Kolosej

Ful gas

akcijski, komedija
Na sporedu od: 9.9.1999, Kolosej Ljubljana
1h 38min / 98min
Scenarij: Jim Kouf, Ross Lamanna
Režija: Brett Ratner

Vsebina

Ko se srečata "najhitrejše noge vzhoda", Lee, ki ga igra Jackie Chan (Rumble in the Bronx, First Strike) in "največji nakladač zahoda" James Carter, ki ga igra Chris Tucker (Money Talks, Fifth Element), je odlična akcija s številnimi demonstracijami borilnih veščin in zabava, polna smeha, zagotovljena.

Inšpektor Lee (Jackie Chan) je ponos hongkonške kraljeve policije: neomajen in predan policaj, čigar skromna narava prikriva mojstra borilnih veščin. Njegov najljubši učenec je enajstletna hči kitajskega konzula, ki ji je telesni stražar in najboljši prijatelj. Ko deklico ugrabi kriminalna organizacija, ki je hkrati odgovorna za smrt njegovega policijskega partnerja, se Lee poda v Ameriko, da bi ujel in kaznoval krivce.
Ker ne želi zgubljati časa s tujcem, FBI dodeli nalogo detektivu iz Los Angelesa, Jamesu Carterju (Chris Tucker). Carter je prava nočna mora za svoje šefe v policiji, saj je tako brezobziren, aroganten in razdražljiv, da nihče ne želi biti njegov partner. Chris z navdušenjem in zagnanostjo sprejme nalogo, saj v njej vidi enkratno priložnost, da si pridobi priznanje nadrejenih in tako postane član FBI, vse dokler ne odkrije, da je dodeljen kot "dojilja" hongkonškemu kolegu, katerega mora obdržati čim dlje od naloge. Vendar že po nekaj urah Carter spozna, da je povsem napačno ocenil Leeja, ki ga zvito prevara in sam najde pot v središče preiskave. Cele mestne četrti bodo zravnane z zemljo, preden bosta policista premagala kulturne razlike in pomirila strasti, da bi na koncu združila moči za dosego skupnega cilja - osvoboditi ugrabljeno deklico. Na ulicah Los Angelesa, kjer tudi sama postaneta tarči v smrtonosni mreži maščevanja, izdaje in prevar, se jima pridruži policijska strokovnjakinja za odkrivanje bomb Tania Johnson (Elizabeth Pena), da bi jima pomagala pri nalogi.
Akcijska komedija "Ful gas" je po dvajsetih letih prvi ameriški film, v katerem Jackie Chan igra naslovno vlogo. Njegovega partnerja igra Chris, ki kljub uspehu filma Money Talks še vedno z navdušenjem nastopa kot komik v klubih Los Angelesa in drugod po Ameriki. Scenarij sta napisala Jim Kouf in Ross LaManna, snemalec je Adam Greenberg (Ghost, Terminator 2: Sodni dan), pod režijo je podpisan Brett Ratner, glasbo pa je napisal Lalo Schifrin, ki je za svoje delo prejel štiri nagrade Grammy in bil šestkrat nominiran za oskarja. Film je samo v ZDA v blagajne kinematografov prinesel več kot 145 milijonov dolarjev, kar je jasen dokaz, da je Jackie Chan osvojil Ameriko in postal velika hollywoodska zvezda.

Produkcija

Uspešnica Rumble in the Bronx iz leta 1994, je vzpodbudila vplivno revijo Time, da je proglasila Jackie Chana za enega največjih igralcev ameriške kinematografije. Uspeh filma je povzročil pravi plaz projektov, v katerih bi morali biti partnerji Jackie Chana zvezde, kot je Sylvester Stallone (sicer njegov dolgoletni oboževalec), Wesley Snipes in drugi.
Ko je producent Arthur Sarkissian pokazal scenarij filma "Ful gas" svojemu kolegu Rogerju Birnbaumu, s katerim sta skupaj naredila komedijo While You Were Sleeping, sta oba v en glas ugotovila, da je govor o idealnem projektu za Jackia Chana. Z njima je soglašal tudi predsednik kompanije Caravan Pictures Jonathan Glickman, s katerim je Birnbaum poleg že omenjenega hita While You Were Sleeping, produciral tudi odlično črno komedijo Grosse Pointe Blank. Glickman, ki zna vse Chanove filme na pamet, je dobro vedel, da mora film prilagoditi njegovi specifični osebnosti in je zato med triurnem razgovorom s hongkonško zvezdo in njegovim menagerjem prišel do številih novih idej, ki so jih kasneje dodali scenariju, čeprav do takrat še ni prišlo do končnega dogovora z igralcem. Ko je bil projekt predstavljen šefom studia New Line so - glede na dobro izkušnjo s filmom Rumble in the Bronx - takoj pokazali veliko zanimanje. Ker je isti studio produciral tudi režiserski prvenec Bretta Ratnerja Money Talks s Crisom Tuckerjem v glavni vlogi, se je realizacija filma lahko zelo hitro začela. Režiser Brett Ratner, ki priznava, da je tudi sam velik oboževalec Jackia Chana, je takoj krenil v Južno Afriko, da bi dobil končni Chanov pristanek. Bil je prijetno presenečen, ko ga je ta pričakal z besedami: "Od vseh ponujenih projektov je prav "Ful gas" moj prvi izbor!"
Jackie Chan je dokončno podpisal pogodbo o snemanju, ko je pogledal režiserjev prvenec Money Talks in bil navdušen nad njim. Ker film v tem času še ni bil predvajan v ameriških kinih, je Ratner izjavil: "Chanova odločitev je bila zelo tvegana. Če bi moj film propadel v kinih, bi bilo zanj delo z neuspešnim režiserjem slaba reklama." Odločitev Jackie Chan ni sprejel enostavno: niz neuspešnih vlog v ameriških filmih v osemdesetih, ki niso bili dorasli njegovemu talentu in osebnosti, ga je naredil opreznega pri odločitvah o novih ameriških projektih. "Pred petnajstimi leti, ko sem se vrnil iz Amerike, sem povsem izgubil zaupanje vase," pravi Chan, "zato sem potreboval kar nekaj časa, da sem pristal na ta novi ameriški projekt. Ko so mi ponudili film "Ful gas", za katerim so stali uspešni producent Roger Birnbaum, energični režiser Brett Ratner in Chris Tucker, eden od današnjih največjih ameriških komikov, sem si rekel: "V redu, pa poskusimo.""
Tudi Chris Tucker je menil, da bi sodelovanje s Jackiom Chanom lahko obrodilo dober film. Režiser je to pojasnil z naslednjimi besedami: "Chris je mojster besedne komike, Jackie fizične. Njuna različna talenta sta enostavno morala imeti za rezultat popoln filmski zakon. Poleg tega obožujeta drug drugega: neprestano se spravljata v smeh, čeprav imam občutek, da nobeden od njiju ne razume niti besedice tistega, kar govori drugi. Pomembno je, da med njima vlada popolna duhovna skladnost in to je tisto, kar sem želel pokazati na filmu." O tem temnopolti komik pravi: "Oba sva se strinjala, da ne želiva filma, polnega eksplozij. Osebno imam zelo rad majhne stvari, ki spravljajo ljudi v smeh. Eden takih primerov je scena, v kateri želim naučiti Jackia pesem "War". Medtem, ko ga tako učim peti, začneva oba spontano plesati na cesti, sredi noči, kar je videti sila zabavno. To je moja najljubša scena v filmu."
Obema filmskima zvezdama je skupna še ena lastnost: ljubezen do improvizacije. Tucker svojo privrženost improvizaciji vleče še iz časov, ko je nastopal kot klubski komik, medtem ko je Chan znan po tem, da svoje akrobatske in borilne scene pogosto menja med samim snemanjem. In medtem ko je Tucker znal sam spremeniti dele Chanovih dialogov, ker si je izmislil boljše, je Chan učil Tuckerja vse trike akcijskih scen in mu pri tem obljubil, da bo iz njega naredil pravo akcijsko zvezdo. Čeprav je govora o akcijski komediji, film vsebuje tudi elemente drame. Producent Roger Birnbaum je že s filmom Dead President - v katerem Tucker igra eno od naslovnih vlog - dokazal, da je ta tudi dober dramski igralec, dramski elementi pa so pritegnili tudi Chana, ki pravi: "Ta film prikazuje mojo igralsko osebnost bolj, kot bi jo lahko kakšen hongkonški. Všeč mi je ta dodatek dramskih elementov, ker ne bi želel, da v meni vsi vidijo zgolj akcijsko zvezdo."
Prav zaradi dramskih elementov so producenti iskali resne in sposobne igralce za stranske vloge. Tako so k sodelovanju pritegnili Elizabeth Pena, ameriško igralko kubanskega porekla, ki je pritegnila pozornost z vlogo podeželske učiteljice zgodovine v filmu Johna Saylesa Lone Star, za katero je prejela nagrado Bravo. Iz enakega vzroka je angažiran tudi angleški gledališki in filmski igralec Tom Wilkinson, ki je igral v britanski uspešnici Full Monty. Čeprav ima klasično skakesperiansko zaledje, Wilkinson trdi, da je zelo pripravljen na akcijske filme: "Navadno mislijo, da gledališki igralci, ki igrajo Shakespeara niso sposobni za fizično zahtevne vloge, vendar pa je resnica prav nasprotna. Če vsak večer igrate Hamleta, je govora o treh in pol ure izjemno naporne predstave, na koncu katere vas čaka še petnajst minut mečevanja. Film kot je "Ful gas" je tako mačji kašelj, glede na hitrost snemanja in potrebno fizično spretnost."
Da bi bile akcijske scene čim bolj prepričljive, so producenti iz Hongkonga pripeljali celotno Chanovo ekipo za koordinacijo borilnih in akcijskih scen, na čelu z največjim svetovnim strokovnjakom na tem področju, Terryjem Leonardom (Raiders of the Lost Ark). Leonard, ki je prvič videl Jackia Chana v akciji v nekem lokalnem kinu na Borneu, kjer je snemal film s Johnom Milliusom, pripoveduje: "Ko sem videl kaj Chan dela v tem filmu, nisem mogel verjeti, da je vse to njegovo telo in je vse videti tako resnično, in verjetno tudi ne bi, da mi ni to potrdil naš tedanji producent, ki je s Chanom snemal filme v Hong Kongu. Jackie Chan je resnično iz pravega testa in neverjetno pogumen, kar je pokazal tudi med snemanjem filma "Ful gas". Najbolj se spominjam scene, v kateri Jackie skače skozi okno kitajskega veleposlaništva na višini desetih metrov na bližnje drevo. Ko je videl, da smo pod okno postavili zaščitne deske je med smehom dejal: "Ah, vi Američani greste vedno na sigurno!' On je resnično nekaj posebnega."
Snemanje filma "Ful gas" je trajalo tri mesece v studiu in na izbranih lokacijah, ki so vključevale glamurozni Beverly Hills, stanovanjske četrti Pasadene, biljardnice širom Los Angelesa, restavracije v Kitajski četrti itd. Los Angeles je idealna kulisa za najavo prihoda Jackia Chana v Hollywood. V eni od scen se Jackie guga na znaku, na katerem piše Hollywood, medtem ko se v drugi sprehaja po slavni hollywoodski aveniji pred Kitajskim gledališčem, kjer je pred dvema letoma tudi sam pustil odtise svojih rok v betonu in se tako pridružil ostalim hollywoodskim legendam. Obe sceni sta zelo simbolični in jasni: "Jackie Chan je prišel v Hollywood in tu namerava tudi ostati!"
MTV je odlični dvojici Chan - Tucker podelila nagrado za najboljši par na velikem platnu.

Pred kamero

JACKIE CHAN (Lee)
Po sedmih velikih hitih (Rumble in the Bronx, First Strike, Supercop, Procect A, Police Story, Mr. Nice Guy, The Armour of God) je najnovejši uspeh filma "Ful gas" (zaslužek preko 145 milijonov dolarjev samo v ZDA) odlična potrditev, da je Jackie Chan osvojil Ameriko in postal velika hollywoodska zvezda. Postal je junak nekega ameriškega stripa, leta 1996 se je pojavil kot gostitelj na podelitvi oskarjev, lani pa mu je bila izkazana velika čast, ko je odtisnil svoje roke, stopala (in nos) na pločniku pred slavnim Kitajskim gledališčem in tako postal še ena hollywoodska legenda.
Navdihnjen z legendami mojstrov nemega filma Busterjem Keatonom in Haroldom Lloydom, je Chan ustvaril edinstven filmski stil in podžanr, ki kombinira humor ter neverjetne vratolomne in atraktivne akcijske scene. Kot vrhunski poznavalec borilnih veščin in pravi akrobatski umetnik je Jackie Chan postal filmska legenda, ki je tvegal svoje življenje v vseh filmih, kar je najbolje videti v kolažu njegovih akrobacij, ki redno predstavljajo odjavno špico njegovih filmov. Ob Chanu lahko kaskaderji ostanejo brez dela.
Njegova kariera se je začela, ko je bil star sedem let in je začel hoditi v edinstveno kitajsko operno šolo. V desetih letih, ki jih je tam preživel, se je ob strogi disciplini (delovni dan je trajal devetnajst ur) naučil osnov igre, petja, plesa, pantomime, akrobatike in niza različnih borilnih veščin. Na filmu je začel kot kaskader, potem postal koordinator kaskaderskih scen, toda njegov talent je zelo hitro pritegnil pozornost producentov in je tako že leta 1971 posnel svoj prvi film Little Tiger from Canton.
Uspeh v Hong Kongu mu je odprl tudi vrata v Hollywood. Čeprav njegov prvi poskus v osvajanju Amerike ni bil ravno uspešen, so kritiki že takrat spoznali, da je govora o edinstvenem igralcu in filmarju. Njegove filme Project A, Police Story in njuna nadaljevanja kot tudi film The Armour of God je kritika prepoznala kot vrhunske akcijske filme odlične režije.
Ključni trenutek v osvajanju Amerike je leto 1994, ko je v distribuciji kompanije New Line film Rumble in the Bronx postal velik hit. Izdajalska hiša "Ballantine Books" je paralelno s premiero filma "Ful gas" izdala tudi avtobiografijo Jackia Chana "I Am Jackie Chan".

CHRIS TUCKER (James)
Po filmu Money Talks, v katerem je bil njegov partner Charlie Sheen, je Chris ponovno zaigral pod taktirko režiserja Bretta Ratnera. V zadnjem času so bile njegove opaznejše vloge v filmu Jackie Brown režiserja Quentina Tarantina in filmu Fifth Element Luca Bessona. Svoj igralski talent je dokazal z vlogami v različni žanrih: v postvietnamski drami Dead Presidents, v komediji Friday, v filmu Panther, v tretjem delu glasbene komedije House Party itd.
Čeprav je postal filmska zvezda, Cris Tucker še vedno nastopa kot komik v klubih Los Angelesa in širom po ZDA. Prvič je nastopil v nekem klubu v starosti petnajstih let in že njegov premierni nastop je bil sprejet z ovacijami. Po letu dni uspešnega nastopanja po raznih klubih je Tucker odšel v Los Angeles kjer je kmalu postal uspešen igralec. Po filmu "Ful gas" ga bomo lahko gledali v komediji Double - O - Soul, v kateri bo igral skupaj z Mariah Carey.

TOM WILKINSON (Thomas Griffin / JunTao)
Uglednega britanskega igralca se dobro spominjamo po vlogi srednjeletnega nadzornika, ki ne želi povedati ženi, da je odpuščen, v filmu Full Monty. Nekatere od njegovih najbolj znanih vlog vključujejo tudi tiste v filmih Sence and Sensibility Anga Leeja, kontoverznem filmu Priest Antonije Bird, In the Name of the Father Jima Sheridana The Ghost and the Darkness Stephena Hopkinsa. Pred kratkim smo ga lahko gledali v hit komediji Shakespeare in Love. Tom Wilkinson, sin yorkshirskega farmarja, se je kot mladenič podal s trebuhom za kruhom v Kanado, kjer je nekaj časa delal v tovarni aluminija, vendar je bil umetniški klic igralstva močnejši. V svoji karieri je ustvaril tudi niz vlog v televizijskih serijah ( Inšpektor Morse, Prime Suspect) in v številnih gledaliških predstavah (Kralj Lear, Tom in Viv, )

ELIZABETH PENA (Tania Johnson)
Njena najbolj znana vloga je v filmu Johna Saylesa Lone Star, v katerem igra ponosno učiteljico na ameriškem podeželju, ki ji je prinesla kar nekaj prestižnih nagrad. Pozornost je pritegnila z vlogo Carmen v filmu Down and Out in Beverly Hills, ki jo je dobila ko se je preselila v Los Angeles iz New Yorka, kjer je imela za seboj že uspešno gledališko kariero. Po tej vlogi je nastopila v filmih La Bamba, Batteries Not Included, Jacob's Ladder, v nadaljevanju otroškega hita Free Willy. Prvič je zaigrala v filmu El Super. Čeprav je rojena v New Jerseyu, je prvih osem let svojega življenja preživela na Kubi, od koder so njeni starši in je kasneje emigrirala v New York.

Za kamero

BRETT RATNER
V zelo kratkem času je ta mladi režiser pridobil sloves kot eden od režiserjev, ki veliko obetajo. Njegov režiserski prvenec je uspešen akcijski film Money Talks, v katerem igrajo Chris Tucker, Charlie Shenn, Paul Sorvino in Heather Locklear. Preden je zašel v filmsko industrijo je Ratner režiserski poklic izučil snemajoč petinsedemdeset glasbenih spotov za glasbena imena kot so Heavy D, Maryy J. Blige, Jodeci, Public Enemy itd..
Od mladih let je bil okužen s filmom in zato je kot deček v Miamiju snemal z videokamero filme, v katerih so njegovi prijatelji igrali prostitutke, gangsterje in zvodnike. Njegov talent so opazili v šestdesetih, ko je na newyorškem učetilišču kot najmlajši študent vpisal prestižni program "Tisch School of the Arts". Po filmu "Ful gas" bo njegov sledeči projekt remake neodvisnega filma pokojnega Johna Cassavetesa "Umor kitajskega pobiralca stav" po scenariju njegovega sina Nicka Cassavetesa. Film bodo snemali v režiserjevem rodnem mestu Miami Beach.

Komentarji

31.12. 2005 ob 13:58

alo toti film je coolski,mislim saj je vsak film,ki v njem špila jackie chan svetovni.KOMEDIJA(sa j akcija je tudi)vglavnem svetski film

— kuj ena
3.6. 2006 ob 15:06

ejte če kdo igra cll of duty 2 nej me duda na msn cofko.sava@hotmail.c om pa lahk mugoče tud zrihtam klan.Aja film je bil kulll dobr.

— #evolut!onKAOS#
21.1. 2007 ob 18:53

ful gas

— alex
15.8. 2007 ob 13:12

carski film.jackie chan mi je že od nekdaj všeč(kot igralec).pr tn film se je pa še posebej izkazal.vsaka mu čast // če kdo poznaš še ker film v katerem je on igral naj mi sporoči na klaracampa@hotmail.c om lp

— chiara
17.12. 2007 ob 15:48

ha ha ej mislm sami dobri filmi na sporedi! kako se dobru fajtajo mislm za znoret moj najbulši igral je sz tga filma jackie chan ta pa j elastičen ha ha

— ena
1.4. 2009 ob 18:28

TO JE FUL DOBER FILM IN OBA DVA DELA TUD.

— ANŽE
1.4. 2009 ob 18:31

Rad bi pohvalil vse ki so sodelovali v tem filmu in v vseh drugih.

— JAZ
26.7. 2012 ob 10:29

nism ga gledala ahahah ta čing čang ju od jackija je papeou dobr pomoje xD
iksde:P

— Angie

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.