Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Rock'n'Roll pirati

glasbena komedija
V etru. Stran od obale. Brez nadzora.
Podnapisi
Na sporedu od: 11.6.2009, Kolosej DeLuxe Kranj
11.6.2009, Kolosej Ljubljana
23.7.2009, Kino Komuna
2h 15min / 135min
Leto: 2009
Jezik: angleščina
Scenarij: Richard Curtis
Režija: Richard Curtis
Piše se leto 1966 in medtem ko britanski rock'n'roll in pop osvajata svet, lahko mladi Otočani priljubljeno glasbo poslušajo le s pomočjo nezakonite radijske postaje, ki oddaja z ladje na odprtem morju. Tradicionalni poslanci želijo ukiniti tudi ta vir nemoralnosti, toda radijski voditelji pod vodstvom iznajdljivega Quentina se ne nameravajo vdati. Med predvajanjem kultnih pesmi dogajanje na ladji vedno znova popestrijo burni dogodki, od poklicnega rivalstva, ljubezenskega ljubosumja, prve romance ter iskanja pravega življenjskega poslanstva.

Leta 1966 — v zlati dobi britanskega popa — je BBC na teden predvajal samo dve uri rock'n'rolla. Piratski radio sredi morja, pa je rock in pop predvajal 24 ur na dan. Vsak dan ga je poslušalo 25 milijonov ljudi, več kot polovica Britancev.

Carla (Tom Sturridge), ki so ga nedavno vrgli iz šole, njegova mama pošlje k njegovemu botru Quentinu (Bill Nighy), da bi fant prišel k pameti in odkril, kaj bi v življenju rad počel.  Toda Quentin je lastnik Radia Rock, piratske radijske postaje sredi Severnega morja, kjer glasbo vrti izbrana družba DJ-ev.

Glavni med njimi je Grof (Philip Seymour Hoffman) — veliki, neotesani ameriški bog radijskih valov, zaljubljen v glasbo. Spremljajo ga Dave (Nick Frost) — cinični, inteligentni in okrutno smešni DJ; Simon (Chris O’Dowd) — skrajno prijazen fant, ki išče pravo ljubezen; Polnočni Mark (Tom Wisdom) — čeden, vedno skrivnosten in redkobeseden; Leporečni Bob (Ralph Brown) — DJ, ki glasbo vrti do zgodnjih jutranjih ur, njegovi konjički pa so ljudska glasba in mamila; Trdi Kevin (Tom Brooke)—najbolj zabit človek v zgodovini človeštva; John Obzornik (Will Adamsdale)—bralec poročil; in Angus “Norec” Nutsford (Rhys Darby)—verjetno najbolj zoprn človek v Britaniji.

Življenje na Severnem morju nikoli ni dolgočasno. Simon najde žensko svojih sanj, se na ladji poroči, toda žena ga zapusti že naslednji dan. Gavin se vrne iz Amerike in hoče zasesti nekdanji položaj vodilnega britanskega DJ-a, kar pa seveda ni po volji Grofu. Carl pa odkrije nasprotni spol in svojega očeta.

Medtem, ko na ladji razturajo in množice vsak dan uživajo v glasbi, se vlada zgraža. Zlasti minister Dormandy, ki hoče te kršitelje zakona zatreti, pokopati, zradirati z obličja zemlje, obesiti in razčetveriti, če bi se dalo. Izkoristi priložnost in vladi predlaga nov zakon, po katerem vse piratske radijske postaje, ki po njegovem mnenju širijo nemoralo in so leglo najhujše sodrge, postanejo nezakonite. Kaznivo jih je celo poslušati.

Na Severnem morju postane razburkano. Toda ko se vesela druščina radia Rock znajde v smrtni nevarnosti, jim na pomoč priskočijo zvesti poslušalci. Naj se vlada še tako trudi, rock'n'roll nikoli ne umre.

O produkciji

Po velikem uspehu režijskega prvenca Pravzaprav ljubezen je Richard Curtis začel razmišljati o naslednjem filmu. Premleval je tudi spomine na otroštvo, ko je pozno ponoči skrivaj poslušal piratske postaje, ki so oddajale z ladij malo ven iz ozemeljskih voda Velike Britanije.

Te radijske postaje so neizmernim množicam poslušalcev predstavile ikone rokenrola, kot so The Beatles, The Rolling Stones in The Kinks, pa tudi legendarne soliste, kot so Jimmy Hendrix, Dusty Springfield, Janis Joplin in Aretha Franklin. Pirati so bili seveda trn v peti vlade, ki je storila vse, da bi preprečila program, ki je z mednarodnih voda prihajal v domove milijonov navdušenih Britancev. 

Pod vtisom Altmanove kultne klasike M*A*S*H in Landisovega prelomnega Animal House je Curtis želel ustvariti podobno komedijo z neformalno strukturo in norimi štosi, ki so neizogibni, ko je na majhnem prostoru zaprta gruča moških. Kot pojasnjuje Curtis:  “Začel sem zapisovati, kaj vse bi lahko na ladji, polni moških, lahko šlo narobe. Kakšni bodo njihovi odnosi z dekleti? Ali dekleta prihajajo seksat k njim? Kaj se zgodi, če ima kdo punco? Kako sploh dobiš punco, če si na ladji?” 

Scenarij je pri Working Titlu dobil zeleno luč in začelo se je iskanje igralcev. Samo za vlogo mladega Carla so si ogledali 60 igralcev. In samo Tom Sturridge je imel primerno sproščen in rahlo zmeden nastop. 23-letnik pravi, da je bilo igranje v tem filmu zanj zelo podobno Carlovi izkušnji na ladji, le da je Carl povsem očaran in osupel, ko ima priložnost spoznati slavne DJ-e, Tom pa se je enako počutil, ko so na sceni ob njem stali znani in priznani veterani Philip Seymour Hoffman, Bill Nighy, Rhys Ifans in Nick Frost.

Za vlogo Grofa so nujno hoteli imeti Američana. “Najslavnejši DJ tistega obdobja je bil Američan po imenu Emperor Rosko,” pravi Curtis. “Zato smo bili navdušeni, da smo za vlogo dobili Američana in obenem najboljšega igralca na svetu.”

Bill Nighy, ki je s Curtisom sodeloval že pri filmih Love Actually in The Girl in the Café, je postal Quentin, ležerni kapitan ladje in lastnik piratske radijske postaje. Vlogo je sprejel, ne da bi sploh prebral scenarij. “Richarda občudujem, navdušen sem nad njegovim pisanjem in vedel sem, da bo scenarij odličen. Nisem se zmotil.” Nighy je eden tistih igralcev, za katerega se v Curtisovem scenariju vedno najde vloga. Tudi če ga nima v mislih od samega začetka, se na koncu izkaže, da je en lik podzavestno oblikoval posebej zanj.

Za vlogo karizmatičnega Gavina, ki se vrne iz Amerike, da bi spet zasedel mesto kralja radijskih valov, ki mu po njegovem mnenju pripada, so poklicali še enega rednega člana zasedb v filmih, ki jih producira Working Title, Rhysa Ifansa, ki smo ga videli ob Hughu Grantu v Notting Hillu. Na ladji pa se jim pridruži še množica priznanih in priljubljenih igralcev iz različnih britanskih serij in filmov.

Curtisova zgodba pa gledalcem ne predstavi samo piratskega življenja, popelje jih tudi med vladne zagrizence, ki hočejo pirate ustaviti in za vedno utišati. Na njihovem čelu je vladni minister sir Alexander Dormandy, ki se hoče znebiti razuzdancev, mamilašev in sodrge, ki brede po greznici nemorale, kakor jim pravi. Temu cilju posveti vso energijo in ves svoj čas. Vlogo zlikovca v filmu je z veseljem sprejel priznani igralec, ki se je doslej izkazal v vseh zvrsteh igre, od Shakespearjevih dram do lahkotnih komedij, Kenneth Branagh. 

In ko Quentin razvije nekakšen očetovsko-mentorski odnos s Carlom, ima tudi Dormandy svojega varovanca, mladega in ambicioznega vladnega uradnika Pezdo, ki ga igra  Jack Davenport.

V pripravah na vloge so večino zasedbe poslali živet in vadit na ladjo, kjer so potem tudi snemali. Tako so že pred prvim kadrom med sabo spletli podoben odnos, kot ga imajo liki v filmu. Da bi jim bolje predstavil, kakšen film bodo snemali, jim je Curtis med vajami zavrtel Altmanov M*A*S*H

Poleg tega so si pomagali s tehničnim svetovalcem, Johnom Revellom,  nekdanjim piratskim radijskim DJ-em Johnnyjem Walkerjem in sedanjim DJ-em Chrisom Evansom, ki so jim v pravem studiu predstavili načine radijskega nastopanja in povezovanja programa. Ob koncu vaj je vsak od filmskih DJ-ev moral posneti uro radijskega programa, ki so ga potem uporabili v filmu.

Zaradi prekrivajočih se urnikov je Philip Seymour Hoffman na snemanje prišel nekaj tednov pozneje in edini ni imel priložnosti vaditi. Imel je samo eno uro časa, da se nauči biti DJ.

Zaradi omejitev, ki jih z ozkimi hodniki in majhnimi kabinami predstavlja ladja, na kateri so dejansko snemali, so se odločili, da bosta dva snemalca hodila po ladji in snemala vse, kar jima pride pred objektiv, bodisi igrane prizore, bodisi kaj drugega. Zato je vzdušje filma tako kaotično, kot mora biti na piratski radijski postaji na morju. Kamera se preprosto premika, kjer se more. In občutek imamo, da smo mi v samem filmu in se pretikamo skozi ozke hodnike mimo drugih ljudi, ki jih srečamo. Curtis je za pravi občutek na snemanju poskrbel, da je tudi med odmori iz zvočnikov donel rokenrol, rokenrol so poslušali, ko so se vozili na snemanja, in celo, ko so med odmoru kdaj pa kdaj na ladji ribarili.

Glasba v filmu je eden od glavnih junakov. Pri tem je Curtis sodeloval z glasbenim urednikom Nickom Angelom. Najprej sta naredila seznam okoli 200 pesmi, ki bi jih lahko uporabili v filmu. To zbirko so posneli na iPode in jih razdelili igralcem v vlogah DJ-ev, da so malce osvežili spomin na uspešnice tistega časa. Ko se je bližalo snemanje, so seznam oklestili na 70 pesmi, nazadnje pa jih je v sam film prišlo 54, kar je za film izjemna številka, toda kaj manj bi v takem filmu pustilo praznino. Na zgoščenki s filmsko glasbo jih bo zbranih 40. Poleg teh pesmi je Hans Zimmer za film napisal tudi izvirno glasbo.

Komentarji

27.5. 2009 ob 18:13

Sklepam, da je to nek remake al pa zlo podobn film, kot Pump the volume iz leta 1990. Če je vsaj približno tako dober, po vsebini kot je bil ta...potem se ga bo splačalo ogledati...

— Puer
28.5. 2009 ob 13:07

men se zdi še kr dobr
loh bi bil mal starej

=D

— mhm...kdo ?
31.5. 2009 ob 12:14

Fantastičen film!!

— Mojca
8.6. 2009 ob 13:16

komej čakam ta film

— Rwakc
11.6. 2009 ob 11:41 zvezdica

Včeraj sem ga gledala: zelo dobra muzika, super angleški humor in zanimiva zgodba. Splača se ga pogledat.

— DORI
12.6. 2009 ob 16:08

ga grem gledat dans:D

— jz
13.6. 2009 ob 14:11

ful hud film res. če še niste šli gledat pejte takojxD

— tinchy*
13.6. 2009 ob 16:56

js sm gledla ni lih neki ful waw.. je za mal starejše.. najstniki tk ko js,. je mall.. bedno

— leja
13.6. 2009 ob 17:04

zelo dober film, kar pozabil sem na čas:)
LP

— lepotec
14.6. 2009 ob 13:35

ful hud film huda muska in igralci in zgodba. Obvezn it ogledat!! ROCK ON!!

— old school rocker (i know stuff)
15.6. 2009 ob 22:00 zvezdica

ROCK AND ROLL PIRATI

so votli in
mavrično
našemljeni

znotraj, v duši
gostoli
pojoča travica

— IGOR BIZJAN
16.6. 2009 ob 16:37

ja če je film tok dobr kot kaže trailer, bo to neki ful dobega!! roker sm že od 2. razreda, zdej sm pa sedm... :/ poznam pa čist celo zgodovino rocka punka pa metala :)

— sid
17.6. 2009 ob 17:04

Predvidevam da je film odličen,ljub temu da sem še mlad...lahko rečem da glede na ostale Rock filme ki sem jih gledav,lahko samo rečem,upam da je ta film odličn.
I love ROCK n ROLL
Vrnimo se v 70 in 80 leta :)

— Andrej
17.6. 2009 ob 20:38

Zakon mooviiiiiiii ... keri lep humor! Sexyyyyy ..... še solzice privabi, ko se začne boat potapljat!!

— mjauuuu
20.6. 2009 ob 9:55 zvezdica

rock'n'roll pirati
je film:
ki nosi v scenariju veliko glasbe
ki je smešen
ki je primeren za skoraj vse genaracije
ki bo dobil veliko denarja zaradi ogledov
ki mogoče res ponavlja za kakimi filmčki a ima v sebi nekaj čisto in
ki ima režiserja ki je posnev moje naj filčke
ki si ga moram obvezo pogledatt

papaa

— piratka
20.6. 2009 ob 22:59

sm šu gledat. sm mislu, da bo film dobr, pa je biu odličen

— rwakc
23.6. 2009 ob 10:00

Supr film. Priporočam ogled tistim, katerim je všeč muska rock pa rock n roll. Tut sama sm fenica stare rock glasbe. Tko da predn sm šla u kino sm se tolažila s tem, če film ne bo dobr bo pa vsaj muska. Oboje me je prijetno presenetilo.Igralci pa so supr. Imajo prave obraze in glasove za pirate, take bolj hripave.
Tko da: ROCK ON

— Pa3sha
23.6. 2009 ob 20:13

upr filmček ko sta une lezbe 1 z piko na riti mezolje ima povsod največ na jeziku(glivice nožne)pijavke))

— petrova nona
24.6. 2009 ob 15:38

ma dej deej brezveze keššš smo a dali in kajj tam kr neki ress

— sanja
25.6. 2009 ob 22:11

Film je Zelo dober! Priporočal ga vsem saj je izjemno dobra kakovost zvoka.

— jaka
26.6. 2009 ob 18:38

Trailer je hud upam da bo film tud vsaj pol tok hud pa bo še zmeri odličn, grem gledat dons :D

— Kalendr
28.6. 2009 ob 23:20

Film RULA!!

Film je tok zakon da fak!
Takoj ga grem šenkat gledat!

— Špela!
29.6. 2009 ob 11:41

Zelooooooooooooo dober film. Zanimive osebe in odlična glasba. Priporočam ;D

— anna
29.6. 2009 ob 14:42

je zelo lepi film
ogromno glasbe je v njem da se o humoru sploh ne menimo
film ima dobrega režiserja ter tudi dobre igralce
jaz vam osebno priporočam ogled filma ker je zanimiv in ima zelo lepo vsebino

— piratka3
29.6. 2009 ob 16:48

Začetek je bil super, angleški humor, glasba... Konec pa se tako vleče, da je prav mučno...
Lp

— :)
30.6. 2009 ob 10:22

Ej mega!
Niti slučajno nisem bla zainteresirana za ta film, vendar se nism hotla kregat kaj gremo gledat. Res je odličen in priznam da bi mi blo krepko žou če ga nebi gledala.

— Loorx
4.7. 2009 ob 10:16

ja men je bil film carski ma full zgodbe pa dore muzke

— Katiee
4.7. 2009 ob 15:01 zvezdica

Ob misli nate se mi trgajo gate,
zdaj ne morem več misliti nate,
ker imam le še ene gate!

Cigareta je zvitek tobaka,
ki ima na eni strani ogenj na drugi bedaka.

Najino prijateljstvo je veliko -
ko ti jočeš jaz jočem. Ko se ti smejiš se jaz smejim.
Ko ti skočiš skozi okno jaz pogledam in se se naprej smejim!

60% veš da si mi všeč
70% veš da si te želim
80& veš da te imem rad
90% veš da sanjam o tebi
100% veš da se zezam!!

Kjer je voda tam nas ni,
kjer je vodka tam smo vsi!

Z alkoholom je začel
dobro travco rad je mel
z LSD-jem nadaljeval
s heroinom je končal
dope ga je kot use druge
peljal na dno scenske struge
zdaj napis je izklesan:
tu počiva narkoman

Mi smo v stski,
pijemo viski,
mislimo nate,
ga pijemo zate!

Ta inteligenca ... ta lep nasmeh ...
ta super postavca ... te očarljive oči
.... ah dovolj o meni, kako si kaj ti?

UpaaaaM Daa Stee UžiiVaaL

— cenzura
4.7. 2009 ob 15:04

lol

— 55555555555555555555555555555555555555555555
8.7. 2009 ob 8:25

Film ni ne vem kakšna mojstrovina. Na momente celo zeloooo dolgočasen. So pa lepo predstavljene razmere tistega časa. Spontano in naravno...tako kot je bilo to leta 1966. Konec filma se pa res vleče v nedogled...Za pogledat ga bom pa hitro pozabila...;)))

— katja
16.7. 2009 ob 22:44

Ta film je bil že Junija predvajan na tv-ju.

— Niki.
27.7. 2009 ob 9:25

zlooo dobr film čeprou se mi zdi zgodba mal zmedena liki so fuul dobri sam se niso mogl razvit
sam muzka pa ...to nmorš upisat
sam nebi se strinjala so tem k so pol na konc filma rekl zdj pa večina postaj predvaja sam pop pa rock
okej taprauga rocka sploh na slišš po radiu tist kar je tm je ...zanč pop
učas je bla muzka fuul bolša in k sm si ga pogleala sm začela poslušat stari rock
ludje ne da se primerjat beyonce pa justina timberlaka z beatlesi pa kinksi pa hendrixom tkrt je bla preprost bolša glasba
pejte gleat filmm pa poslušte pravo glasbo
ROOOCK OOON

— janis joplin
2.8. 2009 ob 15:56

zdej se odločam če bi šla gledat ta film in berem komentarje. odlični so! nagibam se k da.

— neža
14.8. 2009 ob 21:00

res najboljši film.

— ana
19.8. 2009 ob 14:25

neža, ljubim te, res te!

(film mi ni bil všeč
na koncu njega sem se zbudil
speč)

— peter
11.8. 2010 ob 9:06

jas te tudi

— neža
6.10. 2010 ob 18:13

tale film je edn najbolših glasbenih filmov kar jih je blo. prej nism poznau teh pesmi pa tt gramofonskih plošč in po tem filmu sm js začeu sam stare rock komade poslušat. ta film te dejansko navduši :)

— kr tk en

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.