Kolosej
Film distribucije Cenex

Igra usode

komedija, romantični
Na sporedu od: 4.7.2002, Kolosej Ljubljana
1h 30min / 90min
Scenarij: Marc Klein
Režija: Peter Chelsom

Vsebina

John Cusack in Kate Beckinsale igrata v IGRI USODE, romantični komediji o fantu in dekletu, ki ju usoda združi in loči. Jonathan Trager in Sara Thomas se srečata v nabito polni veleblagovnici v predbožičnih dneh leta 1990. Med njima preskoči iskrica in kmalu preživita prijeten večer na Manhattnu, čeprav ju doma čakata partnerja, in ne da bi se predstavila drug drugemu. Na koncu večera se morata posloviti in Jonathan predlaga izmenjavo telefonskih številk. Sara mu nasprotuje, češ da bo že usoda odločila, ali se bosta spet videla. Če sta si usojena, se bosta pač že srečala. Čez nekaj let sta Jonathan in Sara tik pred poroko, a vsak s svojim partnerjem. Pred tem pa začneta o svoji odločitvi resno dvomiti in naredita vse, da bi se našla. Ali bosta lahko prevarala usodo in vzela srečo v svoje roke?

Poleg Johna Cusacka (Igralec, Letalo prekletih, Biti John Malkovich, Zvestoba do groba, Kontrolorja poletov) in Kate Beckinsale (Pearl Harbor, Palača z rešetkami) igrajo v IGRI USODE še Jeremy Piven (Totalni pokvarjenci, Ful gas 2, Sestreljeni črni jastreb), Eugene Levy (Ameriška pita I. in II., Čakajoč na Guffmana, Nevestin oče) in John Corbett (Seks v mestu, Severna obzorja). Film je režiral Peter Chelsom (Poslušaj mojo pesem, Mogočni par, Mesto in dežela). Producenti so bili Simon Fields, Peter Abrams in Robert L. Levy, koproducenta pa Amy Kaufman in Andrew Panay. Scenarij je napisal Marc Klein.

Film so posneli v New Yorku, na najbolj znanih krajih (Centralni park, razkošni hotel Waldorf Astoria, Soho, okolica znamenite veleblagovnice Bloomingdales, slaščičarnica Serendipity in mnogi drugi). Ker se film dogaja predvsem pozimi, so morali uporabiti umetni sneg, znano Wollmanovo drsališče v Centralnem parku pa prekriti z umetno maso, podobno ledu. Največje težave so imeli s prikrivanjem cvetočega drevja in razprševanja proti komarjem, zaradi katerega so morali večkrat prekiniti snemanje.

Igralci

John Cusack (Jonathan Trager) je eden najbolj vsestransko nadarjenih mladih igralcev. Zaslovel je z The Grifters Stephena Frearsa. Nepozaben vtis je naredil v Altmanovem Igralcu in Robbinsovi politični komediji Bob Roberts. Leta 1997 je igral v uspešnici poletja, Letalu prekletih, kjer so mu družbo delali Nicolas Cage, John Malkovich in Steve Buscemi. V Tanki rdeči črti, sagi o drugi svetovni vojni, so bili njegovi soigralci George Clooney, Woody Harrelson, Nick Nolte, Gary Oldman, Sean Penn, Bill Pullman in John Travolta. Z Julio Roberts, Catherine Zeta-Jones in Billyjem Crystalom je igral v Ameriških ljubljencih. Za Zvestobo do groba je bil Cusack nominiran za zlati globus, v kategoriji najboljši igralec v komediji. 1999 je igral v črni komediji Biti John Malkovich, ki so jo hvalili kritiki in gledalci.

Njegovi najbolj znani filmi so: Neustavljivi (Cradle Will Rock), Jack Bull, Kontrolorja poletov (Pushing Tin), Plačanec (Grosse Point Blank), Polnoč v vrtu dobrega in zla (Midnight in the Garden of Good and Evil), Golo mesto (City Hall), Shadows and Fog, Krogle nad Broadwayem (Bullets Over Broadway), Tapeheads, Fat Man and Little Boy, Zemljevid človeškega srca (Map of the Human Heart), Postcards from the Edge, True Colors, Money for Nothing in Road to Welville.

Kate Beckinsale (Sara Mitchell) je nazadnje igrala v megauspešnici Pearl Harbor z Benom Affleckom in Joshom Hartnettom. Pred tem je posnela The Golden Bowl, Palačo z rešetkami, The Last Days of Disco in Shooting Fish. Kate je pozornost ameriškega občinstva pritegnila s Cold Comfort Farm, tuj pa ji ni bil niti Shakespeare. Poleg odličnega Veliko hrupa za nič je igrala v Hiši strahov, Uncovered, Marie Louise in The Prince of Jutland.

Jeremy Piven (Dean) je igral v črni komediji Plačanec (Grosse Point Blank) in v filmih Totalni pokvarjenci, Zbogom dekleta, Singles, Vročica, Igralec, Idioti na obhodu (Car 54, Where Are You?), The Grifters, Say Anything, Lucas, Phoenix, Glasba iz druge sobe (Music From Another Room), Layin' Low in Livers Ain't Cheap. Za televizijo je posnel Kupida in sodeloval pri humorističnih nanizankah Ellen in Seinfeld, Only in America: The Life and Crimes of Don King in The Larry Sanders Show. Nazadnje smo ga videli v Sestreljenem črnem jastrebu Ridleyja Scotta, pred tem pa v Ful gasu II.

Piven je odraščal v Evanstonu, zvezni državi Illionis. K igranju sta ga spodbujala starša, ki sta ustanovila Piven Theatre Workshop. Diplomiral je na newyorški univerzi in študiral igro v Eugene O'Neill Theatre Centru in v britanskem National Theatru. John Cusack in Piven sta skupaj ustanovila Chicago's New Criminals Theatre Company.

Eugene Levy (prodajalec v veleblagovnici) je igralec, scenarist in režiser. Kariero je začel v znani komični seriji SCTV, kjer je igral osem sezon. Kasneje je igral v Hiller in Diller, Nor nate, The Drew Carey Show, Dont't Get Me Started, Bride of Boogedy, Zadnja polka, Uganka o Bobbyju Bittmanu (scenarist in režiser), Maniac Mansion (producent), Showtime Sodbusters (scenarij in režija), Čakajoč na Guffmana (scenarij), Skoraj heroji (Almost Heroes), Nevestin oče 2, Štirje možje, ena žena (Multiplicity), Nora zabava v Monte Carlu (Once Upon a Crime, režija), Stay Tuned, Oborožena in nevarna (Armed and Dangerous), Club Paradise, Splash, National Lampoon's Vacation in Running. Gledalci so si ga najbolje zapomnili po obeh delih Ameriške pite, kjer je igral Jimovega pokroviteljskega očeta.

Ustvarjalci

Peter Chelsom (režiser) se je rodil v Blackpoolu, na severu Anglije. Šolal se je za fotografa, vendar se je po uspešno opravljenih sprejemnih izpitih vpisal na London's Central School of Drama, kjer je študiral tri leta. Naslednjih deset let je delal kot igralec (imel je glavne vloge v televizijskih nanizankah, filmih in gledališču), nato pa se je odločil za scenaristično in režisersko kariero.

Poleg režiranja tudi poučuje. Med drugim je predaval na Actor's Institutu in v New Yorku vodil seminarje za igralce. Pogosto je bil nominiran za nagrado BAFTA, veliko pa ga vabijo na različne filmske festivale po vsem svetu.

Njegov režiserski prvenec je bila uspešna romantična komedija Poslušaj mojo pesem (Hear My Song). Drugi film je bil Funny Bones, hollywoodski film z Oliverjem Plattom, Jerryjem Lewisom, Leslie Caron in Lee Evansom. Tretji film, in do zdaj tudi najuspešnejši, je Mogočni par z odlično igralsko zasedbo (Sharon Stone, Gillian Anderson, Gena Rowlands, Harry Dean Stanton in Kieran Culkin). Film je sodeloval na canneskem filmskem festivalu.

Poleg Igre usode je režiral še Mesto in dežela (Town and Country), v katerem igrajo Warren Beatty, Diane Keaton, Goldie Hawn, Garry Shandling, Andie MacDowell, Jenna Elfman, Nastassja Kinski in Charlton Heston.

Marc Klein (scenarist) trenutno piše komedijo za Jaya Roacha (Moji tastari, Austin Powers). Pisanja scenarijev se je učil na newyorški univerzi, kjer je tudi diplomiral. Njegov prvi scenarij je bil Love Jenny.

Komentarji

21.7. 2008 ob 16:17 zvezdica

prisrčna usodna srečanja in zapleti, fletn igralski par, lahkotno gledanje 7/10

— lyla

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.