kinematografsko obogatil v vizualni spektakel sodobnega filmskega ustvarjanja: »Všeč mi je, da zgodbe ni mogoče povsem opredeliti,« pravi. »Vsebuje komedijo, dramo, pustolovščino; resnična je in fantastično nadresnična. A v srčiki vsega je lik, s katerim se po moje lahko poistoveti vsakdo; lik, ki na videz zgolj životari skozi rutino sodobnega vsakdana, a v glavi živi povsem drugačno življenje.«

Podobno kot mnogi izmed nas se Stillerjev Mitty počuti ukleščenega v čedalje bolj razosebljenem, elektronskem svetu, ki bliskovito spreminja prav vse, in njegovo življenje odriva v odvečnost; njegov edini izhod so divja sanjarjenja, v katerih se junaško bori za boljši in bolj pošteni svet.

Prav ta spopad med Mittyjevo trhlo resničnostjo in čudovitimi vzgibi izza njegovih neverjetnih sanj je Stillerja pritegnil k priredbi scenarista Stevena Conrada, saj ta »ni skušal zgolj obnoviti klasike z Dannyjem Kayem, ki je bila za svoj čas čudovito svojstvena,« kot pravi. »Našel je povsem nov način, da poda zgodbo – bister in zanimiv način, a hkrati v sodobnem kontekstu, v kakršnem se gledalci lahko z likom poistovetijo.«

John Goldwyn razlaga, da so že v verziji iz leta 1974 »zgodbo izvirnika povzdignili v nekaj povsem drugega; hoteli smo slediti temu podvigu.« Za Johna in Samuela Goldwyna, Jr. (vnuka in sina slovitega Samuela Goldwyna, ki je produciral Skrivnostno življenje Walterja Mittyja v režiji Normana Z. McLeoda iz leta 1947) kot producenta je zgodba namreč del družinske zgodovine: »Moj ded je bil pravi pionir filmske industrije in eden tistih, ki so hoteli zgodbe pripovedovati na drugačen način; nam življenje prikazati, kot tega ne zmore nobena slika, roman, gledališka igra. In temu smo hoteli doprinesti z nečim podobnim.«.

Če se je Conrad Thurberjeve klasike lotil s stališča povsem drugačne generacije, je Stiller kot režiser njegov scenaristični koncept, presvetljen skozi barviti kalejdoskop sodobnega življenja, še dodelal z vizualnimi sredstvi – sploh pri spretno oblikovani hiperresničnosti, ki notranji tok Mittyjeve zavesti preliva v strukturo njegovega zunanjega sveta – kakršnih si v Thurberjevih časih ne bi mogli niti predstavljati. Pri tem so mu pomagali tudi za oskarja nominirani direktor fotografije Stuart Dryburgh, scenograf Jeff Mann, montažer Greg Hayden, kostumografinja Sarah Edwards in strokovnjak za vizualne učinke Guillaume Rocheron.

O igralcih

Ben Stiller (Walter Mitty/režiser, producent) trenutno snema While We're Young ob Naomi Watts in Amandi Seyfried. Nazadnje smo ga videli v The Watch, Greenberg in Tower Heist; igra tudi na Broadwayu, sicer pa je za svoje produkcijsko podjetje Red Hour Films režiral in igral v z več nagradami in nominacijami okinčanem Tropic Thunder, pa Zoolander, Reality Bites in The Cable Guy; za serijo skečev The Ben Stiller Show, ki jo je prav tako režiral in produciral, je dobil emmyja. Igral je še v Flirting with Disaster, Empire of the Sun, There's Something About Mary, The Royal Tenenbaums, Night at the Museum, Night at the Museum: Battle of the Smithsonian, v franšizi Meet the Parents, Dodgeball: A True Underdog Story... Aktivno sodeluje tudi pri mnogih dobrodelnih projektih in skladih.

Kristen Wiig (Cheryl) je sedem sezon nastopala v oddaji Saturday Night Live in se trikrat potegovala za emmyja; pred kratkim smo jo slišali v risani uspešnici Despicable Me 2, na velika platna pa prihaja v Girl Most Likely, ki ga tudi izvršno producira. Videli smo jo v Friends With Kids, Bridesmaids, Knocked Up, All Good Things, MacGruber, How to Train Your Dragon, Extract, Whip It!, Adventureland, Ghost Town… ter v serijah 30 Rock, Bored To Death in The Flight Of The Conchords.

Shirley MacLaine (Edna) je igrala v več kot 50 filmih, ima oskarja in šest nominacij zanj, šest nominacij za emmyja, sedem zlatih globusov (med njimi nagrado za življenjsko delo Cecila B. DeMilla) in je mednarodno razprodana pisateljica. Nazadnje smo jo videli v komediji Bernie in v nadaljevanki Downton Abbey. Kariero je začela kot plesalka v Broadwayski postavitvi muzikala Oklahoma! in se na velikih platnih prvič pojavila v Hitchcockovem (zlati globus za novo zvezdo leta); nadaljevala je v Some Come Running (prva nominacija za oskarja, še ena nominacija za zlati globus), The Children’s Hour, (nominacija za oskarja), The Apartment, Irma La Douce The Other Half Of The Sky: A China Memoir (nominacija za oskarja kot producentka), The Turning Point (nominacija za oskarja, Terms Of Endearment (oskarja je le dobila), Madame Sousatzka (zlati globus), Steel Magnolias, Postcards From The Edge, In Her Shoes, Rumor Has It, Valentine’s Day…Na tv je med drugimi igrala v filmih These Old Broads, Carolina, Coco Chanel in Salem Witch Trials ter v miniseriji Hell On Heels: The Battle Of Mary Kay. Že dolga leta je zagovornica državljanskih pravic in svoboščin, ženskih pravic in razumevanja duhovnosti. Svoja prepričanja – skupaj s svojo hollywoodsko kariero – izraža in opisuje v svojih knjižnih uspešnicah, kot so Out On A Limb, Dancing In the Night, The Camino, Out On a Leash, Sage-Ing While Age-Ing in I’m Over All That – And Other Confessions.

Adam Scott (Ted Hendricks) igra v humoristični nanizanki Parks and Recreation, na velikih platnih pa smo ga nazadnje videli v Friends with Kids, See Girl Run, The Guilt Trip, Bachelorette in A.C.O.D. Med ostalimi naslovi so še Our Idiot Brother, The Vicious Kind, Passenger Side, The Aviator, August, Piranha 3D, Leap Year, Knocked Up, The Great Buck Howard, Art School Confidential…Na TV je igral v serijah Party Down, ki jo je tudi produciral, Tell Me You Love Me in Eastbound & Down.

Kathryn Hahn (Odessa) je med drugim igrala v Step Brothers, Revolutionary Road, Wanderlust, Our Idiot Brother, How Do You Know, The Goods: Live Hard, Sell Hard, The Last Mimzy, Anchorman: The Legend of Ron Burgundy, Win a Date with Tad Hamilton!, How to Lose a Guy in 10 Days in Flushed. Na TV smo jo videli v serijah Crossing Jordan, Four Kings, Hung, Free Agents in je nedavno gostovala v humoristični nanizanki Parks & Recreation. Debitirala je v broadwayski s tonyjem nagrajeni postavitvi igre Boeing-Boeing, sicer pa na gledaliških odrih žanje uspeh za uspehom.

Sean Penn (Sean O’Connell) ima za seboj skoraj tri desetletja bogate kariere in dva oskarja (za Mystic Riverin Milk). Za oskarja je bil v igri petkrat (še za Dead Man Walking, Sweet and Lowdown in I Am Sam). Nagrajen je bil tudi na festivalih v Cannesu za She's So Lovely, v Berlinu za Dead Man Walking in v Benetkah za Hurlyburly in 21 Grams. Nazadnje smo ga videli v Sorrentinovem This Must Be The Place. Kot režiser se je prvič preizkusil z The Indian Runner, ki ga je tudi spisal in produciral – kot tudi svoj drugi režijski podvig, The Crossing Guard. V tretje je režiral in produciral The Pledge z Jackom Nicholsonom in prispeval utrinek v skupek kratkih zgodb 11'09'01. Režiral, spisal in produciral je še Into the Wild po knjigi Jona Krakauerja. Igra tudi v gledališču, sodeluje pri dobrodelnih akcijah in kot novinar prispeva članke za revije in časopise, kot so Time, Interview, Rolling Stone, The Nation (intervjuja s predsednikoma Hugom Chavezom in Raulom Castrom), The San Francisco Chronicle in The Huffington Post. Za svoje umetniško in humanitarno delo je prejel nemalo posebnih nagrad, tudi vojaških.

O ustvarjalcih

Ben Stiller (režiser, producent) glej zgoraj

Steven Conrad (zgodba za filmsko priredbo, scenarij) se je proslavil s scenarijema za The Pursuit Of Happyness in The Weather Man, spisal in režiral pa je The Promotion).

Komentarji

25.1. 2014 ob 14:12

Zanimivo ajga

— SSS
30.1. 2014 ob 13:20

Film, ki se ga res splača pogledat. Posnetki in glasba pa so sploh super.

— KSENIJA
4.2. 2014 ob 17:03

zanč

— gal:
10.2. 2014 ob 14:20

Low budget, preprost, nezatezen. še kar luškan film. malo narave celo pokaze in islandijo. lepo.

— kren
14.2. 2014 ob 21:39

luškan... drugačen...

— ivy
22.2. 2014 ob 17:13

dober filem.. opis prepriča

— rudi

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.