Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Shrek

komedija
Na sporedu od: 21.6.2001, Kolosej Ljubljana
1h 30min / 90min
Leto: 2001
Država: ZDA
Scenarij: Ted Elliott, William Steig

Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz in John Lithgow so glavni glasovi v "Shreku," animirani komediji, ki so jo ustvarili čarovniki računalniške animacije pri PDI/DreamWorks.

Nekoč je v daljni močvari živel zlovoljen ljudomrznež po imenu Shrek (Mike Myers). Njegove dragocene samote je nenadoma konec, ko k njemu vdrejo nadvse nadležni pravljični liki. V hrani najde slepe miši, v postelji velikega hudobnega volka, k njemu so se zatekli tudi trije prašički, ki so ostali brez strehe nad glavo, in še kdo. Vse je iz njihovega kraljestva prepodil zlobni Lord Farquaad (John Lithgow).

Shrek se odloči, da bo rešil njihov dom - in, jasno, tudi svojega. Pogodi se s Farquaadom in se odpravi rešit lepo princeso Fiono (Cameron Diaz), ki naj bi postala Farquaadova nevesta. Pri tej nevarni nalogi mu ob strani stoji nabriti Osel (Eddie Murphy), ki bi za Shreka storil vse... samo gobca ne bi držal. Iztrgati princeso zmaju, ki bruha ogenj, se sploh ne sliši več tako grozno, ko pride na dan globoko zakopana, temačna princesina skrivnost ...

Film je nastal po otroški knjigi Williama Steiga "Shrek", režirala sta ga Andrew Adamson in Vicky Jenson, pod scenarij pa so podpisani Ted Elliott & Terry Rossio ter Joe Stillman in Roger S.H. Schulman. Producentsko delo so si razdelili Aron Warner, John H. Williams in Jeffrey Katzenberg ter Penney Finkelman Cox in Sandra Rabins (izvršna producenta).

O nastajanju filma

Po svoje je "Shrek" tipična pravljica. V njej nastopajo junak, lepa princesa in podli hudobnež. A v nasprotju s starimi pravljicami, je v tej glavni junak grd, zlovoljen ljudomrznež, princesa je princesa le na zunaj in hudobnež ima nekaj očitnih pomanjkljivosti.

Producent "Shreka" Jeffrey Katzenberg pripominja: "Shrek se zgleduje pri vseh pravljičnih izročilih, s katerimi smo rasli, vendar postavi vse konvencije pripovedovanja pravljic na glavo in se ponorčuje iz njih."

"Nič mu ni svetega," se strinja producent Aron Warner, "privoščili smo si vse pravljice. Ti junaki so zreli za parodijo, saj so tako rekoč del vsesplošne zavesti."

Poleg tega se lahko "Shrek" pohvali z nekaterimi izjemnimi novostmi računalniške animacije. Film odlikuje realistična upodobitev ljudi, ki so sposobni izraziti besede in čustva s pomočjo kompleksnega sistema obrazne animacije, ki so ga razvili pri PDI. S posebnim sistemskim orodjem je animatorjem uspelo ustvariti pretanjene obrazne in telesne gibe, ki so kombinacija premikanja kosti, mišic, maščobe, kože, las in obleke. Izboljšana je tudi animacija ozadja; tkanin, ki se premikajo, gubajo in odzivajo na svetlobo kot prava tkanina; ognja; ter tekočin različne viskoznosti, kar so dosegli z nagrajenim Fluid Animation System, ki so ga razvili pri PDI/DreamWorks’.

"Računalnik je prava revolucija v animaciji - ne evolucija, revolucija. Nobenega dvoma ni, da je ‘Shrek’ daleč nad vsem, kar je bilo doslej storjenega v računalniški animaciji," pravi Katzenberg in brž doda, "za kakšnih deset sekund. Da, res gre za novost, toda ali mislite, da bo dolgo obdržala svoje vodilno mesto? Kje pa. Kakšen dan ali dva, morda. Prav to je tisto razburljivo pri računalniški animaciji: nenehno se razvija. Z orodji, ki so zdaj na voljo, se nič več ne zdi nemogoče."

Film "Shrek" je nastal po istoimenski ilustrirani knjigi, ki jo je napisal priznan otroški pisatelj William Steig. Na Steigovo zgodbo o ljudomrznežu, ki se odpravi v svet iskat pustolovščin, je producenta Johna H. Williamsa opozoril kar njegov sin, ki hodi še v vrtec. Scenarista Ted Elliott in Terry Rossio sta nato v sodelovanju z Joejem Stillmanom in Rogerjem S.H. Schulmanom predelala zgodbo v zabaven in srčen animiran film, ki sta ga režirala Andrew Adamson in Vicky Jenson.

Srce zgodbe najdemo v tistem, čemur bi lahko rekli - v jeziku pravljic - nauk zgodbe. Vicky Jenson pravi: "Zgodba govori o tem, da je treba sprejeti samega sebe in da stvari niso vedno takšne, kot se zdijo. Korenito smo spremenili koncept lepote, kar je po mojem mnenju zelo močna tematika." Adamson dodaja: "Da, zgodba ima nauk, predvsem pa se ta, upam, izrazi skozi humor."

"Namenili smo se ustvariti vesel in zabaven prikaz vseh tistih stvari, ki bi jih radi videli, in se ob tem nasmejati," se strinja Warner. "Mislim, da je humor univerzalen, kadar je dober, in v tem filmu se lahko marsičemu smeješ, če se le še spominjaš sveta pravljic. Lotili smo se prvin, ki so del življenja vsakogar izmed nas, pomagali pa so nam pravi igralci, ki so se ob pravem času znašli na pravem mestu."

Junaki

Igralci, ki so posodili glasove junakom v "Shreku" - Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz in John Lithgow - gotovo sodijo med najboljše filmske komike.

Glavno vlogo Shreka so zaupali Miku Myersu, ki pravi, da je bilo "noro. Še dobro, ker nisem vedel, da risani film nastaja tako dolgo. 19 let sem imel, ko smo začeli," se šali. "Krasna zgodba je in govori o tem, da se moraš sprejeti takega, kakršen si. Živimo v družbi, ki ima sprevržen pogled na to, kdo je lep in kdo ne. Sporočilo tega filma pa je, da smo lepi vsi." Svoj lik opisuje takole: "Shrek je velik, zelen, ogaben, grozljiv vol. Prepričan sem, da so me zato izbrali za to vlogo. Hvala, DreamWorks."

Za precej nepozabnih trenutkov je poskrbel Eddie Murphy kot Shrekov zvesti prijatelj, Osel. "Eddie je tako duhovit, da nikoli nismo vedeli, kaj se bo zgodilo na snemanju," pravi Jensonova. "Rad snemam risane filme," pravi Murphy, "ker so brezčasni. Moji otroci jih imajo zelo radi. Razložil sem ji, da bo njihov očka igral osla, kar jih je neskončno zabavalo." Odnos med Shrekom in Oslom Jensonova opisuje takole: "Sprva sta precej čuden par. Shrek se je prepričal, da je še najsrečnejši, če je sam, Osel pa se je odločil, da mu je Shrek rešil življenje in da mu je vredno slediti. Shreku ni to prav nič po godu, vendar Osla ne more z ničemer odgnati... Utišati pa tudi ne. Oslova vztrajnost Shreku naposled omehča srce."

Shrek in Osel se odpravita reševat princeso Fiono, a kmalu odkrijeta, da je princesa vse prej kot tipična dama v stiski. Cameron Diaz, glas princese Fione, je bila navdušena nad iskrivim značajem svoje junakinje. "Prava petarda je," se smeje Diazova. "Tako dolgo je že zaprta v stolpu, da je imela čas razmisliti, kako hoče biti rešena in kakšen bo njen princ. Ko se pojavi Shrek, ni seveda prav nič navdušena in to tudi odkrito pove. On ji ne ostane dolžan in potem njunim besednim dvobojem ni ne konca ne kraja. Sčasoma pa le sprevidita, da imata nekaj skupnega. Naučita se, da se ti, če sodiš ljudi le po videzu, kaj lahko zgodi, da boš spregledal človeka, ki bi ti lahko bil dober prijatelj."

Princesa Fiona upravičeno misli, da je njen pravi princ na belem konju Lord Farquaad, ki ji je Shreka in Osla poslal na pomoč. Vendar ta ni noben princ. John Lithgow, ki je posodil glas Lordu Farquaadu, je užival v vlogi hudobca, ki je visok le kak meter, a poskuša vreči velikansko senco: "Lord Farquaad je utelešenje pretirane kompenzacije. Zaničevanja vredno bitjece je, ki sanja o slavi. Možičku Medenjačku grozi, da ga bo zdrobil - hudoben človek je. Zelo je pedanten in ne mara nereda. Ob pogledu na razcapanega Shreka ga kar srh spreletava."

"Johnu je zlo pisano na kožo," se smeje Warner. "Toda, šalo na stran, dal nam je kar zanimiv izziv. Tako velik je, Farquaad pa je zelo nizke postave. Morali smo spremeniti Farquaadov način hoje in celo dihanja, da smo uskladili Johnov mogočni glas in takšno drobceno telesce."

Komentarji

17.9. 2004 ob 18:44

film je ful specjalni sam škoda k ni tko doug mejte se beybika

— hy
4.11. 2004 ob 18:50

SHREK JE LEGENDA!!!NOBEN FILM NI BIL ŠE TAK LEGENDARN KOT SHREK GLEDALA BI GA LAHKO VSAK DAN!SHREK 2 SHREK1 PA SEM PRVIČ GLEDALA Z ATEJOM BIL JE SENZACOJINALN FILM,LEGENDA VSEH FILMOV LEP,ZANIMIV,ROMANTIČ EN,NAPET,SMEŠEN SRATKA FILM JE LEGENDA ŽE ZATO KER V NJEM IGRA CAMERON DIAZ!!!JE VREDI IGRALKA NAJBOLJŠI MI JE BIL SHREK 2 SPLOH PA KONEC KO SO MELI ZABAVO IN SO PELI PESEM LA VIDA LOCA TER TISTA DRUGA STA SAMO ŠE BOLJ NAVDUŠILI VSE GLEDALCE TEGA FILMA KI JE ŽE BREZ DETAJLOV KOT SO PESMI BIL SENZACOJINALEN GLEDALA SEM GA V KINU Z MOJO SESTRIČNO IN IKOLI SE ŠE NISEM TAKO ZABAVALA KOT TISTEGA DNE!KOLKOSEJ JE LEGENDARN V NJEM SEM GLEDALA SHREKA2,BRATA,GLEDAL A PA ŠE BOM KRALJESTVO MORSEGA PSA PA BELA MODELA!!!VSI FILMI SO LEGENDARNI!!!

— Talčy
5.11. 2004 ob 9:30

FILM SHREK JE FUL VREJI!!!GLEDALA SEM GA Z SESTRIČNO V KINU KOLOSEJ(MARIBOR) IN BIL JE LEGENDA BIL JE ZELO SMEŠEN IN HKRATI ŠE ZELO ZABAVEN!!!VSI JUNAKI SO MI BILI ZELO,ZELO VŠEČ ŠE SPLOH PA SHREK!!!

— SANY
19.8. 2005 ob 12:22

Ta film je bil prvi film ki sem ga gledal v kolosej bilo je res nekaj posebnega dan ko sem prestopil prag koloseja je bil naj dan v mojem življenju. Film je dober priporočam ogled !!

— veličastni prvi
22.1. 2006 ob 12:46

Ta film mi je zelo, zelo, zelo, zelo všeč.

— Žan
29.4. 2006 ob 11:56 zvezdica

Shrek. Oger. Grozna pošast, ki sovraži človeštvo. Risanka nam skuša prikazati, da človeka (pravzaprav ogra) ne smemo ceniti po videzu, kajti pomembna je notranjost. In tako nova mojstrovina začne parodirati pravljice. A v tem gre tako daleč, da na koncu ostane le parodija sama nase, ki je nekje na poti izgubila zgodbo in risanka, ki se preveč zanaša na to, da so risanim junakom ponudili glasove znani zvezdniki. Vendar pa lahko ocenimo svežino in neklišejsko zgodbo. In tu lahko priznamo, da nismo dobili nič drugega kot malo boljši animirani Scary Movie.

— Dejan
15.6. 2006 ob 19:02

ŠREK 1 IN 2 STA FUL DOBRI SAM ZDEJ BI MOGLA BIT KR ŠE 4 PA 5

— COOL
1.10. 2006 ob 20:40

zanima me kako je naslov pesmi ki je na začetku filma? če mogoče kdo ve prosim če napiše!!!

— vprašanje
5.4. 2007 ob 20:06

Rada bi vedala, kako je ime oslu. v šoli delam spis za oceno.

— sabina
17.7. 2007 ob 22:04

uuu full fajna risanka. Shrek je tk fajni, sploh ni grdobec, prav simpatičen je. =)

— Samy
22.5. 2008 ob 2:00 zvezdica

animirani filmi veljajo za otročje filme, pa čeprav v večini ni tako. shrek je fuuuuuuuuuuuuuuuul cool! ful je hecn in ob njem res pozabiš na skrbi. še nikoli se nisem ob nobenem animiranem filmu tako nasmejala, še največji čemerniki se ne morejo vzdržati smeha. se splača ogledat.

— maja
17.5. 2010 ob 16:43

TA FILM NI KUL :P :P :P

— SEII VM
22.5. 2010 ob 23:17

mene zanima.. kuk je že oslu ime?

— Gab.
30.6. 2010 ob 16:36

shrek je the best

— tia
11.12. 2010 ob 13:39

oslu je ime osel

— ani
28.10. 2011 ob 20:21

Zelo dobra risanka .Samo nevem kje se da kupiti CD

— fredi

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.