Kolosej
Film distribucije Fivia

Skrivnost bratov Grimm

akcijski domišljijski triler
Na sporedu od: 20.10.2005, Kolosej Ljubljana
1h 58min / 118min
Leto: 2005
Država: ZDA, Češka
Scenarij: Terry Gilliam, Tony Grisoni, Ehren Kruger
Režija: Terry Gilliam
Znana pravljičarska brata Grimm bomo tokrat spoznali iz nekoliko drugačnega zornega kota in sicer kot prevaranta, ki v začetku 19. stoletja potujeta po deželi in se preživljata z navideznim izganjanjem duhov in pravljičnih bitij. Toda ko nekega dne zares zaideta v začaran gozd, poln nenavadnih in grozečih bitij, morata dokazati, koliko poguma premoreta in kako jima pri reševanju skrivnosti pomaga njuna neizmerna domišljija.

Filmska in resnična brata Grimm

Vsako prekletstvo spreobrneta,
sleherni urok uničita,
vse demone pokončata.

Nekoč v davnih časih sta živela očarljiva in nenavadna, med seboj povsem različna brata Grimm, cinični Wilhelm in sanjaški Jacob. Zaslovela sta po vsem svetu in za vse čase. Vandrala sta po tedanji Nemčiji in Franciji ter zbirala in zapisovala starodavne legende, pripovedke in pravljične zgodbe o strahovih in skrivnostnih prikaznih, ki še dandanes ljudem ježijo kožo in burijo domišljijo. Večni boj med dobrim in zlom, v katerem se navadni ljudje spoprimejo z nesmrtnimi ugankami in najmogočnejšimi pošastmi, mističnimi zvermi in hudobnimi čarovnicami, je večna tema njunih pravljic. Brez pretiravanja lahko zatrdimo, da sta brata Grimm "kriva" za številne najdrznejše sanje in najbolj temačne more ljudi po vsem svetu, v času pred gibljivi slikami, zdaj in po njem. Povsem razumljivo je torej, da je njuno pripovedno bogastvo moralo najti pot tudi v film; izjemno pri tej "poroki, ki ni od tega sveta" je pač dejstvo, da se je tega lotil eden izmed režiserjev najbolj neukrotljivega duha, Terry Gilliam.

"Pravljice so svet po moji meri", pripoveduje Terry Gilliam. "To je svet fantazije in nenavadnih, nadnaravnih stvari. V scenarij smo, ko smo začeli snemati, verjeli vsi. Prepričan sem, da se bodo gledalci, če nam je uspelo ustvariti zelo otipljive, resnične osebnosti v resničnem svetu, ki se tesno prepleta z njunimi (Grimmovimi) neotipljivimi in srhljivimi pripovednimi elementi, ki ga na koncu tudi prevladajo, vživeli v ta svet in ga z veseljem tudi raziskovali." Od vsega začetka se je odločil seči onkraj znanih dejstev o življenju bratov Grimm in z njuno pomočjo ter z njima vred pobegniti v svet, ki ga živijo njune iskrive, zastrašujoče in neskončno izzivalne zgodbe.

"Bratoma Grimm resda dolgujem največ, da je ta film sploh nastal, toda srž zgodbe ni njuno z zgodovinskimi dejstvi izpričano življenje. V resnici sem želel, in upam, da mi je tudi uspelo, ustvariti pravljico o njima, v kateri sta sprva slavna, priljubljena in junaška mladca, ki potujeta od vasi do vasi z nalogo odrešiti jih škratov, coprnic, volkodlakov in drugih podobnih pošasti, kmalu pa spoznamo, da gre za domiselno prevaro. Ko ju Napoleonova vojska skuša razkrinkati z namenom, da se ju in njima podobnih znebi, pa se vsi ujamejo v svet, ki je na las podoben tistemu iz legend in pripovedk, ki jih zbirata. Na koncu pravljica postane resničnost, resničnost pa se neločljivo preplete s fantazijo."

V službi uničevanja zla od leta 1812

Resnična brata Grimm, Jacob Ludwig Carl Grimm in Wilhelm Carl Grimm, sta se rodila v razmaku enega leta na stičišču dveh stoletij v nemškem Hanauu. Zagotovo je nanju vplivalo slikovito in z bogato zgodovino podprto mestece Steinau, kamor se je družina Grimm preselila kmalu po njunem rojstvu. Živeli so v veliki, z veličastnimi vogalnimi stolpi grajeni kamniti hiši, na sredi mesteca pa je gospodoval mogočen grad iz 16. stoletja. Brata sta bila od rojstva neločljiva in zato sta oba, sledeč očetovim stopinjam, odšla študirat pravo na slovečo univerzo v Marburgu. Tam sta brata začela zbirati in zapisovati ljudske legende in pravljice; starodavne pripovedi, polne malopridnežev in vladarjev, volkov in čarovnic, mačeh in ubogih služkinj v čarobnih, neverjetnih situacijah z moralnimi vprašanji, ki so jih matere prenašale na svoje otroke že stoletja. Obsedle so ju na poti spoznavanja in študija jezika, zgodovine lastnega naroda in nemške kulturne dediščine. V upanju in hotenju, da ohranita bogato kulturno zakladnico in način življenja, ki mu je pretilo izginotje, sta bila vedno bolj predana svojemu poslanstvu zbiranja in zapisovanja zgodb, slišanih od preprostih nemških ljudi, predvsem kmetov.

Leta 1812 sta, čeprav na robu najhujše revščine, izdala svojo prvo knjigo pravljic z naslovom Otroške in hišne pravljice. V naslednjih letih sta javnosti podarila več kot 200 pripovedk. Zbirka, ki se ponaša z brezčasno vrednostjo, vključuje seveda tudi po vsem svetu znane pravljice Pepelko, Trnuljčico, Rdečo kapico, Janka in Metko, Žabjega kralja, Sneguljčico, Motovilko in številne druge. Skupna zbirka pod naslovom Grimmove pravljice je prevedena v neverjetnih 160 jezikov in zagotovo ne manjka v nobeni družinski knjižnici. Tudi dandanašnji so njune zgodbe neločljivi del ljudske kulture; prisvojil si jih je skoraj vsak medij - od opere do rock glasbe in celo mode. Slog njunega pisanja in struktura zgodb že dobro stoletje vplivata na razvoj mišljenja in odraščanje otrok po vsem svetu, prav tako pa ni mogoče spregledati njunega vpliva na fantazijsko filmsko ustvarjanje.

Wilhelm Grimm je umrl leta 1859, štiri leta za njim, 1863-ega, tudi brat Jacob, toda živela bosta večno v zgodbah, pravljicah in legendah, ki nosijo njuno ime in neizbrisen pečat, ki so ga in ga bodo vtisnile v domišljijo naših prednikov in zanamcev.

Za kamero...

Terry Gilliam je režiser, ki se pri svojem delu ni uklanjal utečenim klišejem in normam. Slehernemu svojemu filmu je vtisnil samosvoj pečat, najsi pomislimo na Kralja ribičev (Fisher King), znanstveno fantastično psihološko dramo 12 opic ali na, po mnenju mnogih, njegovo največjo mojstrovino Brazil, v kateri je glavno vlogo odigral Robert De Niro. Za to delo so mu losangeleški filmski kritiki dodelili nagrado za najboljši film, scenarij pa je bil nominiran za oskarja. Gospod Gilliam je edini ameriški član sloveče komedijantske skupine Monty Python, saj je s Terryjem Jonesom, Mikeom Palinom, Ericom Idleom in Johnom Cleesom odgovoren za pisanje, zamisel, nastajanje in občasno tudi igranje v povsod znani in priljubljeni televizijski seriji Leteči cirkus Montyja Pythona. S Kraljem ribičev je bil nominiran za zlati globus, osvojil pa je srebrnega leva na beneškem filmskem festivalu. Njegovo zadnje delo z naslovom Mož, ki je ubil Don Kihota, v glavni vlogi bo zaigral Johnny Depp, še vedno čaka na ugodne razmere in denar za dokončanje. Upamo, da bo odmevnost pričujoče Skrivnosti bratov Grimm pripomogla k njegovi uresničitvi.

Scenarist Ehren Kruger je rojen v Virginiji, doštudiral pa je na newyorški šoli lepih umetnosti Tisch. Za scenarij Arlington Road je leta 1996 prejel prestižno nagrado Nicholl Fellowship. Med njegova znana in odmevnejša dela sodijo tudi filmi Krog in Krog 2 z Naomi Watts v glavni vlogi, Reindeer Games (z Charlize Theron in Benom Affleckom) ter Krik 3 Wesa Cravena.

Pred kamero...

Matt Damon (Wilhelm Grimm) je eden najbolj iskanih mladih hollywoodskih talentov. Njegov naslednji film ima naslov The Departed Martina Scorseseja, v katerem bo združil moči z Leonardom DiCaprijem in Jackom Nicholsonom. Jeseni prihaja v kina Dobri pastir (The Good Shepherd), kjer je njegov soigralec Robert De Niro. Svetu filma se je predstavil z igro in scenarijem (v soavtorstvu z Benom Affleckom) za dramo Dobri Will Hunting in za svoje pisanje prejel oskarja. Zelo priljubljeni so njegovi liki v akcijskih uspešnicah o skrivnostnem Jasonu Bourneu, pred kratkim pa je blestel v vsezvezdniški zasedbi tatinske komedije Ocean's Twelve Stephena Soderbergha. Poznamo ga tudi po vlogah v drami The Legend of Bagger Vance, Dogmi (spet z Affleckom), Nadarjenem gospodu Ripleyju Anthonyja Minghelle in številnih drugih.

Heath Ledger pravkar navdušuje v rolkasti komediji The Lords of Dogtown režiserke Catherine Hardwicke. Pred kratkim je dokončal film Candy z Geoffreyjem Rushem in Casanovo pod vodstvom režiserja Lasseja Hallstroma. Avstralec Heath se je veliko posvečal gledališču v domačem Perthu, kmalu pa ga je pot zanesla na televizijo, kjer je zaigral v serijah Clowning Around, Bush Patrol, Corrigan ter Home And Away.Vloga v priljubljeni ameriški seriji Roar pa mu je prinesla slavo in prvo glavno vlogo v celovečercu 10 stvari, ki jih pri tebi sovražim. Spomnimo se ga po odlični igri v drami Monster's Ball, v kateri je Halle Berry ustvarila svojo z oskarjem nagrajeno vlogo, pa v Knight's Tale, zgodovinski drami Štiri peresa Shekarja Kapurja in drugih.

Prelepo in pogumno Angeliko je zaigrala Lena Headey, angleška igralka, ki je diplomirala na English Rose School of Acting. Med njene prve vloge sodi upodobitev mlade žene Jeremyja Ironsa v drami Waterland. Sledile so vloge v priznanih filmih Ostanki dneva Merchanta Ivoryja in v istem letu še v The Summer House. Spomnimo se je iz pustolovskega spektakla Knjiga o Džungli. Po nekaterih sodobnih likih, na primer v Loved Up in televizijski mini seriji Band of Gold, se je znova vrnila k zgodovinskim temam v priredbi Gospe Dalloway Virginie Woolf. Zaigrala je tudi v romantični fantazijski zgodbi The Man With Rain in His Shoes ob Penelope Cruz.

Najbrž je ne bomo nikoli pozabili kot nadzemeljsko lepe in trpeče Malene Guiseppeja Tornatoreja iz leta 2000. Monica Bellucci je odtlej zaigrala v priljubljeni trilogiji Matrica (v drugem in tretjem delu), Pasijonu Mela Gibsona, Sončevih solzah ob Brucu Willisu in številnih evropskih filmih, med katerimi gre omeniti kontroverzni Nepovratno Casparja Noeja, pa Dobermana, Volčjo bratovščino in številne druge. Če smo iskreni, je slovela kot ikona popolne ženske lepote veliko prej, preden je začela kariero kot igralka, saj je bila že v študentskih letih na univerzi v Perugii uspešna manekenka in fotomodel. Bila je imenovana za dve nagradi Saturn, za nagrado MTV, Teen Choice, Donatello in cezarja (francoskega oskarja). Za vlogo v drami Remember Me My Love pa je leta 2003 prejela ugledno italijansko nagrado srebrni trak.

Ameriški igralec švedskega rodu Peter Stormare (Armageddon, Plesalka v temi, Čokolada, itd) je upodobil malce premaknjenega francoskega častnika Cavaldija. Priznani britanski igralec Jonathan Price, ki se ponaša s številnimi nepozabnimi gledališkimi in filmskimi upodobitvami, pa krutega generala Delatomba. Spominjamo se ga predvsem po vlogah v Eviti, priljubljenem Jamesu Bondu (negativec v Jutri nikoli ne umre) in Brazilu Terryja Gilliama, s katerim si je nesporno ustvaril ime. Za lik Lyttona Stracheyja v Carringtonu Christopherja Hamptona je prejel zlato cannesko palmo.

Komentarji

5.9. 2005 ob 6:34

še kr

— bojančičeva ulica 90
22.9. 2005 ob 19:03 zvezdica

Film je kr dober (kar se tiče napovednika) sej ima vsak izmed nas še vedno negaj otroka v sebi. Najbolj kul je pa to da to ni spet kakšna navadna otroška rdeča kapica ampak film ki se lahko primerja s kakšno dobro grozlivko! Priporočam ogled.

— Grim
30.9. 2005 ob 16:06

Zakaj vsi (Američani) govorijo kok je film slab? A je res al so sam preveč zadrgneni za kej utrganga, kar ni najstniška komedija? Po mojm je prov v redu. Samo ne vem, če ga bom šla gledat.

— Sisi
5.10. 2005 ob 15:57 zvezdica

povprecna igralska zasedba. narobe obrnjen pravljicni svet bratov Grimm. prepletanje dejanskih znanih pravljic v drugačni luči. dolgočasna zgodba, brez pravega začetka in bedastim koncem. pod pričakovanji, glede na videne trailerje. ogled, samo ce vam je res zelo dolgcas

— Liones
21.10. 2005 ob 15:30

Torej nista še videla filma? Kako ga lahko komentirata brez ogleda?

— S
22.10. 2005 ob 15:21

JA NWM UPAM D BO FILM KR HUD! GLEDAT GA BOM ITAQ D SLA K JS PRECEKIRAM SKOR USE! LP, NIKICA

— NiKa
22.10. 2005 ob 22:37 zvezdica

film nisem šel gledat z velikimi pričakovanji ampak je film poskrbel za prav prijetno presenečnje. v filmu je za vsakega nekaj:nekaj akcije in pustolovščine, seveda fantazije in kanček humorja.

— neki neznanec
23.10. 2005 ob 11:44

Men je biv pa ful všeč! Nad pričakovanji!

— Vittra
23.10. 2005 ob 16:18

jz ga še nism gledala,sam ga bom,pa mi reklama zgleda dobr

— sarko
24.10. 2005 ob 15:46 zvezdica

Naravnost očaran sem! S kakšno lahkotnostjo in eleganco so prepletli Grimmove pravljice in njuno namišljeno življenjsko zgodbo. In da ne pozabimo, da ob tem ne manjka razburljivih dogodkov, niti trenutkov, ko je film napet in spominja na pravo grozljivko - kakorkoli že, zlovešče ozračje prekine niz humornih doživljajev. Film, ki se počasi in postopoma stopnjuje do konca, zgodba pa je - odprta in zaprta hkrati, odvisno od tega, koliko si drznete razmišljati po pravljičje. In da ne pozabimo igralske zasedbe in odlične scenografije. Skratka, zdi se mi, da bi film lahko bil prispodoba moderne pravljice, ki je, tako kot vse te kratke zgodbe, domiseln in prijeten.

— rok
24.10. 2005 ob 20:25 zvezdica

Film sm šla gledat ki so mi všeč taki o legendah, dosti skrivnosti pa tko. Film je full v redu. Dobra igralska zasedba ;) Prav dober film. Ogled priporočen.lepo se mejte :)*

— leycikaa
27.10. 2005 ob 22:17

kašne filme delajo, pa dejte no živ dovgcajt, dejte mi povedat kje spominja na grozljivko(mogoče ko se zlobna kraljica zbudi BU) pa tud un humor haha res smešn

— domn
28.10. 2005 ob 18:58

bla bla bla bl.kr neki

— kr en
30.10. 2005 ob 2:21 zvezdica

Film, ki se ne more čisto odločiti, naj bo komedija, srhljivka, ali pravljica, na koncu izbere najslabšo varianto - postane slaba mešanica vsega trojega. Škoda, film je po reklamah sodeč obetal mnogo več. Toplo odsvetujem. Ocena: 3/10

— Lenča
30.10. 2005 ob 16:19

film je bil strašen,grozna bitja pa una čarovnca tut čeprov je bla fake pa tiste krste. najbol zrozn mi je bil mesojedi konj ki je poklical nedolžno deklico in jo dobesedno pogoltnil.film je bil fulll hud priporočam! mogoče si ga tisti z reeesss slabim srcem raje ne ogledajo.PA ŠE NEKI PROSIM OTROKE MLAJŠE OD 13 AL PA ŠE MAL VEČ NE VLEČETE V KINO KER SE RES ZDI DA JE LE PRAVLJICA AMPAK IMA TOLIKO GROZNIH PRIZOROV DA NE BOJO MOGL SPAT!!!drugače vredno ogleda

— mayči
31.10. 2005 ob 16:34

ej a je s tabo vse vredu?Piše, da film nni priporočljiv za otroke ne, da ge ne smeš gledat.

— Nika
1.11. 2005 ob 0:51 zvezdica

Film sem šel gledati z velikimi pričakovanji. Vsaj napovednik je veliko obljubljal. Brata Grimm sta res predstavljena malce drugače, kot ju imamo v mislih mi. Vendar se mi je zdelo, da je fim malo preveč razvlečen, tako, da ne deluje kot, da bi bil dolg samo dve uri. Igralska zasedba je res na nivoju, vključno z vedno očarljivo Monico Bellucci. Pravljice se med sabo lepo povezujejo in tako lahko rečem, da je bil film kar soliden. Čeprav malce pod mojimi pričakovanji.

— Klemen Š.
1.11. 2005 ob 22:13 zvezdica

Greatest Hits. Skrivnost bratov Grimm izgleda natanko tako, kot bi jo režirala brata Grimm. Jasno, režiral jo je Terry Gilliam, katerega filmi so vedno izgledali kot pravljice bratov Grimm. In če nekdo, katerega filmi so vedno izgledali kot pravljice bratov Grimm, režira film o bratih Grimm, potem ne more zgrešiti. Potem resnično uživa in nam servira prav vse pravljice slavnih bratov. Njun The Best Of. Njune Greatest Hits, kjer boste našli tudi svoje otroštvo. Prav imate, Skrivnost bratov Grimm je zgodba o času, ko so bile pravljice resnične. O času, ko so bili vsi gozdovi začarani in o času, ko so hotele krastače pravi oralni seks. In v tistih časih sta živela tudi brata Jacob (Heath Ledger) in Wilhelm (Matt Damon) Grimm. Zvezdniška pravljičarja in prevaranta, ki sta ljudi okoli prinašala s fikcijo. S svojim domiselnim in tehnično dovršenim šovom, kjer so po zraku letale celo čarovnice. Jasno, ljudje so jima verjeli, saj sta to, kot sem dejal že prej, počela v času, ko so bile pravljice resnične. Toda pozor, brata sta kmalu dobil konkurenco. Čisto pravi začarani gozd, kjer volkodlak krade deklice, kjer drevesa hodijo okoli in kjer v visokem stolpu prebiva 500 let stara kraljica Monica Bellucci. Bejba, ki si želi večne lepote in se zaljubljeno gleda v svoje ogledalo. Saj veste: 'Zrcalce, zrcalce na steni povej, katera najlepša v deželi je tej?' In ker Monica lente ne da naprej, majhno vasico ob gozdu čaka sodni dan, ki seže celo do zloglasnega francoskega generala Delatomba (Jonathan Pryce), kateri bratoma zaukaže, da morata stvari postaviti na svoje mesto. Toda pozor, konkurenca ni konkurenca, konkurenca je pravljica. Resnična zgodba brez srečnega konca, kjer ni maket. Kjer so resnični uroki in resnične čarovnice. In ravno zato je Skrivnost bratov Grimm tako zelo kul, saj se pionirja pravljic znajdeta v resnični pravljici, kjer ju čakajo številna presenečenja, ki jih nimajo niti njune pravljice. In ravno zato tako izvrstno funkcionira tudi narcisoidni italijanski general Cavaldi, ki ga enkratno igra Peter Stormare, da o koncu, ki obljublja pravi pornografski menage a trois s pogumno lovko Leno Headley niti ne začnem razpravljati. Pač pravljica, ki si za razliko od pravih pravljic lahko dovoli več nasilja in krastačo, ki hoče oralni seks.

— iztok gartner
2.11. 2005 ob 13:17

Film je mn bil ful carski! Kdor ima možnost naj si ga ogleda.

— Jaka
2.11. 2005 ob 19:06 zvezdica

no zdele sm iz kina pršla od ogleda tega filma loh rečm sam PRESENEČENA!pa u dobrm smislu seveda.glede tega kako so ga nekateri kritiziral pa ni biu tok oglaševan loh rečm sam perfektno.kljub temu da so to zgodbice u z drugačnim koncm pa je ob enih trenutkih kakor grozljivka. res perfektno!no kdorkoli še misle it nej raj hitr gre sej za to pa res ni blo škoda tistga jurja sto.

— lara
3.11. 2005 ob 14:53

EJ FUL DOBER NO EN IZMED NAJBOLJŠIH.AMPAK PRIPOROČAM VAN 40 LETNI DEVIČNIK

— KATJA
3.11. 2005 ob 18:07

Film je kr dober, dobri efekti še najbl so mi bla všeč hodeča drevesa pa tist italjanski častnik pa seveda glavna junaka -> dobre fore =)

— Lord Scorpius
4.11. 2005 ob 17:35

vreden ogleda v vsakem vremenu!

— kiki
9.11. 2005 ob 10:56 zvezdica

Zame je film bil beda. Ni bil ne ne eno ne drugo. Malo ljubezni, malo strahu (strahu, ne groze), malo pretepov, nekoliko (popačene) zgodovine, nekatere stvari, ki sploh ne pašejo v tisto časovno obdobje. Najbolj me je motilo, da je v filmu vse modro, megleno, temačno, da bi se ustvaril dodaten občutek temačnosti, groze. Vendar je vse skupaj zelo moteče. Kar se tiče zgodbe, je slaba, da ne rečem zanič. Zame je bil po sicer obetavnem začetku vstran vržen denar

— dani
20.6. 2006 ob 13:43

Film sem si ogledal dolgo po premieri in moram povedati da ni nič kaj posebnega. Ogledal sem si ga pa samo zato ker v njem igra MOONICA BELLUCCI ( Moja debest igralka). Vendar pa vsem ki imate radi ZF ter pravlični svet bratov Grimm priporočam oglet!

— Bell
28.1. 2010 ob 13:07

noroooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

— nejc
9.3. 2014 ob 10:52

i love this film. i em grimm in this sentori. i resent you film grim about brothers Grimm. its tiath.
thank you for your reading
<3

— nick burkardt

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.