Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Sherlock Holmes

akcijsko pustolovski misteriozni kriminalni triler
Nič jima ne uide!
Podnapisi
Na sporedu od: 7.1.2010, Kolosej Ljubljana
7.1.2010, Kolosej DeLuxe Kranj
2h 8min / 128min
Leto: 2009
Jezik: angleščina
Scenarij: Michael Robert Johnson, Anthony Peckham, Simon Kinberg in Lionel Wigram po likih Arthurja Conana Doyla
Režija: Guy Ritchie
Režiser neobrzdanih akcij Pljuni in jo stisni ter Rokenroler predstavlja novo podobo najbolj slavnega detektiva Sherlocka Holmesa. Razuzdani in pretepaški Holmes uspe s pomočjo zvestega pomočnika Watsona ustaviti okultno društvo pod vodstvom temačnega lorda Blackwooda. Ta je obsojen na smrt, a Holmesu obljubi, da se bo vrnil in maščeval. Neutrudni detektiv se kmalu znajde v novi, še bolj smrtonosni spletki, ki utegne zamajati temelje človeške družbe.

Sherlock Holmes slovi po tem, da najde resnico v srcu najbolj zapletenih skrivnosti. S pomočjo dr. Johna Watsona, svojega zaupanja vrednega zaveznika, je slavni "svetovalni detektiv" neprimerljiv v svojem lovu na kriminalce vseh vrst, pa naj se pri tem opira na svoje edinstvene sposobnosti opazovanja, očitne veščine sklepanja ali golo silo svojih pesti.

Toda zdaj se nad Londonom zbirajo črni oblaki, grožnja, ki se ne more primerjati z ničimer, s čimer se je Holmes soočil doslej... in izziv, kakršnega je iskal.

Po seriji nasilnih ritualnih umorov Holmes in Watson prispeta ravno še pravočasno, da rešita zadnjo žrtev in razkrinkata morilca: nepopravljivega lorda Blackwooda. Ko se bliža ura njegovega obešenja, Blackwood – ki je sojetnike in zaporniške čuvaje teroriziral s svojimi domnevnimi povezavami z mračnimi silami – posvari Holmesa, da smrt nad njim nima moči in je usmrtitev v bistvu voda na njegov mlin.

In ko že vse kaže, da je Blackwood res izpolnil svoje obljube, njegovo domnevno vstajenje povzroči paniko v Londonu in zmede Scotland Yard. Za Holmesa pa je igra v teku.

Holmes in Watson hitita, da bi zaustavila Blackwoodov smrtonosni načrt, pri tem pa se podata v svet temačnih početij in neverjetnih novih tehnologij, kjer je logika včasih najboljše orožje za boj proti kriminalu … a kjer pogosto zadošča že natančen udarec.

V dinamični novi upodobitvi najslavnejšega lika sira Arthurja Conana Doyla Robert Downey Jr. igra legendarnega detektiva Sherlocka Holmesa. Ta uporablja edinstvene metode, da primeru pide do dna; potuje tja, kamor nihče ne bi pomislil, in najde, česar drugi ne vidijo. Njegove borilne veščine so pri tem enako odlične kot njegov slavni razum.

Jude Law igra Watsona, Holmesovega dolgoletnega kolega, ki se mu pridruži pri primeru. Ta bi lahko bil njun zadnji, preden bo doktor začel svoje novo življenje poročenega človeka. Rachel McAdams je Irene Adler, zapeljiva in nevarna Američanka, katere burni odnos z detektivom je postal edina uganka, ki je sam ne more razrešiti. Mark Strong igra lorda Blackwooda, ki je zaradi svoje prebrisanosti, prepletene z neusmiljeno častihlepnosti, težaven nasprotnik. Eddie Marsan nastopa kot inšpektor Lestrade s Scotland Yarda, ki ga veliki Sherlock Holmes navdušuje in hkrati spravlja ob živce.

Warner Bros. Pictures v sodelovanju s podjetji Village Roadshow Pictures in Silver Pictures ter v sodelovanju z Wigram Productions predstavlja film Sherlock Holmes v režiji Guya Ritchieja. Ritchie je film režiral po scenariju Michaela Roberta Johnsona, Anthonyja Peckhama in Simona Kinberga po zgodbi Lionela Wigrama in Michaela Roberta Johnsona. Joel Silver, Lionel Wigram, Susan Downey in Dan Lin so film producirali, Michael Tadross in Bruce Berman sta bila izvršna producenta, Steve Clark-Hall pa koproducent.

Odlično ustvarjalno ekipo za kamero med drugim sestavljajo z oskarjem nagrajeni direktor fotografije Philippe Rousselot (A River Runs Through It), za oskarja nominirana scenografka Sarah Greenwood (Atonement, Pride and Predjudice), montažer James Herbert (Rokenroler) in z oskarjem nagrajena kostumografka Jenny Beavan (The Lion king, Gladiator)

O produkciji

Brezčasen lik v popolnoma novi pustolovščini

"Kriminal je povsod. Logika je redka."

Sherlock Holmes že generacije dolgo uteleša zmožnost gledanja pod površje in odkrivanja resnice, ki se skriva za varljivim videzom. Izjemni detektiv, ki ga je v poznem 19. stoletju v seriji zgodb in romanov ustvaril sir Arthur Conan Doyle, je postal eden najtrajnejših likov pop kulture, njegove dogodivščine pa so med najbolj branimi v zgodovini angleškega jezika.

"Bil je verjetno prvi superjunak, intelektualni superjunak," pravi Robert Downey Jr., oskarjevski nominiranec, ki je odigral naslovno vlogo. "Bil je, in verjetno še vedno je, ena najbolj prepoznavnih ikon na Zemlji; tako zelo prepoznavnih, da so mnogi dejansko verjeli, da je resnična oseba. Bolj ko se poglabljaš v knjige, bogatejši postaja lik. Odlično obvlada ogromno stvari: igra violino, je mojster borilnih veščin, boksar in mečevalec. Izrazita moralnost ga žene, da pomaga dobrim loviti slabe, zato je svoje življenje posvetil temu, da je postal detektiv. Tega ne počne zato, da bi pokazal, kako bister je, temveč zato, ker je borec za pravico."

V tem duhu so se ustvarjalci filma poglobili v štiri romane in 56 kratkih zgodb Conana Doyla ter s Holmesa odluščili več plasti. "Poskušali smo ga vrniti k njegovim koreninam, torej k bolj intuitivnemu liku," pravi režiser filma Guy Ritchie, ki je oboževalec Holmesa že od otroštva. "Hoteli smo ga narediti tudi bolj življenjskega. Zanimajo ga kemija, borilne veščine in ljudje nasploh. Uspelo se mu je prebiti skozi različne plasti zelo kompleksne angleške družbe. A Sherlock Holmes je bil edinstven in takšen tudi ostaja, zato je privlačen še danes. Čeprav se naša zgodba odvija v 90-ih letih 19 stoletja, smo jo skušali narediti kar se da sodobno."

"Film pokaže Holmesove lastnosti, ki so relativno neznane, a izjemno dobro delujejo na platnu in so zveste liku, kakršnega si je zamislil Conan Doyle," razlaga producent Joel Silver. "Prejšnje upodobitve Sherlocka Holmesa so bile neke vrste noir detektivke, a v jedru gre za akcijske romane. Holmes je akcijski junak svojega časa."

Scenarij so napisali Michael Robert Johnson, Anthony Peckham in Simon Kinberg po zgodbi Lionela Wigrama in Michaela Roberta Johnsona. Wigram, ki je film tudi produciral, je oboževalec Holmesa že od otroštva. "Ko sem postal producent, sem ponovno prebral vse zgodbe in ugotovil, da bi lahko Sherlocka posneli na nov način. Najprej sem narisal strip, v katerem sem pokazal, kako kul in zabaven je lahko Sherlock. Hotel sem raziskati tudi njegovo človeško in ranljivo plat, pa tudi teme, s katerimi se sooča zaradi svoje genialnosti."

Wigram je govoril s člani skupine poznavalcev Holmesa z vsega sveta Baker Street Irregulars, ki v New Yorku enkrat na leto izmenjajo svoje zapiske in ideje o priljubljenem liku. "To je bilo prav ponižujoče doživetje," se spominja Wigram. "Mislil sem, da o Holmesu vem vse, a to ni bilo nič v primerjavi z znanjem teh ljudi. So pa podpirali idejo o filmu, kar je bilo veliko olajšanje. Les Klinger, eden največjih ekspertov ‘sherlockologije’, nam je celo svetoval glede jezika in nekaterih podrobnosti."

"Film je prava pustolovščina, tako kot zgodbe, ko sem jih prebiral," pravi Jude Law, ki igra Johna Watsona. "Še vedno je poln miselnih izzivov, znanosti in napetosti izvirnih zgodb, tu pa so tudi boji, ki so zvesto preneseni iz romanov. Upam, da oboževalci Conana Doyla res uživajo v filmu, saj sem tudi sam postal eden izmed njih in zelo spoštujem to dediščino. Menim, da smo ji bili zvesti, likom pa smo hkrati dodali dimenzije, ki doslej še niso bile izpostavljene. Guy Ritchie je spet izvrsten in energičen."

Producent Joel Silver se strinja: "Čeprav se zgodba odvija v viktorijanskem obdobju, sta Guyeva robata senzibilnost in svež pogled filmu zagotovila pričakovano bogate plasti skrivnosti in drame, vendar z nepričakovano akcijo in humorjem, zaradi katerih je Sherlock Holmes razburljivo in neverjetno zabavno filmsko doživetje."

Prijatelji in nasprotniki: Igralci in liki filma "Sherlock Holmes"

"Gospod Holmes, razširiti morate svoj pogled. Skrbi me, da podcenjujete resnost prihajajočih dogodkov. Kajti podajava se na potovanje, ki bo prevetrilo temeljno strukturo narave."

Sherlock Holmes se odvija leta 1890, ko se zdi, da je London središče sveta in da bo vse staro kmalu izpodrinilo novo. "Na vidiku so nove tehnologije, bliža se čas čudes," pravi Robert Downey Jr. Kljub sijaju pa je London 1890-ih tudi bazen, v katerega se stekajo kriminalci … torej idealno mesto za nekoga, kot je Sherlock Holmes.

Za Guya Ritchieja je prav Robert Downey Jr. v naslovni vlogi postal ključ do nove interpretacije slavnega detektiva. "Po mojem mnenju je Robert popoln Holmes," pravi režiser. "Je Američan, a njegov angleški naglas je brezhiben in deluje nekako mednarodno. In po svoje je tudi Robert malo genija. Je strašno pameten in ima dober smisel za humor, v vlogi Holmesa pa je bil popolnoma sproščen."

Igralca sta navdušila Holmesova nekonvencionalnost in idealizem: "Sherlock je arhetip. V njem je nekaj meniškega – njegovi nameni so tako čisti, njegov moralni kodeks pa se odraža tudi v dejanjih. Ko nima navdiha oziroma motivacije, v treh dneh komajda spregovori kakšno besedo; ko je v kaj vpleten, pa ima nadčloveške zaloge energije. Pravi, da nič ne spodbudi bolj kot primer, kjer se nič ne odvija, kot si si zamislil."

Holmes ne bi bil Holmes brez, sodelavca in prijatelja dr. Watsona. Podobno kot pri Sherlocku se je filmskim ustvarjalcem tudi pri tem liku zdelo, da je v knjigah veliko bolj dinamičen, kot je bil v dosedanjih filmih in nadaljevankah. "Watsona so prikazovali kot nerodneža ob genialnem Holmesu," pojasnjuje Ritchie, Pa je v resnici veliko pomembnejši. S Holmesom sta resnično ekipa."

Vprašanje, kdo bo upodobil Watsona, je bilo torej prav tako pomembno kot tisto, kdo bo odigral Holmesa. Vlogo je dobil Jude Law. "Ko smo videli njega, se nam je zdelo nemogoče, da bi Watsona lahko igral kdorkoli drug," pravi Ritchie. "Želel sem čednega Watsona. Nisem hotel, da bi bil podložen ali v podrejeni vlogi, temveč je moral biti Holmesu enakovreden partner. Menim, da si ga je tako predstavljal tudi Conan Doyle."

Jude Law je Holmesa in Watsona poznal že od branja v otroštvu in je bil presenečen, kako malo je bil lik Watsona raziskan doslej. "Bil je v nasilni vojni, kjer je doživel grozo in bolečino," pravi igralec. "S tem vojaškim ozadjem v mislih sem ga želel upodobiti kot nekoliko bolj zadržanega, uglajenega profesionalca, pri čemer je Holmes bolj samosvoj, nekakšen ekscentričen diletant. Watson se v filmu nikakor ne spotika naokrog; je v središču dogajanja, včasih celo pred Holmesom."

Poleg tega, da mu pomaga preiskovati, je Watson tudi pripovedovalec zgodb o Sherlocku Holmesu. "Če ne bi bilo Watsona, tudi Holmesa ne bi bilo, saj Holmes nikoli ne govori o tem, kar počne, Watson pa je ves čas z njim, pravi Downey.

Prijateljstvo igra pomembno vlogo pri njunem delu, pa tudi v zasebnem življenju. "Zelo sta si blizu," pravi Ritchie. "V njunem odnosu je veliko humorja, nekaj ljubosumja, predvsem pa prava predanost in iskrenost glede partnerstva. Drug drugega potrebujeta za ravnotežje; Holmes je ustvarjalni genij, Watson pa je bolj umirjen in discipliniran."

Downey in Law sta se odlično ujela takoj, ko sta se srečala. "Postala sta dobra prijatelja," pravi producent Joel Silver, "in njuna kemija se vidi tudi na platnu, saj imata skoraj telepatsko sposobnost, da sta ves čas čudovito usklajena."

Zaradi svoje detektivske nadarjenosti je Holmes hkrati zaveznik in trn v peti Scotland Yarda in njegovega glavnega inšpektorja, ki ga igra Eddie Marsan. "Lestrade je javni uslužbenec in dela stvari po knjigi, torej je pravo nasprotje Holmesa," pravi Marsan. "Delata z ramo ob rami, kar ni vedno preprosto. A v Londonu tistega časa ne primanjkuje kriminalcev, in čeprav Lestrade ne odobrava Holmesovih metod, rad vidi, da so zločini razrešeni in zlikovci za rešetkami, in Holmes mu to navadno pomaga doseči."

V uspešnem partnerstvu Holmesa in Watsona pa se zgodi nepričakovani preobrat, ko se slednji zaljubi in se namerava poročiti z Mary Morstan, ki jo igra Kelly Reilly. "Mary Watsona zelo ljubi. Tudi Holmesa občuduje, a on njo vidi kot grožnjo," pravi igralka. "Holmes ne more razumeti, zakaj bi si Watson želel kar koli drugega kot to, kar že imata," pravi Susan Downey. "Watsona potrebuje za stik z realnim svetom."

"Holmes živi samotno življenje in je popolnoma predan detektivskemu delu,"" pravi Wigram. "V ljubezen ne verjame, saj bi mu lahko bila pri tem v napoto. Klasični odnosi z ženskami ga ne zanimajo. Za kaj takega je preveč nekonvencionalen."

Izjema je Irene Adler, Američanka v tujini, drzna ženska pred svojim časom, ki živi na robu zakona. Čeprav ni reden lik v zgodbah o Sherlocku Holmeu, pojavila se je v kratki zgodbi Conana Doyla Škandal na Češkem, si jo je občinstvo zapomnilo kot edino žensko, ki je omrežila Holmesa. Za vlogo Holmesove velike ljubezni in Ahilove pete so izbrali Rachel McAdams. "Pod njeno sladko neškodljivo masko se skriva kača. Ne gre ji zaupati. Tudi ko ima rezilo na tvojem vratu, se smehlja," pojasnjuje Ritchie.

"Irene je zelo skrivnostna, zato je bilo zabavno razgrinjati njene plasti," razlaga McAdamsova. "Odnos med Irene in Holmesom je zelo nepredvidljiv in nevsakdanji; hodita po tanki črti med medsebojno ljubeznijo in medsebojnim nezaupanjem. Ona je živela že veliko življenj, hkrati pa je ženska, ki živi za trenutek. Pravzaprav je ženska, ki živi kot moški, kar je bilo v tistem obdobju zelo neobičajno, zato sem morala loviti ravnotežje med elegantnostjo njene ženskosti in njenim neustrašnim, nevarnim značajem."

"Lord Blackwood je nerazumljivo, zlobno nasprotje Holmesa," pravi Mark Strong, ki je upodobil Blackwooda. "Poglablja se v okultno in bi rad, da bi ljudje verjeli, da lahko vstane od mrtvih. S tem Londončane terorizira, saj jih prepričuje, da je postal nadnaravno bitje. Hkrati pa izumlja številne stvari, ki so pred njegovim časom. Holmesu, ki je znanstvenik in pragmatik, predstavlja zanimivo dilemo. Želel sem, da je Blackwood skrivnosten lik in nevarna grožnja. Za svoja grozodejstva ima svoje razloge. Upam, da sem ga upodobil kot dostojnega Holmesovega nasprotnika."

Ritchie s Strongom tokrat sodeloval že tretjič, saj sta se srečala že pri filmih Revolver in RocknRolla. Režiser je čutil, da bo igralec v vlogo Blackwooda vnesel potrebno resnost, lik pa bo tako postal primeren izziv za Holmesa. "Mark je fantastičen kameleon," pravi Ritchie. "Je eden izmed zelo redkih igralcev, ki znajo verodostojno povedati nekaj, kar bi drugače zvenelo kot gledališka vrstica. In prav to smo potrebovali pri liku Blackwooda, ki je drugače precej dramatičen in vsiljiv."

Kljub Blackwoodovim poskusom, da bi v zgodbo vključil nadnaravno, "Holmes vztraja na strani logike in verjame, da bolj kot je nekaj čudno, preprostejša bo razlaga," pravi Downey. "Prepričan je, da je mogoče vse, kar počne Blackwood, znanstveno razložiti. Pravi: ‘Nikoli ne teoretiziraj, dokler nimaš podatkov, sicer boš neizbežno začel prikrojevati dejstva tako, da bodo ustrezala teorijam, namesto da bi teorije ustrezale dejstvom.’ Čistost logičnega razmišljanja je tisto, po čemer Holmes izstopa, in prav zato je verjetno edini človek na Zemlji, ki lahko ustavi Blackwooda."

Prva točka napada: Akcija v filmu "Sherlock Holmes"

"Vsekakor je zame zelo pomembno, da imam nekoga, na kogar se lahko popolnoma zanesem."

Tako v filmu kot v knjigah se morata Holmes in Watson pogosto tudi fizično spoprijeti z nasprotnikom. Holmes obvlada borilne veščine, podobno kot Downey in Ritchie, ki sta jih trenirala več let. Tako kot pri delu pa zna Holmes nasprotnika onesposobiti tudi v boksarskem ringu. Igralcu je pri pripravah pomagal Eric Oram.

Tudi Watson se je v življenju naučil boriti, a pri njem je bila to bolj stvar nuje kot izbire. Downey pravi: "Njegov slog je manj dovršen, a zato nič manj učinkovit kot Holmesov. V bistvu se pogosto zgodi, da Holmes preveč razmišlja, da bi našel najboljšo rešitev, Watson pa bo kar udaril s čimerkoli, kar ima pri roki."

Ritchie si je prizadeval za mešanico vaje in spontanosti, ki bi odražala kaos borbe. "Odločil sem se, da bo film realističen, zato nisem hotel, da bi bilo v prizorih preveč koreografije," pravi. "Vse smo sicer predebatirali, pustili pa smo tudi dovolj prostora za improvizacijo. Nisem hotel preveč popolnega videza."

Pomembna sestavina akcijskih prizorov je bil seveda tudi humor, ki se je na koncu znašel v prav vseh. "Zabavni deli so tako med snemanjem postajali še zabavnejši, temačni pa še temačnejši," pojasnjuje Ritchie.

Od ulice Baker 221b do višav mosta Tower Bridge: Sestavljanje Holmesovega Londona

"Se zavedate, da je to prva kombinacija dvižnega in visečega mosta?
Kako podjeten imperij!"

Pri ustvarjanju prepričljivega vtisa Holmesovega Londona je Guy Ritchie želel prikazati mesto na križišču med preteklostjo in prihodnostjo – rastoče mesto, v katerem je mogočna nova arhitektura prekrivala staro. "Kot središče industrijske revolucije je London resnično utripal od navdušenja in ustvarjalne energije," opaža Ritchie. "Ravno so gradili Tower Bridge, enega izmed ambicioznih viktorijanskih podvigov."

Ustvarjalci so se držali navodila, da mora biti v filmu vse avtentično in realistično, hkrati pa sveže. Kostumografka Jenny Beavan pravi: "Rekli so mi, naj se izogibam razvpitega pokrivala, ki je postalo tako značilno za starega Holmesa." Dodaja, da si pokrivala ni zamislil Conan Doyle, temveč se je prvič pojavila v zgodnjih ilustracijah ene izmed zgodb. "Naš Holmes je pri oblačenju veliko bolj razpuščen."

"Tako iz knjig kot iz filma vemo, da Holmes včasih po tedne dolgo preživi v svojih sobah, leži na zofi in ne počne ničesar," je komentiral Wigram. "Je nekakšen boem, zato smo mu določili bolj nekonvencionalno, romantično garderobo. Predstavljali smo si, da bi se oblačil kot umetnik, kot pesnik tistega časa, ne pa kot poslovnež oziroma kavalir – navdihovalo nas je viktorijansko obdobje skupine Rolling Stones."

V nasprotju s Holmesovo je Watsonova garderoba elegantna, praktična in pod vplivom vojaških načel oblačenja, saj se je vojni veteran pred kratkim vrnil iz Afganistana. Veliko pozornosti so ustvarjalci filma posvetili tudi oblačilom Irene Adler: njenim v osnovi realističnim kostumom so dodali živobarvne poudarke.

Tudi ekipa scenografke Sarah Greenwood si je prizadevala, da bi bila prizorišča videti avtentična. "Holmes je dovolj ekscentričen že brez domišljijskega ozadja," pravi. "Kljub temu smo se včasih malo poigrali." Da so prikazali London ob koncu 19. stoletja, so snemali na lokacijah v Londonu, Liverpoolu in Manchestru.

Eno najpomembnejših prizorišč, ki so ga morali ustvariti, je bilo Holmesovo bivališče na naslovu Baker Street na 221B, v stanovanju, ki si ga deli z Watsonom in njuno stanodajalko go. Hudson, ki jo igra Geraldine James. Kaos v njem odraža Holmesovo osebno neorganiziranost, po drugi strani pa tudi njegov briljanten um. Knjige z ušesi, časopisi, slike z Bližnjega vzhoda, neplačani računi, zemljevidi Britanije, anatomske risbe, orientalske preproge, napol pojedeni obroki, da ne omenjamo Watsonovega psa.. V skladu z njegovim poklicem se vmes znajde tudi kakšna lasulja, umetni brki in nos. Watsonova pisarna je seveda veliko bolj urejena.

Izdelati so morali tudi nekaj zunanjih prizorišč. Največji izziv med slednjimi je bil vsekakor Tower Bridge, današnji simbol Londona, ki je bil leta 1890 šele napol zgrajen.

Silver zaključi: "Naš cilj je bil ustvariti film, ki bo navdušil Holmesove oboževalce in Holmesov slog pustolovščine predstavil novi generaciji. Vsi smo se zelo potrudili in menim, da nam je odlično uspelo."

O igralcih

Robert Downey Jr. (Sherlock Holmes) velja za najbolj cenjene igralce našega časa. Za vlogo v komediji Bena Stillerja Tropic Thunder si je pred kratkim prislužil že drugo nominacijo za oskarja ter se potegoval ta zlati globus, bafto in nagrado Združenja filmskih igralcev. Prvič se je za oskarja potegoval za glavno vlogo v biografskem film Chaplin.

Poleti 2008 si je Downey prislužil navdušenje kritikov in občinstva za naslovno vlogo v upodobitvi priljubljenega stripa Iron Man,. Vlogo bo ponovil v nadaljevanju filma, ki na platna pride poleti 2010. Med drugim je igral tudi v filmih The Soloist, Charlie Bartlett, Zodiac, A Scanner Darkly s Keanujem Reevesom, Winono Ryder in Woodyjem Harrelsonom, Fur ob Nicole Kidman in v Kiss Kiss, Bang Bang. Za oskarja se je potegoval s celotno zasedbo Clooneyjevega filma Good Night, and Good Luck in prejel posebno nagrado žirije na festivalu v Sundanceu leta 2006 za ekipni dosežek v filmu A Guide to Recognizing Your Saints.

Poleg tega je igral še v filmih Gothika, The Singing Detective, Wonder Boys, U.S. Marshals, The Gingerbread Man, Two Girls and a Guy, One Night Stand, Home for the Holidays, Richard III, Natural Born Killers, Short Cuts, Heart and Souls, Soapdish, Air America

Na TV zaslonih se je Downey v najbolj gledanem časovnem pasu prvikrat pojavil leta 2001 v seriji Ally McBeal in gostujoča vloga mu je prinesla zlati globus in nagrado Združenja filmskih igralcev za izjemni igralski dosežek v humoristični seriji, pa še nominacijo za emmyja.

Leta 2004 je izdal svoj debitantski glasbeni album The Futurist, na katerem v osmih izvirnih skladbah dokazuje svoje pevske talente.

Jude Law (dr. John Watson) velja za enega najboljših britanskih igralcev; ponaša se z bogatim naborom filmskih in gledaliških vlog. Pred kratkim se je na odrske deske vrnil v Shakespearovem Hamletu na londonskem West Endu in Broadwayju.

Na velikem platnu je pozornost prvikrat pritegnil v vlogi ljubimca Oscarja Wildea v filmu Wilde, ki mu je prinesla nagrado časopisa Evening Standard. Kariero je nadaljeval v mednarodnih uspešnicah, kot je Minghellov The Talented Mr. Ripley, za vlogo v kateri je bil v igri za oskarja in zlati globus in je dobil bafto za stransko vlogo. Za vse tri nagrade za glavno vlogo se je potegoval tudi z Minghellovim filmom Cold Mountain ter za zlati globus s Spielbergovim filmom AI: Artificial Intelligence.

Leta 2004 je nastopil v petih zelo različnih filmih in se potegoval za več nagrad: v Nicholsovi drami Closer z Julio Roberts, Clivom Owenom in Natalie Portman; v Scorsesejevem biografskem epu The Aviator; Alfie; I Heart Huckabees; in Sky Captain and the World of Tomorrow, ki ga je tudi produciral. Poleg tega je posodil glas za film Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events.

Igral je tudi v filmih The Imaginarium of Dr. Parnassus Terryja Gilliama, Branaghovem Sleuth, Wong Kar Waiovem My Blueberry Nights, The Holiday, Minhengellovem Breaking and Entering, Road to Perdition Sama Mendesa, Enemy at the Gates, eXistenZ, Eastwoodovem Midnight in the Garden of Good and Evil ter v filmu Gattaca, ki je bil njegov prvi ameriški film.

Kariero je začel na odrskih deskah pri 12 letih kot Michael v drami Jeana Cocteauja Les Parents Terribles; ko so igro prenesli na Broadway, so jo preimenovali v Indiscretions, in Jude je bil z vlogo v igri za nagrado tony. Nastopil je tudi v igrah 'Tis Pity She’s a Whore in Dr. Faustus.

Leta 2007 mu je francoska akademija za dosežke na filmu podelila častnega cezarja, francoska vlada pa red viteza za umetniške dosežke.

Rachel McAdams (Irene Adler) bomo kmalu videli v romantični komediji Morning Glory s Harrisonom Fordom, Patrickom Wilsonom in Diane Keaton. Kanadčanka je Hollywood nase opozorila leta 2002 v komediji The Hot Chick in nastopila v uspešnicah Mean Girls in The Notebook. Z Vinceom Vaughnom in Owenom Wilsonom je nastopila v komediji Wedding Crashers, v Cravenovem trilerju Red Eye in v skupinski drami The Family Stone. S Pierceom Brosnanom, Chrisom Cooperjem in Patricio Clarkson je igrala v neodvisni drami Married Life in ob Timu Robbinsu v neodvisnem filmu The Lucky Ones, letos pa v State of Play z Russellom Crowom, Benom Affleckom in Helen Mirren ter v romantični drami The Time Traveler’s Wife.

Mark Strong (Lord Blackwood) je z Guyem Ritchiem sodeloval še v filmu RocknRolla, med drugim pa tudi v The Young Victoria, Endgame, Good in v Body of Lies ob Leonardu DiCapriu and Russellu Crowu. Končal je tudi snemanje kar nekaj novih filmov, med njimi Wierove drame The Way Back s Colinom Farrellom, akcijske komedije Kick-Ass, The Eagle of the Ninth in Robin Hood, v katerem se je spet znašel ob boku z Ridleyjem Scottom in Russellom Crowom.

Pred tem je igral v Miss Pettigrew Lives for a Day, Stardust, Sunshine, Tristan & Isold, Syriana, Oliver Twist Romana Polanskega, v Ritchiejevem Revolverju, It’s All About Love, Heartlands, Fever Pitch in Captives. Gledališki igralec (Death of a Salesman, Closer, The Iceman Cometh v produkciji Kevina Spaceyja, Mametov Speed-the-Plow, Mendesova Uncle Vanya in Twelfth Night, The Treatment, The Thickness of Skin, Richard III, King Lear…) je priložnost na TV dobil v miniseriji Our Friends in the North in se kmalu zasidral na angleških televizorjih: The Long Firm, Prime Suspect 3 in Prime Suspect 6, Sharpe’s Mission, Emma, Trust, Fields of Gold, Falling Apart, Anna Karenina, The Jury in Henry VIII.

Eddie Marsan (inšpektor Lestrade) je igral v paleti filmov, od velikih uspešnic do neobičajnih neodvisnih izdelkov. Za sodelovanje z režiserjem Mikom Leighom si je prislužil več nagrad, na primer za vlogi v njegovi drami Vera Drake ter komediji Happy-Go-Lucky.

Pred kratkim je ob Zacu Efronu in Claire Danes nastopil v drami Me and Orson Welles v vlogi ameriškega igralca in producenta Johna Housemana, ki je z Wellesom upravljal Mercury Theatre. Igra tudi v filmu The Disappearance of Alice Creed, Hancock, Miami Vice, The Illusionist, Mission: Impossible III, V for Vendetta, 21 Grams in v Scorsesejevem Gangs of New York. Trenutno snema filma London Boulevard in Moby Dick.

Na televiziji se je izkazal v miniserijah Criminal Justice in Little Dorrit, v drami God on Trial ter v TV filmu Dive.

Kelly Reilly (Mary Morstan) je za vlogo v Frearsovem filmu Mrs. Henderson Presents dobila kar nekaj priznanj, podobno tudi za film Eden Lake. Igrala je tudi v francoskem filmu L’auberge espagnole in njegovem nadaljevanju Les Poupées Russes, ki ji je prinesel nominacijo za cezarja. Nastopila je v filmih Me and Orson Welles, Triage, Last Orders, The Libertine in Pride & Prejudice.

Na odru je bila najmlajša nominiranka za nagrado olivier za najboljšo glavno igralko za vlogo v After Miss Julie, leta 2008 pa se je za isto nagrado potegovala v drugo v postavitvi Othella.

O ustvarjalcih

Guy Ritchie (režiser) je nazadnje spisal, režiral in produciral kriminalno komedijo RocknRolla, ki je osvojil nagrado revije Empire za najboljši britanski film leta 2008.

Kariero v industriji je začel z režiranjem glasbenih videospotov in oglasov. Leta 1995 je posnel prvi kratkometražni film The Hard Case in kot scenarist in režiser debitiral s filmom Lock, Stock & Two Smoking Barrels, ki mu je prinesel naslov najboljšega scenarista leta 1999 po izboru filmskih kritikov ter nominacijo za bafto za najboljši britanski film. Nadaljeval je z uspešnico Snatch in s Swept Away, adaptacijo italijanske klasike Travolti da un insolito destino nell’azzurro mare d’agosto, ter se podal v nove vode s filmom Revolver. Režiral je tudi kar nekaj kratkih filmov, trenutno pa pripravlja več projektov, med drugim risani film in filmski ep The Siege of Malta. Je tudi avtor stripa Gamekeeper, ki ga bo na velika platna spravil producent Joel Silver.

Michael Robert Johnson (scenarist/avtor zgodbe) je kratke filme snemal že z materino kamero v zgodnjih 80-ih ter se udinjal kot pomočnik snemalcev, med drugim tudi pri Ritchiejevem filmu Swept Away. Ves ta čas je s scenaristom in režiserjem Duncanom Jonesom pisal scenarije, a Sherlock Holmes je njegov prvi scenarij za filmska platna. Z Duncanom sta pred kratkim končala scenarij za film Mute.

Anthony Peckham (scenarist) je pred kratkim spisal scenarij za dramo Clinta Eastwooda Invictus. Trenutno piše scenarij za podvodni triler Deep Sea Cowboys, med novimi projekti pa sta še The Tourist in The Limit. Za pasom ima že triler Don’t Say a Word z Michaelom Douglasom in miniserijo 5ive Days to Midnight.

Simon Kinberg (scenarist) je spisal in produciral lanskoletni zf triler Jumper, xXx: State of the Union in Mr. & Mrs. Smith in bil eden od scenaristov filma X-Men: The Last Stand.

Še med šolanjem je pripravljal ideje za filme in pisal scenarije za ustvarjalce, kot so Steven Spielberg, Jonathan Mostow, Stephen Sommers in McG. Za magistrsko nalogo je napisal scenarij za Mr. & Mrs. Smith ter koncept predstavil nagrajenemu scenaristu Akivi Goldsmanu, ki je postal producent projekta in Kinbergov mentor. Leta 2005 ga je revija Premiere po uspehu filma z Angelino Jolie in Bradom Pittom razglasila za scenarista leta nove generacije. Trenutno pripravlja nove filme in sodeluje z Jerryjem Bruckheimerjem ter podjetjem Warner Bros. Television.

Lionel Wigram (avtor zgodbe/producent) je od spočetja družbe Wigram Productions leta 2006 služil kot izvršni producent pri filmih, kot sta Harry Potter and the Order of the Phoenix in Harry Potter and the Half-Blood Prince ter bo izvršni producent tudi pri težko pričakovanem filmu v dveh delih Harry Potter and the Deathly Hallows. Trenutno pripravlja več različnih projektov, med njimi risanko Guardians of Ga’Hoole. Produciral je dramo August Rush, začel pa je leta 1987 z Never on Tuesday ter naslednje leto s Cool Blue in Warm Summer Rain. Sodeloval je tudi pri nastajanju filma Carlito’s Way.

Leta 1990 je postal direktor razvoja pri podjetju Alive Films, kjer je sodeloval pri filmih Wesa Cravena in Sama Sheparda, produciral Cool as Ice in bil izvršni producent Sonderberghovega The Underneath. Leta je osnoval podjetje za kuharske mojstre Alive Culinary Resources, ki zastopa večino vrhunskih kuharjev v ZDA ter je producirala serijo oddaj, v katerih se je prvič predstavil Emeril Lagasse.

Komentarji

16.11. 2009 ob 20:01

O hvala vam božanstva slovenske filmske distribucije, da si bomo lahko ogledali ta film skoraj istočasno kot preostali svet!

— Bor
19.11. 2009 ob 19:43

Hmm Bor.. Na tvojem mestu bi se raje zadržal. Ne bi bilo prvikrat, če bi film tik pred zdajci še bil napovedan, trenutek zatem pa bi kar izginil s sporeda (?!)

— "...in potem vse tiho je bilo..."
23.11. 2009 ob 15:51

ja z deset dnevno zamudo ma to je za slovenijo kr oky.... :P

— b_blueberry
28.11. 2009 ob 8:03

komi čakam ta film =)

— petra
5.12. 2009 ob 17:57

oo

— john
5.12. 2009 ob 18:51

ooo jude law je tak car pa full ma lepe filme tko da bo da film stoposto hud

— lizyqa
5.12. 2009 ob 20:46

Zakaj mam občutek da bo tale film eno veliko pretiravanje, dobr ampak pretiravanje.

— Pejt
7.12. 2009 ob 14:45

Kje so časi ko so bili filmi istočasno tudi v koloseju?? Mislim da Spider man 2. Tisto je bilo pa res zakon.

— Razočaranec
9.12. 2009 ob 13:42

razočaranec: še zmeraj se najde kakšen tak film (recimo dosjeji x od lani) ampak sumim, da so bolj kot ne problem distribucijske hiše, ne tako zelo naše kot tuje, ki imajo neko idejo v glavi, da ne sme ves svet hkrati filma vidt

— Bor
10.12. 2009 ob 18:51

hm ne rečem da se niso poboljšal ... 10 dni ... samo še vseeno preveč !!
sicer sem pa vidla že vse tri trailerje tako da zagotavljam da je vreden ogleda ... s kokicami in kokakolo !!

— eli *
26.12. 2009 ob 13:23

komi cakam de pride ta film u kino........ can't wait .....

— koga briga
28.12. 2009 ob 10:47

dobr film se mi zdi kr ga nism se gledla le po temu filmun je dobr ne ha

— linda
29.12. 2009 ob 12:56

to ti je film ne pa paranormalno!!!

— dane
1.1. 2010 ob 12:15

Eden najboljših filmov, kar sem jih videl!!!

— Mastjag
1.1. 2010 ob 16:36

včeraj gledal na silversterski premieri, zgodba sama nič kej posebnega, je pa film zabavn, downey in law se izkažeta, pa še ene par čist ritchijevih fint je vmes, uglavnem kul!

— Bor
1.1. 2010 ob 21:50 zvezdica

Film gledala včeraj kot silvestersko premiero v Sloveniji in moram rečt, da je zares
hud. Zgodba napeta in se zares 'dogaja'. Barva&fotografija&slika takratnega časa=>mega, prikazani London in njegove ulice v času 1890 leta=>briljantno. Kot takratni 'na pol' dokončan Bridge Tower - špica in wow, zares odlično! Kapo dol tukaj vsem pri filmu, seveda najbolj režiserju Guyu R.
'Creme de la creme' filma pa je več kot briljantna igra Serlocka Holmesa (R. Downey Jr.) in njegovega pomočnika Watsona (J. Law). Da ne omenjam njunega 'team' odnosa (eden brez drugega ne moreta, četudi se pretvarjata, da bi kot posameznik zmogla vse hehe...) in vseskozi njuno besedno prefinjeno 'prerekanje', in sta temu filmu zares vtisnila pravi pečat! YUM ! Vez med njima je zares čutna in zato lahko samo 'padeš' v film in uživaš. Jaz sem !!
Karizmatični Robert Downey Jr. kot novi Sherlock Holmes si zares zasluži oskarja !

Upam in želim, da to ni prvi in zadnji film o novem Sherlocku Holmesu z R. Downeyjem Jr. in J. Lawjem -Watson => kot 'nepremagljiv duet 'temačnega Londona.
Jaz upam na nadaljevanje, kaj pa Vi ??

— SRN
2.1. 2010 ob 16:53

Biu na premieri, film je dobr! Končno spet en film, ki me je prepričal!

— čeladar
4.1. 2010 ob 9:00

Mislim da bo fenomenalen film.

— Džeki
6.1. 2010 ob 8:57

Mene pa strašno zanima zakaj dobimo v Slovenij(ico) le deset procentov odličnih filmov. Sej ne pravim, da bi kar vse kupili, ampak malo več bi jih pa lahko...

— Deja
7.1. 2010 ob 11:08

Po ogledu filma sporočam naslednje; g. Doyle se zagotov obrača v grobu. Česa tako debilnega že dolgo nisem gledala. In popolnoma nobene veze s pravim S. Holmesom nima zadeva. Samo veliko nasilja v stilu: "100x te bom ustrelil, udaril,.. ti boš pa še vedno živ". Halo?? Sramota!!

— marjana
8.1. 2010 ob 10:19

NAJBOLJŠI FILM VSEH ČASOV!

— xxxxx
9.1. 2010 ob 11:54

Najbolši film leta!!! Downey si res zasluži oskarja izredno zanimiv film. Se splača gledat!!

— RDJ
10.1. 2010 ob 11:04

Mene je film malo razočaral, nič posebnega. Pogrešam filme kot je bil JACK RAZPARAČ in Sherlock original.

— detektivka
10.1. 2010 ob 19:17

Film je fantastičen! Robert odlično odigra, da sploh ne omenjam kok fantastično zgleda ;)

— CaffeLatte
11.1. 2010 ob 19:22 zvezdica

Zgodba zanimiva, igralska zasedba odlična, vendar še vseeno filmu nekaj manjka. Glede na to, da je režiser Guy Ritchie sem pričakovala več. Kar se tiče same scene, je res ujel utrip Londona v tistem času, vendar za moj okus je vseeno preveč akcije, ki ravno ne sodi poleg Sherlocka, ki je v prvi vrsti genialec reševanja najbolj nenavadnih zločinov in ne neka akcijska figura. Prav tako sem pogrešala malo več napetosti, ki naj bi bila prisotna skozi film.
Meni osebno je veliko bolj všeč tv serija The adventures of Sherlock Holmes, kjer glavni lik igra Jeremy Brett.

— Elle
12.1. 2010 ob 20:03

ta film je kr en

— lola
14.1. 2010 ob 7:52

eden boljših filmov v zadnjem času.

— tina
14.1. 2010 ob 12:54

Super film! Režija fantastična, igralca čudovita!

— lady
16.1. 2010 ob 16:03

slab film. zgodba ni nič posebnega. scenografija zgleda zelo umetno. kot da bi gledal harrya pottrja. tudi svet ti vedno daje tak občutek, kot da je iz neke druge dimenzije in ne stvaren. sherlock se je spremenil v kung fu pando, kar me nebi toliko motilo če bi imeli liki kaj razvoja. kljub odlični igri sem se dolgočasil. to je 2 uri dolg CSI. 4/10

— miha
16.1. 2010 ob 18:11

Ziher eden izmed najboljših filmov tega leta. Neobičajni Holems. Upam na nadaljevanje

— Kr enden
16.1. 2010 ob 18:22

waaaw! gledla film, fuuul naudešena!!!! sej že po reklami se mi je zdew zanimiv k pa sm gledla film... priporočam ogled tud če nemarate pustolovskih filmow, tko k jaz.... fuuul fajn ...:)

— !!!!!:)
16.1. 2010 ob 19:09

men je biu film ful ušeč. tud to, da je akcijski me ni motil,k je grafika ful dobra pa igralci so bli odlični. sam u trailerju sm vidu,d Irene Adler brcne Sherlocka med noge, sam se tega n spomnm iz filma (kaj pa vi?). upam, da bo nadaljevanje.

— Pinko
17.1. 2010 ob 11:20

Film je izpolnil moja pričakovanja.
Izjemni efekti, dober humor, odlična igralska zasedba.
Skratka vreden je vreden ogleda!

— leone
18.1. 2010 ob 16:26

predober....

— nina
19.1. 2010 ob 8:48

Dobr film...sam ta pa Avatar sta si letos zaslužila ogled..drugo pa totalno sranje.

— kitty
19.1. 2010 ob 23:20

Srednja žalost !

— Janez
21.1. 2010 ob 13:29

Vrhunski film. vreden ogleda

— Edvard
22.1. 2010 ob 13:22

Film je svetovni!

— nik...
23.1. 2010 ob 11:36 zvezdica

Downey in Law sta svoje delo opravila odlično kar pa žal ne morem trditi za režiserja in scenarista. Med prevečimi akcijskimi scenami se kamera trese bolj kot zemlja na Haitiju, violine, ki spremljajo megaeksplozijo ubijajo gledalce, preveč je pretepanja, premalo sklepanja, logike, ki je zaščitni znak Holmesa. Film zadnje zanemari, ker se pač v tem desetletju bolje prodaja nasilje ali pa kretenizem, zato bi bilo morda bolje, da režiser posname Hannah Montana 2 ali pa Rambo 36, filme s potencialom kot ga ima tale, pa prepusti drugim.

— mirko
24.1. 2010 ob 7:31

eden najslabših filmov, kar sem jih videla. Prve pol ure še čakaš kaj bo, pol pa živ dolgčas. Slaba verzija Harry Potterja.

— boring
24.1. 2010 ob 14:08

Fim je dober, vreden ogleda. Če ste ljubitelji filmov Sherlock Holmesa, ga priporočam za ogled.

— Azrael
24.1. 2010 ob 17:59

KIRA HUDA DAM 1000000000 KKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUULLLLLLLLLLLSKO TKO
VAŠ MYKEC IN URESNIC SEM...

— mykec
24.1. 2010 ob 18:18

Moj pogled na film - http://the-movie-perspective.blogspot.com/2010/01/sherlock-holmes-2009.html
Vsekakor bo razočaral prave ljubitelje Sherlocka. Boji so pa vrhunsko prikazani, tehnika, s katero je bil film narejen, pa tudi.

— Maja
25.1. 2010 ob 8:57

A tako izgledata Batman in Robin v 19. stoletju?

Drugače pa tipična Guy Ritchiejeva akcija z odličnimi dialogi.

— Gpe
26.1. 2010 ob 16:06 zvezdica

Zelo so mi všeč napete kriminalke, ko preizkujejo zločine in nikoli ne veš kdo je zločinec ali kako se bo zgodba razpletla. Ponavadi v skoraj vsakem filmu že vem kako se bo končalo, tako da sem prav s tem razlogom šla gledat Sherlocka, da me malo preseneti. Priznam, da me je res. In sicer kar malce razočaral. Hoteli so napeto kriminalko, kar je seveda značilno za originalnega Sherlocka, vendar so si napetost popolnoma narobe predstavljali. Z vso tisto tipično ameriško akcijo so želeli povišati gledanost, vendar kdor rad gleda originalno serijo Sherlocka je bil s filmom pomojem razočaran. Scena je bila super, vendar ni prav, da so napeto kriminalko kar tako spremenili v tipično ameriško akcijo, ki je dan danes prisotna v skoraj vsakem filmu.

— lola
26.1. 2010 ob 16:50

Madona, Guyu Ritchieu res nekaj manjka zadnje čase

— karel
28.1. 2010 ob 15:38

Ta film je najbulsi PRIPOROČAM!!!!!!!!! pa se smešn je mal :D

— Sherlock Holmes
29.1. 2010 ob 17:23 zvezdica

Tudi kot veliki Sherlock Holmes fan lahko rečem, da je film super. Ne smemo pozabit, da so bile knjige napisane nekje daljnega 1880+ in da bi bil Holmes današnjega časa verjetno bolj podoben temu iz filma. Saj je tudi Doylov Holmes doživel veliko akcije in kdor je gledal serijo z Jeremyjem Brettom lahko potrdi, da je bilo nasilje zelo smešno prikazano!
Film je bolj akcijski kot komičen ampak vreden ogleda (že zaradi (sexy) igralske zasedbe, hehehe)! Downey si sigurno zasluži tisti zlati globus! (:

— Loli
6.2. 2010 ob 8:38

Ju3 grem gledat.
Po vaših komentarjih sodeč mislim da je kr zanimiv film.
Upam da ne bom razočaran.
Sicer pa mislim da , je glavni lik zelo dober.
MSF.*

— thenameisŽIGA ;3*
6.2. 2010 ob 15:46

film je zelo dober, priporočam ogled.
res film kakršnega že dolgo ni bilo in se ga dejansko res splača pogledat, ker ne boste za brezveze dajal denarja, pa še nasmejali se boste :)

— aya
7.2. 2010 ob 11:50

ta film je trenutno najbolši u koloseju....prporočam še Beogradski fantom sam mi je mal glupo ker je film str že skot 1 let nevem kaj zdej dela u koloseju :D razočarala sta me oba filma od Clooneya...kr neki!tko da držte se šerloka hahah res hud film...efekti muska igralci pa še britanki naglas :)

— Cp6uH
7.2. 2010 ob 17:33

Film me je izredno pozitivno presenetil, zdi se mi da čudovito zaobjame tako zgodbo oz. reševanje novega primera, kot tudi predstavi glavne like, jih karakterizira in prikaže odnose med njimi. Poleg tega svoje doda še atmosfera Londona iz tistih časov in prizori, ki ponazarjavo Holmesove misli. Res super film!

— Nina
7.2. 2010 ob 20:34

film me je prijetno presenetil.izjemna zgodba in za povrh se odlicno odigran lik HOLMESA ter WATSONA. vsec mi je bila tudi irsko angleska glasba ki se je predvajala v ozadju. seveda SHERLOCK je zakon.!!!

— HOLMES??????....maybe........
15.2. 2010 ob 17:31

odličen!!! guy ritchie je spet dokazal da RAZTURA!!! ...morm reč da mi R.D.jr drugač sploh ne sede ampak je tukaj z igro totalno presenetil...odlična sta oba(Law&Downey)... zabaven film... priporočam!!!

— bh
16.2. 2010 ob 18:32

ooooooooo robert downey oooooooooommmmmmgggggggggg kok je pa ta tipo cuuuuuuuteeeeeeeee.....ja film je drgač ful zakon, sm brala use doylove knige pa me film glih tko ni razočarou, da o robertu ne govorimo......elementarno čudovit film, moj dragi watson......

— phantom
18.2. 2010 ob 13:49

ful kul film :)_

— legenda99999999999999999999
18.2. 2010 ob 19:17

legendarnnnnnnnnnnn film
ta igralc k igra Šerloka je legenda

— anze djoko
22.2. 2010 ob 2:55

Eden od redkih filmov, pri katerem sem se v trenutku, ko sem stopila iz dvorane, hotela obrniti nazaj in ga iti gledat še enkrat. Že nekaj časa nisem tako uživala ob filmu. (In moram reči, da se ga res splača pogledati dvakrat, ker v drugo, ko že veš, kakšna je rešitev problema, potem lažje opaziš kakšne zanimive namige.)

— T.
23.2. 2010 ob 18:11

<3 <3 <3

— <3
26.2. 2010 ob 0:12

uf, eden najboljših filmov kar sem jih videl

— alojz
2.3. 2010 ob 17:25

dober

— nežy
5.3. 2010 ob 17:35 zvezdica

film mi je bil zelo všeč, predvsem igralska zasedba ter scena. tudi zgodba je bila dobra, čeprav ne čisto v Doylovem stilu, vendar se mu izjemno približa. Prizori so tudi polni humora, najbolj se spomnim, kako sva s prijateljico umirale od smeha med prizorom, ko Holmes razmišlja o Watsonovi usodi ter violino trešči ob tla. takrat sem ji jaz rekla: boga violina, ona nazaj: bogi holms, spet jaz: bogi Watson, pa me ona čudno pogleda in reče: ah, Watson se bo že zmazou! Film tudi poln nasilja, vendar ga ni tako preveč, kot nekateri pravijo. Tudi razmerje z Ireno Adler bi bilo bolj povdarjeno, konec pa je nesmiselen, oziroma človeški, saj je film že tako dolg, da človek nebi več zdražal še ene ure do konca filma ter razpleta primera. Upajmo na nadaljevanje! čeprav bi skoraj moral biti, saj se konča zelo nezaključeno.

— downeyfan
19.3. 2010 ob 18:50

Že pred cajtom sem vidla, ampak to objavim še tukaj: NADALJEVANJE BO!!!!!!!!! Leta 2011!!!! Vem da ni prav lepo napisano in tudi ne neverjetno nova novica ampak sem hepi!!!!!!

— downeyfan
14.8. 2011 ob 22:03

preprosto prevec dobr!!

— jozo haciselimovic

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.