Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Shrek 2

komedija
In živela sta srečno do konca svojih dni ... Ah, ja!
Na sporedu od: 19.8.2004, Kolosej Ljubljana
1h 32min / 92min
Leto: 2004
Država: ZDA
Scenarij: Andrew Adamson, J. David Stem, David N. Weiss, Terry Rossio, Ted Elliott, Joe Stilman
Pravljica o zelenem grdobcu, ki je živel v daljni močvari, se nadaljuje natanko tam, kjer se je končala prva zgodba. Skupaj s Shrekom in Fiono ter obveznim trmastim ogrovim priveskom v obliki gobčnega oslička se bomo namreč popeljali v graščino Daljnega kraljestva, kamor se srečna mladoporočenca podata na vabilo princesinih staršev, ki pa nad Fionino preobrazbo in Shrekom nista ravno navdušena. Shrek 2 je v ZDA postal najuspešnejši animirani film doslej.

Ste kdaj pomislili, kaj se zgodi po tistem stavku na koncu pravljice "in živela sta srečno za vse večne čase"?

V pravljici, ki je že na samem začetku postavila na glavo vse, kar smo dotlej prebrali v zgodbah bratov Grimm, H. C. Andersena in drugih pravljičarjev, se tudi tisti "za vse večne čase" ne more končati kot bi pričakovali.

Ko je Shrek premagal zmaja in zlobnega lorda Farquaada ter osvojil prelestno Fiono (vsake oči imajo svojega malarja, to drži kot pribito), se mora spoprijeti s še večjo grozo - njenimi starši.

Ko se Shrek in Fiona vrneta z medenih tednov, ju pričaka povabilo v deželo Za devetimi gorami, kjer kralj in kraljica v čast hčerine poroke pripravljata gala ples. In tako se mladoporočenca v družbi nepogrešljivega Osla odpravita na pot. Starša in celo kraljestvo težko pričakujejo povratek njihove princeske in njenega sanjskega princa. A tudi če bi jim prej povedali, kaj jih čaka, ne bi verjeli. Kraljevi par reprosto ne more verjeti svojim očem, ko zagleda svojega zeta. Še bolj pa njiju in vse prisotne osupne, ko vidijo, kako se je njihovo malo dekletce ... spremenilo.

Shreku in Fioni se seveda niti ne sanja, da je njuna poroka pokvarila načrte, ki jih je kralj koval za hčerino prihodnost. Pa tudi za svojo, če smo čisto pošteni. In da bi se zadeve vseeno razvijale tako, kot si je zamislil, prosi za pomoč Dobro Vilo, njenega sina Sanjskega Princa in sloviteka ubijalca grdobcev - Obutega Mačka. Kaj moremo, kralj si je pač vtepel v glavo, da bo njegova hči živela srečno do konca življenja tako, kot on hoče.

O produkciji

Nadaljevanje z oskarjem nagrajene animirane uspešnice je spet združilo izvrstne igralske in risarske talente in privabilo še nekaj novih.

A kako se lotiti nadaljevanja filma, ki je leta 2001 napolnil dvorane po vsem svetu, se priljubil tako gledalcem kot kritikom in se uvrstil na 37. mesto najbolj dobičkonosnih filmov vseh časov?

Bistvo je zgodba.

"Hoteli smo narediti drugačen film," praviu producent Aron Warner. "Nismo hoteli pogrevati starih šal in zapletov. Hoteli smo se vrniti v Shrekov svet, vendar ponuditi nekaj svežega, izvirnega in zabavnega."

Ko je Shrek dvignil Fiono v naročje in ji nadel poročni prstan, mu niti po pomoti ni padlo na misel, da nekje obstaja tudi njena družina. A ravno ta misel se je porodila režiserju in scenaristu Andrewu Adamsonu. Gre pač za univerzalno temo - zaljubljenci se nikoli ne obremenjujejo z dejstvom, da se ne poročijo samo z eno osebo, ampak s celo družino. Dokler ni prepozno. In potem jih čaka šok. Mrzel tuš.

Ko nekako prebavijo prvi cmok v grlu, se začnejo na obeh straneh kopičiti pričakovanja in vprašanja - bo(m) izpolnil pričakovanja?

In ker se je klasični potek pravljice porušil že na začetku prvega filma, res ne moremo pričakovati, da bo v drugem kaj drugače.

Salve smega je sprožal že leta 2001, ko so gledalci uživali v šalah na račun pravljičnih stereotipov. Drugi film nadaljuje v istem stilu, poleg tega pa si privošči še namige na cel kup znanih filmov in televizijskih nadaljevank in oddaj. Če pozorno opazujete, lahko najdete podobnosti, prizore, mutacije in modifikacije znanih odlomkov iz kar 46 različnih filmov in TV oddaj. Pa še kakšen oglas se najde zraven.

Animacija

Vsi animatorji morajo biti neke vrste igralci, saj so odgovorni za polovico vloge. Vsi trije glavni animatorji - Raman Hui, Tim Cheung in James Baxter - so temeljito pregledali vse posnetke, ki so bili narejeni medtem ko so igralci snemali glasovni del. Nekateri so si privoščili celo tečaj igre, da bi bolje razumeli, kako se igralci pripravljajo na vloge.

Film je nastajal na več kot 300 izjemno zmogljivih računalnikih, strežniki so imeli kar 3000 procesorjev za upodabljanje prefinjene računalniške grafike.

Posebno pozornost so posvetili novemu sistemu osvetlitve in pa izboljšani mimiki obraza. Računalniško oblikovani Shrekov obraz ima na primer kar 218 mišic, kar omogoča zelo prefinjeno mimiko in realističen videz.

Da bi junakom pričarali čim bolj resnične pričeske in dlako, se je ekipi pridružil pravi izdelovalec lasulj in jim pokazal, kako se lasulje sploh izdelujejo in v kakšnih vzorcih morajo biti postavljeni posamezni lasje, da dosežemo želeno pričesko.

Vse pomembnejše like v risanki so najbrej izdelali kot figurice iz gline, prizorišča pa kot tridimenzionalne makete, da si je celotna ekipa laže predstavljala, kako bo prizor sploh izgledal.

In seveda, enako kot v prvem filmu, so animatorji napolnili prizore s podrobnostmi in namigi v ozadju, ki jih pogosto pri prvem ogledu filma sploh ne opazimo. Tako v kraljestvu Za devetimi gorami nekje zadaj, za glavnimi liki, lahko opazimo trgovino z Armanijevimi oklepi, restavracijo s hitro hrano Burger Prince in še marsikaj.

Glasba

Vsi glasbeniki, ki so jih povabili k sodelovanju, so se več kot navdušeno odzvali. Nenazadnje ... če imaš otroka, si zagotovo vsaj nekajkrat skupaj z njim gledal prvi film. In če si ob tem še del ekipe drugega filma, v otrokovih očeh izgledaš "mega kul". Poleg v svetu manj znanih izvajalcev, sta se jim pridružila tudi Nick Cave in Tom Waits, ki sta posodila glasova in svoji pesmi pojočemu kapitanu Kljuki.

Mlada pevka Butterfly Boucher je v filmu zapela Bowievo Changes. Ko je David Bowie slišal njeno izvedbo, je bil tako navdušen, da se je ponudil za sodelovanje na plošči z glasbo iz filma.

In zakaj je Shrek taka zvezda?

Mike Myers je morda še najbolje povzel bistvo Shrekove priljubljenosti. "Starši me pogosto ustavijo in se mi zahvalijo, da sem oživil Shreka. Hvaležni so, da ta lik obstaja, saj otrokom daje pozitivno sporočilo - sprejmi se takega kot si. Ni treba biti lepotec, bogat ali pomemben, da lahko srečno živiš. Svojo srečo si ustvarjaš sam."

O igralcih

Mike Myers (Shrek) je ustvaril že celo vrsto nepozabnih televizijskih in filmskih junakov. Uspešno igralsko kariero je začel tisti trenutek, ko je končal srednjo šolo. Zadnje izpite je opravil ob devetih zjutraj, že ob treh popoldne istega dne pa je dobil vlogo v gledališču v Torontu. Svetovni javnosti se je predstavil v Saturday Night Live, od takrat pa je posnel vrsto uspešnih komedij: Wayne's World, Wayne's World 2, So I Married an Axe Murderer, trilogijo Austin Powers, Shreku je posodil glas že v prvem filmu, nedavno pa se je izkazal tudi kot Maček v klobuku.

Eddie Murphy (Osel) je za nastop v prvem Shreku dobil nagrado Annie, nominiran pa je bil tudi za BAFTO in MTV Movie Award. Velja za enega najuspešnejših temnopoltih igralcev in spada med prvih pet igralcev, ki s svojimi filmi prinesejo največ dobička filmski industriji. Med najbolj znanimi in uspešnimi filmi so: Daddy Day Care, I Spy, Dr. Dolittle 1 in 2, Nutty Professor II: The Klumps, Mulan, The Nutty Professor, Beverly Hills Cop 1, 2 in 3, Boomerang, The Distinguished Gentleman, Another 48 Hrs, Harlem Nights, Coming to America, Trading Places, 48 Hrs.

Cameron Diaz (Fiona) je v celovečernem filmu prvič nastopila pri 21. letih, ko je zaigrala v komediji Maska z Jimom Carreyem. Sledili so filmi The Last Supper, Feeling Minnesota, She's the One, Head Above Water, My Best Friend's Wedding, A Life Less Ordinary, There's Something About Mary, Very Bad Things, Being John Malkovich, Any Given Sunday, Charlie's Angels, Charlie's Angels: Full Throttle, Invisible Circus, Vanilla Sky, Gangs of New York.

Julie Andrews (kraljica Lillian) je že več kot pol stoletja zvezda filma, televizije in odrskih desk. Debitirala je leta 1964 v Disneyevem filmu Mary Poppins za kar je prejela oskarja, zlati globus in še več drugih nagrad. Že naslednje leto je bila ponovno nominirana za oskarja in dobila zlati globus za vlogo Marie Von Trapp v filmu Moje pesmi, moje sanje. Tretja nominacija za oskarja in nov zlati globus pa sta sledila za njeno dvojno vlogo v filmu Victor/Victoria. Naj naštejemo še nekaj njenih filmov: The Princess Diaries 2: Royal Engagement, Eloise at the Plaza, One Special Night, The Princess Diaries, Relative Values, A Fine Romance, Our Sons, Duet for One, That's Life!, The Man Who Loved Women, S.O.B., Little Miss Marker, 10, The Tamarind Seed, Star!, Thoroughly Modern Millie, Hawaii, Torn Curtain, The Americanization of Emily.

Antonio Banderas (Obuti Maček) je študiral igro in najprej nastopal na odrih v rodni Španiji, kjer ga je odkril Pedro Almodovar. Z njim je posnel pet filmov. V amerisškem filmu je debitiral leta 1992, ko je nastopil v Mambo Kings. Sledili so Assassins, Desperado, Evita , Femme Fatale, Four Rooms, Frida, Interview with the Vampire, Miami Rhapsody, Never Talk to Strangers, Of Love and Shadows, Once Upon a Time in Mexico, Original Sin, Outrage!, Philadelphia, Play It to the Bone, Spy Kids, Spy Kids 2: The Island of Lost Dreams, Spy Kids 3-D: Game Over, The 13th Warrior, The Body, The House of the Spirits, The Mask of Zorro, The White River Kid, Two Much.

John Cleese (kralj Harold) že dolgo velja za enega najbolj vplivnih in izvirnih komikov našega časa. Proslavil se je s komično serijo Monty Python Flying Circus, ki je na program BBC-ja prvič prišla leta 1969. Seriji so sledili filmi Monty Python and the Holy Grail, The Life of Brian in The Meaning of Life. Leta 1988 je bil Cleese koscenarist, producent in igralec v uspešnici A Fish Called Wanda. Ostali filmi: Around the World in 80 Days, Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, Charlie's Angels: Full Throttle, Looney Tunes: Back in Action, Scorched, The Adventures of Pluto Nash, Die Another Day, Harry Potter and the Chamber of Secrets, Harry Potter and the Sorcerer's Stone, Rat Race, Isn't She Great, Quantum Project, The Out-of-Towners, The World Is Not Enough, Fierce Creatures, The Jungle Book, Mary Shelley's Frankenstein, Splitting Heirs, Bullseye!, The Big Picture, Erik the Viking, Clockwise, Silverado, Yellowbeard, Time Bandits, The Great Muppet Caper, Privates on Parade, The Secret Policeman's Private Parts, Whoops Apocalypse, Strange Case of the End of Civilization As We Know It, Romance With a Double Bass, The Statue, The Bliss of Mrs. Blossom, How to Irritate People.

Rupert Everett (Sanjski Princ) je kariero začel na angleških odrskih deskah in nastopil v številnih filmih, vendar pa je svetovno slavo dosegel šele s komedijo My Best Friend's Wedding. Ostali filmi: Dangerous Liaisons, The Importance of Being Earnest, The Wild Thornberrys Movie, The Next Best Thing, B. Monkey, An Ideal Husband, Inspector Gadget, A Midsummer Night's Dream, Cemetery Man, Dunston Checks In, The Madness of King George, Inside Monkey Zetterland, The Comfort of Strangers, Hearts of Fire, Duet for One, The Right Hand Man, Dance With a Stranger, Another Country, Livin' the Life, Unconditional Love.

Jennifer Saunders (Dobra Vila) je na obeh straneh Atlantika najbolj znana po svoji nepozabni vlogi v TV seriji Absolutely Fabulous. Po študiju igre je skupaj z Dawn French začela uspešno kariero komedijantke na odrskih deskah in televiziji. Na filmu se redkeje pojavlja, videli pa smo jo lahko v Muppet Treasure Island, Spice World, A Midwinter's Tale in Fanny and Elvis. Kot gostja je nastopila tudi v serijah Friends in Roseanne.

O ustvarjalcih

Andrew Adamson (režija/scenarij) je kot režiser debitiral ravno s prvim Shrekom. Pred tem je delal kot strokovnjak za vizualne učinke pri filmih True Lies, Toys, Batman Forever, Batman & Robin, A Time to Kill in drugih. Trenutno se pripravlja na snemanje igranega filma The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe.

Komentarji

18.8. 2004 ob 11:42 zvezdica

Samo se en dan ...

— Odštevam
18.8. 2004 ob 12:26 zvezdica

ta film mi je zelo všeč zelo bi ga rada šla še enkrat gledat.

— nicole kocbek
18.8. 2004 ob 15:05 zvezdica

Zeleni stvor je nazaj. Ne, to ni Hulk 2, to je Shrek 2. Z novimi problemi, kompleksi… z novo pravljico. Odkar sta se Shrek (Mike Myers) in princesa Fiona (Cameron Diaz) poročila, sta glavna na vasi. Okej, tu je še vedno gobezdavi osel (Eddie Murphy), stalni in prvi spremljevalec romantičnega parčka. Hja, ta srečna idila se prekine takoj, ko frajerji dobijo povabilo na kraljevi ples. »Oh, vav!« zavzdihneta Donkey in Fiona, »Oh, ne!« zavzdihne zeleni grdin. Ja, sledi že prvi prepirček med srečnim parom, na koncu pa kajpak obvelja ženska beseda: odpravijo se daleč, daleč stran v kraljestvo Far Far Away. Da bo groza, ko ju kraljevski par in širno občinstvo zagleda, nepopisna, vam je prav gotovo jasno. Ja, frajerji so spet diskriminirani. Le kam gre ta svet? In diskriminacija narekuje prepir: v lase si skočita kralj in Shrek, Fiona se jezi na svojega princa, celo kraljica gleda postrani svojega kralja. Da je mera polna, se zraven vtaknejo še zlobna Dobra Vila (khm…), njen naličeni, šarmantni, pocukrani sinček (ojej!) in pa slavni, mehiški Obuti Maček (Antoni Banderas) – ja, tudi Shrek ima svoje adute. Vse skupaj gre tako daleč, da se Shrek spremeni v lepotca (no, ja, že v pravega Martina Krpana ali pa kar Petra Klepca) in Donkey postane beli konj (Jaaa! Lipicanec!). Spremeni se tudi Fiona, ki postane kar stara princesa. Okej, lepota je nepopisna. Ampak jasno je, da Shrek ni navadna pravljica, da je to pravljica, kjer ni nič tako, kot naj bi bilo. In posledično: lepota je zloba in gnusoba je dobrota. Zato pa Shrek in Fiona zopet postaneta zelena grdina, Donkey je spet donkey in izkaže se celo kralj: postane dobrota, zato se spremeni v žabo. Kraljica in Obuti Maček pa ostaneta taka kot sta bila. Ja, onadva sta tokrat nevtralna. Sicer pa so vsi srečno živeli do konca svojih dni. Okej, morda sta Shrek in Fiona zelena, ampak film se ne zadržuje v ozkih okvirih enolične barve. Njegov slogan je: Pisano! Barvito! Hja, animirani filmi so res manj številčni od klasičnih, zato pa ustvarjajo univerzum. Shrek združuje pisani svet: gre skozi zgodovino in združuje njene elemente, povezuje realnost, čarovnijo in pravljico, ohranja idejo po združenih narodih (svet brez nacij!), uporablja filmske kadre in celo zanika klasično opredelitev na lepoto in gnusobo. Ja, prav zaradi univerzalnosti Shrek nosi glavna sporočila vsega sveta. Najpomembnejši je združeni svet – svet brez diskriminacije, svet pravičnosti. Lepoto se presoja po notranjosti. Sreča ni denar. Pohlep ne vodi do želenega cilja. Vsak je svoje sreče kovač. Ja, Shrek je moderna pravljica. Pravljica, ki se drži korenin klasične fantazije, ampak uporablja sodobne pojme in upošteva moderne kriterije. Okej, res zmeče skupaj ves univerzum, se zabava na račun vsega sveta, se ne drži naravnih pojmov in poti razvoja, se požvižga na red in urejenost, ampak dobro, to je pravljica. In tu je vse mogoče. In če je to moderna pravljica, zakaj potem ne bi smela prav vsega? Itak pa je gledalec tisti, ki bo presodil, in če se pravljica zna poigrati z njegovo domišljijo, potem je vse okej. To je zgodbica, ki reče: »Pozabite na realni svet, sprostite se v deželi pravljice, kjer se vse lepo izteče.« Potem pa te vrže v vrtinec družbenih norm in problemov, tako da se pravljice zaveš šele ob happy endu. Ja, kljub vsemu napisanemu: kdo pa pravi, da je Shrek pravljica? Mogoče je samo parodija na pravljice. Sicer pa se drži pravljice samo zato, da lahko pokaže vse kar hoče. Pravljično.

— www.geocities.com/mr xfilm
18.8. 2004 ob 22:42

Komu se da tole brt?? Men ne. Pa sej ni važn. Pumoje d je to ena ful huda risanka - enko sm gledala skor 10x. Komi čakam d jo grem gledat:)

— Tipinja
19.8. 2004 ob 9:49

im an ugly ogar

— katja koren
19.8. 2004 ob 19:39

a se da narest, da se izpisujejo skoz vski komentarji, ne pa da mi skoz samo neko selekcijo sam od sebe delate? sicer pa evo komentarja, ki se nanaša na film (da bom dobil tisti plus): SHREK 2 SE ŽE 100 LET DOBI NA INTERNETU.

— Peter
20.8. 2004 ob 8:16 zvezdica

Shrek 2 je name deloval pričakovano premočrtno, verjetno tudi zato, ker je nadaljevanju vedno težko ponoviti učinke prvega dela. Risanka je sicer nabita z relativno inteligentnimi štosi, mnogimi parodijami in drobnimi "biseri". In videti je, da ustvarjalci dobro izkoriščajo zmožnosti tehnologije. Zato tudi malenkost višja ocena. Osebno najboljši prizor? Ko Ostržek "rešuje" Šreka iz stolpa. ;-) Aja, pa da zamorim tiste, ki po koncu predstav prehitro uidete iz dvorane - po predstavitvi igralcev, ki so glavnim likom posodili svoje glasove, je še en prizor z Oslovo izbranko. Tisti, ki se spomnite prvega dela, veste o kom govorim ...

— Georgie
21.8. 2004 ob 1:54 zvezdica

Risanka vseh risank. Dobrodošli v risanko vseh risank, ki spretno obrne tudi vse filme in pohodi vse klišeje. Stare in nove. Tudi tiste, ki smo jih že pozabili in tiste, ki naš še čakajo. Dobrodošli v sto odstotni freak show, v divjo, direktno, nekonvencionalno in pogumno računalniško animacijo, ki se loti čisto vsega. Tudi Michaela Jacksona in klasike Od tod do večnosti. Tudi Fantastičnih bratov Baker in Garfielda. Tudi Izganjalcev duhov in komedije Blazing Saddles. Tudi Hollywooda in Burger Kinga. Tudi serije Absolutely Fabulous in serije Jack & Jill. Tudi Vesoljčka in Spider-Mana. Tudi Aliena in Seinfelda. Tudi Gospodarja prstanov in Indiane Jonesa. Tudi Lepotice in zveri in Petra Pana. Tudi O.J. Simpsona in Cabareta. Tudi tv šova Cops in mjuzikla The Rocky Horror Picture Show. Tudi Flashdancea in Misije nemogoče. Tudi komedije Cat Ballou in serije Fawlty Towers. Tudi Justina Timberlakea in Marilyn Monroe. Tudi Čarovnika iz Oza in Godzille. In seveda, tudi vseh Grimmovih pravljic in vseh Disneyjevih risank. Kopija vseh kopij, ki kljub temu izgleda kot original vseh originalov. Reciklaža vseh reciklaž, ki ne glede na to na novo napiše zgodovino. Nadaljevanje, ki kot za šalo preseže original, ki se ga tako ali tako sploh ni dalo preseči. Greatest hits glasbene industrije in remiksi največjih glasbenih uspešnic. Izjemno domiselna, briljantna, energična, vseskozi zabavna, hilarična in adrenalinska animacija. Ter zgodbica o zlobni vili (Jennifer Saunders), ki hoče na vsak način razdreti srečo našega Shreka (Mike Myers) in njegove Fione (Cameron Diaz), ki naj bi se na željo očeta (John Cleese) in matere (Julie Andrews) poročila s princem Charmingom (Rupert Everett). Hvala bogu, da jima ob strani še vedno stoji zvesti Osliček (Eddie Murphy) in da na svojo stran dobita tudi vročega Obutega mačka (Antonio Banderas). Shrek 2 ima vse, kar je imel Shrek, le da ima še več, zato ni nič čudnega, da dobimo občutek, da nam ne bo treba nikoli v življenju gledati nobene risanke več. Niti Malega nema, kaj šele Pošasti iz omare in Življenja žuželk.

— iztok gartner
21.8. 2004 ob 10:42 zvezdica

jst mislim da si bom sla filem ogledat ker mislim da je zelo dober!!!=) vsec mi je tui igralska zasedba!=)

— kristina
21.8. 2004 ob 22:22

upam da je dobr

— upam
22.8. 2004 ob 22:43 zvezdica

Dobra animacija, zgodba ok, pa dost humorja. Skratka ocena 10/10. Komur je bil všeč prvi del, mu bo drugi sploh. Komaj čakam tretji del.

— d4mj4n
23.8. 2004 ob 16:00

ej ta film je zakon...res zato k .čakte da rzmislm.aja pozabla sm da ga sploh nism gledala!!! :-)

— megy..xxx
23.8. 2004 ob 17:40 zvezdica

to je najboljsi animiranifilm

— luka
23.8. 2004 ob 19:24 zvezdica

ja tole s tem prehitrim odhajanjem iz dvorane je precej zlobno. le kako nej bi vedla, da bo še kej po filmu??! nasty! dala sn jurja za film in zamudila the end enda.

— Kaja
23.8. 2004 ob 20:20

kaj je dober film

— lila
24.8. 2004 ob 1:10 zvezdica

pa sm si ga pogledala!že od samga začetka sm se smejala in med filmom zmr bl=) res noro hud filmčk!!! ful dobre fore so na račun drugih filmou-pa ne zbadljive,ampak zabavne=) drgač je pa obuti maček res ful srčkan..jami=) ful vredn ogleda!

— supergirl
24.8. 2004 ob 3:51 zvezdica

ta film je zanič

— ni mi všeč
24.8. 2004 ob 9:28 zvezdica

Ful uredu film... Ubistvu ne vem, a mi je bolši enka al dvojka. Najbol mi je pa nakoncu, ko pojeta Obuti Maček in Osel.

— Wild Angel
24.8. 2004 ob 19:57 zvezdica

ogledala sm si ga 3X in mi je vedno bolj všeč. Res, res odličen film!

— katja
25.8. 2004 ob 21:48 zvezdica

Čeprav so drugi deli ponavad glupi, je shrek izjema. Ful mi je bil všeč! Priporočam vsem, ki ste naveličani tipičnih pravljic!!!

— Kaja
26.8. 2004 ob 10:37 zvezdica

To je blo pa za crknit od smeha! Res, po prizoru z Ostržkom, ki se gre Toma Cruisa, je blo z mano konc! The best, da znajo delat animirane filme tut za zahtevnejše gledalce!

— Buhti
26.8. 2004 ob 17:17

jaz nimam nobenega komentarja samo to mi ni všeč da še ni na dvd

— katja
26.8. 2004 ob 17:23

film shrek 2 je tako zelo ful kul da sem ga gledala že 6 krat

— kiti 123
27.8. 2004 ob 12:49

a film ni sinhroniziran?

— zmaj
27.8. 2004 ob 13:47 zvezdica

Čeprav sem star 23,ampak tale risanka je pa za počit od smeha.Še nisem gledal tako dobre risanke!!!

— Just me
28.8. 2004 ob 15:49

filma si še nisem ogledala ker še ni na sporedu v našem kinu si ga pa bom ker sem gledala tudi prvi del in mi je bil zelo všeč.mislim in upam da bo tudi drugi del tako kul

— ana
29.8. 2004 ob 16:04 zvezdica

u--ful krut,smesn-ej res za poct od smeha,se enkrt ga bom sla gledt!;)mjte se!!! pa-pa***

— punčy;)
30.8. 2004 ob 7:43 zvezdica

Končno računalniška animacija uporabljena v pravem filmu.Mislim, da bi tudi WALT DISNEY pohvalil pravljico.Film s prijetno zgodbo in obdelanimi detalji.Vredno ogleda za vse populacije.

— starejši gledalec
30.8. 2004 ob 17:10

Če ne bi bili liki tako grdi, bi mi bil film bolj všeč

— gledalec
31.8. 2004 ob 1:04

brez muca bi bil shrek nula!

— shrek
1.9. 2004 ob 16:32 zvezdica

Shrek is back bi loh rekel. bolj zabaven in bolj zanimiv. na mojo nesrečo, si ga še nism mela cajt ogledat ampak si ga bom. čeprov je risanka in bi se nekateri smejal,ker hodm gledat risanke, potolče mnogo filmov, ki hočejo biti zabavni in malo drugačni. Shrek je drugačen. na prvi pogled zgleda kt pravljica sam to ni. "vrednote" pravljice so čist obrnil na glavo. grdi so junaki, lepi so zlobni, grdi najdejo svojo srečo, lepi so kaznovani,...Shrek sploh ni pravi glavni junak, bi eni rekli, ker ni lep. sam ni vse v lepoti,ane? se vid, d so taki ljude ostali na stopnji primitivcev. kva mormo, tud taki morjo bit, ne?

— thorpedo
1.9. 2004 ob 22:20 zvezdica

film, oz. risanka je res ok! sam ne prcakujte prevec... vse fore so u mejah normale, pomoje... sam je useskup fletno in zabavno, vredno ogleda!

— pika
3.9. 2004 ob 23:15

Prebral sem komentarje, glede filma, pa se mi zdi, da so vsi čisto odveč, ogledal sem si ga, izmisli si boljšega , potem pa komentiraj, ... je moje mnenje!

— suka
4.9. 2004 ob 11:36

OK. tako nominirano risanko še nikjer nisem videl. ta risanka je ffull!smeh.

— željko
4.9. 2004 ob 13:21

shrek je ful vredu film!!!drugi del mi je bil bol všeč kot shrek 1.gledala sem ga 3krat ful vredu film!

— ines
4.9. 2004 ob 15:13 zvezdica

Dobra animacija, zgodba ok, pa dost humorja. Skratka ocena 10/10. Komur je bil všeč prvi del, mu bo drugi sploh. Komaj čakam tretji del.

— Luka
6.9. 2004 ob 16:34

shrek 2 30.8.2004 | gledalec Če ne bi bili liki tako grdi, bi mi bil film bolj všeč s 31.8.2004 | shrek brez muca bi bil shrek nula! Popolnoma se strinjam z vama! Shrek mi niti približno ne bi bil v redu film, če ne bi bilo tistega luškanega mačka ... Liki pa se mi zdijo naravnost nagnusni (s tem mislim Fiono in Shreka)

— ...
8.9. 2004 ob 17:33 zvezdica

Shrek je ful dober!!! :)

— ajda
12.9. 2004 ob 16:49 zvezdica

Ful svetovna komedija, dobr zrežirana, veliko humorja in nasploh super, najbolša!Res mi je bla ful svetovna, sam dobra vila je mislila le na svojega sina!Grda vila!Oglejte si film če še niste, ker vam ne bo nikoli žal!Lep pozdravček PS.:Pozabla sem še oceno:10/10!

— Tanja
14.9. 2004 ob 15:39

Ta risanka je ful cool!! Priporocam vm d jo greste gledat!! Ne bo vm žou, k je res ful huda!! Najbolsi lik je pa osu!!

— cool
15.9. 2004 ob 19:05

hey :) ej ta film je full carski.čeprov je kao risanka je fuull okey.tko d le u kino folk gledat shreka 2! **rvm**

— maška
18.9. 2004 ob 8:44

drug del filma je fuuul cool pejte ga gledat dokler je see na sceni. ucena 10

— pia
19.9. 2004 ob 13:51

to je svetovna risanka kj tko smešnga ne vem če sm že gdaj gledala. osu je ful faca vsakič k je kj prjavu sm se režala sto na uro. tko da če ga še niste gledal pejte ga gledat kr drugač vam je lahko žal. ajde (s)mejte se čaw čaw

— ina
20.9. 2004 ob 15:03

ni film ej ampak scene so pa take da ne morš vrjet. najbolj je huda una fora z mackom pa pinokio. ey da počš ud smeha .ej vs so caryi k so ga meykal

— ful za rezat
22.9. 2004 ob 14:07

ej to je res zakon risanka!nasmeje te za počit!:)res je super

— cuker_ček
24.9. 2004 ob 19:55 zvezdica

Za sedmimi gorami in za sedmimi vodami, je živel plemeniti princ, ki je s pomočjo dobre vile rešil lepo princesko pred zlobnim zmajem, jo odrešil strašnega uroka in živela sta srečno, do konca svojih dni. Nekako takole se odvija večina pravljic in tudi ta bi bila na las podobna, če ne bi dobri vili in princu načrte prekrižal grdobec, ki se v Shreku 2 znova vrača, če že ne lepši, pa zagotovo boljši in še bolj zabaven. Shrek 2 je film, ki si ga je skoraj potrebno ogledati dvakrat. A ko ga vidiš drugič, odkriješ toliko novih (zabavnih) detajlov, da bi ga rad videl še tretjič. In ko ga vidiš tretjič ... Dobro, da ne bo tudi tole neskončna pravljica, bo bolje, da pogledamo film iz naslednjega zornega kota: če se je zdelo, da je bil prvi del Shreka tako zelo izvirno drugačen, tako zelo nenavaden in tako zelo zabaven, da drugi del nikakor ne bi mogel biti boljši, je bila to zgolj miselna ovira, ki so jo ustvarjalci drugega dela vsekakor podrli. Shrek 2 morda res ni tako zelo neortodoksen, kot je bil prvi del, je pa zato našel odlično kombinacijo parodije, romantike, mjuzikla, komedije in tudi drame, ki v domiselno narejeni celoti tvorijo maksimalno zabaven, kratkočasen in tudi poučen film. Če je v prvem delu zabavala predvsem Shrekova (prisrčna) nemarnost in karakterne anomalije drugih likov, je v drugem delu za smeh poskrbljeno s pikrimi komentarji, satirami na račun Hollywooda in predvsem s parodijami na znane filme, vse od Gospodarja prstanov, Spider-Mana, Smrkcov, Osmega potnika, Indiana Jonesa, Čednega dekleta, Batmana, Zorra, Misije: Nemogoče, Vojne zvezd, pa vse do ameriške serije lova na zločince Cops. Vendar film tega ne počne na posmehljiv način, temveč izključno v obliki izvajanja same zgodbe, morda res malce zbadljivo, a zato tudi toliko bolj zabavno in predvsem napeto za gledalca, ki dobesedno išče take prizore. Film je kljub dokaj minimalistični osnovni zgodbi, prava mala avantura, z izrednimi akcijskimi sekvencami, ki so podprte z odlično izbranimi glasbenimi vložki, ki dejansko naredijo celotno dogajanje še bolj napeto. Shrek 2 tudi dokazuje, da je mjuzikl še vedno lahko zelo učinkovit del animiranih filmov, tudi pri nekoliko bolj romantičnih scenah, če seveda za tem tiči neke vrste parodija na absurdnost vsebine takih sanjarjen o popolni sreči. Shrek 2 je hkrati tudi poučen, saj znova dokaže, da ima lahko tudi pravljica z grdobcem srečen konec, kajti ni zunanjost tista, ki šteje, temveč predvsem notranjost. Kajti resnična ljubezen ni izključna domena lepih kraljičen in plemenitih vitezov, prav tako pa smisel ljubezni ni v spreminjanju ljubljene osebe, temveč v sprejemanju vseh njegovih lastnosti, tudi tistih, nekoliko motečih. Da je tako sporočilo še kako pomembno, dokazuje, v današnjem času, vse bolj prisotno iskanje sreče v zunanji lepoti, ki predvsem v Ameriki dobiva že prav zastrašujoče razsežnosti, v obliki reality showov, kjer ljudi s plastičnimi operacijami transformirajo v klone Brada Pitta in Pamele Anderson. OK, bi bil svet torej boljši in bolj srečen, če bi vsi izgledali, kot omenjena zvezdnika? Ne, bil bi zgolj zelo monoton in dolgočasen in zagotovo prav nič bolj srečen, kajti ljubezni ne more izsiliti nobena plastična operacija (ali pa čarobni napoj), kajti prava ljubezen nikoli ni osnovana zgolj na lepi fasadi (če pa je, se hitro poruši, ko vidimo, kaj tiči v notranjosti).

— spookyMulder
24.9. 2004 ob 19:55 zvezdica

Poleg standardne glasovne zasedbe Mika Myersa, Cameron Diaz in Eddieja Murphya, ki je tokrat zopet zelo nadležno gobezdav, se presenetljivo dobro odreže tudi Antonio Banderas, za katerega bi lahko malce zlobno rekli, da je to najboljša vloga doslej. Zelo posrečena je tudi Jennifer Saunders, kot dobra vila, ki ustrahuje svoje žrtve s prekinitvijo svoje diete ter narcisoidni vitez Rupert Everett, z mrežico za lase. Odlična je tudi animacija, predvsem na nivoju mimike likov, naravnost osupljiva pa je v nekaterih detajlih slikanja narave (drevesa, premikanje konj etc.) Shrek 2 je film, ki gledalca zares od srca nasmeje, ter prikaže tudi malo znano zanimivost, da imajo tudi princeske v pravljicah sobo polepljeno s posterji "Sir Justina" (Timberlaka, seveda). Lep živopisan pozdrav :-)

— spookyMulder
6.10. 2004 ob 14:49

svaka čast.

— mare
8.10. 2004 ob 9:35

šrek mi je zelo všec in bi rada da bi bilo se vec delov.od 6do10delov komedije shrek. ocena je zelo vspesno odlicno+

— sandra
9.10. 2004 ob 13:20

ta filem je najboljsi od vseh ker ima polno humorja

— best
13.10. 2004 ob 16:54

Gledala sem shreka2 in je ful ql še bolj ql pa je kolosej!Še dobro da so ga zgradili!

— Doroteja
13.10. 2004 ob 17:24

NAJBOLŠI AGLEŠKI FILM KAR SEM JIH GDAJ GLDVA

— TJAŠA
15.10. 2004 ob 15:16

SHREK JE BIL NAJBOLJŠI FILM KAJ SN GA GDAJ GLEDALA.PA VREJI IGRALCI SO NAJBOLJ MI JE BIL VŠEČ SHREK2 GLEDALA SN GA V KINU SAJ SN BLA ŽREBANA TEGA FILMA NEBOM NIKOLI POZABLA VŠEČ MI JE BIL SHREK,FIJONA,MAČEK IN OSEL VSI IMAM NJIHOVE PLIŠEKE TER IGRAČKE STARA SEM 12 LET VENDAR ME JE SHREK OČARAL BOLJ KOT KIRI DRUGI FILM.

— Talija Turk
17.10. 2004 ob 11:11

shreka še nisem gledala, ampak že vem da je ful dobr.

— katja
2.11. 2004 ob 7:32

smešn filmčk,no dobr enka mi je bla bol všeč, sam drgač je pa kr ql.

— micky
2.11. 2004 ob 18:17

Shrek je zalo dober film.Gledala sem 1 in 2.Oba sta kulsko dobra!Upam, da bo še veliko delov Shreka!

— lejči
4.11. 2004 ob 18:19

ta reč je pa res dbest! njbolj je osliček & shrek pejte gledat nsmjal se boste do solz! priporočilo: ne odidite po koncu tkoj iz dvorane k pol je še neki za kšnih 5 minutk! kiss usm fantom

— fiona
14.11. 2004 ob 10:27

dober film

— nejc
20.11. 2004 ob 20:48

nen je biu ful hud ! najbol mi je bil macek z unim zalostnim pogledom ! lahka ga bi gledal 10 krat

— DEJAN
27.11. 2004 ob 19:07

gledala sem oba dela in ful mi je všeč najbolj mi pa je bil všeč maček in tisti njegov nedolžni pogled

— suhica
28.12. 2004 ob 18:25

kunča se z zabavo. ha,ha ful dost sm puvedla a pa še tu osu je najbulši

— puma14
25.1. 2005 ob 18:45

kul!

— faca
1.2. 2005 ob 18:02

tafilmje zakon

— zakon
8.2. 2005 ob 12:20

ej, to je najboljši film na svetu! a ne?

— shrek
27.2. 2005 ob 18:52

jo the best film! naredite še shrek3 !! ! papa lepo se mejte

— nika
28.2. 2005 ob 11:02

FUL DOBRA RISANKA.SPLAČA SE IT GLETAT

— NEZA
15.5. 2005 ob 21:09

shrek 2 je dober film

— nik držanič
8.6. 2005 ob 19:52

shrek je men usec zato k je mal taka bl odrasla risanka!k se ob njemu loh sprostis pa nasmejes itd..

— Anja
5.7. 2005 ob 14:08 zvezdica

ta film je bil totalno odštekan.mnogim prporočam da si ga ogledate.oba dela seveda.ocena..5

— AnKa
4.8. 2005 ob 15:56

film(risanko)semgled ala v kinu.zdi se mi ful dobra.pa tudi dosti prizorov je smešnih.če ste žalostni si oglejte shrek2!

— tejka
7.1. 2006 ob 21:50 zvezdica

Vsi filmi Shreka so zelo zanimivi. priporocam jih vsem ki imajo radi komedije

— Robert
13.2. 2006 ob 14:18

gledala bi risanko

— katja
12.3. 2006 ob 11:08

Men je film ful dobr. Zdi se mi, da je mau podobn kakšnem filmu kt pa d je risanka, a ne??? Mislm, to je moje mnenje, kok pa kaj drugi mislte. Pa prosm vse štajerce, d pišejo v SLO, ne pa po MB, ok???

— Tya
18.3. 2006 ob 13:57

ja film mi je ful všeč nimam komentarja.

— ful dobr
29.4. 2006 ob 12:03 zvezdica

Pa je spet prišel Shrek. Zdaj mora Fiona svojega ''princa na belem konju'' predstaviti staršem. In praktično je to to. 90 minut parodiranja, nekaj romantičnih izjav in preveč trapastih izpadov. Shrek se ni poboljšal. Ostal je enak. Ampak vseeno se je vrnil. In tako zopet dobimo neklišejsko Scary Moviejsko risanko, ki nam kdaj pa kdaj celo vsiljuje štose, ki nam počasi že presedajo, A vseeno, nas animiranka lahko obdrži na stolu in spravi nekaj smejanja.Sveže.

— Dejan
9.6. 2007 ob 17:26

super si.dob si igralec ki te igra.tvoja alenka

— alenka
9.6. 2007 ob 17:29

Shrek.Danes bom na RTL gledala shrek 2.mislim da bo bil dober

— alenka
9.6. 2007 ob 17:31

KUL SI!

— alenka
5.7. 2007 ob 14:41

lepo pozdravljeni zelo rada imam šreka zato bi si rada ogledala šrek 1,2in šrek3 lepe pozdrave vsem skupaj patricija

— patricija
5.7. 2007 ob 14:44

šrek je res kul in debest

— patricija
14.7. 2007 ob 19:59

je zelo srčkan in lep.imam ga zelo rada cmok cmok cmok cmok cmok cmok cmok .

— matičica ptičica
17.7. 2007 ob 22:06

Tak ko prvi del me je tud drugi navdušil. :-) Shrek je zakon!

— Samy
29.2. 2008 ob 15:37

kdo prav da ni dober men je čist kul.

— shrek
22.5. 2008 ob 2:00

hej! animirani film shrek se nadaljuje! shrek in fiona se odpravita na obisk h kralju in kraljici, fioninim staršem. shrek se seveda noče pridružiti mniožici ljudi, še posebej ne zato, ker je... grdobec, pač. a fiona je prepričana, da njena in moževa podoba njenih staršev ne bo motila, a se je malce zmotila. starša sta ob prihodu osupla, fionina mati na koncu hčero in moža sprejme, oče pa še naprej kuje zahrbtne načrte. na koncu najame morilca, ki naj bi umoril shreka. tako osel in shrek spoznata obutega mačka, s katerim sta premagala različne ovire. več pa si poglejte v tem fantastičnem animiranem filmu.

— maja
21.8. 2008 ob 16:33

ta osličk je odštekan. ful dobr film: shrek1,2 in 3. hudu!
osliček+maček= ubijalsko smešna kombinacija. uau
ful dobr

— katko
21.10. 2009 ob 16:48

SHREK JE NAJJJJ

— MIA
9.3. 2010 ob 15:19

ma to sem že stokrat gledala se navaličala se ga in zdaj mi je postal beden nevem zakaj no drgač je pa ful dober kr enga oskarja bi mu dala

— tajda

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.