Kolosej
Film distribucije Continental Film

Skakač

akcijska domišljijska pustolovščina
Kjerkoli. Karkoli. Takoj.
Podnapisi
Na sporedu od: 10.4.2008, Kolosej Ljubljana
1h 28min / 88min
Leto: 2008
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: David S. Goyer, Jim Uhls in Simon Kinberg po knjigi Stevena Goulda
Režija: Doug Liman
Običajni najstnik David nekega dne odkrije, da lahko z uporabo posebnih sil v trenutku odpotuje na katerikoli konec sveta. Po številnih obiskih bančnega trezorja in nekaj letih lagodnega življenja ga izsledi neizprosni agent Roland, ki lovi in ubija ljudi s sposobnostjo hipnega prenosa na daljavo. Davidu pomoč ponudi spretni upornik Griffin, ki prav tako premore to posebno moč, toda ko Roland v zgodbo vplete tudi Davidovo mladostno simpatijo Millie, se mladenič odloči dokončno spopasti in izzvati svojo usodo.

Znanstvenofantastični triler skoči v novo dimenzijo s Skakačem, ki spremlja epske pustolovščine moškega, ki odkrije, da poseduje vznemirljivo moč, s katero se lahko v trenutku prestavi kamorkoli na svetu, samo predstavljati si mora to. Od New Yorka do Tokia, od rimskih razvalin do srca saharske puščave, vse je mogoče za Davida Rica (Hayden Christensen), dokler ne spozna, da njegova svoboda ni popolna, da ni sam... ampak del kontinuirane, globalne vojne, ki ogroža preživetje njegove redke in izjemne vrste.

David Rice je odraščal s skrivnostjo močjo, o kateri so mnogi sanjali. Je povsem mobilen, zmore skočiti skozi črvine v prostoru-času v katerokoli mesto, stavbo ali kraj, kamorkoli si pač zaželi iti. Samo trene s z očmi in že lahko skoči z enega konca Zemlje na drugega in spet nazaj - v eni sami noči si lahko ogleda 20 sončnih zahodov. Zajtrkuje lahko na vrhu egipčanske Sfinge, čez dan deska v Avstraliji, potem skoči v Pariz na večerjo in uživa v sladici na Japonskem. Lahko gre skozi stene in zaklenjene bančne sefe in vstopa v najbolj prepovedane sobane. Do zdaj je svoje moči uporabljal za beg pred preteklostjo, da bi izkoristil neomejeno bogastvo in ostal strastno neodvisen. Nikoli ni poznal omejitev ali posledic. Ali prave vezi. Do sedaj.

Ko pa David odkrije še enega mladeniča, kot je on, ognjevitega Griffina (Jamie Bell), ki ga je polna vsa Zemlja, resnica o njegovem obstoju počasi začne curljati na dan. Ni samo osamljen izrodek narave, ampak del dolge linije genetski anomalij, poznanih kot Skakači. Nihče od njih ni varen. Davida odkrije skrivna organizacija, ki je prisegla, da bo ubila njega in vse Skakače. Torej ga bodo neusmiljeno preganjali po vsem planetu, ko postane ključni igralec v nepredstavljivi bitki, ki se bije že stoletja, čeprav se večina človeštva tega niti ne zaveda.

O nastajanju Skakača

Gould, Goyer in Jim Uhls ter Liman, Kinberg in Foster so oblikovali zgodovino skakačev, ki sega tisoče let nazaj v zgodovino. Sposobnost upogniti čas in prostor s pomočjo uma se je prenašala iz družine v družino. Ekipa je raziskovala panteon verovanj v teleportacijo, od mističnih do najbolj prodornih fizikalnih teorij, ki bi jo lahko omogočile. "Pogovarjali smo se s fiziki, da bi z znanstvenega vidika razumeli teleportacijo in s temi razlagami smo zgodbo zakoreninili v realnosti. V mitologiji pa je teleportacija del kulturne domišljije že na tisoče let," razloži Kinberg. "Sufijski in hindujski mistiki naj bi že pred stoletji prakticirali teleportacijo. Zamisel, da se lahko v enem samem trenutku znajdeš na vrhu gore, ki je ni še nihče osvojil, ali sposobnost početi najbolj običajne, vsakdanje reči, kot na primer preskočiti vrsto v uradu za izdajanje potnih listov, res buri domišljijo. Element izpolnjevanja želja je res močen."

Široko zastavljena zamisel o skakačih ponuja enako veliko možnosti tudi zlikovcem. "Namesto da bi s pomočjo skakanja počeli zabavne stvari, nekdo s hudobnimi nakanami lahko odvrže jedrsko bombo na Belo hišo ali druge grozne stvari. če dobro premislite, je skakanje sicer izjemno, hkrati pa je tudi določeno prekletstvo," pripomni Foster. "če je moč v napačnih rokah, ali jo uporablja nekdo, ki manipulira skakače, se ta zlikovec prav tako lahko znajde kjerkoli in počne karkoli."

Ta okrutna realnost je privedla do koncepta paladinov, skrivne elitne sile, ki že več tisoč let skuša zaustaviti skakače, da bi njihovo sposobnost lahko na različne načine zlorabili. Skakači, ki jim uspe odrasti, takoj postanejo tarče neizprosne agencije Paladin, ki bo storila vse, da jih zaustavi, brez vprašanj, ne glede na vse. V filmu med njimi prednjači Roland, ki ga upodablja vedno izvrstni Samuel L. Jackson.

Film so snemali v Torontu, Rimu, Tokiu, New Yorku, Mehiki, Londonu, Parizu in v Egiptu.

O igralcih

Hayden Christensen (David Rice) je posnel filme Vojna zvezd, epizodi 2-3, Life as a House, Awake, Factory Girl, The Virgin Suicides, All I Wanna Do, In the Mouth of Madness, Shattered Glass..

Jamie Bell (Griffin) je posnel filme Billy Elliot, Zastave naših očetov, King Kong, Dear Wendy, Undertow, Nicholas Nickleby. Hallam Foe, Defiance, The Chumscrubber, Deathwatch.

Rachel Bilson (Millie Harris) je nastopila v filmu Zadnji poljub in nadaljevankah The O.C., Oh, ta sedemdeseta, Mad TV, 8 Simple Rules in Izganjalka vampirjev.

Samuel L. Jackson (Roland) je posnel filme Jungle Fever; trilogijo Vojna zvezd, Šund, Umri pokončno 3, Čas za ubijanje, Pogajalec, Neverjetni, Nezlomljivi, Specialci, Nevarna smer, Kače na letalu, Coach Carter, Resurrecting the Champ, 1408, Black Snake Moan, Home of the Brave, Lakeview Terrace, Cleaner, The Spirit, In My Country, The Man, Formula 51, Caveman’s Valentine, Red Violin, Shaft, 187, Eve’s Bayou, The Long Kiss Goodnight in Deep Blue Sea.

O režiserju

Doug Liman je posnel filme Swingers, Kaj dogaja (pri obeh je bil tudi kamerman), Bournova identiteta, Gospod in gospa Smith.

Režiral je tudi veliko reklam.

Bil je izvršni producent prve sezone in režiser uvodne epizode nadaljevanke The O.C.

Bil je izvršni producent Bournove premoči in Bournovega ultimata.

Komentarji

23.2. 2008 ob 0:00

Tistmu k ma rd fantazijske filme bo film kr ušeč...men sicer ni biu film nč posebnga, sam useen mislm da je za pogledt. Zanimiva zasnova oz. zgodba filma !

— aljo
5.3. 2008 ob 0:00 zvezdica

dober scenarij. nekega dne ugotoviš, da lahko sebe teleportiraš, kamorkoli na svetu in to v trenutku. kaj boš z to veščino naredil.... kot sem rekel, dober scenarij, čeprav, je zadeva na začetku nekoliko nejasna, kdo je kdo, oz. zakaj nekdo nekoga lovi, ga hoče ubiti.... znanstvena fantastika pač nekoliko drugače. za pogledat.

— liones
9.3. 2008 ob 0:00

Bravo če pogledamo na igralce nevem kako dobri so komaj čakam da pride v kino takoj si ga bom ogledal znastvene fantastike so fulč kul
nimam pritožb sm navdušenc

9.3. 2008 ob 0:00

hud scenarij

14.3. 2008 ob 16:37

Dost dobr film.Se posebi k postane bogat zato k se lahk teleportera.Lovci so pa res mal bedni.

— uros
18.3. 2008 ob 0:00 zvezdica

Ideja filmske zgodbe = SUPER. Film pa vsaj pol ure prekratek.

— Samo
21.3. 2008 ob 0:00

film je fenomenalen samo je res malo prekratek in škoda ko nismo videl saj mal več kože od glavnih junakov haydena christense ian rachel bilson no saj sta an koncu skupi in se teleportirata kamor želita

100% si morate ogledat

— kaya
25.3. 2008 ob 0:00 zvezdica

Sama ideja filma je krasna. Ena tistih, ob katerih ti domišljija v trenutku naslika nešteto možnosti, ki bi jih odprla zmožnost teleportacije. Skratka zelo mamljiva. Kot je mamljiv tudi glavni igralec, ki smo si ga zapomnili po svoji vlogi na temni strani Sile. Če si ob tem še navdušen nad novim Sci-fi filmom, ni razloga, da si ga ne bi ogledal. Tako nekako so izgledale moje misli pred ogledom.
Že začetne minute filma niso bile ravno po mojem okusu. Junak se zave svoje zmožnosti skakanja na različne lokacije, ob tem pa se mu ne porodi nobeno od vprašanj: zakaj, kako je to mogoče in podobno. Samo skaće naokrog. Kmalu sledi zaplet, ki pa tudi ne prinese primernega razvoja dogajanja. Srečanje z nekdanjo ljubeznijo odpre zanimive možnosti, a junak hitro skoči drugam. Srečanje s še enim skakačem. Nov skok, spet brez zadovoljivega zapleta. Srečanje z mamo. Nov skok, nič pojasnil. Film se bliža vrhuncu, mi pa si želimo vsaj nekaj dogajanja, ki bi lahko pojasnilo fantastično idejo teleportacije. Namesto tega nam postrežejo s površno zgodovinsko razlago - da skakači obstajajo že stoletja, inkvizicija in njej podobni pa jih želijo iztrebiti. Še ta podatek izvemo le v nekaj sekundah in tudi glavni junak o njem ne premišljuje niti trenutka več.
Namesto da bi s skakanjem v film vnesli več napetosti, s tem le porušijo okvirno zgradbo, ki bi ga držala skupaj. Počasi dobimo občutek, da nam v čim krajšem času želijo pokazati čim več lokacij. Kot da bi želeli dveurni film stlačiti v uro in pol, ob tem pa bi preskočili vse razvoje karakterjev in dogajanja. Medlo. Od znanstvene fantastike ostane le fantastika, ki se izogiba kvazi-znanstvenim razlagam. Odlična ideja, a nezadovoljiva izvedba.

— Teja
26.3. 2008 ob 0:00 zvezdica

Samo ima prav. Film je prekratek. Prevec stvari se zgodi v pol ure. Drugace pa je film vreden ogleda.

— Nejc
27.3. 2008 ob 0:00

svetovn film nimam kej rečt mogoč mal prekratek drgač pe vreden ogleda

— daco
27.3. 2008 ob 0:00

zanimiv ... drugačn ... priporočam

— zori
27.3. 2008 ob 0:00

torej si ga bom ogledala! =)

— katie.
30.3. 2008 ob 0:00

Super film, splača se ga pogledat 5/5 :)

— JUMPER
30.3. 2008 ob 19:38

Se strinjam s Samotom. Ideja je res dobra, samo filma je prehitro konec. Manjka še kakšen zaplet ali pa drugačen potek dogajanj. Drugače je pa soliden film. Ocena 7/10

— Dzuro
31.3. 2008 ob 2:00 zvezdica

Tako obupnega pomanjkanja logičnega konteksta še nisem videl... še zdaj mi ni jasno, zakaj "skakače" nekdo poskuša eliminirati (in to zato, ker v filmu pač ni razlage), čeprav je omenjena antinomija glavno gonilo v razpletu zgodbe.

*bruh*

= ODSVETUJEM ogled

— review
31.3. 2008 ob 2:00 zvezdica

med boljsimi zadnjih nekaj mesecev

— david
5.4. 2008 ob 18:15

Film mi je enostavno superca...morda res malo prekratek ampak mi je všeč ;)

— BB
10.4. 2008 ob 19:34 zvezdica

Zanimiva zgodba, dobri igralci z izjemo glavne ženske vloge, ki ne zna igrati. Zanič scenarij, zanič režija, zanič film. Dialogi so nedodelani. Ne scenarist, ne režiser nista vedela kako naj zgodbo peljeta od začetka do konca. Naredili so skropucalo od filma, čeprav bi lahko bila zelo dobra uspešnica samo malo več časa bi morali posvetiti scenariju; dodelati karakterje, zgodbo in seveda dialoge, torej vse. Resnično škoda za film. ODSVETUJEM OGLED FILMA.

— Aftereight
12.4. 2008 ob 15:40 zvezdica

film je res dober, izbrani gledalci.....
po ogledu sem bila zelo navdušena, v filmu sem zelo uživala in sploh nimam pripomb, razen 12ih 10letnikov ki so motili film :D

— eva
12.4. 2008 ob 21:22

kako je to dobar film jumper(skakac) to je carski film al nije bolji od step up 2 i od alvin and the chipmunks(alvin i vjeverice)dajte jos takvih filmova.CAREVI STE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— messi
15.4. 2008 ob 2:00 zvezdica

Ko sem prebral povzetek zgodbe, pogledal trailer, sem pričakoval kr precej. Nato sem pogledal film in me je krepko razočaral. Rad vidim kake ZF filme, in v bistvu zgodba tega filma se mi zelo dopade, ampak izvedba pa je res zelo slaba, lahko bi se bolj potrudili, ker zgleda kot da so ga posneli nekako na silo

— T
16.4. 2008 ob 2:00

Men je film super. Zadnje čase so sami slabi filmi v kinu. Ta je malo dvignil povprečje.

— BlackDragon
16.4. 2008 ob 20:13 zvezdica

lahko bi bil boljši!!! sicer se mi pa zdi, da lahko zadnje čase samo še to povem o ustvarjalnosti umetnikov našega časa. stereotipne zgodbe s stereotipnimi zapleti, razpleti..., da ne omenjam stereotipne uporabe efektov za zapolnitev lukenj v filmih.
film ti da vse potrebne informacije za zaključek, traja ravno prav dolgo, ne pusti te tavati v ???, daje možnost vzhajajočim zvezdam za nadaljnje, upajmo, uspešnejše projekte, le statisti pozabljajo je jim je mesto v filmu in na velik smeh gledalcev, koketirajo s kamero. dialog je primeren glede na žanr filma. ne razumem, kaj bi ga lahko še bolj obogatilo, ker film ni dramatično obarvan. razen, če upoštevamo klasičen boj med dobrim in zlom, ki pa je tudi v tem scenariju vprašliv...

SVETUJEM: ogled filma manj zahtevnim gledalcem, ki ne opazijo njegove namišljene kompleksnosti, torej večini :))))))))))))))

— sNooP
17.4. 2008 ob 2:00

tale film so zlo dovg rihtal sm gledu napovednik ma ene 15 mesecev nazaj. film priporočam vsem. sam neki mn ni jasen na koncu k govori z svojo mati k reče jst sm skakač ti si vitez kva nj bi to pomenil če kdo ve nj napiše.

— lotrič
17.4. 2008 ob 20:38

Film je zanimiv. Čeprav umes nisem vedela za kaj sploh gre. Film je za najstnike in tudi za starejše

— Teja
17.4. 2008 ob 20:39

Ko takole berem komentarje, opažam, da se določena mnenja razlikujejo v skrajnost- eni govorijo FULL dober film, drugi ZANIČ film... no ja zdi se mi, da določeni ljudje(uslužbenci koloseja) pišejo pozitivne komentarje, da bi v kino privabili ljudi. Res je obisk kina v zadnjem času upadel ampak na ta način res ni treba zavajati ljudi. Lahko se motim ali pač??...

— Objektiven
18.4. 2008 ob 2:00

haYden je tak lušn da ostaLo sploh ni wažno.. <3

— igaS
18.4. 2008 ob 18:28

še 1x jas zakaj ma oni črnc tako bele lase?

samo zanima me

ni me film ravno kaj navdušil

MOJA OCENA: 8/10 ali pa 7/10

težko!! XD

— sixstorm
18.4. 2008 ob 18:29

ni nevem kaj. Nisem tga gledal v kino saj že imam DVD ampak ni precej dober film tu pa tam nekatera scena je pa vredu

XD

— sixstorm
18.4. 2008 ob 18:29 zvezdica

Film je bedarija, ni nč druzga kokr navadn rip-off od Heroes-os,
navadni ljudje s posebnimi nadčloveškimi močmi, odsvetujem ogled.

— Anonim
19.4. 2008 ob 17:12

fuuuuuuuuuuull zakon fil wredn ceuga keša in ugleda

— leya
19.4. 2008 ob 17:12 zvezdica

Film je zlo dobr. Edina pomankljivost je, da ni razložena sama ideja filma. Torej kako, zakaj lahko skače? Film bi lahko bil daljši, ker se preveč stvari zgodi v pol ure, glavna igralka pa igra zanič. ocena: 8/10

— sara
19.4. 2008 ob 17:13

ta jumper je pa prov bedn sam ena fantazija ITAK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— Teya<=
21.4. 2008 ob 2:00

film je zlo dobr...se boljsi pa glavni igralc ;) !!!!!!

— js*
21.4. 2008 ob 20:21

Film je dost beden

— Gregor
22.4. 2008 ob 2:00 zvezdica

Začetek filma je zelo v redu, potem pa proti koncu postaja vse bolj zmeden. Ko se je končal sem imel občutek kot da sem videl samo polovico filma.

— david
25.4. 2008 ob 2:00

fil je uredu !! mugoče mal prekratk !! pa preveč preskakujejo prizore in ne razložijo do konca !! tko da mal se šteka mal pa ne ---> film drgač svetujm!!

— sassha.
28.4. 2008 ob 2:00 zvezdica

Film je ena sama muka. Ne vem kaj so si mislili ko so pisali žensko vlogo. Mogoče se kakemu pubertetniku zdi vse cool, ampak meni je totalno zanič. Če so vam všeč filmi ko en tip cel film rešuje svojo punco brez logike, je to za vas.

— plavko61
28.4. 2008 ob 18:40 zvezdica

Res ne vem zakaj toliko ljudi odsvetuje ogled. Meni je bil film zelo všeč, je pa res da je film prekratek. Scenari je zelo dobr in tudi izbira igralcev ni slaba. Film je vreden ogleda.

— Eva
28.4. 2008 ob 18:40

SuCKS

— žiga
4.5. 2008 ob 2:00 zvezdica

Točno tako. Film se prehitro konča (vsaj pol ure prehitro). Začetek filma je res dober nakar je skozi bolj čuden in konec ni dober, sploh pa prekratek. Ni razloženo precej stvari: naprimer, mene zanima kaj bi bilo, če bi se teleportiral v neko snov, npr v zid in ne na prosto mesto, zanima me zakaj je lahko teleportiral pol stavbe v vodo in v knjižnico, če pa je bil pod par tisoč volti...in zakaj elektrika onemogoča teleportacijo...

— Drinovc
9.5. 2008 ob 2:00

FILM JE LEGENDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— dead midget mufti terorist
16.5. 2008 ob 2:00 zvezdica

Hja kot ljubitelju domišljijskih pustolovščin je tale film vsekakor prinesel prej razočaranje kot kaj drugega. Dober scenarij ni kaj komentirat, ideja filma čudovita, ko pa so vse skupaj prenesli na film je nastalo razočaranje. Kljub nekaterim znanim igralcem ki skušajo filmu dati noto pa je tu cel kup pomanjkljivosti. Imekli so dobro idejo za nastanek filma žal pa je niso znali realizirat. Škoda!!

— hrcek
16.5. 2008 ob 2:01 zvezdica

razočaranje!

začetek se začne tako kot pri 3/4 filmih, ko je bil mali pubec pa bogi matretiran od "kul" tipov itd... potem ko se začne končno kaj dogajat je malo boljš, fain prizori, sama vsebina pa pointless. upam, da so bilsonovi res dobr plačali za tole vlogo, ker je ena najmanj smiselnih vlog kar sem jih videla v življenju! fantine pride kaj js vem, po 10 letih in ona kr takoj ja ja ja, pa gre z nem v Rim, nikol ne ve za kaj se sploh gre, ker ji ne pove, le puhoglavo mu sledi itd, itd, boooring!

kratek film pa se ti zdi da je bil še predolg!

— lyla
22.5. 2008 ob 2:00 zvezdica

jamie bell + hayden christensen = VREDNO OGLEDA.

endoff.

— xxx
3.6. 2008 ob 2:00

ah ja zakaj pa bi odsvetovali ogled filma??meni je pa prau všeč :) finta jee ... ideja o samem filmu se svetvna .. jaz sem ga gledala pa sem naprej mislila da bo filme brezvezen,ampak je pa še kar hud :)

— urshey
18.6. 2008 ob 19:12

Zelo dobr film, vredn ogleda!

— barbara
26.10. 2008 ob 12:03

ja film je res vreden ogleda. Igralska zasedba se mi zdi super in scenarij prav tako. :)

— someone

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.