Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Rokenroler

akcijska kriminalka
Zgodba o seksu, morilcih in rokenrolu
Podnapisi
Na sporedu od: 31.12.2008, Kolosej DeLuxe Kranj
31.12.2008, Kolosej Ljubljana
1h 54min / 114min
Leto: 2008
Jezik: angleščina
Scenarij: Guy Ritchie
Režija: Guy Ritchie
Režiser divjih kriminalk Morilci, tatovi in dve nabiti šibrovki ter Pljuni in jo stisni gledalce znova popelje v svet čudaškega londonskega kriminala, kjer ukradena slika zaplete pomemben posel z nepremičninami. V vrtoglavem vrtincu izsiljevanja, ropov, nasilja in prevar se zapletejo neizprosni mafijski šef, njegov neobrzdani posvojenec, povzpetniški ruski poslovnež, dvolična in fatalna računovodkinja ter skupina malih kriminalcev, vsi pa se soočajo z istim vprašanjem - kako čimprej obogateti in ostati živ?
Napovednik

Sinopsis

Priljubljeni režiser in scenarist Guy Ritchie, ki ga tudi pri nas najbolj poznamo po odlično sprejetih filmih Pljuni in jo stisni ter Morilci, tatovi in dve nabiti šibrovki, je tokrat posnel Rokenrolerja, zgodbo o seksu, nasilnežih in rock’n’rollu.

Razburljiva akcijska komedija nas popelje na nevarno potovanje v svet visokega kriminala in nizkotnega pocestnega življenja, kjer so nepremičninski posli izpodrinili trgovanje z mamili, kriminalci pa so postali zelo zagnani podjetniki. Toda kdorkoli si prizadeva stopiti v to nevarno igro, od nepomembnega tatiča z nenavadnim imenom One Two (Gerard Butler) do sumljivega ruskega milijonarja Urija Obomavicha (Karel Roden), se mora v vsakem primeru soočiti z Lennyjem Coleom (Tom Wilkinson).

Lenny je gangster stare šole, ki natančno ve, koga je treba podkupiti in kateremu birokratu, posredniku ali gangsterju je treba ves čas dihati za ovratnik. Z enim samim klicem je sposoben povsem zaobiti nadležni uradniški formalizem. Njegova desna roka Archy (Mark Strong) ga poduči, da se v Londonu spreminjajo časi, saj za prevlado v trgovini in kriminalu zdaj tekmujejo tajkunski gangsterji iz Vzhodne Evrope, krvoločni kriminalci z ulic in vsi, ki padejo nekje vmes med obe omenjeni kategoriji.

Vrtoglavi milijonski zneski, ki se obračajo v londonskem podzemlju, pripeljejo do spletkarjenja, zarot in nasprotovanj med vsemi, ki si prizadevajo prilastiti svoj delež. Medtem ko se drobni kriminalci zapletejo med sabo, pa resnično velik posel pade v roke zadrogiranega rockovskega zvezdnika (Toby Kebbell), Lennyjevega domnevno mrtvega sina, ki je v resnici še kako živ.

Glavni lik v filmu Rokenroler, One Two, je prebrisan ulični kriminalni povzpetnik, ki ga igra Gerard Butler (300, P.S. Ljubim te). Dvakratni nominiranec za oskarja Tom Wilkinson (Michael Clayton in V pasti) igra neusmiljenega gangsterja Lennyja Colea, ki kot vodja starega kriminalnega režima v Londonu izgublja tla pod nogami na račun bogatejših tujih tolp. Thandie Newton (Usodna nesreča in V iskanju sreče), ki omreži One Twoja, je prebrisana in zapeljiva računovodkinja Stella, ki je povezana s podzemljem. Mark Strong (Telo laži) je Archy, desna roka Lennyja Colea. Idris Elba (Grozljiva žetev in The Wire) igra One Twojevega kriminalnega partnerja, ki je hkrati tudi njegov najboljši prijatelj, Tom Hardy (Zadnji posel) pa je v Rokenrolerju Handsome Bob. Toby Kebbell (Nadzor) igra pogrešanega in domnevno mrtvega britanskega punk rock zvezdnika Johnnyja Quida, Jeremy Piven (TV nanizanka Entourage) in Chris Bridges (Usodna nesreča) pa sta Američana Roman in Mickey, ki se skušata prebiti na londonski glasbeni sceni.

Rokenrolerja je režiral Guy Ritchie na podlagi lastnega scenarija. Producenti filma so Joel Silver (Matrica, Smrtonosno orožje in franšiza Umri pokončno), Susan Downey (Neustrašna), Steve Clark-Hall (Revolver) in Guy Ritchie. Steve Richards in Navid McIlhargey pa sta izvršna producenta.

Za kamero so ustvarjali direktor fotografije David Higgs, scenograf Richard Bridgland, kostumografinja Suzie Harman in montažer James Herbert. Glasbo je napisal Steve Isles.

Rokenroler je produkcija podjetja A Dark Castle Entertainment, film pa distribuira Warner Bros. Pictures, ki je del Warner Bros. Entertainment Company.

O produkciji

V Rokenrolerju lahko najdemo vse elemente, ki so značilni za filme Guya Ritchieja: eklektično mešanico likov, na nepredvidljive načine prepletene zgodbe, njegov prepoznaven vizualni slog in odlične igralce. V tem filmu se Ritchie ukvarja predvsem z vprašanjem, kako je dotok svežega, vzhodnoevropskega kapitala vplival na londonsko podzemlje.

One Two je vodja t.i. divje horde (wild bunch), ki čaka na ugoden trenutek za svoj veliki met. Tolpa si prizadeva zasesti mesto Lennyja Colea; ta obvladuje stari mafijski režim, ki ga sestavljajo prevarantski birokrati in skorumpirani policisti. Stari režim, ki po načinu dela in videzu spominja na tistega iz petdesetih in šestdesetih let, skušajo izpodriniti premožnejši tuji gangsterji z ruskim milijarderjem Urijem Omovichem (Karel Roden) na čelu. Urijeve in Coleove poti se prekrižajo pri gradnji prestižnega trgovskega kompleksa na elitni lokaciji.

Štrene v nepremičninski vojni nato zmeša Stella, prebrisana in mična Urijeva računovodkinja, ki se zaplete v razmerje z One Twojem. Dodatno zmedo pa vnese punkerski zvezdnik Johnny Quid, za katerega se izkaže, da je izvenzakonski sin Lennyja Colea.

Guy Ritchie se je rodil v Londonu, zato ga še posebej zanima, kako se je ta v zadnjih letih spremenil. Steklo, jeklo in beton so prevladali nad videzom zgodovinskega Londona, ki pa še vedno uspešno sobiva z intenzivno nastajajočim modernim Londonom. Ritchie razmišlja: “London je središče sveta v smislu, da je zadnje mesto pred odhodom v Ameriko in prvo mesto pri prihodu v Evropo.” Vpliv ruskega kapitala v zadnjih letih je drastično vplival na trg nepremičnin v Londonu, s tem pa na podobo mesta, ki ponovno postaja svetovna metropola. Ritchieja je v Rokenrolerju zanimal London, ki se spreminja in modernizira, ne pa viktorijanska podoba mesta, znana iz številnih filmov. Tako je režiser za kraj, kjer ruski investitor Uri sklepa posle z Lennyjem Coleom, izbral fantastičen novi stadion Wembley.

Ritchie je Rokenrolerja posnel v šestih tednih. Ritem dela je bil zelo napet – deloma zaradi velikega igralskega ansambla, deloma pa zato, ker je Ritchie tempo produkcije želel obdržati na učinkoviti ravni. V pomoč mu je bila raba številnih HD kamer.

O igralcih

Gerard Butler (One Two) se je v dosedanji karieri odlikoval z glavnimi vlogami na odru in velikem platnu. Igral je špartanskega kralja Leonidasa v filmu 300, ki je po svetu zaslužil več kot 450 milijonov dolarjev. Nazadnje je zaigral z oskarjevko Hillary Swank v romantični drami P.S. Ljubim te. Škot Butler je svojo kariero na odrskih deskah začel pri dvanajstih v slavnem Kraljevem teatru v Glasgowu. Leta 2004 je zaigral v Fantomu iz opere, videli pa smo ga še v Časovni pasti, Vladavini ognja in Lari Croft – Tomb Raider: Zibelka življenja.

Tom Wilkinson (Lenny Cole) je prejel dve nominaciji za oskarja: za stransko vlogo v drami Michael Clayton, pred tem pa za glavno vlogo v filmu V pasti. Leta 1997 je prejel nagrado BAFTA za svojo vlogo v svetovni uspešnici Do nazga. Igral je tudi v filmih Batman: Na začetku, Večno sonce brezmadežnega uma, Zaljubljeni Shakespeare in Patriot.

Thandie Newton (Stella) je dobila nagrado BAFTA za stransko vlogo v filmu Usodna nesreča. Gledali smo jo še v filmih V iskanju sreče, Jefferson v Parizu in Misija: nemogoče 2. Trenutno snema epsko dramo 2012, ki nastaja pod taktirko režiserja Rolanda Emmericha.

Mark Strong (Archy) je dramski in televizijski igralec, na velikem platnu pa je nase doslej opozoril predvsem z vlogami v filmih Zvezdni prah, Siriana, Tristan in Izolda, Oliver Twist in Sončna svetloba. Igral je tudi v odličnem filmu Ridleya Scotta Telo laži.

O režiserju in scenaristu

Guy Ritchie (režiser, scenarist in producent) se je rodil pred štiridesetimi leti, svojo filmsko kariero pa je začel leta 1993 s snemanjem glasbenih videospotov in oglasov. Leta 1995 je režiral svoj prvi kratki film The Hard Case, leto kasneje pa svoj celovečerni prvenec Morilci, tatovi in dve nabiti šibrovki. V naslednji uspešnici Pljuni in jo stisni iz leta 2000 so že nastopila najbolj znana hollywoodska imena: Brad Pitt, Benicio Del Toro in Dennis Farina.

Ritchie je nato režiral kratki promocijski film Star za BMW, v katerem je nastopila njegova žena Madonna. Revolver iz leta 2005, ki je bil sicer slabše sprejet pri kritikih, a bolje pri občinstvu, na filozofski način pripoveduje zgodbo o umirajočem človeku. Za naslednja leta Ritchie napoveduje snemanje filma na podlagi stripa Gamekeeper, ki ga je sam ustvaril.

Komentarji

1.1. 2009 ob 17:37

Svetski film 10/10!!!!!!!!

— Darko z barko
1.1. 2009 ob 17:39

Super film - scenarij, akcija, humor. Priporočam vsem! :)

— Nataša
4.1. 2009 ob 0:00

Katastrofaln film, resno ljudje, škoda denarja, midva sva šla kar ven sredi filma, če vam to kaj pove.

— Eva
9.1. 2009 ob 16:32 zvezdica

Moram priznati, da sem imel malo pomislekov glede tega filma, saj mi nekako Guy - režiser, ni ravno pri srcu. Pa sem se močno uštel!!!
Fenomenalen film, odlična in še kako realna zgodba, super akcija in veliko komičnih momentov!
Priporočam !!!

— Majki
14.1. 2009 ob 17:00

Kul film

— Robi
15.1. 2009 ob 0:00

Zame najboljši film zadnjih petih let (vsaj). Že samo zaradi soundtracka si ga splača ogledat. Glasbeni izbor je mojstrovina ;)

— Dejan
15.1. 2009 ob 0:00

Za ta film ne bom zapravljala veliko besed, ampak v naprej povem ŽIVI DOLG ČAS! Od filma bi pričakovala veliko več.

— Minca
16.1. 2009 ob 15:57

Citiram: "Zgodba o seksu, morilcih in rokenrolu".
Nič seksa, skoraj nič rokenrola, malenkost več o morilcih, ostalo pa dolgčas.
Filma se ne splača gledat ... pa še 2 ure ga je.

— razočaran
17.1. 2009 ob 0:00

Huda zadeva. Ena boljših zadne cajte

— keren
22.1. 2009 ob 9:03 zvezdica

Film je brilijanten. Čisto v Ritchijevem stilu. Odličen. Zgodba, klasični angleški humor, igra....Meni je bil všeč!! Vreden še enkratnega ogleda, že zaradi kakšnih citatov, ki bodo kmalu "slavni" :)))

— stanka
25.1. 2009 ob 0:00

Dober, še zdalenč ne fantastičen. Za tak naslov premalo akcije

— Simon
27.1. 2009 ob 0:00

super film, gerard butler je res najbolj sexy....

— ona
29.1. 2009 ob 8:58

Sigurno eden TOP filmov zadnjega leta.
Name je res naredil velik vtis.

Trailer ga kar dobro zadene.

— Miha
29.1. 2009 ob 17:19

gledu film do polovice in odšel iz dvorane...film je ENOSTAVNO ZANIČ

— janez
29.1. 2009 ob 17:24

o čem se sploh gre toti film???

— bojč
3.2. 2010 ob 14:56

zakon! zgodba. liki. soundtrack. vse

— rocknrolla
19.3. 2010 ob 18:45

super film! Igralci so odlični, Gerard blesti v svoji vlogi, dialogi fenomenalni, soundtrack fantastičen. Guy Ritchie je res neverjetno sposoben režiser, ki vedno doseže zaželjen učinek angleškega humorja, ki je res nekaj posebnega, čisto v njegovem stilu. Film mi je res zelooooo ušeč!!!!!

— phantom

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.