Kolosej
Film distribucije Cenex

Scary Movie - film, da te kap

komedija
Brez milosti. Brez sramu. Brez posledic!
Na sporedu od: 15.3.2001, Kolosej Ljubljana
1h 28min / 88min
Scenarij: Shawn Wayans, Marlon Wayans, Buddy Johnson...

Kratka (čeprav nepotrebna) vsebina:

Film, da te kap, je (pre)drzna komedija, ki se učinkovito ponorčuje iz grozljivk, najstniških komedij in trilerjev v želji, zamesiti nezaslišano nesramno zmes, pred katero noben (že viden) film ne bo varen.

Po umoru prelestne dijakinje se skupini precej zmedenih (zaenkrat še živih!) dijakov in prijateljev (ki jih seveda igrajo 20 - 30-letni igralci(!)) posveti, da je med njimi morilec. Ne kakršen koli morilec, temveč tip, ki pozna vse njihove skrivnosti, ki je seznanjen z njihovimi najbolj skritimi perverznostmi in ki vedno udari tam, kjer najbolj boli. Tip ve celo za stvar, ki so jo počeli lansko poletje, čeprav so si prisegli, da nikoli več ne bodo niti pomislili nanjo, kaj šele govorili o njej! Junakinja Cindy Campbell in čredica njenih prijateljev, ki nimajo pojma, v čem sploh je ves štos, se morajo obvarovati prežeče nevarnosti in predvsem povzpetniške komolčarke, vohljajoče novinarke Gail Hailstorm. Gail namreč že pripravlja nadaljevanje svoje knjižne uspešnice Jaz sem bogata, ti si mrtev s poučnim naslovom Ti si naslednji(a). Se vam zdi, da ste nekaj podobnega že videli ali slišali? Morda res, ampak ta sprevržena zgodba z nešteto grozljivimi presenečenji in nezaslišanim, strupeno satiričnim humorjem, bo grozljivke in akcijske filme postavila na glavo.

Režiser Keenen Ivory Wayans je v svojem filmu Film, da te kap zbral živahne in nadarjene mlade igralce, med njimi svoja brata Shawna in Marlona Wayansa, pa Shannon Elizabeth (Ameriška pita), Cheri Otteri (Inšpektor Gadget), Anno Faris, Lochlyna Munroja (Dead Man On Campus), Regino Hall (The Best Man) in Davea Sheridana (zvezdo in ustvarjalca priljubljene MTV-jeve oddaje Buzzkill). Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše Dimension Film, ki vam je že natresla izdelke, kot so: trilogija Krik, Noč čarovnic H2O, The Faculty, in ki je ni strah vzeti pod drobnogled celo kultnih primerkov filma, kot sta Čarovnica iz Blaira in Matrica...

Nagravžno, toda za crknit smešno...

O produkciji:

Glavni namen Filma, da te kap je provokacija in poustvarjanje "malce drugače" skoraj vseh priljubljenih grozljivk (v prvi vrsti) od Petka trinajstega do Čarovnice iz Blaira; ob tem pa se film ne sramuje izposojanja najboljših trenutkov, zajetih v klasikah, in njih parodiziranja... Cilj je narediti moi smešen, moi seksi, moi zabaven film!

Po besedah režiserja Keenena Ivoryja, Film, da te kap sloni na istih klišejih kot grozljivke iz sedemdesetih, s katerimi je odraščal (Mora v ulici brestov, Noč čarovnic, Petek trinajstega), le da združuje vse pomembne elemente najstniških, šolskih, seksi in tako naprej komedij. Skratka, nastala je "grozljivo trilerska komedija, ki je vse prej naštete komedija zarolala v eno. V igralski ekipi se pojavljajo nekateri sveži obrazi mlade srenje vzhajajočih (ali pa tudi ne) hollywoodskih zvezdnikov in celo nekateri odlični popolni začetniki. Wayans je preprosto povedal: "Gre za odlično skupino igralcev. Vsak je kot nalašč za svojo vlogo in vsi so trdo delali zanjo. Štirinajst dni pred začetkom snemanja smo začeli krepko vaditi, vsakemu pa sem dal za domačo nalogo še posebne zadolžitve v zvezi z likom, ki ga upodabljajo. Poleg tega pa sem veliko stvari prepustil improvizaciji, ki se je izkazala za nepogrešljivo in kot odlična rešitev za nekaj neverjetnih prizorov."

Najlepše in najdragocenejše odkritje je mlada Anna Faris, ki je na avdicijo za vlogo Cindy prvič stopila v studio in sploh prvič v življenju pripotovala v Los Angeles. Wayans je ne more prehvaliti: "Njen lik je na nek način kulminacija deklet, ki ste jih videli v nekaterih priljubljenih grozljivkah, na primer Neve Campbell in Jennifer Love Hewitt. Je osrednji lik v filmu, toda njeno delo je bilo še bolj težavno zaradi popačene realnosti, v katero smo jo vtaknili. Toda znašla se je in opravila izjemno delo."

Vizualna podoba filma je nasploh nekaj posebnega. Zanjo so skrbeli snemalec Francis Kenny, ki je sodeloval v priljubljenem She"s All That, in scenograf ter kostumografka Rob Wilson King in Darryle Johnson. Vse od zabave v stilu Matrice pa do "čarovniškega gozda" Blair in nezaslišanih kostumov... v tem filmu ni ničesar, kar bi bilo preveč ekstremno. Včasih se celo zdi, da je za odtenek premalo.

Pred kamero:

Shawn Wayans upodablja Raya, igralca nogometa, kateremu se zdi, da je moška kopalnica in slačilnica malce preveč "čistunski" prostor, zato ga je treba poživiti z vsemi dovoljenimi (in nedovoljenimi) sredstvi. Je tipičen srednješolec s prikritim nagnjenjem do sprevrženega, kar pa dokaj dobro brzda. Ima fantastično punco (igra jo Regina Hall), ki skuša razumeti in ustreči njegovim, včasih malce čudnim, željam; če ji to ne gre od rok, ga širokogrudno spusti zaplavati v druge vode, saj ve, da se bo vedno vrnil v njen objem.

Shawn je priznal, da zelo rad dela z brati. "Spominja me na čase, ko smo bili še vsi doma, le da sem tokrat plačan za svoje delo." Shawn je pripomogel tudi k nastajanju scenarija, za katerega je povedal, da je bil "eno najbolj smešnih pisarij, kar sem jih kdaj bral."

Shorty je Marlon Wayans; je tista bistra glavca, oziroma "nakajeni vsevednež", ki so mu kristalno jasni vsi triki preživetja Afro-američana, ki se napreza preživeti v grozljivki; bil bi tudi drugim neprecenljiva pomoč, če bi ne bil ves čas "zadet do temeljev". Shorty ponese fenomen srednje šole v "nove višave". Dobesedno. "Shorty je outsider. Ne hodi v kino gledat vseh tistih trapastih grozljivk, ker raje sedi doma in strmi v kadečo se vodno pipo in pridno vleče iz nje. To pa mu ne brani razpravljati in kritizirati vseh tistih trapastih likov iz grozljivk," razlaga Marlon.

O delu v družinskem krogu pa pripomni: "Večinoma smo se samo režali. Tudi takrat, kadar nismo delali. Motilo me je le to, da sem, zato ker sem bil najmlajši, moral opravljati "pripravniška" dela. Drugič bom za te stvari pripeljal s sabo svojega mlajšega nečaka, pa bo mir."

Cheri Oteri je zaigrala povzpetniško nesramnico Gail Hailstorm. O svoji vlogi pravi: "Večino časa sem porabila za to, da sem mlatila in nadirala svojega (filmskega) snemalca, zato za zgodbo ni ostalo veliko časa. V neki sceni pa sem se morala (fizično) spopasti s Cindy, da bi pritegnila njeno pozornost. To početje je povsem v skladu z Gailinim načelom nasilnega novinarstva: "Poročamo vam o novicah, še preden se te zares zgodijo!"

Treba ji je priznati, da je mestoma celo boljša od Gail iz Krikov, po kateri se njen lik zgleduje. Vsekakor je bolj napadalna. In bolj skrivnostna, kar pa naj bo dovolj v dobro zgodbe, ki se je ne sme razkriti.

Shannon Elizabeth je Buffy - to ime si razlagajte, kakor hočete; zagotavljamo vam, da boste v ugibanju pomena njenega lika na veliko udarili mimo. "Buffy je glavna v čredici, je materialistična svetohlinska packa, ki mora vedno hoditi z najbolj "vročim" tipom na šoli. Je pa tudi boleče zabita. Čudovito jo je bilo igrati; lahko sem naredila vse (in še več) z njenim likom, pa nikoli nisem šla čez rob," pripoveduje Shannon. Prizna, da ji jo je scenarij pritegnil od prvega trenutka, ko ga je prebrala. "Toda snemanje samo je preseglo vsa pričakovanja. Takrat smo najbolj nore trike šele začeli odkrivati," pripomni Shannon.

Bobbyja, Cindyjinega ljubega, pa je zaigral Jon Abrahams. "Resda je njegov lik zelo podoben tistemu, ki ga je upodobil Skeet Ulrich v Kriku, toda jaz sem ga nalašč začinil s Freddiejem Prinzem iz Vem, kaj ste zagrešili lansko poletje. V bistvu pa gre za povprečnega najstnika, ki bi rad zlezel punci za hlačke; priznajmo si, da so si v tem vsi najstniki podobni," razlaga Jon. K vlogi ga je najbolj pritegnilo dejstvo, da bo lahko delal s Keenenom Wayansom, saj je njegov film Gonna Get You Sucka eden njegovih najljubših.

Ne pozabimo še na Carmen Electro, ki je zaigrala Drew Becker, svetlolaso lepotičko, ki celo v trenutku smrtne groze ne more preboleti svoje vloge v Obalni straži; in pa Regino Hall, ki upodablja Brendo, Cindyjino najboljšo prijateljico in Rayjevo punco. Prva je izjavila, da je Film, da te kap "popolnoma nora, trapasta in odštekana komedija"; za vlogo se je odločila zato, ker se ji je z njo ponudila priložnost, da se ponorčuje tudi iz same sebe. Druga ji je v oceni zelo blizu: "Brenda je neverjetna. Je popolnoma predana hip-hopu in za povrh še sužnja mode in vsega, kar je "in". Najboljše pri tem filmu pa je to, da smo se lahko delali norca iz vsega od A do Ž."

Komentarji

23.9. 2004 ob 14:08

film je total zares dober ,čeprav ga nisem gledala

— nina ochcdjchj
20.5. 2005 ob 9:18

FILM DA TE KAP JE LEGENDA! ČE PA MA KDO KAJ PROTI PA BO TBEBA.he he he!!! by fajn se mejte!!!

— Jaca
17.11. 2005 ob 16:22

ta film je ful dobr, glejte ga!!!

— baby_boy
27.2. 2006 ob 18:25

scary movie...ja...to je tui ja:)coool ja mi2 spet komentirama...ja zakaj pa mate take dore filme tu...:)to zaj ni pomenlo da morte slabe met!!!:D ja še več takih!!!ok bye bye-inčy in zoyči

— black and dark girls
3.4. 2006 ob 15:03

COL FILM!

— MAJA
23.5. 2006 ob 17:56

ful,ful hudo!!!

— pata
29.5. 2006 ob 19:12

Scary move rulles!

— edn
7.7. 2007 ob 10:24

ta film je naj bolša komedija vseh časov

— hihi
4.10. 2007 ob 19:46

dobroveqer.go sakam filmot scary movie...!

— dasoo
20.1. 2009 ob 16:27

zakon

— lubikA
26.8. 2009 ob 19:10

dober film

— sladkiss
21.11. 2009 ob 9:40

love scary movie!!!!!!!!!!!!1,2,3,4...ostali še pridejo i love you!!!!!

— Sary_Nika
19.12. 2009 ob 15:37

fullllllllll hudo HeH!!! :D zajebancija totalHeH XD

— lojze
29.3. 2010 ob 17:32

m an jboljsa je scary movie 4 enka ni tko fejst....

— llllllillllllliii
27.6. 2010 ob 1:12

yoo duke pick up the phone wazaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaappPP111

— shortyyyyy
20.2. 2011 ob 14:11

PRVI DEL JE MOJ DRUGI NAJLJUBŠI. SAJ SE NORČUJEJO IZ FILMA KRIK. MORILEC JE SEVEDA VELIKO BOLJ SMEŠEN IN LOVLJENJE NJEGOVIH ŽERTEV ŠE BOLJ.

— ALEN
25.11. 2011 ob 9:01

kul film

— yaxd
24.6. 2012 ob 16:17

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja Kolosej zabavni centri d.o.o. ali Ljubljanski kinematografi d.d. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd.

— gal
29.4. 2013 ob 17:51

Hahaha!to ti je smesn film. Priporocam. Vvv sesese mmmm!vsem.

— moesko girl
21.6. 2013 ob 19:17

ful dober film (what is your favourite scary movie)hahaha

— luka valand
21.6. 2016 ob 13:58

fulll kul morm rec

— edn pac
17.2. 2020 ob 20:33

top teli deli so super ker umirajo na smešn način

— ljubitelj filmov

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.