Kolosej
Film distribucije Fivia

Signal

znanstvenofantastični triler
Podnapisi
Na sporedu od: 14.8.2014, Kolosej Ljubljana
1h 37min / 97min
Leto: 2014
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: William Eubank, Carlyle Eubank in David Frigerio
Režija: William Eubank
Študentje Nic, Haley in Jonah se med pripravami na selitev odpravijo na izlet, v iskanju razvpitega računalniškega genija pa pristanejo na nenaseljenem območju in so priča nerazložljivim dogodkom. Ko se Nic zbudi, ga začne zasliševati skrivnostni možak v skafandru, ki skuša tudi z nenavadnimi poskusi dognati, kaj se je z njim zgodilo. Mladenič se odloči pobegniti, vendar kmalu spozna, da se okrog njega dogajajo nadnaravni in zelo srhljivi pojavi, v iskanju odgovorov pa naleti na vedno večje skrivnosti in grozljiva doživetja.

Nic (Brenton Thwaites), Haley (Olivia Cooke) in Jonah (Beau Knapp) so študenti, ki se sprašujejo, kaj jim bo prinesla prihodnost. Haley se za leto dni seli, fant Nic in njegov prijatelj Jonah pa ji pomagata pri selitvi.

Na poti sklenejo narediti ovinek. Iščejo računalniškega genija, ki je vdrl v Massachusettski tehnološki inštitut in razkril varnostne pomanjkljivosti. Skrivnostni heker vzbudi pozornost Nica in Jonaha in trojica prijateljev se kmalu znajde na nenaseljenem območju. Pred nočjo vzpostavijo z njim stik, nato pa pade tema.

Ko se Nic zave, se mu zdi, da se je prebudil v nočno moro. Njegova prijatelja sta izginila neznano kam in odločen je, da ju najde. Živa ali mrtva. Njegova edina sled je moški, ki ga podrobno izprašuje, dr. Wallace Damon (Laurence Fishburne). Damon izrazi skrb za Nicovo varnost in skuša oceniti njegov stik s stvarnostjo. Nic skuša pobegniti.

Igrajo Brenton Thwaites, Olivia Cooke, Beau Knapp in Laurence Fishburne. Scenarij so napisali David Frigerio, Carlyle Eubank in William Eubank, ki je film tudi režiral.

O igralcih

Brenton Thwaites (Nic) je novinec v filmski industriji. Mladi avstralec si je igralske izkušnje nabiral v dveh uspešnih TV nanizankah: SLiDE in Home And Away. Igral je v romantični najstniški drami Modra laguna: Prebujenje, slovenski gledalci pa se ga najverjetneje spomnijo po vlogi privlačnega princa Filipa v Zlohotnici.

Laurence Fishburne (Damon) je igralec, scenarist, producent in režiser. S svojim talentom prepričuje tako na odru kot na filmskem platnu in televiziji. Za vlogo v broadwayski produkciji Augusta Wilsona Two Trains Running je prejel nagrade Tony, Drama Desk, Outer Critics Circle in Theater World. Epizoda The Box televizijske serije Tribeca mu je prinesla emmyja. Nominiran je bil tudi že za oskarja v kategoriji za najboljšega igralca, in sicer za vlogo Ika Turnerja v Kaj ima ljubezen s tem Briana Gibsona. Med njegove filmske dosežke sodijo tudi večkrat nagrajeni Skrivnostna reka Clinta Eastwooda, v katerem si je s soigralci priigral nominacijo za nagrado Screen Actors Guild za izredno igralsko zasedbo v celovečercu; trilogija Larryja in Andyja Wachowskega Matrica 1,2,3; Baraba Billa Duka (tudi izvršni producent) in Deep Cover; Othello Oliverja Parkerja, v katerem je kot prvi Afroameričan odigral glavno vlogo v odmevnejši filmski različici; Utemeljeni sum Arneja Glimcherja; Higher Learning Johna Singletona, ki mu je prinesel nagrado NAACP Image za najboljšega igralca; Fantje iz soseščine; Iskanje Bobbyja Fischerja Stevena Zailliana; Cadence Martina Sheena; Kralj New Yorka Abela Ferrare; The Cotton Club, Rumble Fish in klasika Apokalipsa danes Francisa Forda Coppole; ter na samem začetku filmske kariere Cornbread, Earl and Me Joea Manduka. Med drugim je posnel filme Oklepno vozilo, Akeelah and the Bee, Five Fingers, Enkrat v življenju, 21, Razpad Las Vegasa, Misija nemogoče 3, Napad na policijsko postajo št. 13, Krvavo obzorje, Rdeča vročica, Barva škrlata, V slabi družbi, Mora v ulici brestov 3, Biker Boyz, Miss Evers’ Boys, Tuskegee Airmen, Class Action, Jekleni mož, Kužna nevarnost, Fantastični štirje: Prihod Srebrnega letalca, Predatorji... Tri sezone je nastopal v seriji Na kraju zločina.

O režiserju in scenaristu

William Eubank je začel režirati že pri ranih 18-ih letih, ko je snemal oglase za Mikaso in druge stranke. Osem let je delal za Panavision na področju kamere in digitalne obdelave slik. Njegov režijski in scenaristični prvenec je Love (2011), ki so ga prikazali na različnih filmskih festivalih in je bil večkrat nagrajen. Eubank je sodeloval tudi pri Wreckage, Caught in the Crossfire, House of the Rising Sun in Podkupljeno mesto. S scenaristom Davidom Frigeriom že pišeta vojaško-akcijski triler JTAC, ki ga bo tudi režiral.

Komentarji

17.8. 2014 ob 22:54

Po ogledu napovednika,film celo obeta,po samem ogledu pa žal zelo nerazumljiv in podpovprečen.

— Bojan
20.8. 2014 ob 10:44

http://www.rtvslo.si/kolumne/ali-si-z-zemlje/344392

— andrej gustinčič
20.8. 2014 ob 11:00

Moja recenzija

http://www.rtvslo.si/kolumne/ali-si-z-zemlje/344392

— andrej gustinčič
21.8. 2014 ob 17:37

Moja recenzija

http://www.rtvslo.si/kolumne/ali-si-z-zemlje/344392

— andrej gustinčič

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.