Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Šelestenje

Šelestenje
drama
V slovenščini
1h 30min / 90min
Leto: 2002
Država: Slovenija
Jezik: slovenščina
Scenarij: Janez Lapajne
Režija: Janez Lapajne

Luka se umakne iz Ljubljane na belokrajnsko podeželje, potem ko se hudo spre s svojim dekletom Katarino. Ona mu sledi v upanju, da bi uredila in rešila njuno razmerje. V nasprotju s spokojnim okoljem, ki ju obdaja, se par znajde v vrtincu približevanj in nasprotovanj, ki le poglobijo njuno krizo. Ko se Katarina spoprijatelji z duhovitim vojakom Primožem, se ji odpro nove razsežnosti in ponudijo nove izbire. Odslej se morajo vsi trije soočiti z odločitvijo o tem, kam jih bodo vodila njihova življenja.

Šelestenje je celovečerni prvenec režiserja Janeza Lapajneta, enega najuspešnejših predstavnikov ljubljanske Aakdemije v prejšnjem desetletju, ki je za svoje kratke filme prejel številne domače in tuje nagrade. Med temi sta tudi Univerzitetna Prešernova nagrada za Smehljaj (AGRFT, 1996) in Grand Prix - "zlati dinozaver" v poljskem Krakovu za diplomski film Črepinjice (AGRFT, 1997). Lapajne posebno pozornost posveča delu z igralci, emocijam in skladnemu ritmu filmske celote. V Šelestenju se ukvarja z zapletenostjo medsebojnih razmerij v generaciji tik pred tridesetim. Vrtinec razpadanja zveze, ljubezni, pripadnosti, občutljivosti, trme in medsebojnih nesmislov junake pripelje do jutra, ko se morajo strezniti. Gledalec lahko sam izbere, na čigavo stran se bo postavil. Scenarij je nastal na improvizacijah s temeljitim delom z igralci, film pa je bil posnet brez snemalne knjige v pičlih dveh tednih.

Na vajah in med snemanjem smo se veliko pogovarjali o odnosu med moškim in žensko. Včasih so se iz tega razvile prave polemike. -- Barbara Cerar (za Delo - Vikend magazin, julij 2001)

Bela Krajina je poseben del Slovenije, v katerem se ni kaj dosti snemalo. Nam je koristila, ker je odmaknjena od Ljubljane ali kateregakoli večjega mesta. Naša zgodba se dogaja nekje na samem. To so intimni problemi, ki jih ljudje intimno razčiščujemo med seboj med štirimi stenami, kar smo hoteli ponazoriti tudi z okoljem. -- Rok Vihar (za TV Slovenija, julij 2001)

Moram reči, da že dolgo nisem snemala tako lepo kot tokrat. -- Maša Derganc (za TV Slovenija, julij 2001)

Meni je fajn ta način dela, ki smo ga imeli. Od začetka smo ful sodelovali in prišli do enih takih spontanih trenutkov... ... Tudi igralci smo ful udeleženi. Na drugih snemanjih ponavadi rabiš toliko in toliko časa, da padeš v ekipo, tukaj pa si vpet noter od samega začetka. -- Grega Zorc (za TV Slovenija, julij 2001)

Spoznal sem, da nihče drug, razen mene, ne more in ne sme odločati o tem, ali bom delal film. Mislim, da je takšno spoznanje za režiserja ključnega pomena... ... Zgodba je postavljena v sedanji čas in obravnava večne teme. Dnevno aktualne in politične teme me ne zanimajo. Tiste majhne usodne stvari, ki se pletejo med ljudmi, me zanimajo bolj kot eksplozije in ideološka natolcevanja. S Šelestenjem želim ustvariti lep, intimen film. -- Janez Lapajne (za Delo - Vikend magazin, julij 2001

Komentarji

2.2. 2005 ob 15:11

usu je razturala u muviju.

— m&m
15.8. 2007 ob 0:07

film sem gledal na dvd-ju ... film je meni zelo v redu, vendar kot vsak slovenski film, tudi tu je nekaj narobe s koncem filma ... ali sta potem ta katarina in luka še skupaj? je katarina z drugim potem? ne vem zakaj, ampak skoraj vsi slovenski filmi se končajo tako, da potem vedno še pričakuješ, kaj bo ... drugače je pa film zelo zelo v redu in dober ... priporočljiv ogleda na dvd-ju

— andrej
21.8. 2009 ob 22:47

ne štekam konca filma

— neja

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.