Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Scott Pilgrim proti vsem

romantična domišljijska pustolovščina
Osvoji dobro bejbo, porazi njene zlobne bivše, udari ljubezen, kjer najbolj boli.
Podnapisi
Na sporedu od: 30.9.2010, Kolosej Ljubljana
18.11.2010, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 52min / 112min
Leto: 2010
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Michael Bacall in Edgar Wright po stripu Bryana Leeja O'Maleyja
Režija: Edgar Wright
Režiser neobrzdanih akcijskih komedij Noč neumnih mrtvecev in Vroča kifeljca predstavlja nenavadno ljubezensko dogodivščino 23-letnega basista Scotta. Običajni mladenič na enem od koncertov spozna prikupno Ramono, toda ljubezenska idila ne traja dolgo. Ramono namreč spremlja sedem bivših fantov, ki so pripravljeni storiti vse, da bi znova osvojili njeno srce. Scott na zelo boleč način spozna, da konkurenti premorejo zelo nenavadne spretnosti, zato mora tudi sam zbrati ves pogum in najti svojo skrivno moč, s katero bo zmagal v boju za ljubezen.

Režiserjeva izjava

Za Scotta Pilgrima sem prvič slišal leta 2004, ko sem v roke dobil prvi del stripa Bryana Leeja O'Malleyja. Ker sem od nekdaj skušal povezovati vsakdanje z norim, me je strip seveda v trenutku zastrupil. Zlasti mi je bilo všeč, da je avtor junake predstavljal s pomočjo ikonografije mang in video iger.

Priložnost za adaptacijo stripa je bila pravi užitek, saj zgodbe niso samo smešne. Vsak mladostnik se lahko poosebi z njimi in na trenutke zavijejo tudi v nori svet fantazije. Zato je bila priložnost, da v filmu združim romanco, komedijo, akcijo in fantazijo, zahteven, vendar neubranljiv izziv.

Svet Scotta Pilgrima je normalen svet mladeniča, presejan skozi rešeto preveč bujne domišljije. Avtor stripa je Scotta Pilgrima opisal kot "junaka filma v svoji glavi". Jaz sem se odločil posneti ta film.

Vse dogajanje in odnosi v filmu so prikazani skozi prizmo množičnih medijev, s katerimi je odraščala ta generacija. Ne mislim samo glasbe, filmov in animacije. Pomembno vlogo v zadnjih 30 letih igrajo tudi video igre. Doživetja likov je neizbrisno zaznamoval čas, ki so ga preživeli ob različnih konzolah.

V svetu Scotta Pilgrima drobna nesoglasja rešujejo s spopadi na smrt. In naš junak zaradi punce svojih sanj zabrede v težave, ki prinašajo hude bolečine. Skrivnostna Ramona Flowers ima precej neprijetno prtljago - sedem zlobnih bivših, ki Scotta izzovejo na dvoboj.

Seveda so vsi dogodki v filmu skrajno pretirani. Približno toliko, kot najstniki prenapihnejo dogodke, le da je filmska magija to prenapihovanje še malce začinila.

Film se dogaja v svetu prvih stanovanj, slabih bendov, kavarn in podobnega, kar je značilno za prve korake v samostojnosti. Opisuje prve ljubezni, hrupno glasbo in razbohotena čustva.

Na kratko o zgodbi

Očarljivi in brezposelni Scott Pilgrim, basist garažnega benda, je srečal punco svojih sanj. In kar je še lepše, tudi skrivnostna Ramona Flowers se zanima zanj. Scott se znajde le pred eno težavico. Njenih sedem zlobnih bivših ga hoče ubiti.  

Scott Pilgrim nikoli ni bil v zagati, ko je hotel najti punco. Veliko večja težava se jih je bilo znebiti. A če je prej mislil, da je ljubezen boleča in naporna (na eni strani se je moral sprijazniti, da je tudi on nekoč dobil košarico, na drugi pa je moral prenašati občudovanje najstnice, ki je bila sicer prijetna razvedritev, toda po Ramoninem prihodu samo v napoto), bo zdaj odkril, da je dobesedno ubijalska. Ramoninih sedem zlobnih bivših se novega tekmeca preprosto hoče znebiti. Za vedno.

O produkciji

Producent Marc Platt je za strip izvedel, ko sta ga že leta 2004, kmalu po izidu prvega zvezka, nanj opozorila kolega Jared LeBoff in Adam Siegel. Svet, ki je delno strip, delno kung fu, delno anime in delno manga, ga je takoj pritegnil. Še bolj pa mu je bilo všeč, da je v srcu zgodbe likov, s katerimi se lahko poistoveti vsa mladina, razumljivo in poglobljeno čustveno potovanje v zrelost. Zdelo se mu je, da bi se te like in ta svet dalo dobro prenesti na filmsko platno. Ekipa je kupila pravice za film in kmalu imela tudi dobrega kandidata za režiserja. Edgarju Wrightu so strip in idejo predstavili že na predogledu njegovega prvega celovečerca Shaun of the Dead v Los Angelesu.

“Strip se je potem valjal v moji torbi še en mesec in nisem ga odprl, ker smo imeli preveč dela s promocijsko turnejo za film," pravi režiser. "V roke sem ga vzel šele med nekim poletom. Užival sem od prve strani, ko pa sem prišel do prizora, v katerem Scott po e-pošti dobi opozorilo, da ga čaka smrt, stripa nisem mogel več odložiti in v mislih sem si že predstavljal posamezne kadre.”

Pri adaptaciji scenarija se je Wrightu pridružil Michael Bacall. "Sodelovala sva na vse načine. Včasih vsak na svoji celini, včasih v isti sobi, on je tipkal z levo, jaz z desno. On je napisal en prizor, jaz drugega, nato sva si izmenjala prizore in jih dodelala. Včasih sva celo oba pisala isti prizor in potem primerjala, kam je koga popeljal," pripoveduje Bacall.

Ko so avtorju stripa predlagali filmsko različico, je prvi zvezek šele prišel iz tiskarne in O'Malley še ni dobro vedel, kako bo zgodba tekla naprej. "Pretvarjal sem se, da vem, in jim okvirno predstavil zgodbo. V resnici pa je najprej nastal scenarij, ki sem ga potem predelal v strip." O'Malley je ves čas tesno sodeloval s scenaristoma, saj sta hotela ostati zvesta svetu, ki ga spoznamo v stripu. Oboje je tako nastajalo skoraj vzporedno, raslo, se razvijalo in dobivalo obliko.

Ko je bil scenarij končan, je bilo treba zbrati zasedbo. O'Malley pravi, da je bil pogled na igralce, ki bodo upodobili njegove like, navdušujoč in hkrati srhljiv, saj so nepričakovano dobro ustrezali njegovi predstavi o likih.

Glavni igralec Michael Cera je že prebral prva dva stripa, preden so mu ponudili vlogo. Ker je lik Scotta Pilgrima odlično dodelan, se ni bilo težko preleviti vanj, čeprav je bila naloga precej zahtevna, zadostiti je namreč moral pričakovanjem vse številčnejših oboževalcev stripa.

Dekle Scottovih sanj igra Mary Elizabeth Winstead, ki pojasnjuje, kaj njeno junakinjo pritegne v zvezo s Scottom: “Scott je popolnoma drugačen od njenih prejšnjih zvez. Doslej je hodila s trdoživimi, temačnimi, skrivnostnimi liki, Scott pa je prikupen tepec.”

S Scottom sta v bendu bobnarka Kim Pine in pevec Stephen Stills, povsod pa za njimi caplja nadobudni basist mladi Neil. Alison Pill je za vlogo Kim svoje bobnarske sposobnosti pilila pri Charlieju Draytonu in Chrisu Murphyju.

Poleg množice zlobnih bivših spoznamo tudi Scottovega sostanovalca, očarljivega, trendovskega Wallacea, ki ti bo speljal fanta, če ne paziš nanj, Scottovo veliko bolj umirjeno sestro Stacey, ki je glas razuma v vsej zmešnjavi, in Scottovo edino grupiko Knives Chau, ki se v spletu okoliščin spremeni v pravo nindžo.

Igralci so v akcijskih prizorih veliko spopadov odigrali sami, za to pa sta jih pripravili legendarni kaskaderski ekipi Jackieja Chana in Jeta Lija.

Cera, Winstead, Schwartzman in Whitman so začeli trenirati že štiri mesece pred začetkom snemanja. Pod vodstvom vrhunskega mojstra borilnih veščin Zhanga so opravljali klasične vaje za telesno pripravljenost in vadili kung fu, mečevanje in kaskaderske tehnike. Skupaj z igralci je treniral tudi Wright. Po šest ur na dan so se učili gibov, ki jih nato vidimo v filmu.

Videz filma močno spominja na anime in video igre, zato so tudi predvizualizacijo začeli tako, da so snemalno knjigo naredili s sličicami, oblikovanimi kot strip. Kjerkoli je bilo mogoče, so do podrobnosti posnemali prizore iz izvirnega stripa. Vsa scenografija prizorov, ki niso bili kopirani, pa je izhajala iz vprašanja: Ali bi Bryan narisal kaj takega?

Ekipa za posebne učinke se je najbolj zabavala z napisi v filmu. Že pred snemanjem kadra so jih postavili na mesto, kjer se potem znajdejo v filmu, da je režiser lahko pravilno postavil kader. Rezultat je zmes igre, animacije in posebnih učinkov, iz katere se je rodil povsem nov svet, ki pa ga hkrati zlahka razumemo in sprejmemo.

Komentarji

31.7. 2010 ob 17:17

ta film zgleda cooooooooooooooooolllllllllllllllllllllllllllll

— šegy
16.8. 2010 ob 12:03

Bolše pozno ko nikoli , me je že blo strah da ne pride k nam . Pomojem bo to film desetletja :)

— shawn
11.9. 2010 ob 21:40

folk morte prebrat vseh 5 knjig al pa saj igro igrat. to bo pomoje odštekano nor film sam je seveda pol vprašanje, kok so se zanjega potrudili glede na to da imajo bivši posebne moči. se pravi bomo videli kako bodo to izvršili. pa če bojo vse bivše not v ta film nametal bo preveč podatkov za une, ki niso brali knjige. bi raje videl 2 oz. 3 dele.

— Neo
23.9. 2010 ob 18:38

Neo, knjig je 6. Drugače pa čakam na ta film že odkar je bilo povedano, da ga delajo!

— ratm
29.9. 2010 ob 16:32

komi cakam!!!!!!!!!!!!!!! <3

— movielove
2.10. 2010 ob 13:18

ker bedn filem sm šo gledat to se ne splača še 10letniku it gledat

— aaaa
8.10. 2010 ob 15:51

bedn film , škoda 5e

— ssw
12.10. 2010 ob 10:37

Ne poznam knjig, ne poznam igre, flim me je pa z idejo čist navdušil. preseneča me nizek obisk.

— a
12.10. 2010 ob 17:09

bedn film, resno se ne splača pogledat

— pipiinmelkijad
14.10. 2010 ob 16:16

pa ta film je hul <3

— blablabla
16.10. 2010 ob 19:53

meni pa je bil film ušeč

— becky
25.10. 2010 ob 22:56

meni je bil tudi film všeč
tako zgodba kot tudi humor

— leone
26.10. 2010 ob 21:59

NAJBOLJ BEDN FILM EVER

— teja
30.10. 2010 ob 0:30

konco en dobr film po doglem dolgem casu =)

— lisicek
30.10. 2010 ob 20:14

Meni je bil film zelo vsec in ne vem kako je lahko nekomu najbolj beden film ever. lahko je samo beden ali pa slab ampak najbolj beden ever pa sigurno ne mora biti(tudi ce ti niso vsec taksni film) :)

— Jaz
1.11. 2010 ob 21:27

a mi bi lahko kdo k je preboru knigo pove u cem se ta film sploh gre O.o nc jasn

— lll
19.11. 2010 ob 17:30

To je edn najbolj carskih filmou useh časov. Nujno pogledat !!!!!!!!!!!

— domen
6.3. 2011 ob 8:01

nai kul film!!!!!!!!

— veronika
17.8. 2011 ob 17:47

beda -.-

— me

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.