Kolosej
Film distribucije Continental Film

Rožnati panter 2

komedija
Za aretacijo mojstrskega lopova so potrebni trije vrhunski detektivi… in štorast inšpektor.
Podnapisi
Na sporedu od: 12.2.2009, Kolosej Ljubljana
1h 32min / 92min
Leto: 2009
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Scott Neustadter, Michael H. Weber in Steve Martin po likih Maurica Richlina in Blaka Edwardsa
Režija: Harald Zwart
Nerodni inšpektor Clouseau se po navodilih neomajnega šefa odpravi na počitnice, toda v trenutku, ko zapusti Francijo, se odvije niz skrivnostnih kraj neprecenljivih dragocenosti. Ker je izginil tudi slavni diamant - Rožnati panter, s katerim ima Clouseau že številne izkušnje, se znova odpravi po sledeh zločincev, njegove nenavadne in nemalokrat zelo boleče metode dela pa kmalu na lastni koži občuti mednarodna skupina detektivov, ki mu skušajo pomagati.

V nadaljevanju uspešnice iz leta 2006 Steve Martin ponovno igra neustrašnega, čeprav butastega francoskega policijskega detektiva, inšpektorja Jacquesa Clouseauha. Potem ko ukradejo legendarne zaklade z vsega sveta, med drugim tudi neprecenljivi diamant rožnati panter, je glavni inšpektor Dreyfus (John Cleese) prisiljen Clouseauja priključiti mednarodni skupini detektivov in strokovnjakov, zadolženih, da ujamejo tatu in vrnejo ukradene artefakte. Zgodba se odvija v Rimu in Parizu.

Steve Martin se vrača kot Inšpektor Clouseau

Potem ko je Steve Martin leta 2006 uspešno oživil franšizo Rožnati panter, je nadaljevanje za igralca postalo srečno naključje. "Rad igram Clouseauja," pravi Martin.  "Malce sem moral izpiliti naglas, sicer pa je bilo kot obisk starega prijatelja. Ta vloga mi daje priložnost za drzno situacijsko komedijo. Clouseau je zares pretiran lik, nedolžen in otročji. Hkrati misli, da obvlada situacijo, kar je po mojem mnenju vedno smešno. Ko se je torej pojavila priložnost za nadaljevanje, je bil odgovor seveda pritrdilen."

Producent Robert Simonds pripomni, da je Martin ne tako zelo skrivno orožje filma. "Steve je popolna utelesitev lika, daje mu veliko več, kot predvideva scenarij – in ker je bil koscenarist, je tudi scenarij zelo dober. Nadaljevanja ne bi posneli, če ga ne bi gnal Steve. Clouseauja razume. Zanj piše. Ustvari svet. Del bremena nadaljevanje je, da mora biti večje, boljše, zabavnejše, bolj sveže od prvega dela. Garali smo, da smo like, šale in vse, kar nam je bilo všeč pri prvem filmu, dvignili na nov nivo. Steve daje Clouseauju zares zanimivo kombinacijo ranljivosti in samozavesti. Nadarjen je za situacijsko komedijo, je pa tudi zelo izobražen. Ima zelo prefinjen smisel za humor, ki pa izvablja salve smeha. Pomembno pa je tudi, da je njegova komedija ironična, inteligentna, a nikoli žaljiva. Vsa komičnost v Rožnatem panterju gre za račun Clouseauja, ki se preprosto trudi ohraniti dostojanstvo v vseh situacijah. Zahvaljujoč Stevovi igri je film ne le zelo smešen, občinstvo tudi navija za Clouseauja." 

Režiser Harald Zwart dodaja: "Ljudje imajo radi Clouseauja. Ima veliko srce, in čeprav stori veliko napak, vse te izvirajo iz njegove naivne nerodnosti. Vedno se trudi dati vse od sebe – le da to ni nikoli dobro."

Vsi vseeno niso navdušeni nad lastnostmi lika. "V Angliji sem srečal ljudi, kot je Clouseau," pravi John Cleese.  "Rečemo jim pronoid – kar je nasprotje od  paranoid. Mislijo, da jih imajo vsi radi in da so na njihovi strani, čeprav za to nimajo nobenih dokazov. In po mojem mnenju je Clouseau tak. Niti sanja se mu ne, da ga ljudje ne prenašajo – nima pojma, da je nadloga."

O igralcih

Steve Martin (Clouseau /scenarij) je posnel filme Baby Mama. Traitor (izvršni producent in zgodba), Rožnati panter, Shopgirl (za film je po svoji noveli napisal tudi scenarij), Količinski popust, Frka v bajti, The Jerk, Pennies From Heaven, Dead Men Don’t Wear Plaid (tudi koscenarist),  The Man With Two Brains, All of Me, Roxanne, Dirty Rotten Scoundrels, Little Shop of Horrors,  Parenthood, L.A. Story, Grand Canyon, Nevestin oče 1-2, Housesitter, The Spanish Prisoner, Bowfinger (tudi scenarij), Planes, Trains and Automobiles, Western send-up, Three Amigos!.

Leta 2007 je izdal dve knjigi, otroško knjigo Our Alphabet Book, ki jo je napisal z newyorško ilustratorko Roz Chast, in avtobiografijo, Born Standing Up.

Dvakrat je vodil podelitev oskarjev.

Kariero je v šestdesetih začel kot scenarist na televiziji in dobil nagrado emmy za nadaljevanko The Smothers Brothers Comedy Hour, proti koncu desetletja je s svojim materialom že nastopal na televiziji in po klubih.

Potem ko je večkrat nastopil pri Johnnyju Carsonu v Tonight Show, je vodil več oddaj, med drugim Saturday Night Live, ter bil glavna zvezda in koscenarist štirih posebnih televizijskih oddaj. Za svoja komična albuma Let’s Get Small in A Wild and Crazy Guy je dobil dve nagradi grammy.

Njegov prvi filmski projekt je bil The Absent-Minded Waiter, za ta kratki film je napisal tudi scenarij. Leta 1977 je bil nominiran za oskarja.  

Leta 1993 so uprizorili njegovo prvo komično dramo Picasso at the Lapin Agile.

Sledile sta ji monodrama WASP in igra The Underpants.

Po uspehu njegove prve novele Shopgirl se je tudi druga z naslovom The Pleasure of My Company uvrstila na seznam prodajnih uspešnic. Napisal je tudi uspešno zbirko komičnih del Pure Drive. Pogosto objavlja v časopisih The New Yorker in New York Times.

Jean Reno (Ponton) je posnel filme Misija: Nemogoče, Godzilla, Leon, Ronin, Rožnati panter, Da Vincijeva šifra, Velika modrina, Škrlatna reka, Francoski poljub, Armored, Tais Toi, Les Visiteurs, Les Visiteurs II, L'Empire de Loups, The Tiger and the Snow,  Le Dernier Combat, Subway, La Femme Nikita, Wasabi, Claire de Femme, Le Jaguar, Loulou Graffiti, L'Operaton Corned Beef, L'Homme Au Masque D'Or, I Love You, Notre Histoire, Signes Exterieurs de Richesse, For Roseanna, Rollerball, Flyboys, Flushed Away.

Režiral je tudi prvo opera, produkcijo Puccinijeve Manon Lescaut za Teatro Regio Torino.

Reno, ki je prvih 11 let življenja govoril samo materni jezik – španščino,  tekoče govori francosko, italijansko, angleško in japonsko.

Alfred Molina (Pepperidge) je posnel filme Da Vincijeva šifra, Identiteta, Lov za izgubljenim zakladom, Tuja vrsta, Tempest, Nothing Like the Holidays, The Little Traitor, An Education, Hoax, Chocolat, The Company (miniserija), As You Like It (tv film), Spider-Man 2, Frida, Coffee and Cigarettes, Undertaking Betty,  Letter to Brezhnev, Prick Up Your Ears, Boogie Nights,  The Imposters, Anna Karenina, The Perez Family, Maverick, Enchanted April, Pete’s Meteor, Not Without My Daughter, Dudley Do-Right in Texas Rangers.

O režiserju

Nizozemski režiser Harald Zwart tekoče govori tri jezike. S svojstvenim darom zna preseči kulturne meje ter se dotakniti src in duha občinstva vseh slojev in let. Zwart se je rodil na Nizozemskem in odraščal na Norveškem. Njegov študentski film Gabriel’s Surprise so predvajali na skandinavski televiziji, potem je začel dobivati ponudbe za režijo reklam ter čez čas glasbenih videospotov, s katerimi se je proslavil.

Leta 1997 je kot debitiral še kot režiser nadaljevanke Commander Hamilton. V njej so igrali Lena Olin, Mark Hamill in Peter Stormare. Potem so začele prihajati ponudbe iz Hollywooda, kjer je najprej posnel One Night at McCool’s, sledil je Agent Cody Banks

Trenutno pripravlja remake Karate kida z Jadenom Smithom in Jackiejem Chanom.

Komentarji

29.12. 2008 ob 14:04

Komi čakam da pride v kino=)

— Miha
10.1. 2009 ob 0:00

komi čakam xD

— dul
30.1. 2009 ob 17:15

ful hud film jst sm ga gledu u ameriki lp

— banša
11.2. 2009 ob 0:00

hud film

— dani
13.2. 2009 ob 15:26

ma super film +++++++

— Ninč *
15.2. 2009 ob 15:30

poglejmo kaj bi rekli....

— Jaz Likan!
17.2. 2009 ob 15:49

zelo cool film

— primož
18.2. 2009 ob 16:16

meni je blo vReji!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— kolosej
19.2. 2009 ob 16:02

ful kul ej stari :) ;)!) xd loleki

— lol xd
21.2. 2009 ob 15:04

nevem

— joj
23.2. 2009 ob 20:08

Eden najbolj smešnih filmov, kar so jih predvajali v Koloseju! Toplo priporočam! :D

— mhhm
25.2. 2009 ob 12:13

žal filma še nisem gledala--------------

— hannah
27.2. 2009 ob 0:00

dobra komedija

— pink panther
4.3. 2009 ob 0:00

ZANČ

— URŠA
7.3. 2009 ob 0:00

Meni je bbil film ful doer = COOL
KER TOTI CLOUSO TAK DORO SPILA

— ninyka
7.3. 2009 ob 19:53

Hehe...meni je bil film zelo smešen...skoraj bolj kot prvi del. Res vreden ogleda :)

— Andreja
8.3. 2009 ob 0:00

dobro igrate.

— samo
17.3. 2009 ob 0:00

Zakaj predvajajo samo enkrat na dan ???

— big
31.3. 2009 ob 14:11

najboljši film vseh časov...komedija

— aleks
31.3. 2009 ob 14:12

najbols d best

— miha
22.4. 2009 ob 2:00

naj bolši film poleg revnega milijonarja

— pinky
8.1. 2016 ob 11:22

oicufziufhkgr8uafajihaizidk

— hohgkfjghiz

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.