Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Shiner

Shiner
drama
Na sporedu od: 21.2.2002, Kolosej Ljubljana
1h 39min / 99min
Scenarij: Scott Cherry
Režija: John Irvin

Zgodba

Michael Caine igra Billyja SHINERJA Simpsona, majhnega boksarskega promotorja z velikimi idejami. V najvažnejšem dvoboju svojega življenja, ki lahko pripelje do naziva svetovnega prvaka, Billy postavi v ring svojega sina Eddieja 'Zlatega dečka' (Matthew Marsden), proti varovancu Franka Speddinga (Martin Landau), ameriškemu prvaku Michaelu 'Mikeyju' Pecku (Derrick Harmon). Finančni položaj Simpsona in njegovih hčera, Georgie (Frances Barber) in Ruth (Clare Rushbrook), je odvisen od izida dvoboja, zato se Simpsonov svet, ko Zlati deček izgubi, sesuje kot hišica iz kart.

Billy je prepričan, da so sina izsiljevali, da preda dvoboj, toda še preden odkrije resnico, Eddie pade pod smrtonosnimi streli. Billy izgubi glavo in ves iz sebe začne iskati morilca, v veliko pomoč pa sta mu telesna stražarja Mel (Andy Serkis) in Stoney (Frank Harper). V vsej tej zmešnjavi pa ga začne preganjati še preteklost in policija je vse bliže. Billy SHINER obtožuje sovražnike, prijatelje in člane svoje družine, toda pravi morilec pride na dan šele v zadnjem, šokantnem dejanju.

Produkcija

Film Shiner pomeni že četrto sodelovanje producenta Geoffreyja Reevea, ki se že 25 let aktivno ukvarja s produkcijo celovečernih filmov, z oskarjevcem Michaelom Caineom. To sodelovanje, ki se je začelo s filmom Half Moon Street, se je nadaljevalo z The Whistle Blower ter leta 1997 posnetim trilerjem Shadow Run, katerega je Reeve tudi režiral. Med snemanji omenjenih filmov sta vzpostavila trden profesionalen odnos in oba si ponovno želita delati skupaj. Ali, kot pravi sam producent: "SHINER je začel nastajati z Michaelom Caineom in mano. Po najinih treh skupnih filmih mi je Michael rekel - 'katera je naslednja stvar?' V tistem trenutku je začel nastajati SHINER."

Reeve nadaljuje: "Osnovno idejo filma sva zasnovala kot moderen gangsterski film, ki rahlo temelji na Shakespearovem Kralju Learu, v katerem bi Michael igral glavno vlogo. Na začetku se je zgodba odvijala okoli nogometa, toda oba sva bila mnenja, da to nekako ne bo šlo. Vedela sva, da ima ta ideja velik potencial za film, zato sva jo skupaj še naprej obdelovala."

Reeve je stopil v stik z izkušenim britanskim režiserjem Johnom Irvinom. Irvin že nekaj let živi in dela v Hollywoodu, Geoffrey pa je upal, da ga bo lahko zvabil nazaj v London. Za Geoffreyja je bilao nadvse pomembno, da je režiser že od samega začetka ustvarjalno aktiven pri filmu.

John Irvin se spominja: "Geoffa se poznal po njegovem slovesu in Michael Caine je že sodeloval pri projektu, kar je pomenilo, da gre za resno zadevo. Vedno sem si žele delati z Michaelom. Preko telefona sva razglabljala o življenju Billyja Simpsona. Prišel sem v Anglijo in začeli smo delati na scenariju."

Producent Reeve je iskal nadarjenega scenarista, ki bo zmožen v scenarij vnesti karseda veliko svežine. Po naključju je našel natanko to, kar si je že od začetka želel, v Scottu Cherryju. Reeve pravi: "Zgodilo se je nekega dne, ko se v avtu čakal na ženo, ki je odšla po nakupih. Prižgal sem radio in kaj kmalu me je pritegnila gledališka igra, ki se je, mislim, imenovala Sunny Side Up. Igra me je zelo prevzela in prav tako me je navdušil nadarjen scenarist. Z veseljem sem spoznal, da je scenarist prav Scott Cherry, ki je že napisal nekaj scenarijev za televizijo.

Geoffrey Reeve se spominja: "Scottova zgodba je bila čudovita in vedeli smo, da če razvijemo še primeren dialog, ki bo šel k zgodbi, imamo film. Štiri tedne kasneje smo dobili scenarij, ki je bil tako sijajen, kot smo pričakovali. Scott je napisal nekaj resničnega, a komičnega, ki je prav tako odražal temno plat življenja."

Irvin se strinja: "Scottov scenarij sem prebral z navdušenjem. Je iskren, zelo slikovit, s primesmi duhovitih vložkov ter občutka bližajoče se groze in pogube. V njem je prav tako mogoče zaslediti človeški element, kar naredi scenarij zelo ostrega, in prav to je zelo pomembno zame."

Michael Caine igra naslovno vlogo Billyja SHINERJA Simpsona, nepomembnega gangsterja iz East Enda in boksarskega promotorja. Shiner organizira dvoboj med njegovim sinom Eddiejem in ameriškim prvakom, ki lahko pripelje do dvoboja za naziv svetovnega prvaka. Dvoboj ima katastrofalne posledice za Shinerja in njegovo družino in v 24-ih urah se njegov svet sesuje. Film je razdeljen na dve dejanji: pričakovanje dvoboja je polno humorja in razburjenosti, posledice dvoboja pa so, kot pravi Caine: "Zlobne. In sčasoma postaja vse bolj zlobno."

O ustvarjalcih

Geoffrey Reeve (producent)

Geoffrey Reeve se že 25 let aktivno ukvarja s produkcijo celovečernih filmov tako za kino, kot tudi za televizijo.

John Irvin (režiser)

Vse od leta 1980 je John Irvin režiral mnogo celovečernih filmov: The Dogs of War s Christopherjem Walkenom in Tomom Berengerjem, Champions z Johnom Hurtom in Benom Johnsonom, Turtle Diary z Benom Kingsleyjem in Glendo Jackson, Hamburger Hill, Windows Peak z Mio Farrow, City of Industry s Harveyjem Keitelom in Stephenom Dorffom. Pred kratkim je režiral The Fourth Angel z Jeremyjem Ironsom in Forestom Whitakerjem.

Michael Caine (Billy "Shiner" Simpson)

Raznolikost in vsestranskost Michaela Cainea se je skozi leta pokazala v več kot 80 celovečernih filmih, za katere je prejel številne nagrade. Nagrado newyorških kritikov za najboljšega igralca je prejel za vlogo v filmu Alfie, zlati globus in BAFTA za najboljšega igralca za film Educating Rita, zlati globus za najboljšega igralca v filmu Dirty Rotten Scoundrels, zlati globus za najboljšega igralca v komediji Tihi glas, tri nominacije za oskarja za Alfie, Sleuth, Educating Rita, vrh pa je dosegel z oskarjem za najboljšega stranskega igralca v filmu Hannah in njene sestre. Nazadnje je bil nominiran za zlati globus za izjemno vlogo dr. Larcha v drami Hišni red, za katero pa je prejel tudi oskarja.

Cainea smo lahko pred kratkim opazili tudi v predelavi filma Ubijte Carterja, v katerem je imel glavno vlogo Sylvester Stallone, sam Caine pa je v naslovni vlogi odigral v originalnem filmu iz leta 1971. Caineov naslednji film bo Quicksand, katerega bo prav tako produciral Geoffrey Reeve, v njem pa bo zaigral še Michael Keaton.

Martin Landau (Frank Spedding)

MARTIN LANDAU, dobitnik oskarja za najboljšo moško stransko vlogo v filmu Tima Burtona Ed Wood, je bil dvakrat nominiran za oskarja - leta 1988 za svojo vlogo Abea Karatza v filmu Francisa Forda Coppole Tucker ter za film Woodyja Allena Crimes and Misdemeanors.

Landau je v svoji karieri sodeloval z nadvse nadarjenimi in kultnimi režiserji, kot Hitchcock (North By Northwest), Stevens (The Greatest Story Ever Told), Milestone (Pork Chop Hill), John Sturges (The Hallelujah Trail), Henry Hathaway (Nevada Smith) in Joseph L Mankiewicz (Cleopatra). V tem filmu igra ob Elizabeth Taylor in Richarda Burtonu. Tako lahko rečemo, da je Landau v več kot 75 filmih praktično sodeloval z vsemi pomembnimi igralci in režiserji. Med njih lahko štejemo Caryja Granta, Seana Conneryja, Natalie Wood, Richarda Gerea, Sharon Stone, Jeffa Bridgesa, Roberta De Nira, Barbaro Stanwyck, Gregoryja Pecka, Stevena Spielberga, Francisa Forda Coppolo in Woodyja Allena.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.