Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Skrivnostna sled

drama / triler
Gledaš pazljivo?
Na sporedu od: 18.1.2007, Kolosej Ljubljana
1.2.2007, Kolosej DeLuxe Kranj
2h 8min / 128min
Leto: 2006
Scenarij: Jonathan Nolan in Christopher Nolan po romanu Christopherja Priesta
Čarovnija ni tisto, kar vidimo, temveč tisto, česar ne vidimo! Čarovniška vajenca Robert in Alfred se po tragični nesreči med eno od čarovnij, zaradi katere umre Robertova zaročenka, razideta in postaneta konkurenta. Ko Alfred izumi na videz popolno čarovnijo, skuša Robert na vsak način odkriti, v čem je skrivnost, kar oba pahne v neizprosno bitko, polno prevar, nizkih udarcev in smrtonosnih skrivnosti. Napeti triler je pričaral Christopher Nolan, režiser filmov Memento, Insomnia in Batman: Na začetku.

# # # # # # # # # # # # # #

Posebno sporočilo: film Skrivnostna sled je poln skrivnosti in preobratov in je zasnovan kot čarovniški trik. Da bi gledalci čim bolj uživali v razkrivanju posameznih delov zgodbe, ustvarjalci filma prosijo, da ne razkrijete nobenega preobrata v filmu.

# # # # # # # # # # # # # #

"Bila sva fanta na začetku veličastne kariere,
predana čarovniškemu triku.
Nikomur nisva hotela škodovati."
- Alfred Borden, Skrivnostna sled

Vsak dober čarovniški trik sestoji iz treh dejanj. Prvo se imenuje zaobljuba, ko čarovnik pokaže nekaj običajnega, kar pa po vsej verjetnosti ni. Drugo dejanje se imenuje preobrat. Čarovnik z običajnim predmetom naredi nekaj neobičajnega. Če začnete iskati skrivnost, je ne boste našli. Zato obstaja še tretje dejanje, ki se mu reče prestiž. Ta del trika vsebuje preobrate, ko življenja visijo na nitki, in ste priča šokantnemu prizoru.

Priznani režiser Christopher Nolan (Memento, Batman: Na začetku) je posnel triler, ki se vrti okoli čarovniških trikov in iluzij. V filmu, polnem preobratov, spremljamo viktorijanska čarovnika, ki se v krutem rivalstvu spopadeta z nenavadnimi triki, istočasno pa si na smrt želita izvedeti skrivnosti drugega.

Njuno rivalstvo izvrstno prikažeta ena najbolj prepričljivih sodobnih igralcev: dobitnik nagrade tony Hugh Jackman, ki je še posebej znan po svojih vlogah v Možeh X, in Christian Bale, ki je naravnost blestel v Batmanu: Na začetku. Poleg tega lahko v filmu občudujemo tudi druge igralce, ki so se že izkazali na platnu - dvakratni oskarjevec Michael Caine, nominiranka za zlati globus Scarlett Johansson in celo glasbena ikona David Bowie, ki igra genija Nikolo Teslo.

Zgodba se odvija v Londonu ob koncu 19. stoletja. V času, ko so bili čarovniki idoli in zvezde najvišjega kova, sta se mlada čarovnika odločila, da bosta tudi sama postala slavna. Nobel in prefinjen Robert Angier (Hugh Jackman) je izvrsten zabavljač, medtem ko je nekoliko zategnjeni purist Alfred Borden (Christian Bale) ustvarjalni genij, ki pa svojih trikov ne zna prikazati na zanimiv način. Na začetku sta prijatelja in partnerja, ki se spoštujeta. Toda ko se zalomi pri njunem najveličastnejšem triku, postaneta najhujša sovražnika - vsak hoče biti boljši in hoče uničiti drugega. Z vsakim trikom in z vsako predstavo se njuno kruto rivalstvo veča, dokler ne preseže vseh mej in ne posežeta po neverjetnem električnem izumu znanstvenega genija Nikole Tesle. Ob vsem tem pa hudo trpijo ljudje okoli njiju.

Igralci

Hugh Jackman (Robert Angier)
Posnel je filme Pravi moški, Operacija mečarica, Kate in Leopold (nominacija za zlati globus), Van Helsing, The Fountain (Darren Aronofsky), Scoop (Woody Allen). Znan je predvsem po vlogi v seriji filmov o Možeh X. Posodil pa je tudi glas za risani film Odplaknjeni gizdalin.

Najprestižnejšo gledališko nagrado tony je leta 2004 prejel za nastop v predstavi The Boy From Oz. Poleg tega je nastopil med drugim še v predstavah Oklahoma!, Sunset Boulevard ter Beauty and the Beast.

Kariero je začel v avstralskih neodvisnih filmih Paperback Hero in Erskineville Kings. Leta 1999 so ga razglasili za avstralskega zvezdnika leta.

Christian Bale (Alfred Borden)
Rodil se je v Walesu, odrasel pa je v Angliji, na Portugalskem in v ZDA. Svoj prvenec je doživel v filmu Stevena Spielberga Cesarstvo sonca. Nato je igral še v filmu Jane Campion Portret dame, kot cinični novinar v glam rock filmu Žametne noči, All the Little Animals ob Johnu Hurtu. Leta 1999 so si bili kritiki enotni, da je odlično odigral vlogo psihopatskega serijskega morilca v Ameriškem psihu.

Igral je še v filmih: Shaft, Corellijeva mandolina, Vladavina ognja, Laurel Canyon, The Machinist.

Michael Caine (Cutter)
Leto 2000 je bilo za Michaela Cainea po vsej verjetnosti višek njegovega življenja. Ne samo, da je prejel oskarja za film Hišni red, tudi kraljica Elizabeta II ga je povišala v viteza.

Kot mednarodna zvezda je zaigral v več kot 90 filmih, za svoje vloge pa je prejel tudi številne nagrade (zlati globusi, šest nominacij za oskarja, od tega je dva prejel).

Po začetnem boju za preživetje in igralski kruh je pristal kot zamenjava Petra O'Toola v londonski gledališki uspešnici The Long, The Short and The Tall, in ko je O'Toole nehal igrati v njej, je Caine prevzel vlogo. Po tem je dobival vse več televizijskih in filmskih vlog.

Leta 1966 ga je vloga v filmu Alfie izstrelila med superzvezde, prvič je bil tudi nominiran za oskarja.

V poznih šestdesetih je zaigral v Gambit ob Shirley Maclaine, Funeral in Berlin, Billion Dollar Brain, Hurry Sundown, Woman Times Seven, Deadfall, Italijanska misija in The Battle of Britain.

V sedemdesetih je igral ob Elizabeth Taylor v Sleuth in bil drugič nominiran za oskarja, The Wilby Conspiracy, The Romantic Englishwoman, The Man Who Would Be King ob Seanu Conneryju, Harry and Walter go to New York (James Caan in Elliott Gould), California Suite, The Swarm.

V osemdesetih je posnel 21 filmov, vključno z Oblečena za umor (Brian de Palma), Victory (John Huston), The Hand (Oliver Stone), Death Trap (Sidney Lumet), Educating Rita (Lewis Gilbert), za to vlogo je prejel zlati globus in tretjo nominacijo za oskarja, Blame it on Rio (Stanley Donen), The Holcroft Covenant (John Frankenheimer), Hannah in njene sestre (Woody Allen), za to vlogo je prejel oskarja za stransko vlogo, Sweet Liberty (Alan Alda) in Dirty Rotten Scoundrels (Frank Oz).

Njegove ostale vloge vključujejo tudi naslednje filme: Škandalozno pero, Shiner, Lepotica pod krinko, Last Orders, Quicksand, Mirni Američan, Austin Powers v Zlatotiču, The Actors, Secondhand Lions, The Statement, Around the Bend.

Scarlett Johansson (Olivia)
Rojena je v New Yorku. Igralski prvenec je doživela že pri osmih letih v off-Broadway predstavi Sophistry, v kateri je bil njen partner Ethan Hawke. Od takrat se je razvila v eno najbolj nadarjenih mladih hollywoodskih igralk in ima za sabo že dve nominaciji za zlati globus.

Leta 2003 je osvojila pohvale in nagrado za najboljšo igralko na beneškem filmskem festivalu za vlogo v hitu Sofie Coppole Zgubljeno s prevodom (ob njej igra Bill Murray). Poleg tega ji je ta vloga prinesla nominacijo za nagrado BAFTA, film pa je bil nominiran za oskarja v štirih kategorijah (osvojil je oskarja za najboljši izvirni scenarij).

Vloga Vermeerjeve služkinje in muze v ekranizaciji romana Tracy Chevalier Dekle z bisernim uhanom (slikarja Johannesa Vermeerja je odigral Colin Firth) je igralki prinesla nominacijo za nagrado BAFTA. Svetovno slavo je Scarlett požela s 14 leti, ko je igrala v filmu Roberta Redforda Šepetati konjem.

Zatem se je pojavila v Svetu duhov Terrya Zwigoffa, vloga pa ji je prinesla nagrado združenja kritikov iz Toronta za najboljšo stransko igralko. Njeni drugi filmi so Mož, ki ga ni bilo bratov Coen, komedija North Roba Reinerja, triler Pravičen cilj, Manny & Lo (vloga je igralki prinesla nominacijo za nagrado Independent Spirit), V dobri družbi bratov Weitz, A Love Song For Bobby Long in A Good Woman. Pred kratkim smo jo lahko videli v Črni daliji.

Izza kamere

Christopher Nolan (režiser/scenarist)
Režiral je psihološki triler Insomnia, v katerem so zaigrali Al Pacino, Hilary Swank in Robin Williams. Njegov drugi film je bil Memento, v katerem smo lahko videli Guya Pearcea, Carrie-Ann Moss in Joeja Pantoliana. Film je bil posnet z majhnimi sredstvi, zaslužil pa je več kot 25 milijonov dolarjev, kar je bil velik dosežek. Poleg tega je bil Nolanov scenarij nominiran za oskarja za najboljši scenarij, prejel pa je tudi nominacijo za zlati globus.

Posnel je tudi film Batman: Na začetku, nad katerim so bili kritiki izjemno navdušeni, zato že pripravljajo nadaljevanje z naslovom The Dark Knight.

Komentarji

16.1. 2007 ob 23:02 zvezdica

Beam me up! Premalo čarobna, očarljiva in prepričljiva ter preveč hladna, razvlečena in odtujena zgodba o dveh čarovnikih, nekdanjih prijateljih Robertu Angierju (Hugh Jackman) in Alfredu Bordenu (Christian Bale), ki postaneta sovražnika, nasprotnika in borca za prestiž. Za najboljšega čarovnika v Angliji. Za najbolj zvit trik na svetu. Za trik, ki najbolj navduši gledalce. In bitka je huda, pokvarjena, hinavska in zelo nevarna, saj Alfred in Robert začneta pretiravati. Tako močno, da obiščeta celo legendarnega izumitelja Nikolo Teslo (David Bowie), ki jima predstavi stroj za teleportiranje. Stroj, ki so ga tako predano vrteli tudi na vesoljski ladji Enterprise. Na veliko hvaljen in pričakovan film, ki se podre pod lastno težo boja za prestiž.

— iztok gartner
18.1. 2007 ob 9:22

Super movie. Meni bil zelo, poln twistov in turnov

— kr en
20.1. 2007 ob 14:28

definitivno najboljši film kar sm jih gledala v zadnjem času v kinu. priporočam.

— pipa
20.1. 2007 ob 21:48

Folk, priporočam ta film, res je dober, sej že v opisu piše, da je zasnovan kot en čarovniški trik in ti je šele na koncu res jasno kaj se je dogajalo, zato mogoče zna biti malo dolgočasne, ker ne veš točno kaj se sploh dogaja! treba je zelo dobro opazovati in malce tudi razmišljati, v splošnem pa film, vreden ogleda!

— mila
21.1. 2007 ob 17:48

Film je zelo razburljiv z presenetljivim koncem. Je vreden ogleda, in ga priporočam ljubiteljem psiho.trilerjev.

— kos
22.1. 2007 ob 14:22

Se popolnoma strinjam z g. Gartnerjev... Film tudi mene ni navdušil... Tako težko pričakovan film, z odličnimi ocenami (imdb), ki pa me je popolnoma razočaral...

— Špelca
22.1. 2007 ob 22:02 zvezdica

Pravzaprav me je film prijetno presenetil.Izpolnil je vsa moja pričakovanja.Še več.Pustil je tisto sled, ki da gledalcu povod za razmišljanje. Morda se lahko gledalcu kaj (Teslin stroj) zdi pretirano, a je vse podano v dovolj ' filemskem' paketu, da ispade prestižno in mojstrsko.Za moje pojme torej vreden ogleda!

— Ana
23.1. 2007 ob 16:43

jaz te ljubim čeprov ti tega v šoli namorem povedat sorčy drgač negre vedno tvoja

— ma kr ena
23.1. 2007 ob 16:46

mamamamammamamama

— ma
23.1. 2007 ob 16:47

maja mami je majhna punčka ki je šla v gozd po lešnike tam je srečala lisico hihihihihihihihihihi hih a ni ful dora finta maja stra 13 let

— moja
23.1. 2007 ob 16:48

oni

— ti
25.1. 2007 ob 18:15

meni je fil res dober. ni take vrste film da zanjga na koncu rečeš wow kolk noro..čist wow... ampk pač dober v pomenu kot pameten film... zraven filma je treba tudi malo razmišljat in film tudi pozorno spremljat-brez tega je film najbolj dolgočasne dve uri v kinu.. če ga ne mislite gledat ga ne hodte gledt ker če ga ne štekaš je škoda vešaga časa in bote s kinodvorane odhajali jezni in razočarani. drugače pa meni film enaA!!!

— ;)
26.1. 2007 ob 2:58 zvezdica

to je to zakaj dva dni čakam na film v upanju da bo dober in da mi ga ob napornem dnevu ni problem pogledati ob eni uri zjutraj in ob gledanju neizmerno uživati! film ki je name v zadnjem letu pustil največji vtis! film ob katerem se ti naježi koža, premaga spanec, vzburi zanimanje za razsikovanje že raziskanih stvari in ne nazadnje obudi upanje da se še vedno da narediti zelo zelo dober FILM! uživajte j.

— kocina
27.1. 2007 ob 17:59

ma kr neki.. nevem mogoče si ga pogledam:D

— Nace!! ljubim te!! :D
28.1. 2007 ob 17:56

jst sm ta film gledu-hud film na fertik

— miha
31.1. 2007 ob 15:12

eden najbolsih filmov tega leta!

— jus
6.2. 2007 ob 14:31 zvezdica

Kaj smo pripravljeni storiti za stvar, v katero resnično verjamemo? Smo se ji pripravljeni zares popolno posvetiti in žrtvovati vse kar imamo, tudi tisto, kar nam je najbolj pri srcu. Nekateri bi temu rekli obsesija, drugi bi to poimenovali predanost, kaj pa se zgodi, ko je vzrok tekmovalnost, nam skuša v Skrivnostni sledi pričarati Christoper Nolan, ki je meje realnosti iskal že v filmih Memento, Insomnia in Batman: Na začetku. Skrivnostna sled se tako kot vsi glavni Nolanovi filmi poigrava z dilemo resničnosti in fantazije, le da ima tokrat zaradi narave filma praktično prosto pot za svojo domišljijo. Čarovnije so pač že od nekdaj privlačile ljudi, ki si tisto, kar ne razumemo, najraje razlagamo kot nekaj nadnaravnega, morebiti tudi zato, ker s tem dobimo nek občutek božanskosti. To so seveda znali hitro uporabiti ljudje, ki povsem razložljive stvari spreminjajo v navidezne čarovnije, ob čemer je dejanska čarovnija pravzaprav trik, ki gledalcu ostane prikrit. Toda čarovnija je v Skrivnostni sledi zgolj okolje oziroma scenografija, ki podpira glavno dogajanje - neizprosen boj dveh tekmovalnih čarovnikov, ki sta zaradi zamer in zavidanja sreče nasprotnika, prestopila zdravo mero tekmovalnosti in postala obsedena drug z drugim. Kar stori eden, mora drug storiti še bolje, ob tem pa postopoma prestopita vse družbene in moralne meje, vse do absolutnega žrtvovanja najbližjih in celo do dejanske uprizoritve lastne smrti (in neskončnega ponavljanja le tega). Kljub nekoliko zapletenemu koncu je dovolj, če gledalec razume že zgolj idejo trika kitajskega čarovnika, ki vse življenje igra skrušenega starčka, le zato, da lahko bolj prepričljivo izvede čarovniški nastop. Čarovnija se torej ne prične na odru, temveč je predstava njegovo celotno življenje, ki ga je pripravljen prikrojiti in žrtvovati svojim ciljem. In v to isto obsesivno požrtvovalnost se ujameta tudi glavna junaka, kar celotnemu nauku filma da že kar malce zlovešč prizvok, kako daleč smo ljudje dejansko pripravljeni iti, ko nam niti smrt ni več previsoka cena. Nolan nam tako še enkrat več pričara film, v katerem gledalca ves čas drži v šahu, saj se zamegljena ločnica med resničnostjo in čarovnija vseli tudi v gledalca, ki po nekaj nepričakovanih preobratih prične dvomiti o skoraj vsem, kar vidi. Seveda ob tem obstaja nevarnost, da bi gledalec pričel dvomiti tudi v sam film, kar pa Nolan znova spretno prepreči z idejami večne privlačnosti skrivnosti nadnaravnega, ki tokrat že precej posegajo tudi v vode znanstvene fantastike. Posrečena je tudi izbira glavnih igralcev, saj se tako zadržanost Christiana Baleja, kot tudi nastopaštvo Hugha Jackmana, odlično pokrijeta z naravo njunih čarovnij, oziroma s tem, kaj sta za popolno iluzijo pripravljena storiti. V najslabšem primeru lahko filmu očitamo kanček pretirane neverjetnosti, še posebej kar se tiče Tesle in njegovega izuma, toda ob tem ne gre pozabiti, da pri celotni zgodbi ne gre toliko za njegovo stvarno realnost, kot za simbolični prikaz najbolj temnih kotičkov človeške duše. Skrivnostna sled je pravzaprav čarovnija v malem, ki za razumevanje ozadja, tako kot vsak čarovniški trik, zahteva izredno zbranost, ko pa končno ugotovimo, zakaj pravzaprav gre, postane očitno, da smo kaj takega sposobni storiti tudi sami. A to je vsaj glede simbolike filma srhljiva ugotovitev! Lep živopisan pozdrav ;-)

— spookyMulder
8.2. 2007 ob 16:32 zvezdica

Končno, po dolgem času, zopet film, ki te skozi celotno zgodbo drži prikovanega pred platno. Najboljše pa je, da se ti o razpletu niti sanja ne. Takšne filme imam najraje. Vreden ogleda!

— Končno!
10.2. 2007 ob 16:50 zvezdica

No to pa je en izmed filmov ki kljub izvoru (hollyvodski) veliko pokaže in gledalca (filmofila) povsem zadovolji !

— bobo
15.2. 2007 ob 15:48

Morm rečt da se mi je film zdel zelo zanimiv po vsebini oz. po celotni zgodbi.Skrivnostna sled je pravi naslov za tako vsebino tudi the Prestige mi je všeč.Govori pač o čarovniji ,fantazijah ljubezni in umorih.Priporočam ga vsem ljudem ,ker sem mi zdi da bo vplival na življenje vsakega pozameznika zelo pozitivno!

— someone
20.2. 2007 ob 20:55

Izjemno!Christopher Nolan je res legenda.Navdušen sem ostal že ob ogledu Mementa in zdej je spet zadel v polno.

— Sandi
26.7. 2007 ob 14:10 zvezdica

men je bil film edn najboljših. ko ga gledaš do konca ne veš kak bo konc. igralci igrajo ful dobr. na konc je vsaka malenkost, ko se ti prej zdi nepomembna pojasnjena. priporočam ga vsem, ki mate radi skrivnosti. ocena: 9.5/10

— neimenovan
12.9. 2007 ob 17:52

prestige je pa eden najbolsih filmou kar sm jih daj gledu.priporočam vsem

— klemn
2.4. 2008 ob 2:01

BLESAVO!!!¨!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— BUMBARJI STE
25.2. 2009 ob 0:00

gLedaLa Moviii.[ zeLoooo Dober]
*Dobrii igraLcii iigraJo.!
FuuL HuD Muviii.****

— YoDiizeemćeek.^^
1.5. 2010 ob 23:14

Eden izmed mojih najbolsih filmov

— Jaman

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.