Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Seks na eks

komedija
Podnapisi
Na sporedu od: 22.5.2014, Kolosej Ljubljana
1h 35min / 95min
Leto: 2014
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Steven Brill
Režija: Steven Brill
Zapeljiva in uspešna novinarka se po zapitem in prekrokanem večeru znajde sama in brez denarja, avta, dokumentov ter telefona v nepoznanem predelu Los Angelesa. Ker jo zjutraj čaka pomemben intervju za položaj televizijske voditeljice, ji ne preostane drugega, kot da se po temačnih ulicah odpravi peš. Kmalu naleti na težave s kriminalci, pocestnicami in policisti, zato se njen nočni mestni pohod spremeni v kaotičen, boleč in zabaven boj za preživetje.

Za Meghan Miles je težak dan. Zelo težak dan. Potem ko je televizijska voditeljica iz Los Angelesa najprej ostala samska, nato pa še brez sanjske službe, si privošči zanjo neobičajen žurerski večer in se zbudi v postelji z neznancem. Na svojem odzivniku sliši, da je služba vseeno na voljo, če se bo med naslednjim nastopom izkazala, zato takoj odide. Oblečena v izzivalno rumeno obleko, brez telefona, denarja in avta se znajde v neznanem delu mesta in pred vrsto nezgod. Zatava med preprodajalce mamil in prostitutke, za petami pa so ji policisti, jezen taksist in nadležen smrkavec.

O produkciji

Scenarist in režiser Steven Brill je hotel napisati zabavno zgodbo o tem, kaj se zgodi, če se izgubiš na lastnem dvorišču. Postavil jo je v Los Angeles, za katerega je značilna pestra paleta kultur in družbenih položajev, obenem pa se tam le redkokdaj zgodi, da se kdo znajde zunaj svojega kroga. Razmišljal je, kaj vse se človeku lahko pripeti med nečim povsem preprostim - ko hoče priti domov. In odkril je, da so možnosti neskončne. Pisati je začel v Soho Housu, ekskluzivnem klubu v Zahodnem Hollywoodu. "Iz restavracije na vrhu je 360-stopinjski razgled na ves Los Angeles. Gledal sem mesto in si zamislil, kje bo začela pot in kod jo bom vodil." Njeno izkušnjo si je zamislil skoraj kot nekakšno odisejo, polno junaških podvigov in na videz nepremagljivih ovir.

Za glavno vlogo si je zamislil dolgoletno prijateljico Elizabeth Banks, saj je zabavna in lepa, poleg tega pa izjemna profesionalka. In seveda ne škodi, da v vpadljivi rumeni obleki deluje neizmerno zapeljivo. Njej je bila vloga všeč, ker je fizično dokaj naporna, in take je vedno rada sprejemala.

Neločljiva od glavne junakinje je njena rumena obleka, ki pa je bila sprva pod vprašajem. Scenograf Perry Blake ni bil prepričan, da bi bilo za junakinjo primerno, da ves film nosi nekaj tako vpadljivega. "Rumena ne pristaja nikomur," pravi. "In kaj je sploh rumenega v mestu? Nekaj prometnih znakov in kakšen napis. Toda na poskusnem snemanju je v vseh mestnih okoljih, celo v pisani korejski četrti, tako zelo izstopala in tako odlično delovala, da smo bili vsi zadovoljni."

Za vlogo princa na belem konju, poštenega in neizmerno čednega fanta, ki Meghan reši, ko je pijana in v najhujših težavah, jim je uspelo dobiti Jamesa Marsdena, s katerim si je režiser želel delati že zelo dolgo. Po drugi strani pa je prijatelj Elizabeth Banks in že dlje časa sta iskala projekt, kjer bi lahko skupaj igrala. V tem filmu imata sicer zelo malo skupnih prizorov, toda kemija med njima je tako izrazita, da si gledalec skozi ves film želi, da bi nazadnje pristala skupaj.

Zgodba filma je linearna, najbolj značilno zanj pa je, da je tudi geografsko zastavljena linearno. Poleg tega so tokrat tudi dejansko snemali v Los Angelesu. Vse redkeje se namreč dogaja, da snemajo v mestu, kjer se zgodba zares dogaja. V film so vključili tudi drobne nepomembnosti, ki so jih opazili med snemanjem. Tak je na primer možak, ki po ulici nosi vzmetnico. Videli so mimoidočega z vzmetnico na glavi in ta drobec vsakdanjega mestnega življenja jim je bil tako všeč, da so nabavili vzmetnico in poslali statista, da se je z njo sprehodil skozi kader.

Čeprav je film na prvi pogled komedija, prinaša s sabo tudi resen poduk. Prvič, da nimamo pravice obsojati ljudi na prvi pogled, in drugič, da je treba tudi med zabavo vzeti pamet v roke.

Režiserjevi modri nasveti za to:

  • Zapomnite si vsaj dve telefonski številki, in sicer številki ljudi, ki vam lahko pomagajo.
  • Nosite s sabo denar, če je treba, v nogavici. Če ne nosite nogavic, ste v težavah.
  • Bodite oblečeni v čisto spodnje perilo.
  • Ne preživite noči pri neznancu.

Komentarji

24.4. 2014 ob 13:02

Walk of Shame ste prevedli na Seks na eks??

— Naslo
4.5. 2014 ob 17:44

Ok resno? Seks na eks? Sprehod sramu al kj podobnega bi blo dosti bolj primerno...to se lahko sam v Slo zgodi :)

— Alen
21.5. 2014 ob 12:05

prevedeno je malo smešno , drugače the best film popolna uživancija

— akilul
30.5. 2014 ob 22:34

supr film

— lol
15.6. 2014 ob 14:57

ali je film primeren za 15 letnico??

— julija
19.7. 2014 ob 11:30

Ali lahko gleda 12letnica tale film??

— joze
27.7. 2014 ob 20:10

Mislim, da tudi 12 letnica lahko gleda film, ker ni nobenih "za njeno starost nespodobnih" scen, le na začetku filma, ko sreča neznanca, je nekaj gole kože, pa še to pri oblečenih najmanj spodnjih hlačaš.

— Igor
1.11. 2014 ob 16:28

walk of shame ste prevedli na seks na eks? hahahahahahahahahaha ne no, še js mam 2 anglo zaključen pa dobr vem kaj pomen walk of shame

— Tadej
17.2. 2020 ob 22:34

Film didan

— Vahid

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.