Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Shaft

akcijski
On je pravi!
Na sporedu od: 9.11.2000, Kolosej Ljubljana
1h 39min / 99min
Scenarij: Richard Price, John Singleton, Shane Salerno
Režija: John Singleton

O filmu

Pokvarjeni policaji spletkarijo, tretjerazredni prekupčevalci z mamili ubijajo, sluzasti informatorji izdajajo, sadistični bogataši morijo…

Pred detektivom Shaftom je precej obièajna noč v samem "drobu" New Yorka: sredi kriminalcev, ki bi ga radi videli mrtvega, in v kolesju pravnega sistema, ki ljubi denar, ne pravice.

To je nov film in nov pristop, tokrat Johna Singletona, do velikega filmskega junaka 70. letih. Shaft je odločen, pogumen, in "kul"- kar tudi pričakujemo od moža, čigar stric in mentor je John Shaft, ki ga tokrat igra (in ga je igral že v 70. letih) Richard Roundtree.

Ko razvajeni Walter Wade (Christian Bale) ubije mladega črnega študenta, ga John Shaft (Jackson) aretira. Walterja spustijo proti varščini, ta pa pobegne iz države. Ko se čez dve leti vrne, ga Shaft znova aretira. Toda bogati Walterjev oče znova položi varščino in Walter je zopet na ulicah in premišljuje, kako bi Shafta poslal rakom žvižgat. Shaftove smrti si želita tudi njegova pokvarjena kolega policista Roselli in Grovitch (Dan Hedaya in Ruben Santiago-Hudson), pa tudi šefovski umazani dominikanski preprodajalec mamil Peoples Hernandez (Jeffrey Wright), ki se hoče detektivu maščevati, ker ga je ponižal v soseski, v kateri vlada.

Shaftu krijeta hrbet le zvesta prijatelja policistka Carmen (Vanessa Williams) in zaupnik in poznavalec ulice Rasaan (Busta Rhymes). Shaftova naloga je izslediti edino pričo umora Diane Palmieri (Toni Collette).

Izvirnega Shafta, ki so ga posneli leta 1971, je režiral Gordon Parks. Film je bil nekaj čisto novega: s Shaftom se je začel nov žanr: noben črni junak pred njim ni bil tako odločen, privlačen, pameten in tak poznavalec življenja na ulicah kot Shaft.

"Takrat je bilo drugače", pravi Singleton. "Takrat smo imeli le Sydneyja Poitiera. Ko je na ekran prišel Richard Roundtree, so ga vsi želeli posnemati. Danes imamo malo igralcev, ki bi lahko igralo to vlogo. Sam Jackson je bil kot nalašč zanjo. Shaft je kul, sodobnega videza, je moški, ki se zna vživeti v različna okolja. Domača sta mu tako središče mesta kot njegova obrobja. Tak je bil lik v izvirniku in tako ga je upodobil tudi Sam."

Samuel L. Jackson pravi: "Shafta sem prvič videl na kolidžu v Atlanti. Bil sem navdušen. Prvič sem videl nekoga, ki mi je podoben, ki govori tako kot jaz in ki je oblečen tako, kot sem si vedno želel. Poleg tega je bil junak. Bil je naš prvi junak. Bil je močan, pameten in neustrašen. Imel je ponos in celo ego, ki smo ju vsi želeli."

Kostumografinja Ruth Carter pravi: "Shaft je PRAVI MOŠKI. Je moški, po katerem ženske hrepenijo, kriminalci pa se ga bojijo. K njegovemu videzu v filmu je bistveno pripomogel Giorgio Armani, ki mu je dal pridih elegance."

Ko je pred leti Richard Roundtree dobil glavno vlogo v Shaftu, je imel za seboj le eno filmsko vlogo. "Pojma nisem imel, kako je igrati v filmu", pravi Roundtree danes. "Vrgli so me v vodo in moral sem začeti plavati. Mirno lahko rečem, da mi je vloga spremenila življenje."

Vanessa Williams igra pogumno detektivko Carmen Valquez. Ta lik se močno razlikuje od njenih prejšnjih vlog.

"Priložnost, da bi igrala s Samuelom L. Jacksonom, je bila kot korenček pred nosom", pravi Vanessa. "Mislim, da je Sam največji garač v šovbiznisu". Spoznal se je na snemanje in vsak dan nam je pomagal s čim novim. Lepo ga je bilo gledati, kako ve, kaj počne".

Carmen je odločna in pogumna poznavalka ulic. Shaft je njen policijski partner. Navadno je ona tista, ki ga miri, ko se preveč razburi.

"Ni kot godrnjava žena," pravi Williamsova, "ampak včasih je sita, da hoče Shaft vse narediti sam. Sicer ga pusti pri miru, a vseeno zavije z očmi."

Jeffrey Wright je za vlogo v Agnes in America dobil nagrado Tony. Igra dominikanskega preprodajalca mamil Peoplesa Hernandeza. Svojo vlogo je izpopolnil med dominikanskim prebivalstvom v New Yorku in se brezhibno naučil dominikanskega naglasa.

"Peoples je na poti do uspeha zašel na krivo pot", pravi Wright. "Mislim, da je "kupil" štorijo o ameriških sanjah. Moj lik počne kriminalna dejanja, ker je ujet v pohlep in materializem".

Jackson, Williamsova in Wright so se učili od tehničnega svetovalca, detektivskega pomočnika Calvina Harta iz policije iz New Jerseyja. Jackson si je že pridobil nekaj izkušenj pri snemanju filma The Negotiator. "Williamsovi sem pokazal, kje sklepajo "mamilaške" posle", pravi Hart, "in kateri hitri gibi izdajo kriminalca". Pokazal ji je tudi, kako policistke in policisti sodelujejo in kako prisotnost ženske deluje pomirjajoče in ublaži agresivnost med moškimi policaji."

Z Wrightom je Hart odšel v dominikanski predel in ga je celo peljal k dominikanskemu frizerju. "Wright si je posnel njihovo govorico, da je vadil naglas, in vsrkaval njihovo vedenje in način govora.

V Britaniji rojen Christian Bale se je tudi moral naučiti novega naglasa, in sicer govorico mladega, nadutega, bogatega Newyorčana. Ta naglas se je naučil že za film American Psycho. Z novim naglasom je govoril celo med posameznimi snemanji.

"Prepričan sem, da so ljudje mislili O bog, kakšen važič, ampak ugotovil sem, da tako najbolje ohranim naglas ves čas", se smeji Bales.

Avstralko Toni Collette ameriško občinstvo najbolje pozna po vlogi v filmu Šesti čut, kjer so jo nominirali za oskarja. V Shaftu igra točajko Diane Palmieri, ki je edina videla umor.

"Pri liku Diane mi je bila najbolj všeč njena čustvenost. Je zelo nepopolna. Ne mara se. Ko zagleda Shafta, se na smrt prestraši. Ko se sreča z njim, se njeno nezaupanje počasi ruši."

Shaftov "ulični" prijatelj Rassan je raper Busta Rhymes: "Sem Shaftova desna roka. Sem možak, kakšen bi Shaft rad bil, pa ne more, ker je policaj. Rassan mu pomaga, ko je treba narediti kaj "manj zakonitega", Shaft pa tako svoje delo opravi učinkoviteje."

Rhymes je znan glasbenik, igral pa je v filmih Higher Learning, Who"s the Man...

V filmu se za hip pojavi tudi režiser Gordon Parks, ki je vodil nastajanje izvirnega Shafta in ki ga občudujejo številni filmarji.

"Gordon Parks mi je bil za zgled", pravi Singleton. "Veliko mi je pomenilo, da je nastopil v filmu."

Park sedi za mizo v harlemskem Lenox Lounge. Prav tako "hipno" vlogo je imel tudi v izvirnem Shaftu pred 30 leti.

O produkciji

Snemanje je potekalo v različnih - in nekaterih najbolj slikovitih predelih New Yorka. Tudi v Harlemu, kjer je zgodovinski in nedavno oživljeni lokal Lenox Lounge, sicer Shaftov priljubljeni lokal. Lenox Lounge je dragulj art-decoja iz leta 1939. Nekoč so se tu zbirali črni "pomembneži" od Billie Holliday do Malcolma X. Nato je priljubljenost zamrla in lokal so prenovili tik pred snemanjem Shafta.

Zunanjost policijske postaje so posneli v Bronxu, številne akcijske scene pa so posneli v okolici Brooklyna: Vinegar Hill, Red Hook, Bedford-Stuyvesant in Crown Hights. Snemali so tudi v okolici reke Hudson River in v Jerseyju.

Washington Heights, sever Manhattna, je bila soseska, v kateri je vladal Hernandez. V Washington Hightsu živi veliko Dominikancev, ki so nadomestili Nemce in Irce, ki so tu živeli v razkošnih stanovanjih v prvih desetletjih 20. stoletja. Stanovalci so bili zelo prijazni in potrpežljivi do sprehajanja filmarjev in igralcev gor in dol po soseski.

Snemanje se je začelo konec septembra 1999 in je trajalo do januarja 2000.

"Še danes," pravi Roundtree, "ko se sprehajam po newyorških ulicah, ljudje vpijejo za mano Shaft! Ljudje me imajo tako radi, da je že kar neverjetno."

O igralcih

SAMUEL L. JACKSON (John Shaft)

je naredil največji vtis na ameriške gledalce z vlogo shizofrenika Julesa v Tarantinovem Pulp Fiction (Šund). Za to vlogo je bil nominiran za oskarja in zlatega globusa. British Academy of Film and Television Arts pa mu je podelila nagrado za najboljšega stranskega igralca v Šundu.

Nedavno je igral v Rules of Engagement (režija William Friedkin) skupaj s Tommyjem Leejem Jonesom. Končal je tudi film Caveman"s Valentine, kjer igra in je tudi izvršni producent. Ta hip snema Unbreakable, film producenta, scenarista in režiserja M. Nighta Shyamalana.

Lani je igral v Deep Blue Sea (režija Renny Harlin) in v The Red Violin (Francois Girad). Za trenutek se je pojavil tudi v veliki uspešnici Georgea Lucasa Star Wars Episode 1 - The Phantom Menace.

Igral je še v Eve"s Bayou, ki ga je tudi produciral, in v Jackie Brown, ki je bil drugi film s Tarantinom. Zanj je bil nominiran za zlati globus in srebrnega medveda za najboljšega igralca v komediji na Mednarodnem berlinskem festivalu.

Leta 1996 je igral s Sandro Bullock, Matthewjem McConaugheyjem in Kevinom Spacyejem v filmu Joela Schumacherja A Time to Kill. Za vlogo je bil nominiran za zlati globus in za nagrado NAACP. V Die Hard: With a Vengeance je igral z Bruceom Willisom. Igral je še v naslednjih filmih: Sphere, The Long Kiss Goodnight, Hard Eight, Kiss of Death, Losing Isaiah, Amos and Andrew; Ragtime, Sea of Love, Coming to America, Ray, Do the Right Thing, School Daze, Goodfellas, White Sands, Patriot Games, True Romance...

Jackson je diplomiral iz dramske umetnosti na Morehouse Collegeu v Atlanti in je igral tudi v številnih odrskih predstavah.

VANESSA WILLIAMS (Carmen)

Igralka s številnimi obrazi in tudi pevka, ki je prodala več kot 4 milijone albumov (med njimi Right Stuff). Rojena v Milwoodu v New Yorku, dobila štipendijo za študiranje igralstva in diplomirala na Syracuse University.

Nedavno je 9 mesecev pela in igrala v broadwayski predstavi Kiss of A Spider Woman.

Prva vloga: Under the Gun (1986). Igrala manjše vloge v: The Pick-Up Artist, Another You, Harley Davidson and the Marlboro Man.

Glavne vloge: Eraser z Arnoldom Schwartzeneggerjem, Hoodlum, Dance With Me, Light It Up, The Adventures of Elmo in Grouchland.

Za vlogo v Soul Food je dobila nagrado NAACP.

Igrala tudi v serijah: Bye Bye Birdie, Don Quixote, The Odyssey.

JEFFREY WRIGHT (Peoples Hernandez)

V odličnem filmu Basquiat je igral mladega umetnika Jeana-Michela Basquiata. Letos je igral v dveh filmih, ki so ju prikazali na Sundance Film Festivalu: Hamlet (igra grobarja; Ethan Hawk v glavni vlogi) in Crime and Punishment in Suburbia (nominiran za nagrado velike žirije). Igral še: Faithful, Critical Care, Woody Allen"s Celebrity in v D-Tox (s S. Stallonejem).

Na Broadwayu v Angels in America je igral odločnega, živahnega bolničarja Belizeja in dobil nagrade Drama Desk, Outer Cristic Circle in Tony.

Gledališče: igra predvsem na odrih Arena Stage v Washingtonu in Yale Repertory Theatre.

Televizija: Homicide, The Young Indiana Jones, New York Undercover.

Rodil se je in odraščal v Washingtonu D.C. Na Amherst Collegeu je študiral politologijo. Hotel je postati odvetnik, pa ge je že na začetku študija začelo vleči drugam.

CHRISTIAN BALE (Walter Wade)

je skoraj dobesedno odrasel na platnu, saj je prvič zaigral leta 1987, ko je bil star 13 let, in sicer v filmu Imperij sonca S. Spielberga.

Rodil se je v Walesu, odraščal v Angliji, na Portugalskem in v ZDA.

Filmi: Henrik V., Otok zakladov, Newsies, Little Women, The Secret Agent, Portret gospe, Velvet Goldmine, Metroland, All the Little Animals, Sen kresne noči, American Psycho.

Leta 1999 ga je revija Premiere razglasila za najbolj seksi moškega pod 30 let, Entertainment Weekly pa ga je uvrstil med prvih sto najbolj ustvarjalnih ljudi v zabavništvu. Njegova spletna stran privablja več kot 100.000 obiskovalk na teden. America Online trdi, da je med prvimi 10 igralci, o katerih se največ govori.

BUSTA RHYMES (Rassan)

Odraščal v Brooklynu in Long Islandu. Ena vodilnih sil v rapu. S skupino Leaders of the New School so v 90. pri Elektri izdali dva albuma; oba sta postala zlata. Nato je izdal tri platinaste albume (nominirane za grammyja): The Coming ("96), When Disaster Strikes ("97), E.L.E-The Final World Front ("98).

Filmi: Who"s the Man?, Strapped, Higher Learning (režija John Singleton).

Rhymes ima svojo založbo plošč Flipmode Entertainmenti in svojo modno linijo Bushi Sport.

DAN HEDAYA (Jack Roselli)

Filmi: Hurricane (z Denzelom Washingtonom), Dick (kjer igra Richarda M. Nixona), Addamsovi, Marvin"s Room, Blood Simple, For Love of Monea, Benny and Joan, Searching for Bobby Fischer, Maverick, To Die For, The Usual Suspect, Clueless, The First Wives Club.

Televizijske serije: Na zdravje (Cheers, kot Nick Tortelli), Hill Street Blues, Zakon v L.A. (L.A. Law), Red in zakon (Law and Order), Družinske vezi (Family Ties), Homicide.

TONI COLLETTE (Diane Palmieri)

Za vlogo trpeče mater v Šestem čutu so jo nominirali za oskarja. Dobila je tri nagrade Australian Film Institute za filme Muriel se poroči (za tega tudi nominacijo za zlati globus), Lilian"s Story, The Boys. V Emmi (Gwyneth Paltrow) je bila Emmina prijateljica Harriet.

Filmi: 8 1/2 Woman, Velvet Goldmine, The Clockwatchers, Cosi, Spotswood.

Rojena v Avstraliji, študirala na priznani National Institut of Dramatic Arts.

RICHARD ROUNDTREE (stric John)

Postal mednarodna zvezda kot Shaft v izvirnem Shaftu leta 1971. Igral je tudi v Shaft in Africa in Shaft"s Big Score in v seriji Shaft.

Filmi: Man Friday, Game for Vultures, Diamonds, Inchon, City Heat, Seven, Once Upon a Time... When We Were Coloured, Steel, George of the Jungle.

Televizija: 413 Hope St, Bonanza, Roc, Christmas in Connecticut (z A. Schwarzeneggerjem)

Rojen v New Rochelle v New Yorku. Dobil nogometno štipendijo za Southern Illinois University. Ko se je začel zanimati za igro, je postal član znanega gledališkega ansambla Negro Ensemble Company.

O filmarjih

JOHN SINGLETON (Režiser, producent, scenarist)

Debitiral je s filmom Boyz N the Hood, za katerega je bil nominiran za oskarja za režijo: tako je postal najmlajši Afroameričan, ki so ga kdaj nominirali za oskarja za režijo. Dobil je nagrado za najboljši scenarij in nagrado New York Film Critics Award za najboljšega novega režiserja. Boyz N the Hood je bil eden najbolj donosnih filmov, ki jih je režiral črnec.

Singleton je bil scenarist in režiser filma Higher Learning, v katerem so igrali Laurence Fishburne, Ice Cube in Michael Rappaport.

Njegov naslednji film je bil odlični Rosewood, posnet po resnični zgodbi o masakru v mestecu na Floridi v 20. letih. Film je bil nominiran za zlatega medveda, v njem pa so igrali Jon Voight, Wing Rhames in Don Cheadle. Bil je tudi producent filma Woo (glavna vloga: Jada Pinkett Smith).

Rodil se je in odraščal v Los Angelesu in se šolal na University of Southern California. Diplomiral je iz scenaristike (film writing).

SCOTT RUDIN (producent)

Filmi: Sleepy Hollow, Angela"s Ashes, Rules of Engagement, South Park: Bigger, Longer & Uncut, The Truman Show, Ransom, The First Wives Club, Clueless, Sabrina, Nobody"s Fool, Sister Act, The Addams Family, Addam Family Values, Regarding Henry, He Makes Me Feel Like Dancing, ki je dobil oskarja, in številni drugi.

RICHARD PRICE (scenarij)

Dobil več nagrad kot romanopisec in kot scenarist. Je rojeni Newyorčan. Zanj je značilna prodorna in ostra urbana drama z močnimi moralnimi resnicami.

Rodil se je v Bronxu, diplomiral na Cornell University in magistriral na Columbiji. Med njegovimi romani so: The Wanderers, Blooodbrothers, Clockers (po vseh treh so posneli film), Ladies" Man, The Breaks in Freedomland. Pisal je tudi za številne časopise in revije.

Scenariji: The Color of Money (nominacija za oskarja za scenarij), Sea of Love, Life Lessons, odlomek iz New York Stories, Night and the City, Mad Dog and Glory, Kiss of Death, Ransom, Clockers.

SHANE SALERNO (scenarist)

Koscenarist za Armageddon.

ADAM SCHROEDER (izvršni producent)

Izvršni producent za: Rules of Engagemen, Wonder Boys, Sleepy Hollow, The Truman Show, South Park: Bigger, Longer & Uncut, Angela"s Ashes, The First Wives Club...

STEVE NICOLAIDES (izvršni producent)

The Deep Ocean, A Few Good Men, Misery, When Harry Met Sally, Boyz N the Hood.

PATRIZIA VON BRANDENSTEIN (oblikovalka)

Dobila oskarja za Amadeusa in nominaciji za oskarja za filma The Untouchables in Ragtime.

DAVID ARNOLD (glasba)

Zgolj v nekaj letih se je Arnold proslavil kot scenarist, producent oz. izvajalec številnih top 10 uspešnic. Je tudi eden glavnih avtorjev filmske glasbe svoje generacije.

Za izvirno glasbo v filmu The Independence Day je dobil oskarja. Med številnimi "njegovimi" filmi so še: StarGate, Godzilla, A Life Less Ordinary, Tomorrow Never Dies, The World Is Not Enough.

Sodeloval je tudi z drugimi glasbeniki: Iggy Pop, Crissie Hynde, Pulp, David McAlmont, Natalie Imbruglia, The Cardigans, kd lang, Bjork...

ISAAC HAYES (glasba)

Prvi črni Američan, ki je dobil oskarja (leta 1972), ko je bil za svojo glasbo v izvirnem Shaftu nominiran za najboljšo filmsko glasbo in najboljšo izvirno glabo (za slednjo ga je tudi dobil). Za Theme From Shaft je dobil zlatega globusa, dva grammyja, nagrado NAACP in Edisonovo nagrado.

Glasbenik se je rodil v Tennesseeju. Kariero je začel pri Stax label v Memphisu, domu Otisa Reddinga, Bookerja T., Sama & Dave, Wilsona Picketta in Carle Thomas.

Z izdajo prvega samostojnega albuma leta 1967 je postal zvezdnik. Nadeli so mu vzdevek črni Mojzes in Hot Buttered Soul.

Konec 70. se je preskusil tudi kot igralec: True Turner, Three Tough Guys, The Rockford Files, Hunter, Miami Vice, Escape From New York, Robin Hood, Men in Tights, Flipper.

Nedavno je zaigral z Debbie Harry v Six Ways to Sunday in z Benom Affleckom v Reindeer Games. Z "očetom" Beavisa in Buttheada Mikeom Judgeom sta skupaj napisala glasbo za film Beavis & Butthead Do America.

Poleg tega redno posoja glas kuharju v kultni risanki South Park.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.