Kolosej
Film distribucije Fivia

Skrivnost njihovih oči

misteriozni triler
Podnapisi
Na sporedu od: 17.12.2015, Kolosej Ljubljana
1h 51min / 111min
Leto: 2015
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Billy Ray po romanu Eduarda Sacherija
Prijatelji Ray, Jess in njuna nadzornica Claire so del vrhunske skupine preiskovalcev najhujših zločinov, toda njihove poti se razidejo, ko se med žrtvami grozljivega morilca znajde Jessina hčerka. Po trinajstih letih neumornega iskanja Ray naleti na otipljivo sled, toda med tem, ko želi Claire ravnati po črki zakona, si Jess želi takojšnjega in neusmiljenega maščevanja. V precepu med starim prijateljstvom in lastno vestjo skušata Ray in Claire najti zločinca pred Jess in jo tako obvarovati pred uničujočo maščevalnostjo, ki se ji je zajedla v dno duše.

Podlaga za najnovejši film režiserja Billyja Rayja je argentinska krimi drama El secreto de sus ojos (Skrivnost njihovih oči) režiserja Juana Joseja Campanella, ki je prejela oskarja za najboljši tujejezični film leta 2010. Film nelinearno in večplastno prepleta osebno zgodbo neizpolnjenih strasti s skrivnostjo nerazrešenega umora in preiskavo, ki je trajala četrt stoletja. Campanella je skupaj z Eduardom Sacherijem za triler Skrivnost njihovih oči (2015) napisal tudi scenarij.

Prijatelji Ray, Jess in njuna nadzornica Claire so del vrhunske skupine preiskovalcev najhujših zločinov, toda njihove poti se razidejo, ko se med žrtvami grozljivega morilca znajde Jessina hčerka. Po trinajstih letih neumornega iskanja Ray naleti na otipljivo sled, toda med tem, ko želi Claire ravnati po črki zakona, si Jess želi takojšnjega in neusmiljenega maščevanja. V precepu med starim prijateljstvom in lastno vestjo skušata Ray in Claire najti zločinca pred Jess in jo tako obvarovati pred uničujočo maščevalnostjo, ki se ji je zajedla v dno duše.

Gre za »remake« z oskarjem nagrajenega filma »El secreto de sus ojos« (2009). Na spletni strani IMDb.com ima visoko oceno 8,2. Juliji Roberts je mama umrla prav med produkcijo filma. Po petih dnevih se je že vrnila na snemanja. Njena vloga je bila sprva namenjena moškemu liku, a jo je režiser Billy Ray na novo napisal prav za njo. Kljub temu, da Julia Roberts in Nicole Kidman igrata že od osemdesetih let prejšnjega stoletja, pa tokrat prvič sodelujeta skupaj kot igralki. Julia je režiserju celo sama predlagala Nicole za soigralko. Sprva je bila njena vloga namenjena Gwyneth Paltrow. Mimogrede, glavna moška vloga je bila že leta 2011 namenjena Denzelu Washingtonu.

Julia Roberts (Jessica Cobb) je dobitnica oskarja, zlatega globusa in nagrade igralskega sindikata za nastop v filmu Erin Brockovich. Je ena najuspešnejših hollywoodskih igralk vseh časov. Njeni filmi so skupaj zaslužili več kot 2,5 milijarde dolarjev. Posnela je filme Mystic Pizza, Jeklene magnolije (nominacija za oskarja, dobitnica zlatega globusa), Čedno dekle (nominacija za oskarja, drugi zlati globus zapored), Dvoja igra, Moj bivši se poroči, Notting Hill, Wilsonova vojna (za vse naštete filme je bila nominirana za zlati globus), Oceanovih 11. Oceanovih 12, Namseh Mona Lize, Ameriška ljubljenca, Priznanja nevarnega uma, Pobegla nevesta, Z roko v roki, Teorija zarote, Vsi pravijo: Ljubi te, Michael Collins, Čenče, Pelikanovo poročilo, Tanka linija smrti, Dying Young, V postelji s sovražnikom, Valentinovo. Ravnokar končuje triler Money Monster (George Clooney, Dominic West).

Chiwetel Ejiofor (Ray Kasten) je diplomiral na londonski šoli za glasbo in dramske umetnosti. Je zelo cenjen gledališki in filmski igralec. Pred kratkim je končal z nastopanjem v razprodani postavitvi Blue/Orange v londonskem National Theatre, v kateri je igral Christopherja. Bil je tudi Romeo v prvi postavitvi Romea in Julije v okviru National Theatre in požel velik uspeh.Za vlogo v filmu 12 let suženj je prejel nominacijo za oskarja in zlati globus. V igralski šoli so ga pri devetnajstih našli za vlogo v filmu Amistad, posnel pa je še filma It Was An Accident ter Greenwich Mean Time. Chiwetel je pred kratkim končal snemanje krimi drame Triple 9 (Kate Winslet, Woody Harrelson).

Nicole Kidman (Claire Sloan) je rojena v Avstraliji, kjer se je zelo zgodaj začela ukvarjati z gledališko in filmsko igro. Zaigrala je v nekaterih opaznih televizijskih filmih, dokler ni s filmom Dead Calm Phillipa Noyca opozorila nase tudi ameriško občinstvo. Z Žensko za umret Gusa Van Santa je gledalcem dala vedeti, da je sposobna in da bi rada igrala marsikaj izzivalnega. Za to so poskrbeli Jane Campion s Portretom dame, Stanley Kubrick, ki je tedaj zakonca Cruise s svojo močno voljo za skoraj dve leti priklenil nase z nastajanjem svojega poslednjega filma Široko zaprte oči, in avstralski »čudežni otrok« Baz Lurhmann z Moulin Rouge. Prvi zlati globus je odnesla za vlogo v odbiti komediji Ženska za umret, zanj pa se je potegovala še z vlogami v filmih Birth, Hladni vrh, Billy Bathgate, Zajčja luknja (film je producirala prek lastne produkcijske hiše Blossom Films in se z vlogo potegovala tudi za oskarja), Paper Boy (poleg nominacije za nagrado Ceha filmskih igralcev) in v TV filmu Hemingway and Gellhorn (še nominaciji za nagrado Ceha filmskih igralcev in emmyja). Igrala je še v Stoker, Margot at the Wedding, The Golden Compass, Nine, Australia, Fur: An Imaginary Portrait of Diane Arbus, The Interpreter, Bewitched, The Human Stain, Dogville, Eyes Wide Shut, The Peacemaker,The Portrait of a Lady, Batman Forever, Malice, Far and Away… Med odrskimi upodobitvami je dvignila veliko prahu z gostovanjem na londonskih odrih v igri Blue Room, s katero je bila nominirana za nagrado Laurenca Olivierja.

Michael Kelly (Reggie Seifert) je nastopal v seriji Criminal Minds: Suspect Behavior, igral je najboljšega prijatelja Matta Damona v The Adjustment Bureau in se ob Seanu Pennu in Naomi Watts pojavil v filmu Fair Game. Leta 2008 je ob Angelini Jolie in Johnu Malkovichu igral v Eastwoodovi drami Changeling; z vlogo si je prislužil mesto na seznamu desetih igralcev, na katere je treba biti pozoren, po izboru časnika Daily Variety. Igral je v filmih Law Abiding Citizen, Did You Hear About the Morgans, Defendor, Invincible, Dawn of the Dead, Tenderness, The Narrows, Broken English, and Loggerheads, Unbreakable, Man on the Moon, Man of Steel. Naslednje leto ga bomo videli v z/f drami Vira.

Billy Ray (režiser) je režijski prvenec doživel z zgodovinsko dramo Shattered Glass (2003), za katero je napisal tudi scenarij. Film je prejel nominacijo za zlati globus ter sodeloval na številnih filmskih festivalih. Nato je spisal in režiral biografsko dramo Izdajalec (2007) in pomagal napisati scenarij za Državniške igre (2009). Leta 2013 je napisal scenarij za biografsko dramo Kapitan Phillips, v katerem je v režiji Paula Greengrassa igral Tom Hanks.

Komentarji

7.1. 2016 ob 9:21

trailer velika obeta, to je film po mojem okusu

— Leone
12.3. 2016 ob 21:15

Film je katastrofaln. Samo govorenje.

— Katastrofa

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.