Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Scooby-Doo 2: Pošasti na prostosti

komedija
Prišli. Videli. Zbežali!
Na sporedu od: 8.4.2004, Kolosej Ljubljana
1h 33min / 93min
Leto: 2004
Država: ZDA
Scenarij: William Hanna, Joseph Barbera, James Gunn
Režija: Raja Gosnell
V novi pustolovščini se Scooby in ostali člani Skrivnosti d.d. spopadejo s skrivnostnim zamaskiranim lopovom, ki načrtuje zavzetje mesta Frajersko (Coolsville) s strojem, ki ustvarja pošasti, kot so pterodaktilov duh, duh črnega viteza in 10.000 voltni duh.

Vsebina

V filmu Scooby-Doo 2: Pošasti na prostosti igrajo Freddie Prinze Jr., Sarah Michelle Gellar, Matthew Lillard in Linda Cardellini, ki so se zopet znašli v vlogah Freda, Daphne, Cotlja in Velme.

V tej novi pustolovščini se Scooby in ostali člani Skrivnosti d.d. spopadejo s skrivnostnim zamaskiranim lopovom, ki načrtuje zavzetje mesta Frajersko (Coolsville) s strojem, ki ustvarja pošasti, kot so pterodaktilov duh, duh črnega viteza in 10.000 voltni duh. Na poti jim stoji še neizprosna poročevalka Heather Jasper-Howe (Alicia Silverstone), na pomoč pa jim priskoči tudi kustos muzeja Patrick Wisely (Seth Green)

V prvem filmu Scooby Doo je skupina zloglasnih detektivov odkrivala in razreševala nenavadne pojave na priljubljenem počitniškem letovišču, imenovanem Otok groze, v drugem delu pa slavna ekipa rešuje prebivalce v Frajerskem, svojem domačem mestu.

Zgodba se začenja z otvoritvijo mestnega muzeja kriminologije, kjer so razstavljeni kostumi odvratnih podležev in pošasti, razkrinkanih v preteklosti. Scooby-Doo in njegovi prijatelji, strokovnjaki za skrivnostne pojave, so ob tej priložnosti povabljeni kot častni gosti. Na višku svoje slave imajo kmalu zatem ponovno priložnost dokazati svoje sposobnosti.

Pošasti namreč uidejo izpod nadzora in skušajo zavladati mestu. Scooby-Doo in Cotelj (Shaggy), najbolj prestrašena in vedno lačna člana ekipe, sta tokrat trdno odločena pripomoči k razreševanju uganke. Da ne bi bila prepoznavna, se raziskovanja lotita pod krinko in se preoblačita v čudne kostume. Sumita, da za vsem zlom tiči stari Wickles (Peter Boyle), nekdanji duh črnega viteza, ki so ga s prijatelji v preteklosti že razkrinkali in zaprli v ječo. Zdi se, da je v želji po krutem maščevanju s pošastmi na prostosti načrtoval ponovno zavladati mestu.

Medtem ko se pametna Velma do ušes zaljubi v Patricka, kustosa muzeja, ki je tudi eden izmed glavnih osumljencev, pa se samozavestni vodja skupine Fred in vedno brezhibno urejena Daphne trudita dognati, kdo je zlobni zamaskirani mož, ki pustoši po Frajerskem.

Dosje Skrivnosti, d.d.: kratka in jedrnata dejstva o Scooby-Dooju in njegovih partnerjih

Fred Jones (aka "Freddie")

Plavolas in čeden, ki vsakemu vcepi občutek samozavesti (razen mogoče Scoobyju in Cotlju). Je vodja skupine Skrivnost, d.d.. Čeprav ni tako bister pri odkrivanju sledi kot Velma in včasih njegova nadutost zamaje ravnovesje v skupini, Fred vozi kombi MYSTERY MACHINE, ostalim daje naloge in jih razvršča v skupine. Njegova sposobnost postavljanja Velminih pasti, s katerimi lovijo vampirje, duhove in ostale zlikovce, se prav nič ne zmanjša ob dejstvu, da večina pasti ne deluje! Čeprav ima Fred rad Scoobyja, se včasih sporečeta zaradi drugačnih mnenj o tem, kako naj bi se psi obnašali.

Znan po: Samozavesti in mirnosti, ko se znajde v težavah.
Skriti talent: Čut za skupinsko delo.
Fraze: "Razdelimo se, ekipa!" "Načrt imam..." "Pa smo razrešili še eno skrivnost."

Daphne Blake

Vsi imajo radi lepo, elegantno Daphne Blake. Je pustolovka, ki se rada požene v nevarne situacije. Dobro vpliva na ego drugih, saj jo je potrebno vsakič rešiti. Za razliko od njenega pasjega prijatelja, ima Daphne rada izzive, ki jih predstavlja neznano. Uživa pri reševanju ugank in upa, da bo nekoč postala slavna pisateljica detektivk.

Znana po: Vedno se znajde v težavah... Toda navkljub vsemu je vedno brezhibno urejena.
Skriti talent: Svoje telo je spremenila v nevarno orožje.
Fraze: "Boš naredil to za Scooby piškotek?" "Na pomoč!"

Velma Dinkley

Pravi Sherlock Holmes z očali in najpametnejša v skupini, vedno prva razreši uganke, izumi pasti za duhove in odkrije, kdo se skriva za masko. Tako kot Scooby, se tudi Velma velikokrat loči od skupine, a iz povsem drugačnih razlogov: Scooby beži stran od sledi, medtem ko jim Velma sledi.

Znana po: Predana je iskanju sledi in razreševanju primerov; pogosto izgubi očala.
Skriti talent: Izražanje samega sebe
Fraze: "Našla sem sled!" "Izgubila sem očala! Brez njih ne vidim!"

Norville "Cotelj" Rogers (aka Cotman)

Na pol beatnik in na pol hipi, Cotelj (Shaggy) je Scoobyjev družabnik, ki je najsrečnejši, ko se muza okoli najboljšega prijatelja, Scooby-Dooja (ponavadi se izogibata težavam). Tako kot Scooby, se tudi Cotelj izogiba reševanju ugank in redko reši kakšen primer - toda prav njegovo nenamerno "druženje" s pošastmi in uničevanje Velminih in Fredovih skrbno postavljenih pasti na nek način vodi k razkrinkanju zlikovcev. In je kot za stavo.

Znan po: Večni lakoti in trajni strahopetnosti
Skriti talent: Seka na skejtu, stari.
Fraze: "_________ mi zbuja lakoto." "Pa smo spet tam!" "Scooby-Doo, kje si?"

Scooby-Doo (aka Skubko)

Boji se vampirjev, zombijev, mumij... Celo svoje sence. In ko nastopijo težave, Scooby odnese pete... Karseda daleč! Ima govorno napako. Ključ do njegovega srca in tudi do kakršnegakoli poguma, ki ga lahko zbere so Scooby piškotki.

Za njih bo naredil vse, se preoblekel v nekoga drugega in hodil po zakletih gradovih. Toda ves čas nas preveva občutek, da bi bil ta ljubek kužek raje kjerkoli drugje, samo ne na kakšnem grozljivem kraju, kjer se vedno znajde.

Znan po: Večni lakoti in trajni strahopetnosti
Skriti talent: V visokih petah lahko hodi zravnano
Fraze: "Rooby liškotek?" "Lomoč!" "Scooby Dooby Doo!"

Zakulisje skrivnostnosti: Scooby-Doo

Scooby-Doo, Where Are You je ena izmed najdlje v pogonu med risanimi in skrivnostnimi serijami v zgodovini ameriške televizije, na sporedu od leta 1969.

Vse od takrat se Scooby-Doo in njegovi pajdaši iz podjetja Skrivnost d.d. - Fred, Daphne, Shaggy (Cotelj) in Velma pojavljajo v epizodah, gostujočih na številnih omrežnih TV kanalih praktično že tri desetletja.

'Zakaj je Scooby-Doo še vedno tako popularen?', se mnogi sprašujejo. Glede na raziskave Davida Keemana, izvršnega direktorja centra za otroke in medije v Chicagu, je moč povzeti, da uspeh serije leži v združevanju mnogih stvari, nad katerimi se otroci navdušujejo: humor in pustolovščine zavite v skrivnost. In vsi dogodki se vrtijo okrog Scooby-Doo-ja, prijaznega govorečega psička. Le kdo v otroštvu ne sanja o tem, da bi postal član njihove klape?

Scooby-Doo, Where Are You je bila prva izmed risanih serij, ki je v akcijsko pustolovščino vključila pasjega zvezdnika, ob katerem so bili človeški karakterji v stranskih vlogah.

O igralcih

Fredie Prinze Jr.

Fredie se je s filmom Ona je prava (She's All That) leta 1999 povzpel v sam vrh mladih talentov Hollywooda in pristal med najbolj vročimi moškimi v svoji generaciji.

Debitiral je s filmom To Gillian on Her 37th Birthday v odlični igralski zasedbi ob Michelle Pfeifer, Petru Gallagherju in Claire Danes in nadaljeval kariero v neodvisnem kultnem filmskem hitu The House of Yes skupaj s Parker Posey. Sledila je velika uspešnica I Know What You Did Last Summer, kjer smo občudovali tudi Ryana Phillippa, Jennifer Love Hewitt in Sarah Michelle Gellar,

Prinze pa je sprejel vlogo tudi v nadaljevanju I Still Know What You Did Last Sumner. Med njegove zadnje filmske projekte se šteje Miramaxov Down To You z Julio Stiles , Fantje in punce z Jasonom Bigsom in Claire Forlani, Head Over Heals z Monico Potter in Summer Catch z Matthewom Lillardom in Scooby Doo.

Svoj glas je posodil tudi risani komediji Happily N'Ever After produkcijske hiše Vanguard Films Johna H. Williamsa (Shrek) ob Sigourney Weaver in Sarah Michelle Gellar.

Sarah Michelle Gellar

Na kratko jo lahko opišemo z dvema besedama, odločna in popolna.

Sarah, rojena Newyorčanka, živeča v Los Angelesu, je veteranka na televiziji, gledališču in velikem platnu. Za vlogo TV uspešnice Buffy The Vampire Slayer , kjer igra že šesto sezono, je bila nominirana leta 2001 za zlati globus, leta 1999 pa je prejela nagrado Saturn Award za najboljšo igralko v žanru. Na velikem platnu se je pojavila tudi v filmu Harvard Man režiserja Jamesa Tobacka, premierno prikazanega v Cannesu. Poleg gromozanske uspešnice I Know What You Did Last Summer je igrala tudi v Kriku 2. Leta 1998 je za vlogo v prvem hitu prejela nagrado Blockbuster za stransko igralko, s Krikom 2 pa je bila nominirana tudi za MTV filmsko nagrado. Videli smo jo tudi ob Ryanu Phillippu v Cruel Intentions , ki ji je prinesel dve novi MTV nominaciji, za najboljšo igralko in najboljši filmski poljub.

Med njene tv vloge poleg najodmevnejše Buffy stejemo serije: An Invasion Of Privacy, A Woman Named Jackie in All My Children. Gledališče je osvojila z vlogo v drami Jake's Women, kjer je igrala z Matthewom Broderickom in v The Widow Claire, s katero se je predstavila v znamenitem Old Globe Theatru. Njene zasluge pa so tudi v filmih: Simply Irresisstible, Over The Brooklyn Bridge in High Stakes.

Trenutno je zaposlena s snemanjem trilerja The Grudge, katerega premiera je predvidena v letu 2005.

Matthew Lillard

Matthew je osvojil širše množice s portretom hiperkinetičnega serijskega morilca Stuarta v Miramaxovem hitu Krik. Igral je tudi v filmih: Thirteen Ghosts , Summer Catch , ob Kennethu Branaghu v klasiki klasiki Love's Labour Lost., S.L.C. Punk, Ona je prava (She's All That), Wing Commander, Senseless, The Curve s Keri Russel in Scooby-Doo.

Igralsko kariero je začel v filmu Serial Mom Johna Watersa poleg Kathleen Turner in Ricki Lake.

Nadaljeval je z vlogo Chris O'Donnellovega najboljšega prijatelja v filmu Mad Love, ponovno nepozaben kot serijski morilec je bil tudi v filmu Hackers, kot ekstremist proti splavu pa je skupaj s Cher in Anne Heche blestel v filmu If These Walls Could Talk.

Nedavno je zaključil s snemanjem odbite komedije Without A Paddle režiserja Stevena Brilla, v kateri igrata tudi Seth Green in Dax Shepard, videli pa ga bomo tudi v drami Obsessed, skupaj z Joshom Hartnettom.

Linda Cardellini

Skozi vlogo v NBC seriji Fraks and Geeks je bila v številnih publikacijah proglašena za eno izmed najbolj posebnih (izrednih) mladih igralk v Hollywoodu.

Vse od takrat je stalno zaposlena, tako pri filmu kot v gledališču. Igrala je poleg Andyja Garcie v filmu The Unsaid in ob Reese Witherspoon v Blondinki s Harvarda (Legally Blonde).

Pri 10ih letih je prvič stopila pred mikrofon in zapela pesmico v šolski igri, prodor na televizijo pa je doživela s serijo Bone Chillers, jeseni leta 1999 pa se je pridružila snemanju komične drame The Lot. Pojavila se je tudi v filmih Dead Man on Campus in Good Burger.

Nedavno se je pridružila ekipi uspešne serije Urgenca, kmalu pa jo bomo lahko videli v filmu neodvisne produkcije, Welcome to LaLa Wood.

Seth Green

Upodobil je vrsto stranskih likov v filmih Ameriška ljubljenca, Italijanska misija, Divja dirka in vseh treh nadaljevanjih Austina Powersa, poznamo pa ga tudi v vlogi Oza iz serije Buffy The Vampire Slayer.

Peter Boyle

S filmom se ukvarja že več kot 40 let. Slovi po vlogi Franka Barona v večkrat z emmyji nagrajeni seriji Everybody Loves Raymond, videli pa smo ga tudi v filmih Bal smrti (Monster's Ball), Doctor Doolitle, While You Were Sleeping, Malcolm X in pred mnogimi leti skupaj z Robertom De Nirom v filmu Taksist režiserja Martina Scorseseja.

Alicia Silverstone

Poznamo jo po vlogah v filmih Clueless, Batman in Robin, Love's Labour Lost.

Raja Gosnell - režiser

"Kot otrok sem si ogledal ogromno risank", je o svoji prirojeni naklonjenosti povedal Raja, ki svojo filmsko kariero začel kot montažer in sodeloval z zvenečimi režiserji kot so Barry Levinson, John Hughes, Gary Marshall (pri filmih Dobro jutro, Vietnam, Miracle on 34th Street in Čudovito dekle). Montaža filma Heartbreak Hotel iz leta 1988 slavnega režiserja Chrisa Columbusa (Harry Potter) ga je izstrelila v sam vrh filmske montaže. Njuno sodelovanje je obrodilo še par izvrstnih komedij v devetdesetih vključno z Sam doma, Only The Lonely, Mrs. Doubtfire in Nine Months.

V poznih 70ih je kot asistent v montaže sodeloval s samim Robertom Altmanom v filmih Quintet, A Perfect Couple in H.E.A.L.T.H. in z vrhunskim montažerjem Williamom Reynoldsom (The Sound of Music, The Sting).

Njegov režijski prvenec je bil megalomanska uspešnica Sam doma 3 iz leta 1997, leta 1999 je nadaljeval z romantično komedijo Never Benn Kissed z Drew Barrymore in Davidom Arquettom, leta 2000 pa s komedijo Big Momma's House z Martinom Lawrenceom v naslovni vlogi. Leta 2001 smo videli njegov film Scooby Doo.

Komentarji

23.8. 2004 ob 12:00 zvezdica

ja kaj nj rečm??no rekla bom film mi je zlo zlo všeč !!komaj sm ga pričakala!!morm pa rečt film mi je boljši od pruga dela!!!čeprav tut pru del ni slb!!najboljši od druščine je pa zagotovo scobby!on je zelo pogumen in hkreti tut najbolj boječ iz druščine!!:)uglavnem se njemu najbolj nasmejim!11ker je res smešen:))!!!uživite !!SCOBBY TI PA RULAŠ!

— alya
3.2. 2005 ob 11:47

Fim je zakon! Že, ko sem vidla reklamo mi je šlo na smeh in tudi malo strah me je bilo saj je zgledlo GROZLJIVO!!! A, ko sem si film ogledala sem se ves čas smejala tudi, če ni blo smešno (sliši se kot, da sem zmešana!).

— nina
3.2. 2005 ob 11:58

JA KWA PA NEJ WM REČM?! PEJTE DO KINA ALPA SI KUPTE KASETO OZ. DVD!!! JST VM GARANTJRM, DA VS FILM NE BO RAZOČAROW! POGLEJTE GA TUT ZRD TGA KR JE ZAKON! MA SAM POGLEJTE IGRAWCE!!! ZAKON SO!!! RASTURAJO!!! MA SEJ NI SAM SCOOBY TKU ZNIMIW, SO TUT DRUGI KU KŠNO SMEŠNO NRDIJO, DA CRKNŠ KU SE REŽIŠ! MA JST SM SE REŽALA TUT KDR NI BLO NČ SMEŠNEGA!!! SZ KINA SM PRŠLA USA RDEČA!!! (SEJ VEM, DA ME MASTE ZA ZMEŠNO-NE MORM POMAGT!!!)

— kr1
15.5. 2005 ob 21:13

scooby duja stokrat gledam na televiziji razen filem ne sam risanko filma pa ne

— nik držanič
2.9. 2005 ob 19:55

film je ful dober scooby doo dela take da na rit padneš

— jvbfčklvb
28.10. 2005 ob 15:37

scooby je car

— ejva
4.12. 2005 ob 8:07 zvezdica

Filem mi je bil zelo všeč in smešen.Sploh pa so mi bile všeč pesmi , ki so dali v filem. Ampak scooby je pa šmeks ni bolšga filma!!!

— ANNA
4.12. 2005 ob 8:19

Ja jst bom pa povedala , da mi je bil filem ful hud pa ni bolšga filma !!! Gledam ga vsak dan , če mam le čas !!! Scooby Doo je pa šmeks!Ubadva dela sta mi najhujša sploh pa Scooby k me res zna sprav v smeh!Poglejte si film k res rastura to si morte ogledat , če mate slb dan pa si oglejte ta fim k vs bo res spravil v smeh! :);)

— Anchy
30.7. 2006 ob 13:37

men se zdi ful carsko najbl pa scooby doo k je bil ful faca pa se kej se slisva 3 pozdrave 2 poljuba pa 1 beseda CAO

— tadeja
21.4. 2008 ob 2:00 zvezdica

ful fajn film! res! majhni otroci berejo knjige scooby-doo, zato to večkrat daje vtis, da so tudi filmi le za otroke. vendar to ni res! scooby-doo je film, v katerem so združene grozljivka, detektivka in komedija, kar mi je najbolj všeč. že prvi film me je očaral, drugi je še petkrat boljši! splača se ga ogledat, saj vam bo všeč!

— maja
28.8. 2009 ob 9:25

vsi filmi so dobli od skubi duja in risanke

— tim
12.6. 2010 ob 18:37

carsko

— tina m

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.