Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Skrivno življenje besed

drama
Na sporedu od: 12.4.2007, Kino Komuna
19.4.2007, Kolosej Ljubljana
1h 55min / 115min
Leto: 2005
Država: Španija
Scenarij: Isabel Coixet
Režija: Isabel Coixet
V drami režiserke Isabele Coixet, ki je ustvarila tudi senzibilni film Moje življenje brez mene, spoznamo usodo dveh ljudi, ki se verjetno ne bi nikoli srečala, če ju ne bi združilo naključje. Hanna je skrivnostna samotarka, ki se med obiskom Irske prijavi za delo medicinske sestre na naftni ploščadi. Tam spozna delavca Josefa, ki je zaradi požara začasno oslepel, a to ne ustavi njegove zvedavosti, ki mu narekuje, da nenehno komunicira s svojo negovalko. Ker Hanna ve, da bo Jusef kmalu premeščen, se mu odloči zaupati svojo največjo skrivnost, a se ne zaveda, da se bodo njune življenjske poti znova križale.

Zgodba

Naftna ploščad, samotna točka sredi morja, kjer služijo kruh izključno moški. Zgodi se nesreča. Delavcem se pridruži skrivnostna samotarka, ki skuša pozabiti svojo preteklost. Skrbela bo za poškodovanca, ki je začasno oslepel. Med njima se razvije nenavadna intimnost, polna skrivnosti, resnic, laži, veselja in bolečine. Povsem ju prevzame in za vedno spremeni njuni življenji. To je film o bremenu preteklosti, nenadni tišini pred nevihto, 25 milijonih valov, španskem kuharju in o goski. In kar je najpomembneje, o moči ljubezni, ki je mogoča tudi v izredno težkih okoliščinah.

Besede režiserke in scenaristke Isabel Coixet

Ko je film enkrat končan, je vedno izredno težko govoriti o njem. Pred tem je bil tvoje življenje in te je spremljal povsod, 24 ur na dan, zato se mi zdi, da bi z besedami, ki bi jih izbrala za opis svoje stvaritve, storila krivico dogodivščinam, v katerih so bili vpleteni igralci in ekipa. Vseeno se bom lotila te nehvaležne vloge, čeprav imam občutek, da bom povedala le delček celote in da film dejansko vključuje veliko več plasti.

Skrivno življenje

Nekateri so mnenja, da od trenutka, ko začneš voditi notranje življenje, vodiš dvojno življenje.

Besede se kot jate rib zberejo v naših glavah in se ob glasilkah trudijo priti na dan, da bi jih slišali drugi. Včasih se na popotovanju od glave do grla zgubijo. Ta film je o teh izgubljenih besedah, ki dolgo časa tavajo v tišini, potem pa nekega dne izbruhnejo in nič jih ne more ustaviti.

Tišina besed

Hanna (Sarah Polley) živi v tišini, v katero je zapadla zaradi svoje gluhosti, pogosto pa se zdi, da je tišina edino orodje, s katerim se brani pred svetom. Josef (Tim Robbins) govori, kot da ga le besede, ironija, šale in humor ščitijo pred popolno blaznostjo.

Neizogibna telesna bližina med sestro in njenih pacientom bo pokazala drugo plat resničnosti. Skrivnostna zmožnost vživeti se v čustva, dileme drugega bo porušila vse zidove tišine in cinizma.

Snemanje na naftni ploščadi

Pred enajstimi leti sem bila na naftni ploščadi na jugu Čila. Od tedaj ni minil dan, da ne bi pomislila na zgodbe, ki bi se lahko pripetile na eni izmed takšnih ploščadi. Meni se zdijo razburljive, seveda pa se s tem zagotovo ne bi strinjal nekdo, ki se mu zdi razburljiv Las Vegas. Točka sredi morja, ki jo je ustvaril človek. Mikrokozmos, kjer morajo ljudje različnih narodnosti živeti skupaj, ustvariti določena pravila za sobivanje in delati kot ekipa v ekstremnih pogojih. Če je mrzlo, lahko zmrzneš, če je vetrovno, naj bodo tvoji žepi polni kamenja, in če je vroče (in to v strojnici vsekakor je), imaš občutek, kot da živiš v sliki umetnika Ela Bosca. Na ploščadi nenehno vlada peklenski hrup. Povsod je spolzko, mastno, vlažno. Včasih je mogoče opraviti telefonski klic, včasih ne. Občutek samote je takšen, da se ti tudi ob povratku na kopno zdi, da je svet izginil in da bodo ulice, parki, hiše prazne. Boljšega kraja za pripoved te zgodbe se ne bi mogla domisliti.

Igralci in njihove vloge

Sarah Polley (Hanna)
Vlogo Hanne sem napisala prav za Sarah Polley, saj sem z njo sodelovala že pri svojem celovečercu My life Without Me, zato sem poznala njeno sposobnost preobrazbe. Lahko je hkrati osorna in ljubezniva, prijazna in odločna, nesramna in očarljiva. Ta vloga je izredno težka in tvegana. Komaj vemo, odkod ta ženska prihaja, a vemo kdo je. In Sarah se je Hanni predala z zaprtimi očmi in neizmerno strastjo, zaradi katere je meni in celotni filmski ekipi večkrat zastal dih.

Tim Robbins (Josef)
Ko sem dokončala scenarij sem si zadala, da za vlogo Josefa prepričam Tima Robbinsa, saj je po mojem mnenju eden najboljši igralcev svoje generacije, prav tako pa tudi odličen režiser in čudovit človek. Josef je zelo zapleten lik, zaznamovan z opeklinami in začasno slepoto. Toda vse to je le bled odsev vseh bitk, ki se odvijajo v njem. Tim mu je nadel presenetljivo nežnost in smisel za humor in prav ta sposobnost ga razlikuje od drugih igralcev.

Javier Camara (Simon)
Javier Cámara igra vlogo Simona, španskega kuharja, ki živi v majhnem svetu, svoji kuhinji. Svoje kolege razvaja z izvrstnimi francoskimi specialitetami, vendar le-ti tega ne cenijo. Ima čudovit, ljubezniv značaj, Javier pa mu je dodal neverjetno ranljivost, občutek upanja. Po zaslugi Simonovega značaja se Hanna ponovno odpre svetu. In po zaslugi Javierja bodo gledalci Simona težko pozabili.

Julie Christie (Inge)
Upodobitev Inge Genefke je sijajna. Julie je edinstvena. Njene poteze, naglas, barva glasu in prikrita človekoljubnost. Vsem nam je bilo v čast sodelovati z njo.

Komentarji

24.3. 2007 ob 9:52

FILM JE VREDEN OGLEDA RESNICA SAJ SEM GA GLEDALA ŽE

— ENA
21.4. 2007 ob 21:50 zvezdica

Že dolgo nisem videla filma, ki bi tako subtilno prikazal rob med človekovo zunanjosto in notranjostjo, med besedo in tišino. Morda je to film o Sočutju. Prepričljiv.

— berni

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.