Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Skrivnostna reka

Mystic River
drama
Zakopali bomo grehe, odplaknili jih bomo s svojih duš...
Na sporedu od: 20.11.2003, Kolosej Ljubljana
2h 17min / 137min
Leto: 2003
Država: ZDA
Scenarij: Dennis Lehane, Brian Helgeland
Režija: Clint Eastwood
Tri prijatelje iz otroštva ponovno združi tragičen dogodek, ki prebudi strahove iz preteklosti. V izjemno doživeti drami Clinta Eastwooda blestijo Kevin Bacon, Sean Penn, Tim Robbins in Marcia Gay Harden.

Kratka vsebina

Jimmy Markum, Dave Boyle in Sean Devine so odraščali skupaj v neprijazni delavski četrti južnega Bostona in se kot večina fantov cele dneve podili za žogo. Njihovo brezskrbno otroštvo pa je zaznamoval tragičen dogodek, ki jim je za vedno spremenil življenja in jih ločil. Odtlej so se drug drugega izogibali, kot da bi tako nanj lažje pozabili.

Petindvajset let pozneje jih usoda spet združi: njihove poti se prekrižajo zaradi umora Jimmyjeve 19-letne hčere Katie. Sean je zdaj policaj in skupaj s partnerjem Whiteyjem rešuje prav ta primer. Čas ju preganja, saj tudi Jimmy kot obseden išče hčerinega morilca. Z zločinom pa je povezan tudi Dave, ki se mora soočiti s temnimi sencami svoje preteklosti. Njegov zakon je na preizkušnji, prihodnost je negotova. Hkrati s preiskavo se odvija žalostna zgodba o prijateljstvu, družini in prezgodaj izgubljeni nedolžnosti.

Liki

DAVA pestijo hude težave. "Našel je način, da je lahko preživel kljub strašnim dogodkom v preteklosti. Potlačil jih je in jih dolga leta tiščal v sebi, ne da bi o njih s kom spregovoril," pravi Tim Robbins, ki upodablja ta lik. Dave je ostal v revni četrti in si nazadnje ustvaril družino. Ko začnejo prihajati na dan podrobnosti o umoru Jimmyjeve 19-letne hčere, njegova žena Celeste popusti pod težo negotovosti in groze, ki jo navdaja.

JIMMY je v letih po nesrečnem dogodku zabredel med prestopnike in že pri 17 letih postal vodja tolpe. Videti je bilo, da mu nihče ne more priti do živega. Poročil se je z najlepšim dekletom v soseski in kmalu dobil hčerko Katie. Toda kmalu ga je ovadil pajdaš, dve leti je bil v zaporu, medtem pa mu je za rakom umrla še mlada žena. Pri 22 letih je bil vdovec s punčko, ki je v njem komaj prepoznala očeta. Sklenil je, da bo odslej živel pošteno. Znova se je poročil z Annabeth, rodili sta se mu še dve hčeri, toda Katie je bila luč njegovega življenja. Ko so jo našli mrtvo v parku, je ta luč za vedno ugasnila.

SEAN najde svoje mesto pri policiji, v oddelku za umore. Na delu se vsak dan srečuje z nečloveškimi okrutnostmi in postaja vse bolj otopel. Žena ga je zapustila, povezujejo ju le še njeni mučni, tihi telefonski klici. Prijateljev nima, životari kot zombi. Edina oseba, ki mu je blizu, je partner Whitey, s katerim rešujeta umor, ki Seana spet poveže s prijateljema iz otroštva.

O produkciji

Režiser in producent Clint Eastwood je že ob prvem branju Lehanove uspešnice Mystic River vedel, da bo po njej posnel film. Naredil ga je v svojem značilno preprostem, čistem slogu. "Zgodba je napeta in ima v sebi velik filmski potencial, liki so kompleksni, zanimivi in dodelani. Gre za ljudi, ki v zelo težavnih okoliščinah odkrivajo, kdo pravzaprav so. Vsaka plast zgodbe odkrije več, vsak odgovor odpre nova vprašanja. Tak film mora biti iskren in verodostojen. V kriminalkah gre običajno samo za reševanje zločina, ta zgodba pa gre dlje od umora in kaže, kako je zločin spremenil življenja vseh vpletenih. Nihče do treh glavnih junakov nima čiste preteklosti, vse preganjajo spomini, vsi so zaznamovani," pripoveduje Eastwood.

Za scenarista je brez pomislekov izbral Briana Helgelanda, ki je prvo verzijo napisal že v dveh tednih. Nato je Eastwood zbral še odlično igralsko ekipo - pet članov (Sean Penn, Tim Robbins, Laurence Fishburne, Laura Linney, Marcia Gay Harden) je že bilo nominiranih za oskarja, z nekaterimi je že prej sodeloval.

Eastwood ni niti pomislil, da bi film posneli kje drugje kot v Bostonu - celo glasbo so posneli s tamkajšnjim simfoničnim orkestrom. Prepričan je, da je mesto za film prav tako pomembno kot igralci. Scenografija je delo Henryja Bumsteada, dobitnika dveh oskarjev (Ubiti ptico oponašalko, Želo) in dveh oskarjevskih nominacij (Vrtoglavica, Neoproščeno), ki je po Eastwoodovem mnenju največji mojster filmske scenografije.

Pred kamero

Sean Penn je bil v svoji malo več kot dve desetletji dolgi karieri trikrat nominiran za oskarja (Zadnji sprehod, Sweet and Lowdown, Moje ime je Sam) in trikrat za zlati globus (Carlitov zakon, Zadnji sprehod, Sweet and Lowdown).

Prvi film, v katerem je nastopil, je bil Taps Harolda Beckerja (1981). Leto pozneje se je zapisal v zgodovino pop kulture kot Jeff Spicoli v Fast Times at Ridgemont High. Sledile so nepozabne vloge v filmih kot Sokol in sneženi mož, At Close Range, Barve nasilja, Žrtve vojne, Stanje milosti, Igra, Hurlyburly (nagrada za najboljšega igralca na Beneškem filmskem festivalu 1998). Nato je ustanovil lastno produkcijsko družbo Clyde Is Hungry Films, pod okriljem katere je igral v filmih Loved (tudi producent), Tako je ljubka (tudi izvršni producent) in U-Turn ter režiral dramo Zaobljuba z Jackom Nicholsonom.

Njegov režiserski prvenec je bil Indian Runner leta 1991, pri katerem je bil tudi scenarist in producent. L. 1995 je bil režiser, scenarist in producent filma Varuh prehoda z Anjelico Huston (nominacija za zlati globus), Jackom Nicholsonom in Davidom Morsom. Nazadnje je bil scenarist in režiser ameriškega prispevka k dokumentarcu 11/9/01, zbirki kratkih filmov 11 priznanih režiserjev z vsega sveta. V bližnji prihodnosti ga bomo videli v filmih 21 Grams in The Assassination of Richard Nixon.

Tim Robbins je med drugim igral v filmih The Truth About Charlie, Human Nature, Igralec, Bull Durham, Bob Roberts, Jakobova lestev groze, Zvestoba do groba, Hulahop, Kratke zgodbe, Kaznilnica odrešitve, Austin Powers: Vohun, ki me je nategnil, Misija na Mars, Top Gun, Nič ni izgubljeno, Skrivnost ulice Arlington, Jungle Fever, Man iz Cadillaca, The Sure Thing, Five Corners. Kmalu ga bomo videli v filmu Code 46 Michaela Winterbottoma. Za svoje vloge je bil večkrat nagrajen (zlati globus za Igralca, nominacija za zlati globus za Boba Robertsa...).

Kot režiser, scenarist in producent se je izkazal s filmoma Cradle Will Rock in Zadnji sprehod (oskarjevska nominacija za najboljšega režiserja). Njegov prvi film Bob Roberts je bil nagrajen na filmskih festivalih v Tokiu in Bostonu. Robbins je bil izvršni producent filmov The Specter of Hope ter dokumentarca The Typewriter, the Rifle and the Movie Camera.

Je tudi gledališki režiser in je doslej napisal sedem gledaliških iger.

Kevin Bacon je upodobil že mnoge like, med drugim v filmih Mož brez telesa, Trapped, My Dog Skip, Hipnoza, Divje strasti, Digging to China (režiserski prvenec Timothyja Huttona), Picture Perfect, Diner, Sleepers, Telling Lies in America, Apollo 13, An Almost Holy Picture, Murder in the First, Divja reka (nominacija za zlati globus), Footloose, She's Having a Baby, Criminal Law, The Big Picture, Drhtenje, JFK, Zadnji dobri možje. Njegov prvi filmski nastop je bila vloga v filmu National Lampoon's Animal House. Leta 1996 se je preizkusil tudi kot režiser s televizijskim projektom Losing Chase (tri nominacije za zlati globus).

S starejšim bratom Michaelom sta kot The Bacon Brothers izdala že tri cedeje, na katerih se predstavljata z mešanico folka, rocka, soula in countryja.

Laurence Fishburne je priznan gledališki, televizijski in filmski igralec. Leta 1992 je bil nagrajen s tonyjem in drugimi priznanji za vlogo v broadwayski igri Two Trains Running. Leta 1993 pa si je s prepričljivo upodobitvijo Ika Turnerja v uspešnici Tina: Kaj ima ljubezen s tem prislužil oskarjevsko nominacijo. Pred kratkim je režiral svoj prvi film Once in the Life, pri katerem je bil tudi scenarist, producent in glavni igralec.

Igrati je začel že pri desetih letih. Prvo filmsko vlogo je odigral pri dvanajstih letih v Cornbread, Earl and Me. Pri petnajstih je dobil vlogo v Coppolovi vietnamiadi Apokalipsa zdaj. S Coppolo je sodeloval še v filmih Rumble Fish, Kamniti vrtovi in The Cotton Club.

Dve vlogi je odigral za priznanega režiserja Johna Singletona: Fantje iz soseščine in Higher Learning. Med njegovimi filmi so še Othello, Searching For Bobby Fischer, Utemeljeni sum, Slaba družba, Class Action, Deep Cover, Fled, Cadence, Kralj New Yorka, Rdeča vročica, Band Of The Hand, School Daze, Mora v Ulici brestov 3, Barva škrlatna, Hoodlum, Krvavo obzorje, Matrica ter Matrica Reloaded, Biker Boyz.

Njegove pomembnejše televizijske vloge so The Tuskegee Airmen, premierna epizoda De Nirove serije Tribeca, Miss Evers' Boys, A Rumor of War, For Us the Living, Decoration Day, Always Outnumbered.

Jeseni ga bomo videli v zadnjem delu trilogije Matrica, Matrix Revolutions.

Marcia Gay Harden je uspešna filmska, televizijska in gledališka igralka. Leta 2001 je prejela oskarja za vlogo v filmu Pollock. Njeni zadnji filmi so Mona Lisa Smile Mika Newella, Casa de Los Babys Johna Saylesa in Welcome to Mooseport Donalda Petrieja.

Odkrila sta jo brata Coen in ji dala vlogo v filmu Millerjevo križišče. Igrala je še v filmih Late For Dinner, Used People, Vesoljski kavboji Clinta Eastwooda, Ko pride Joe Black, Flubber, Avtomobilska nesreča, Klub vražjih babnic in The Spitfire Grill.

Med njenimi televizijskimi vlogami so King of Texas, The Education of Max Bickford, Small Vices, Thin Air, Guilty Hearts.

Laura Linney si je prislužila oskarjevsko nominacijo z vlogo Sammy Prescott v filmu You Can Count On Me Kennetha Lonergana. Igrala je še v filmih The Life of David Gale, The Laramie Project, Mothmanova prerokba, The House of Mirth, Trumanov show, Popolna oblast, Izvirni strah, Olje za Lorenza, Dave, Searching for Bobby Fischer, A Simple Twist of Fate. Že prvič se je v filmu pojavila v glavni vlogi, in sicer v filmu Congo. Med televizijskimi vlogami omenimo Wild Iris, Blind Spot, Tales of the City in More Tales of the City.

Za kamero

Clint Eastwood ima za sabo več kot štiridesetletno kariero igralca (pojavil se je že v 56 filmih, glavno vlogo je imel v 45), režiserja (24 filmov) in producenta (19 filmov). Je filmska legenda, dobitnih številnih nagrad in priznanj, eden največjih igralcev na svetu, zaslužen za nekatere od najbolj nepozabnih likov v filmski zgodovini.

Po nekaj nepomembnih in neopaženih vlogah je zaslovel leta 1958 s televizijsko serijo Rawhide, prva velika priložnost pa se mu je ponudila z Leonejevo trilogijo vesternov o možu brez imena: Za prgišče dolarjev, Za dolar več ter Dober, slab in grd.

Neverjetni uspeh vesterna Za prgišče dolarjev (1967) je za vedno spremenil Eastwoodovo kariero. Po Leonejevi trilogiji so se uspešnice kar vrstile: Hang 'Em High, Šerif v New Yorku, Orlovsko gnezdo, Paint Your Wagon, Dve muli za sestro Saro, Zlato za pogumne, The Beguiled - če omenimo le nekatere.

Eastwoodov režiserski prvenec je triler Strah v noči, v katerem je tudi igral z Jessico Walter in Donno Mills. Leta 1970 se je prvič pojavil kot Umazani Harry v filmu Škorpijon ubija Dona Siegla, kar označuje tudi njegov začetek sodelovanja z distribucijsko hišo Warner Bros.

Igral je v filmih Joe Kidd, Ubijalski magnum, Kaliber 22 za specialista, The Enforcer, Mož is San Frenanda, Pobeg iz Alcatraza Dona Siegla, Any Which Way You Can, Zanka, City Heat, Smrtonosna igra, Rožnati kadilak in Na ognjeni črti.

Številne filme, v katerih je igral, je tudi sam režiral: Neznani zaščitnik, Kazen na gori Eiger, Odpadnik Josey Wales, Veliki izziv, Bronco Billy, Ognjena lisica, Honkytonk Man, Sudden Impact, Bledi jezdec, Heartbreak Ridge, Beli lovec, črno srce, Ulični policaj, Popoln svet, Najini mostovi, Popolna oblast, Pravi zločin, Vesoljski kavboji in nazadnje Blood Work. V treh filmih, ki jih je režiral, pa je ostal za kamero: Breezy, Bird in Vrt dobrega in zla.

Clintov 36. film in 10. vestern z glavno vlogo, Neoproščeno (1992), s katerim si je prislužil oskarja za najboljšo režijo, je bil prelomnica v njegovi karieri. Dobil je devet nominacij za oskarja in štiri oskarje (za film, režiserja, stranskega igralca in montažo). Eastwood je bil prvič v svoji karieri nagrajen z oskarjevsko nominacijo za najboljšega igralca.

Eastwoodova produkcijska družba Malpaso Productions je bila ustanovljena leta 1971.

Komentarji

7.12. 2004 ob 20:17

Ja, film je res vredn ogleda! Napet, psihološki, skrivnosten! Zelo dobra igra glavnih igralcev - zasluženi Oskarji!!! Je pa triler... :)

— metka
23.6. 2006 ob 14:39

film je full zakon

— kaya
27.4. 2007 ob 22:23

film je ser odličn. zgodba je zelo tragična, igra odlična, prav tako režija.. nagrade niso bile po mojem mnenju nobeno presenečenje.

— pirate girl
27.5. 2013 ob 19:49

ja, film je res odličen. dogajanje je neprestano napeto, praktično dramatičnost niti za moment ne pade. je pa tut močna psihološka drama, precej težka za pred spanjem =)

— abc

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.