Kolosej

Trenutek odločitve

triler
Junak ne sme nikoli ostati sam!
Na sporedu od: 10.8.2000, Kolosej Ljubljana
2h 8min / 128min
Scenarij: James Webb, Stephen Gaghan

Zgodba

Polkovnik Terry Childers (Samuel L. Jackson) je 30 let služil vojski. Vojskoval se je v Vietnamu, Bejrutu in Zalivski vojni ter bil za vojne zasluge tudi odlikovan. Za ljudi je bil heroj in domoljub. Toda zdaj ga hoče država, ki jo je ljubil in ji zvesto služil, kaznovati zaradi neuspele reševalne akcije. Za odvetnika si izbere starega prijatelja, polkovnika Haysa Hodgesa (Tommy Lee Jones). Čeprav je Hodges vse prej kot uspešen odvetnik, mu Childers zaupa. Le kdo bi bolje vedel, kako je tvegati življenje na bojni črti, če ne prav bivši marinec? Zaradi čuta dolžnosti - Childers mu je v Vietnamu rešil življenje - in v znak prijateljstva Hodges končno privoli, da ga bo zagovarjal, vendar ga začnejo kmalu najedati dvomi o Childersovi nedolžnosti.

Childers mora odgovarjati zaradi neuspele misije v Jemnu, od koder mora po hitrem postopku rešiti ameriškega ambasadorja z družino. Po življenju so mu stregli jezni demonstranti, ki so stiskali ognjeni obroč okoli ameriške ambasade. Med žrtvami obračuna so trije ameriški marinci in več kot 80 demonstrantov, med njimi tudi nedolžni otroci in žene.

Zaradi kršenja vojaških pooblastil ga postavijo na vojaško sodišče. Childers zanika vse obtožbe, saj naj bi oboroženi demonstranti izvedli napad na ambasado. Videti je, da je vlada potrebovala grešnega kozla, na katerega bi lahko zvalila krivdo zaradi spodletelih diplomatskih pregovarjanj. Očividci iz napadene ameriške ambasade so mrtvi, ena od prič ni verodostojna, dokaz o Childersovi nedolžnosti pa izgine neznano kam.

Film je režiral oskarjevec William Friedkin, ob Samuelu L. Jacksonu in Tommyju Lee Jonesu pa nastopajo Guy Pearce, Bruce Greenwood, Blair Underwood, Philip Baker Hall, Anne Archer in Ben Kingsley. Producenta sta bila Richard D. Zanuck in Scott Rudin, izvršna producenta pa Adam Schroeder in James Webb. Scenarij je po literarni predlogi bivšega uslužbenca v mornarici, Jamesa Webba, napisal Stephen Gaghan.

Direktorja fotografije sta bila William A. Fraker in Nicola Pecorini, Robert Laing je bil scenograf, Augie Hess je skrbel za montažo, Gloria Gresham je bila kostumografinja in Buddy Joe Hooker koordinator kaskaderjev. Dale Dye je bil svetovalec za vojaške zadeve, v filmu pa se pojavi v vlogi generala, ki stopi na Childersovo stran.

O filmu

Trenutek odločitve, najnovejši film z oskarjem nagrajenega režiserja Williama Friedkina, pripoveduje o negotovosti vojskovanja in trenutnih odločitvah, ki jih sprejemajo vojaški poveljniki; o ljudeh, ki se borijo za svoje pravice in deželo, in o prijateljstvu, tej močni vezi, ki povezuje in združuje.

"Trenutek odločitve je film o življenju in smrti v vojaških vrstah. Da bi dosegel čim večjo verodostojnost, sem k sodelovanju povabil bivše in sedanje marince," razlaga Friedkin.

Vojaška pooblastila, ki naj bi jih Childers kršil, so v bistvu obrambni ukrepi, ki narekujejo, kdaj lahko vojaki uporabijo silo in kdaj ne. Vse prevečkrat pa se zgodi, da se vojaki znajdejo v razmerah, o katerih ukrepi molčijo. Takrat se poveljujoči odloči za tisto rešitev, ki je za njegove vojake najboljša.

In ravno v takem položaju je bil polkovnik Childers. Ker pa se je postavil na stran svojih vojakov, mora zdaj na sodišče.

"Childers dela tisto, za kar je prepričan, da je prav. Včasih si pravila malce prikroji, vendar le zato, da bi izpolnil zaupano nalogo. Verjame v Ameriko, njen vojaški sistem in je popolnoma predan vojski," pravi Jackson. "Hays Hodges že vse življenje diha z vojsko. Njegov oče in dedek sta bila generala, sam pa se je kalil v vietnamski vojni, kjer je poveljeval enemu od vodov. Pred gotovo smrtjo ga reši kolega Childers, nato pa ga pošljejo domov. Hodges se odloči za pravniški poklic in postane vojaški odvetnik. Toda tik pred upokojitvijo se znajde pred nezavidljivo nalogo. Childers ga namreč prosi za pomoč na vojaškem sodišču. Razklan med prijateljstvom in vedenjem, da ni dober odvetnik, ne ve, kaj bi," pripoveduje Jones.

Friedkin razlaga:"To je film o prijateljstvu, lojalnosti in vlogi moderne vojske. Za vsako vojaško operacijo obstajajo posebna vojaška pravila t.i. obrambni ukrepi. Vprašanje tega filma je, ali je polkovnik Childers prekršil ta pravila ali ne."

Poleg Jonesa in Jacksona najdemo med filmsko ekipo tudi oskarjevca Bena Kingsleyja v vlogi ambasadorja, ki ga rešijo polkovnik in njegova skupina marincev. Njegovo filmsko ženo igra Anne Archer, odločnega in pretkanega vojaškega tožilca, majorja Marka Biggsa, pa je zaigral Guy Pierce. Hodgesovega očeta, upokojenega generala, igra Philip Baker Hall; Bruce Greenwood je William Sokal, svetovalec za državno varnost, ki prikriva dokaze; Blair Underwood igra stotnika Leeja, udeleženca neuspele misije in kasnejšo pričo na vojaškem sodišču; Mark Feuerstein pa stotnika Toma Chandlerja, Hodgesovega pomočnika.

"Zgodba je popolnoma izmišljena", razlaga producent Richard D. Zanuck. "Kljub temu pa se podobne stvari dogajajo vsak dan. Naše amabasade so vedno na udaru in tarča nenehnih demonstracij. Nekatere so celo bombardirali.

Morda se vam bo zdelo, da je film razdeljen na dobre in slabe fante. Ni res. Svetovalec za državno varnost, ki prikriva dokaze, ne počne tega zaradi sebe. Prepričan je, da dela državi v prid in da je operacija v Jemnu propadla zaradi malomarnosti in nesposobnosti poveljujočega. Rad bi sporočil javnosti, da za neuspeh ni bila kriva država, temveč posameznik."

Zakulisje

Snemanje se je pričelo marca 1999 v Južni Karolini, nadaljevalo pa v Maroku, severni Virginiji, Washingtonu in Los Angelesu.

Friedkin in Zanuck sta sodelovala že pri Izganjalcu hudiča in Francoski zvezi. Tokrat je bilo prvič, da je Zanuck videl Friedkina pri delu: "Šele zdaj vidim, kako je hiter. To bo zaradi tega, ker je tako dobro organiziran. Tip je perfekcionist. Odlično se razume z igralci in ima dobro domišljijo. Snemanje z njim je bilo čudovita izkušnja." Tudi Samuel L. Jackson se strinja z zgoraj napisano izjavo: "Billy nam je vlival samozavest in nas spodbujal. Če ni bilo kaj v redu, nas je takoj opozoril in povedal, kako bi bilo lahko bolje. Sam sem se zelo vživel v vlogo, ker sem vedel, da lahko zaupam režiserju."

Da bi bile vojaške akcije na filmskem platnu videti čim bolj pristne, so ustvarjalci filma najeli bivšega marinca Dalea Dya. Dye je sodeloval že pri mnogih filmih, med njimi tudi pri Forrestu Gumpu in Reševanju vojaka Ryana. Pred snemanjem filma so se morali igralci in statisti udeležiti posebnega vojaškega urjenja pod Dyevo taktirko. Pridobili so kondicijo in se naučili ravnanja z orožjem. Za začetne akcijske prizore, ki se dogajajo leta 1968 v Vietnamu, so se urili v Južni Karolini, za prizor neuspelega vojaškega reševanja v Jemnu pa so odšli na trening v Maroko.

Dye je pri začetnih filmskih prizorih pomagal z lastnimi izkušnjami, ki jih je pridobil v vietnamski vojni: "Igralcem je bilo treba razložiti, kako hudo je bilo takrat. Bili smo 20-letni fantje, ki smo se znašli sredi brutalne vojne. Zelo malo jih ve, kako hudo je laziti po džungli in biti nenehno izčrpan. Vsako drugačno portretiranje vietnamske vojne bi umazalo spomin na 58.000 Američanov, ki so tam umrli. In tega ne bom dovolil."

Igralci so med snemanjem spoznali tudi prave marince in Tommy Lee Jones kar ni mogel skriti navdušenja nad njimi: "Vedno sem občudoval njihovo delo in srčno upam, da smo se jim s tem filmom vsaj delno oddolžili." Ena od metod vojaškega urjenja je bila, da so se morali igralci klicati po filmskih imenih in nazivih. Jones in Jackson, ki v začetnih scenah igrata mlada poročnika, sta se ostalim pridružila šele čez nekaj dni, ko so se možje na terenu že dodobra spoznali. Zamudnika so namenoma izključili iz družbe in jima tako pokazali, kaj bi ju čakalo v pravi vojski, kjer neizkušene častnike na začetku ignorirajo, nato pa jih - ko pridobijo nekaj izkušenj - sprejmejo medse.

Jackson se ni pritoževal nad takim ravnanjem: "Vsak se je moral potruditi in pridobiti zaupanje mož. Jaz se se odlično ujel tako z ekipo v Južni Karolini (tam so snemali prizore vietnamske vojne) kot s tisto v Maroku." V Maroku je potekalo snemanje v mestu Ouarzazate, v atlaškem gorovju, nekaj sto kilometrov jugovzhodno od Marakeša. Snemalna ekipa je morala najprej zaprositi za dovoljenje kralja Hassana II in maroško vlado. >Prebivalci mesta so večinoma Berberi, nomadsko pleme, ki živi v severni Afriki. Da so ustvarjalci filma Ouarzazate spremenili v Jemen, so potrebovali le nekaj manjših lepotnih popravkov.

Medtem ko se je snemalna ekipa zadrževala v mestu, pa so se igralci potili pod vročim saharskim soncem. Urjenje je trajalo sedem dni in šest noči. Blair Underwood, ki igra stotnika Leeja, ne bo nikoli pozabil spanja pod golim nebom v družbi škorpijonov in stonog.

Pri snemanju napada na ameriško ambasado je sodelovalo 1500 lokalnih statistov in maroški helikopter. Kljub jezikovnim (Maročani govorijo arabščino, francoščino in berberske dialekte) in kulturnim preprekam (snemanje so morali prekinjati, ko je bil čas za molitev) pa je Friedkinova ekipa zelo uživala v delu z maroškimi kolegi. Tommy Lee Jones se je takoj zaljubil v Maroko in njegove ljudi: "Naravnost super so."

Po Maroku se je ekipa preselila v ameriške studije in posnela še notranje prizore.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.