Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Sedem psihopatov in shih tzu

komična kriminalka
Na sporedu od: 3.1.2013, Kolosej Ljubljana
1h 50min / 110min
Leto: 2012
Jezik: angleščina
Scenarij: Martin McDonagh
Režija: Martin McDonagh
Z oskarjem nagrajeni režiser in scenarist komične kriminalke Morilca na kolektivca predstavlja nove zabavne zagate nespretnih kriminalcev. Neuspešni scenarist Marty išče navdih za novo zgodbo, zato se poveže s prijateljem Billyjem in njegovim zločinskim partnerjem, ki ugrabljata domače ljubljenčke in jih nato vrneta v zameno za bogato nagrado. Stvari se zapletejo, ko ujamejo psa nepredvidljivega gangsterja, ki je pripravljen za svojega ljubljenčka sprožiti pravo mafijsko vojno z obilico nepredvidljivega komičnega kaosa.

V črni komediji oskarjevega nagrajenca, scenarista in režiserja Martina McDonagha, nit zgodbe vleče sedem psihopatov, katerih vloge so si razdelili zvezdniški igralci. Marty (Colin Farrell) je scenarist, ki sanja o dokončanju scenarija Sedem psihopatov. Billy (Sam Rockwell) je Martyjev najboljši prijatelj, brezposeln igralec in ugrabitelj psov. Hans (Christopher Walken) je Billyjev zločinski prijatelj, veren možakar z nasilno preteklostjo. Charlie (Woody Harrelson) je psihopatski gangster, ki mu ugrabijo pasjega ljubljenčka. Nepredvidljivi in izjemno nasilni zločinec bo brez zadržkov obračunal z vsakomur, ki je na kakršen koli način povezan z ugrabitvijo. Marty končno dobi navdih za pisanje, ki ga je iskal dolga leta, toda ali mu bo uspelo dokončati največji projekt v njegovi karieri, še preden ga izsledi in pokonča razjarjeni gangster?

Št. 1 Navidezno normalen

MARTY (Colin Farrell)

Režiser McDonagh je že od samega začetka vztrajal, da irski igralec obdrži irski naglas. “Ne vidim razloga, zakaj scenarist v Hollywoodu ne bi mogel biti Irec,” pripomni McDonagh. “Zdi se mi pomembno, da poznamo Martyjeve korenine,” pravi Farrell. “Ta scenarij ga je povsem prevzel, toda ni mu še uspelo spoznati nobenega psihopata. Znan je po pisanju kakovostnih dialogov in nasilnih scenarijev, zdaj pa skuša to nasilje nekako pretopiti v zgodbo, kjer sta v ospredju mir in ljubezen.”

Št. 2 Najboljši prijatelj

BILLY (Sam Rockwell)

“Billyjeva zvestoba Martyju je neverjetna, morda celo na meji zdravega razuma,” meni Sam Rockwell. “Pomaga mu pri pisanju scenarija, pri tem pa ga malce zanese. Njuno prijateljstvo lahko primerjamo s prijateljstvom med Chazzom Palminterijem in Seanom Pennom v komični drami Hurlyburly ali Harveyjem Keitelom in Robertom DeNirom v kriminalni drami Mean Streets. Gre za nenavadno soodvisnost, uravnovešeno z obilico ljubezni, odpuščanja in tudi jeze.”

Št.3 Tip s težavami

CHARLIE (Woody Harrelson)

Po Harrelsonovih besedah je Charlie psihopat zaradi nasilnosti, ki je vseskozi prisotna pod površjem in zlahka pride na plano. “Charlie se ima za najpametnejšo osebo, nihče v njegovi okolici ni pametnejši. Težko prenaša ljudi.” Charlie je obseden z mnogimi rečmi, med drugim s svojim orožjem. “Obožuje ročaj svoje pištole, ” nadaljuje Harrelson. “Nekaj posebnega je, moder, z lobanjami. Čeprav pištola včasih zataji, jo še vedno uporablja.” To je le še ena izmed potrditev njegovega norega značaja.

Št.4 Seksi punca

ANGELA (Olga Kurylenko)

“Angeli so nedvomno všeč psihopati. Privlačijo jo podleži. Vstopila je v zelo nevarno igro, pri čemer za Charlievo pozornost in naklonjenost vseskozi tekmuje z Bonny”, ugotavlja Olga.

Št.5 Nenasilni tip

HANS (Christophen Walken)

“Hans se mi ne zdi psihopat,” meni Walken. “Krade pse in jih vrača v zameno za nagrado.” “Vloga je povsem pisana na kožo igralcu, kakršen je oskarjev nagrajenec Walken (The Deer Hunter, Catch Me If You Can) ”, pojasnjuje McDonagh. Dvojica je v preteklosti že sodelovala, in sicer pri McDonaghovi igri, A Behanding in Spokane, ki je Walkenu prinesla nominacijo za nagrado tony. “Že v otroštvu sem ga imel za izjemnega junaka,” pravi McDonagh.

No.6 Pasivno-agresivna punca

KAYA (Abbie Cornish)

“KAYA je na začetku zgodbe že skorajda v odhajanju,” opisuje Abbie Cornish. “Povsem negotova je. Razmerje z Martyjem je v težavah. Naveličana je njegovega popivanja, lenobe, druženja z Billyjem, ki naj bi slabo vplival nanj. Oddaljila sta se tako močno, da je razmerje že povsem skrhano." Čeprav je Kaya najmanj psihopatski lik v filmu, jo izjemno ljubosumje in borba za fantov čas in naklonjenost uvršča med psihopate. “Psihopati se ne zavedajo vedno svojega psihopatskega vedenja,” pravi Abbie. “Takšni pač so. Dejanja, ki se morda drugim zdijo povsem nora, so njim nekaj običajnega.”

Št.7 Tip z zajčkom

ZACHARIAH (Tom Waits)

“Najprej sem se vprašal, kakšno mnenje ima o psihopatih sam,” razlaga Tom Waits (Down by Law, The Book of Eli, The Imaginarium of Dr. Parnassus) v povezavi z likom Zachariaha, čudaškega, čustveno obremenjenega moža z nasilno preteklostjo. “Psihopat se nikakor ne bi opisal za psihopata, prav tako tudi ne drugih. Gre za besedo P, ki se preprosto ne uporablja. Morda nas obdajajo pravi psihopati, a o tem ne moremo biti prepričani, dokler ne pride do kakšnega izbruha. Živijo med nami. To so ljudje z velikimi skrivnostmi. Igram moškega, ki je močno zaljubljen, ločen od žene. Prizadeva si, da bi bila ponovno skupaj. In... saj res... ima zajca. Je pri tem kaj narobe?”

Shih tzu: fatalka s kožuhom

Mesec dni pred pričetkom snemanja je organizacija Performing Animal Troupe (PAT), ki se ukvarja z dresiranjem živali za igranje, po pripovedovanju glavne dreserke Claire Dore posvojila 10-mesečno kužko pasme shih tzu. McDonagh si je pred tem za glavno pasjo vlogo ogledal že precej shih tzujev. Tej psički je bilo ime Bonny, tako kot Charliejevi dragoceni psički v scenariju. To je bilo pravo znamenje – povezava med življenjem in umetnostjo.

Filmska ekipa

Martin McDonagh (režiser/scenarist/producent), ki slovi po vključevanju elementa črne komedije v filme in igre, je prejel oskarja za svoj filmski prvenec, kratki film Six Shooter. Na odličen odziv kritikov je naletel tudi s svojim prvim celovečercem, komično dramo In Bruges, ki se je premierno zavrtela leta 2008 na filmskem festivalu Sundance. Za film, v katerem je igralsko zasedbo dopolnjeval Colin Farrrell, je prejel nagrado BAFTA in nominacijo za oskarja v kategoriji najboljši izvirni scenarij.

Komentarji

1.1. 2013 ob 23:25

super film

— jure
4.1. 2013 ob 13:48

zgleda cool film za pogledat :)

— donki
5.1. 2013 ob 19:05

film se mi zdi totalno brezvezen in meni osebno niti malo smešen

— nunu
6.1. 2013 ob 16:05

film mi je bija resen gvišno vredek ....mele so lepe furanke...pa doste lejpeh lidi je bilo notre

— lujzek
13.1. 2013 ob 21:07

menila sem, da si grem s svojim otrokom ogledat komično kriminalko "z obilico nepredvidljivega komičnega kaosa", povezanega s kosmatim simpatičnim psičkom, saj je tako mogoče razbrati iz napovednika, a so se v filmu (razen nekaj dobrih dialogov črnega humorja med izvrstnimi igralci) nizale strahovito krvave psihopatske scene! Predlagam, da se določi starostna meja za ogled filma.

— nina
26.1. 2013 ob 13:16

kva je lujzek reku ???

— kaj

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.