Kolosej
Film distribucije Cenex

Polnočni obračun

akcijski, komedija
Na sporedu od: 15.5.2003, Kolosej Ljubljana
1h 54min / 114min
Scenarij: Alfred Gough, Miles Millar
Režija: David Dobkin

Kratka vsebina

Po podreditvi Divjega zahoda v Opoldanskem obračunu Chon Wang (Jackie Chan) in Roy O'Bannon (Owen Wilson) spet jezdita, tokrat v komediji Polnočni obračun, ki se odvija v civiliziranem in prefinjenem Londonu. Ko kitajski uporniki umorijo Wangovega očeta in ukradejo cesarski pečat, se Wang in Roy odpravita za njimi v Anglijo. Tam je že Wangova sestra Lin (Fann Wong), ki se je odločila maščevati očetovo smrt in razkrinkati svetovno zaroto, katere cilj je poboj kraljeve družine in zamenjava kitajskega cesarja. Wangu, Royu in Lin pomagata inšpektor Scotland Yarda Artie Doyle (Thomas Fisher) in desetletni beraček Charlie (Aaron Johnson). Iznajdljivi Wang in lomilec ženskih src Roy bosta s svojimi nenavadnimi prijemi precej razburkala hladno angleško javnost, Wang pa bo moral pred kompanjonovimi ljubezenskimi izpadi zaščititi svojo sestro. Pred razbijaško trojico ne bodo varni niti kraljica in druge londonske znamenitosti (Big Ben, Madam Toussaud, kraljeva straža). London ne bo nikoli več tak, kot je bil.

V filmu se pojavijo mnoge zgodovinske osebnosti. Tako boste na primer izvedeli, kaj se je zgodilo z Jackom Razparačem, zakaj so Arthurju Conanu Doylu podelili plemiški naslov, kako se je rodil najslavnejši detektiv na svetu in kako je dobil svoje ime ter resnično zgodbo o Charlieju Chaplinu. Seveda ne manjka mojstrsko skoreografiranih prizorov z borilnimi veščinami in dobrega humorja.

Igralci

Jackie Chan (Chon Wang/izvršni producent) je že več kot 20 let eden največjih in najbolj priljubljenih azijskih zvezdnikov. Rodil se je v Hongkongu in je med sedmimi in sedemnajstimi leti s staršema delavcema živel v bližini pekinške operne šole. Tam se je naučil raznolikih spretnosti, ki so potrebne za nastopanje v pekinški operi: akrobatike, gimnastike, borilnih veščin, plesa, ravnanja z različnim orožjem, petja in dramske igre. Do takrat, ko je Chan dokončal srednjo šolo, je priljubljenost pekinške opere upadla in Jackieja je začel zanimati film.

V zgodnjih sedemdesetih letih je delal pri filmu vse, kar je bilo potrebno. Začel je kot kaskader. Opazili so ga producenti in mu leta 1974 ponudili prvo vlogo v filmu Mali tiger iz kantona. Jackie Chan je bil tudi režiser akcijskih filmov. Njegova največja vzornika sta že od nekdaj Buster Keaton in Harold Lloyd. Njegov slog združuje humor in nevarne akrobatske spretnosti v akcijskih prizorih. Kot izvrsten mojster borilnih veščin in popoln akrobat si je Jackie Chan ustvaril legendarni sloves, da je za svoje filme pripravljen tvegati tudi življenje.

Hkrati z njegovo izjemno priljubljenostjo na azijskem filmskem trgu si je Chan počasi širil krog ljubiteljev tudi v Ameriki. Najprej se je pojavil kot junak cele serije stripov, leta 1996 je sodeloval kot napovedovalec nominirancev za oskarje, Hollywood pa se mu je poklonil na le njemu svojski način: pri vhodu v slavni hollywoodski Chinese Theatre je vtisnil odtise svojih rok, stopal in nosu. Jackie Chan je tudi dobitnik MTV-jeve nagrade za življenjsko delo. Poleg uspešne filmske in pevske kariere ima še vedno čas za sodelovanje na dobrodelnih prireditvah v Hongkongu in drugod po Aziji.

Leta 1998 je zaigral v uspešnici Ful gas, ki mu je sledil tudi drugi del. Med drugim je posnel Naključnega vohuna, Gromsko strelo, Božanskega, Moje srečne zvezde, Pijanega mojstra 1 in 2, Policijsko zgodbo 3, Projekt S, Prvi udarec, Zmajevo srce, Kačo in žerjava, Hollywood v plamenih, Policaje X, Mojstrski kung fu, Opoldanski obračun in mnoge druge. Nazadnje smo ga videli v Tuxedu.

Owen Wilson (Roy O'Bannon) je nazadnje igral v Jaz, vohun. Pred tem smo ga lahko videli v nenavadni komediji Veličastni Tennenbaumi režiserja Wesa Andersona (za scenarij sta bila nominirana za oskarja), s katerim sta sodelovala pri Malih lopovih (koscenarij in vloga) in Bogatašu iz Rushmorea (koscenarist in koproducent). Wilson je bil tudi eden od producentov Bolje ne bo nikoli.

Kot igralec je nastopil v Za sovražnikovo črto, Njenih tastarih, Opoldanskem obračunu, Armageddonu, Zajtrku prvakov, Hiši strahov, The Minus Manu, Anakondi, Zgagi in Zoolanderju.

Ustvarjalci filma

David Dobkin je svoj prvi film Glineni golobi režiral za produkcijsko hišo bratov Scott. V črni komediji o nizu umorov v majhnem mestu so igrali Vince Vaughn, Joaquin Phoenix in Janeane Garofalo.

Dobkin je predvsem znan po režiranju reklam za ESPN, Heineken, Coca Colo, Hondo in Coors ter glasbenih videospotov za Johna Leeja Hookerja, Eltona Johna in Coolia.

Alfred Gough & Miles Millar (scenarij) sta napisala scenarij že za Opoldanski obračun. Potem je njuna pot šla le še navzgor. Trenutno sodelujeta kot avtorja in izvršna producenta pri akcijsko-pustolovski drami Smallville. Njun naslednji projekt je scenarij za Spider Mana 2. Nazadnje sta sodelovala pri pisanju scenarija za Showtime in Smrtonosno orožje 4.

Komentarji

25.4. 2007 ob 19:23

hud

— kjkn
8.3. 2010 ob 19:18

fullllsobr film bolšga ni na svetu

— eva

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.