Kolosej

Ljubezen je slepa

komedija
Na sporedu od: 24.1.2002, Kolosej Ljubljana
1h 53min / 113min
Scenarij: Bobby Farrelly, Peter Farrelly, Sean Moynihan

Skozi zgodovino se je le o malokaterem konceptu razpravljalo toliko kot o konceptu lepote. Filozofi, pesniki, znanstveniki in teologi so razmišljali in se navdihovali pri njenih številnih oblikah in skrivnostih. Nekateri jo najdejo v čudesih narave, drugi v preprostem, skrivnostnem nasmehu. Celo taki so, ki so potovali do konca sveta in naprej, da bi jo našli.

Potem pa je tu Hal Larsen (Jack Black), najplehkejši med vsemi plehkimi. Njemu se zde lepe le vrhunske manekenke in gola dekleta iz revij. Prva stvar, ki jo pri dekletu opazi, je, no, ja - njen videz. Halu še na misel ne pridejo zmenkarije z nekom, ki nima popolnega telesa, nasmeha in občutka za modo.

Ampak po hipnotični seansi guruja za samopomoč Tonyja Robbinsa se Halov pogled na ženske spremeni za 180 stopinj: zdaj vidi resnično notranjo lepoto. Tu vstopi na prizorišče Rosemary (Gwyneth Paltrow), zajetna prostovoljka Mirovnega korpusa. Hal, za katerega sta Rosemaryjina dobrota in humor ženska telesa nirvana, je takoj očaran in idilična romanca se prične. A ko je uroka konec, se mora Hal soočiti z nerazpoznavno Rosemary in se naučiti ene najpomembnejših življenskih lekcij.

Filmska ustvarjalca Peter in Bobby Farrelly sta že dolgo znana po svojem edinstvenem komičnem slogu brez omejitev. Le kdo lahko pozabi straniščne zadrege Jeffa Danielsa po zaužitju močnega odvajala v njunem prvencu Butec in Butec! Premoženje Bena Stillerja, ujeto v zadrgo, ali organski gel za lase Cameron Diaz v Norih na Mary! Ali pa Jima Carreya, ki sam sebi napove vojno v Jaz, Irene in jaz.

A brata Farrelly že dolgo vztrajata, da se pod njunimi nezaslišanimi filmskimi vragolijami skriva srce in liki, za katere lahko navijamo. "Najini filmi uspejo le, če je občinstvu mar za like," vztraja Peter Farrelly. "V Norih na Mary si želite, da bi Ben Stiller in Cameron Diaz postala par in da bi shizofrenični Jim Carrey našel pot do Ireninega srca v Jaz, Irene in jaz." Občinstvo se sicer smeje, a od filmov Farrellyjev odkorakajo z dobrim občutkom.

Za svoj najnovejši režijski poskus Ljubezen je slepa sta povišala čustvene stave. Film ima sicer običajni vizualni in verbalni humor, ki ga občinstvo pričakuje od komedije Farrellyjev, a pri tej nekonvencionalni ljubezenski zgodbi sta se filmska ustvarjalca želela osredotočiti na srce, ne le na komičnost. "V tem filmu je veliko smeha, vendar ne gre samo zanj," razlaga Peter Farrelly. "Pomembna je zgodba o moškem, ki najde svojo dušo in spozna, kaj je res pomembno."

Bobby Farrelly se strinja, da Ljubezen je slepa predstavlja zanj in brata novo pot, ki sta jo ubrala. "Peter vedno pravi, da še nisva posnela najboljšega filma, kajti čeprav spravljava ljudi v smeh, jih še nisva pripravila do smeha IN joka. Ljubezen je slepa je najin najbolj čustveni film." Dolgoletni producentski partner Farrellyjev Bradley Thomas dodaja: "Menim, da je Ljubezen je slepa pomemben film za Farrellyjeva. Za zgodbo se skriva pomembno sporočilo o tem, da moramo uvideti notranjo lepoto - kljub temu, da je v naši družbi vse osredotočeno na površnost. Film je podoben staromodni ljubezenski zgodbi, odnos med Halom in Rosemary pa predstavlja hrbtenico filma."

Objekt Halovega poželenja ni vitka in prekrasna Rosemary, kakršno vidi on, ampak stopetdesetkilogramska ženska. S to premiso bi film lahko, kot pravi Peter Farrelly, zlahka postal burka o bajskih, a sta se brata pazljivo izognila tej ponižujoči percepciji. "Ljubezen je slepa je film o notranji lepoti," poudarja Peter. "Želeli smo poudariti, da lupina res ne bi smela biti pomembna. Pomembno je priti do srca osebe." Gwyneth Paltrow, ki igra Rosemary, dodaja: "Sporočilo filma je zelo pozitivno in polno upanja. Menim, da je zares ljubko in prihaja iz najboljšega možnega mesta."

Mešanica srca, smeha in čustev komedije Ljubezen je slepa se je porodila v glavi Seana Moynihama, upokojenega marketinškega strokovnjaka za računalniški software, ki je Farrellyjevima napisal nekaj šaljivih pisem. Med prebiranjem teh sta se tako zabavala, da sta ga spodbudila, naj poskusi s scenaristično kariero. Moyniham si je zamislil scenarij z naslovom Eye of the Beholder o moškem, ki se nauči uvideti notranjo lepoto. Premisa je Farrellyja premamila in z Moynehamom sta napisala scenarij za Ljubezen je slepa.

Sedem let kasneje in po številnih osnutkih je bil scenarij končno nared. Najti igralko za upodobitev brhke boginje (v Halovih očeh) Rosemary, ki premore tudi notranjo lepoto, je bilo presenetljivo lahko. Farrellyja sta Rosemary spisala z Gwyneth Paltrow v mislih - in vlogo je bila takoj pripravljena sprejeti, ko sta ji jo ponudila.

Dodelitev vloge Paltrowovi - tako kot Cameron Diaz v Norih na Mary ter Renee Zellweger v Jaz, Irene in jaz - dokazuje, da imajo komedije Farrellyjevih korenine v resničnosti. "Peter in Bobby vedno iščeta igralko, ki zares igra," pripomni Bradley Thomas. "Ne odločita se za komičarko, ki bi bila najbolj očitna izbira."

Po mnenju Farrellyjev Paltrowova vlogi daje več kot le realističnost. "Ima nekaj več, kot je le lepota," pravi Bobby Farrelly. "Ima eterično lepoto in žar, ki se ga ni moč naučiti. Kadar se smeje, kar žari, videti je srečna in zaljubljena. Prav to smo potrebovali za lik Rosemary."

Sodelovanje s Farrellyjevima ji je omogočilo, da je raziskovala še druge plati svojih številnih talentov. Ljubezen je slepa je nekaj čisto drugačnega od filmov, po katerih je najbolj znana, denimo kostumski drami Zaljubljeni Shakespeare in Emma. "Z Bobbyjem in Petrom je bilo zabavno delati, vloga je v nasprotju s tem, kar ljudje od mene pričakujejo. Je prav krasen premor med stezniki, jokom in naglasi, ki so v moji karieri odigrali tako veliko vlogo."

Všeč so ji bili tudi telesni izzivi. Izogibala se je uporabi dvojnic, zato se je večkrat sesedla na stolih, ki so se vdali pod njeno težo, skočila v bazen, pri čemer je voda vzvalovala kot tsunami, veslala s kanujem s premcem kvišku in nosila soigralca Jacka Blacka na rokah.

Za prelevitev v stopetdesetkilogramsko Rosemary so maskerji potrebovali 4 ure. Ko so še testirali prepričljivost njene nove - obilnejše - podobe, se je Gwyneth odločila, da jo preiskusi še sama v newyorškem hotelu. Izkušnja ji je odprla oči: "Vkorakala sem v hotelski bar. Takoj sem sprevidela, da me nihče noče pogledati v oči ali celo pogledati v mojo smer. Nihče ni hotel navezati stika z menoj. To je bila presunljiva in zelo žalostna izkušnja."

Potem ko se jim je pridružila Paltrowova, so začeli iskati glavnega igralca. Sprva so nameravali najeti katerega od najbolj vročih hollywoodskih zvezdnikov, a so spoznali, da bi občinstvo lepotcu le stežka odpustilo tekanje za krili. "Če pa je povprečnež prikazan kot plehek," pripomni Bobby Farrelly, "si porečete: Nobene pravice nima biti tako plehek. Zato smo menili, da bi bilo občinstvo bolj naklonjeno tej značajski napaki pri moškem, ki bi bil bolj povprečen."

To povprečnost so Farrellyja in Bradley Thomas videli v nastopu Jacka Blacka v filmu Zvestoba do groba. "Po ogledu filma smo spoznali, da ima Jack vse, kar je potrebno za Hala - je relativno neznan obraz, všečen in ima energijo, potrebno za vlogo. Poleg tega je zelo, zelo zabaven."

Vlogo so mu ponudili brez predhodnega testiranja. A Black je bil tako nervozen, ker naj bi kot glavni igralec debitiral v filmu slavne dvojice, da je pri tem vztrajal. Čeprav so ga nazadnje prepričali, da kaj takega res ni potrebno, so njegovi strahovi vse prej kot izginili. Kot pravi Peter Farrelly, se je Black, čigar kariera je šele v vzponu, resnično bal delati z Gwyneth Paltrow, "prelepo oskarjevko, ki je igrala v kupu krasnih filmov. Skoraj ga je razneslo ob misli igrati ob taki mogočnici."

"Ne samo, da še nikoli nisem imel glavne vloge, nikoli nisem igral niti ničesar romantičnega. Zato sem vedel, da bo Hal pravi izziv," pravi Black.

Farrellyjeva sta bila prav navdušena nad Blackovo začetno nervozo igrati ob Paltrowovi. "Njuna resnična dinamika je zares delovala," komentira Peter Farrelly, "kajti v zgodbi Hala, povprečneža, ki je bil v preganjanju krasotic neuspešen, plaši Rosemaryjina lepota, kot jo vidi on."

A strah je kmalu po začetku snemanja izginil, saj sta igralca postala dobra prijatelja. Paltrowova se je celo pridružila Blacku, uveljavljenemu glasbeniku in pevcu skupine Tenacious D, da sta zapela nekaj duetov. "Tega nisem pričakoval, a Gwyneth je prava šaljivka. Vedno si je izmišljala nora besedila za skladbe, se pačila in me spravljala v smeh," pravi Black.

Poleg Jasona Alexandra ima v Ljubezen je slepa vidno vlogo še Halov prijatelj Walt, ki življenje sprejema takšno, kot je - vključno s tem, da ima obolenje hrbtenice spina bifida. Dodelitev ključne stranske vloge neprofesionalcu (učitelj Michael Bowman je igral psihotičnega albino natakarja v Jaz, Irene in jaz) je tradicija Farrellyjevih. V Ljubezen je slepa sta vlogo Walta napisala za uslužbenca IBM-a Reneja Kirbyja. Spoznala sta ga med snemanjem Jaz, Irene in jaz. "Nekega večera sva bila v baru in nenadoma me je nekdo popraskal po bradi," se spominja Peter Farrelly. "Pogledal sem navzdol in zagledal Reneja Kirbyja, ki je šel mimo mene po vsem štirih. Pomislil sem, le kaj hudirja je bilo to."

Kirbyja sta povabila na pivo in izvedela, da se je rodil s spina bifida. Ker mu starša nista nikoli dovolila uporabljati vozička ali bergel, Kirby hodi po vseh štirih - verjetno je edini človek na svetu, ki to počne - in ima zato mišičast zgornji del telesa in ogromne roke. Kirby je izvrsten smučar in je v gimnastiki dobil več priznanj. Poleg tega keglja, deska, vozi avto in posebej oblikovano kolo.

"Nikogar ne poznam, ki bi bil tak kot Rene," pravi Peter Farrelly. "Njegovo življenje je neverjetno. Ko govorimo o notranji lepoti - ta možak jo resnično premore! Rene živi polnejše življenje od skoraj vsakogar, ki ga srečate. In ima krasen odnos do življenja. Ne pomiluje se ali rine v ospredje, čeprav bi se lahko. Pravi navdih je."

Pri oblikovanju Walta se Farrellyja nista posebej ozirala na njegovo telesno okvaro, ampak sta poudarila predvsem nenavaden smisel za humor. "Walt je preprosto srečen človek," pravi Bobby Farrelly. "Nismo se osredotočili na hojo po vseh štirih, ampak na njegovo druženje z ljudmi in to, da je vsem všeč. Je središče vsake zabave in resnično srce filma."

A Farrellyja Kirbyju igralskega prvenca nista olajšala. Moral se je naučiti tudi peti, plesati in jahati konja. Kot vsega v življenju se je Kirby tudi tega izziva lotil s humorjem in odločnostjo. "Ko sta me Farrellyja poklicala in ponudila vlogo, sem mislil, da me vlečeta za nos," se spominja Kirby. "Potem pa sta mi že poslala scenarij, moral sem se srečati z učitelji za igro in petje in mi poslala letalsko karto za Los Angeles, kjer sem ju srečal - in jima zapel pesem, ki sem se je naučil za film."

"V mojem življenju je veliko humorja," dodaja Kirby. "Na stvari morate gledati s smešne plati in prezreti slabe stvari. Vsak dan naredim grimaso ali rečem kaj, kar nekoga spravi v smeh ali mu vsaj izvabi nasmešek."

Farrellyja zaključujeta: "Ponosna sva na vse najine filme, a ta je malce ambicioznejši. Ljudi sva želela primorati v razmišljanje in jih popeljati skozi celo vrsto čustev, in jih seveda nasmejati. Mislim, da nama je uspelo."

O igralcih

Gwyneth Paltrow (Rosemary) je najprej opozorila nase v Flesh And Bone. Nastop v Zaljubljenem Shakespearju ji ji prinesel oskarja, zlati globus in nagrado sindikata igralcev. Med njenimi najnovejšimi filmi so Possession, A View from the Top, The Royal Tennenbaums in The Anniversary Party. Posnela je še filme Duet (v režiji očeta Bruca), Bounce, Nadarjeni gospod Ripley, Popolni umor, Helenine ljubezni (Sliding Doors), Emma, Velika pričakovanja, The Pallbearer, 7edem, Mesečina in Valentino, Jefferson v Parizu, Gospa Parker in njeni, Zloba, Kapitan Kljuka in Shout.

Jack Black (Barry) je nastopil v Cradle will rock, Zadnjem sprehodu in Bobu Robertsu (vse je režiral Tim Robbins), Državnem sovražniku, Šakalu, Mars napada!, Zgagi, Jesus' Son, Saving Silverman, Orange County. Je tudi pevec skupine Tenacious D, ki so 25.septembra izdali prvi album.

O filmskih ustvarjalcih

Peter Farrelly in Bobby Farrelly (režija/scenarij) sta združila moči že za peti film: Butec in butec (ki je leta 1994 priigral po svetu 340 milijonov dolarjev), Kingpin, Nori na Mary, Jaz, Irene in jaz ter zdaj Ljubezen je slepa.

Najprej sta uspela s prodajo scenarijev za dve epizodi nadaljevanke Seinfeld in jih prodala še pol ducata, preden sta na veliko platno treščila Butec in butec. Peter je z njim debitiral kot režiser, brat Bobby pa je bil koproducent.

Bobby, ki je leto dni mlajši, je diplomiral iz geološkega inženiringa (s pomočjo hokejske štipendije), preden je na tržišče spravil svoj prvi izum, prvo okroglo brisačo za plažo.

Peter je diplomiral iz kreativnega pisanja. Izdal je dva romana, The Comedy Writer ter Outside Providence, ki sta ga brata priredila in koproducirala v film Bruc iz province v režiji Michaela Correnteja. V okviru svoje produkcijske hiše Conundrum Entertainment sta bila producenta komedije Say It Isn't So s Heather Graham in Chrisom Kleinom in v režiji J.B.Rogersa, ki je bil pri prvih treh filmih bratov Farrelly prvi asistent režije.

Bradley Thomas je bil tudi producent Kingpina, Norih na Mary, Butec in butec ter Jaz, Irene in jaz. Je tudi predsednik Conundrum Entertainment.

Komentarji

27.4. 2006 ob 14:33

ja no men je biu ušeč k sm ga gledala...pred nevem kokimi leti...mislm d je mau zastareu...sam če pa usebino gledaš mi je biu prow carski!!!

— ***ŁiZzI€***
9.4. 2007 ob 0:25

film je za crknt smešn...hahahahaha

— Darko
22.5. 2009 ob 23:37

FuuL huud fiiL.
Žee na TV.uu gLeedaLaa.
XD popoLnoo nepopoLnn:D:D

— NiiKaa
16.11. 2009 ob 14:51

ia ne vem noo .... js sam vem da js nisem za love

— žana muaaa <3
21.11. 2009 ob 11:29

jz sm to že stokrat gledala

— matejka
7.7. 2010 ob 11:00

Ta film sem zelo rada gledala na začetku nisem vedela zakaj se gre ma potem sm vse izvedla da mi je zelo, zelo, zelo všeč. In upam, da bo kdaj tudi spet ponoviteu ..

— Donjeta
9.7. 2010 ob 17:13

men je tale film ful lep :)))))

— gajcika
18.2. 2013 ob 21:23

fil ma fulll dober point...................... da pač vedno ni pomemben samo zunanji izgled.... mi je bil ušeč ...

— angelina

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.