Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Skozi čas

domišljijska komična romantična drama
Podnapisi
Na sporedu od: 19.9.2013, Kolosej Ljubljana
2h 3min / 123min
Leto: 2013
Jezik: angleščina
Scenarij: Richard Curtis
Režija: Richard Curtis
Režiser kultnih romantičnih komedij Pravzaprav ljubezen in Rock'n'Roll pirati predstavlja brezčasno ljubezensko zgodbo 21-letnega Tima, ki mu oče nekega dne zaupa, da lahko moški iz njune družine potujejo v času. Ko Tim spozna simpatično Mary, lahko z vračanjem v preteklost vedno znova popravi zabavne nesreče, ki se mu redno dogajajo in tako osvoji njeno srce. ,Toda ko med enim od časovnih skokov izbriše vse Maryjine spomine na njuno poznanstvo, se odloči znova - tokrat brez goljufanja -izboriti njeno naklonjenost.

Tim Lake pri 21 letih izve, da lahko potuje v času.

Po še eni skrajno neprijetni novoletni zabavi mu oče zaupa, da moški v njihovi družini od nekdaj lahko potujejo skozi čas. Tim zgodovine sicer ne more spremeniti, lahko pa spremeni dogodke v svojem življenju. Zato se odloči, da bo to sposobnost izkoristil in si polepšal življenje. Tako, da si bo našel punco. Žal se izkaže, da to ni tako lahko, kot bi si mislili.

Ko se iz Cornwalla preseli v London, kjer začne delati kot pripravnik v odvetniški pisarni, sreča lepo, a negotovo Mary. Zaljubita se, toda nesrečen povratek v preteklost njuno srečanje izbriše in prvič se morata srečati še enkrat in še enkrat. Po nekaj pretkanih vrnitvah v preteklost končno osvoji njeno srce.

Tim svojo sposobnost izkoristi, da jo kar najlepše zasnubi, prepreči najslabši govor priče na poroki in poskrbi, da prijateljeva kariera ne splava po vodi. Toda kljub uspehom počasi spozna, da ga njegov edinstveni dar ne more obvarovati pred žalostjo ter vzponi in padci, ki spremljajo vsako družino. Potovanje v času ima veliko omejitev in lahko je tudi zelo nevarno.

O produkciji

Zgodba filma se je začela porajati, ko se je Curtis s prijateljem pogovarjal, kaj bi kateri od njiju naredil, če bi vedel, da bo živel samo še 24 ur. Oba sta sklenila, da bi preživela normalen dan z domačimi in počela to, kar počneta običajno. Curtisu se je misel zdela zanimiva in začel je razmišljati, kako bi jo vključil v film. Zgodba bi morala govoriti o nekom, ki lahko spreminja zadnji dan ali svoje življenje, da bo na podlagi tega potem prišel do enakega zaključka. In tedaj se mu je porodila zamisel o potovanju skozi čas.

Ta komedija je že enajsto sodelovanje Curtisa s producentoma Timom Bevanom in Ericom Fellnerjem v 25 letih. Prvi skupni film je bil The Tall Guy, posnet l. 1987. Skozi čas prinaša podobno vzdušje kot Pravzaprav ljubezen, Notting Hill in Štiri poroke in pogreb, vendar je zrelejši in bolj razmišljujoč. Hotel je posneti film, ki prikazuje dobre in slabe plati življenja in gledalca usmeri, da ceni tisto, kar ima.

Čeprav sta ljubezen in družina ključna elementa zgodbe, potovanje skozi čas ni samo pester dodatek. Curtis je zelo podrobno postavil pravila potovanja, da film deluje manj fantastično in bolj prikupno. In kakšna so ta pravila? Prvič, v času lahko potuješ samo po dopolnjenem 21. letu. Drugič, zapreti se moraš v majhen temen prostor, npr. v omaro, stisniti pesti in pomisliti na točno določen trenutek in kraj, kamor bi rad odšel. Tretjič, vrneš se lahko samo v dogodek, ki se ga spominjaš iz svojega življenja. Ne moreš oditi v prihodnost ali daleč nazaj v preteklost. Četrtič, vsaka odločitev bo vplivala na prihodnost.

Že od samega začetka so si zamislili, da hočejo glavno vlogo dati irskemu igralcu Domhnallu Gleesonu. Toda na sestanek s Curtisom je prišel sredi snemanja Ane Karenine, zaraščen z bohotno rdečkasto brado in dolgimi lasmi. Za tem videzom je bilo sicer malce težje najti Tima, kakršnega so si zamislili, toda igralec je po striženju in britju v vlogo vnesel vse potrebne prvine lika - dvom, radoživost, optimizem in humor.

Naslednja vloga, ki so jo morali zapolniti, je bila lik mlade Američanke in Timove velike ljubezni Mary. Rachel McAdams je imela sicer zapolnjen koledar, toda scenarij ji je bil tako všeč, da si je vzela čas za snemanje.

Vlogo Timovega očeta je dobil veteran Curtisovih filmov in vsesplošno cenjeni umetnik Bill Nighy, ki smo ga v Curtisovem filmu prvič videli kot zavoženega rockerja v Pravzaprav ljubezen, na velikih platnih pa nazadnje v Eksotični hotel Marigold. Skozi čas je že Nighyjev četrti projekt s Curtisom.

Poleg ostalih vidnejših vlog se v filmu pojavita tudi izjemna karakterna igralca Richard E. Grant in že pokojni Richard Griffiths v vlogi igralcev v odrski uprizoritvi igre, ki Timovega prijatelja Harryja pripelje do slave.

Snemanje je potekalo v Cornwallu, Londonu in v Ealing Studios. Zgodba naj bi bila sprva postavljena na Škotsko, ker pa tam niso našli primerne lokacije za dom družine Lake, so zgodbo in ekipo preselili v Cornwall.

Komentarji

7.1. 2014 ob 17:48

Dober film :)

— Tomaž
26.12. 2019 ob 23:34

Najlepši življenski film kot žanr.

— Polde

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.