Kolosej
Film distribucije Continental Film

RoboCop

akcijska domišljijska kriminalka
Podnapisi
Na sporedu od: 6.2.2014, Kolosej Ljubljana
2h 1min / 121min
Leto: 2013
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Joshua Zetumer po scenariju Edwarda Neumeierja in Michaela Minerja
Režija: José Padilha
V novem začetku kultne akcijske franšize spoznamo predanega policista Murphyja, ki ga med borbo z detroitskimi kriminalci smrtno ranijo. Robotska korporacija OmniCorp mu omogoči novo življenje, ko njegovo pohabljeno telo združijo z mehanskimi deli in tako ustvarijo robotskega super policista. Robocop hitro postane strah in trepet zločincev, toda kmalu postane jasno, da ima Omnicorp z njim povsem drugačne načrte, zato se mora soočiti s svojo človeško vestjo, ujeto v železnem oklepu.

V RoboCopu se piše leto 2028 in OmniCorp – vodilno podjetje v svetu robotske tehnologije – vidi zlato priložnost, da zasluži še več milijard. Ko je Alex Murphy (Joel Kinnaman) – ljubeči mož, oče in dober policist, ki se trudi zajeziti val kriminala in korupcije v Detroitu – smrtno ranjen, OmniCorp pograbi priložnost, da izdela pol moža pol robota - policijskega častnika. OmniCorp si RoboCopa predstavlja v vsakem mestu in prav nič jih ne bo zaustavilo – ne glede na to, kaj to pomeni za Alexa – da bo program uspešno izveden. A OmniCorp ni nikoli računal na eno stvar: da je znotraj stroja še vedno človek.

O filmu

Človek in stroj se združita v RoboCopu, novi različici kultne klasike osemdesetih. Za OmniCorp Murphy predstavlja izjemno priložnost. “Je izdelek, ki ga hočejo prodati,” razloži režiser Padilha. “Je prototip. Razvili so ga tako, kot druga podjetja na primer razvijejo novo steklenico za gazirano pijačo. Poskušajo najti idealno obliko za robota, ki bi ga prodali policijskim postajam. Potencialno bi to podjetju prineslo milijarde dolarjev in za dosego cilja so pripravljeni zamižati na eno oko, kar zadeva etična načela. Vendar so na nekaj pozabili – znotraj izdelka je še vedno človek. Ne gre samo za obleko. Sestavijo izum, ki naj bi ga po njihovem prepričanju lahko nadzirali, vendar so si izbrali napačnega človeka. Izbrali so si nekoga, ki je preveč dober, moža, ki je odločen, da bo svoje nove moči uporabil za pravico.”

“OmniCorp si je zamislil, da znotraj stroja potrebuje človeka, človeka, ki odloča, tako da podjetje ne bo odgovorno, če bi šlo kaj po zlu,” pravi Joel Kinnaman, zvezdnik televizijske serije Umor. “Njegova čustva pustijo pri medčloveških interakcijah nedotaknjena, a ko ga nekaj ogroža, ali ko se zgodi zločin, pobudo prevzame računalnik. Ko spoznajo, da je zaradi čustev sistem ranljiv, jih popolnoma izklopijo. A ko Alex pride v stik s svojo družino, si njegova čustva nekako utrejo pot na plan in prevladajo nad računalniškim sistemom. Spet začne sprejemati svoje odločitve.”

Kinnamanu se je vloga Alexa Murphyja zazdela privlačna po srečanju s Joséjem Padilho. “José je opisal svojo vizijo – svoje filozofske in politične zamisli, ki bi jih umestili znotraj koncepta RoboCopa,” pravi. “José je hotel posneti zabaven akcijskih film, ki razpravlja o filozofskih dilemah, s katerimi se bomo srečali v bližji prihodnosti. In hotel sem biti del tega.”

“V osemdesetih se je zdelo, da se bo zamisel o pol človeku, pol robotu lahko realizirala šele v daljni prihodnosti. A se v resnici dogaja zdaj,« pravi Padilha. “Od prostetike do letal brez pilota in avtomobilov brez voznika, zamisel postaja del vsakdanjika, Ob tem se porajajo številna zakonska in etična vprašanja, s katerimi se moramo soočiti. In Alex Murphy uteleša vsa ta vprašanja – kaj se zgodi, ko damo človeka v stroj?”

O igralcih

Joel Kinnaman (Alex Murphy) je debitiral v švedski trilogiji Snabba Cash. Za nastop v njej je leta 2011 dobil švedsko različico oskarja, nagrado guldbagge. Kmalu po prihodu v Hollywood je dobil glavno moško vlogo s seriji Umor. Nastopil je še v filmih The Darkest Hour, ameriški različici Dekleta z zmajskim tatujem, Safe House, Lola Versus. Knight of Cups, Child 44, Run All Night.

Gary Oldman (Norton) je nastopil v več delih Harryja Potterja, v trilogiji Vitez teme ter tudi v filmih Dracula, Nesmrtno ljubljena JFK, Ugrabitev, Sid in Nancy, Leon, Peti element, Izgubljeni v vesolju, Firma, Kotlar, Krojač, Vojak, Vohun (prva nominacija za oskarja), Rosencrantz in Guildenstern sta mrtva, Kri na soncu, Prava stvar, Murder in the First, Škrlatno znamenje, Knjiga odrešitve , Child 44, Meantime, Prick Up Your Ears. Režiral je film Nil By Mouth.

Samuel L. Jackson (Pat Novak) velja za enega največjih hollywoodskih garačev. Nastopil je v filmih Šund, Prvi maščevalec: Stotnik Amerika, Oldboy, Turbo, Django v okovih, Maščevalci, Nezlomljivi, Skakač, Trenutek odločitve, Nevarna smer, Kače na letalu, Neverjetni, Čas za ubijanje. Prava stvar, Princ odkriva Ameriko, Sfera, Poljub za lahko noč, Zbogom, sinko, Umri pokončno 3, Bele peščine, Patriotske igre, Globoka modrina, The Sunset Limited, The Other Guys, Iron Man 2, Lakeview Terrace, Soul Men, Vojna zvezd, epizoda 1, grozeča prikazen, Vojna zvezd, epizoda 2, napad klonov, Vojna zvezd, epizoda 3, maščevanje Sithov, The Spirit, Resurrecting the Champ, 1408, Black Snake Moan, Home of the Brave, Freedomland, The Man, Coach Carter, In My Country, Trojni X, S.W.A.T., Caveman’s Valentine. Eve’s Bayou, Shaft, The Red Violin, Jackie Brown, Jungle Fever, Twisted, Kiss of Death, Amos and Andrew, Ragtime, Sea of Love, Ray, Do the Right Thing, School Daze, Mo’ Better Blues, Goodfellas, Strictly Business, Jumpin’ at the Boneyard, Father and Sons, Juice, Fresh.

O režiserju

José Padilha je 45-letni brazilski producent, scenarist in režiser. Bil je producent in režiser treh dokumentarcev: Bus 174, za katerega je prejel številne nagrade, Garapa ter Secrets of the Tribe. Bil je producent dokumentarcev Estamira in Charcoal People. Bil je režiser, scenarist in producent dveh celovečernih filmov, Elite Squad ter Elite Squad 2, ki je najbolj gledan film vseh časov v Braziliji, bolj gledan od Titanika in Avatarja.

Komentarji

6.2. 2014 ob 15:03

Takšnega razočaranja pa še ne, kot bi gledal film iz devetdesetih, v ničemer ne izstopa, še zgodba je medla.

— Klemen
7.2. 2014 ob 20:15 zvezdica

Ravnokar sem prišel s kina in moram priznati, da me je film zelo razočaral.

Največji problem, ki sem ga imel s filmom je, da film pravzaprav ne ve, kakšen hoče biti; kot da ustvarjalci niso ravno najbolje vedeli, v katero smer bi šli s filmom in so vse na koncu zmazali skupaj in naredili eno veliko zmešnjavo od filma.

Drugi velik problem, ki sem ga imel s filmom, je bil zlikovec in s tem mislim, da v resnici ne vem, kdo je glavni zlikovec v tem filmu, za razliko od originalnega Robocopa iz leta 1987, ki je imel odličnega zlikovca, za katerega si točno vedel, kakšen je in od kod prihaja in si hotel, da on in njegova ekipa končajo za zapahi ali v mrtvašnici. V tem filmu je tip, za katerega misliš, da je glavni zlikovec in je odgovoren za Murphyjevo smrt, v resnici lik, ki se v filmu pokaže samo dvakrat in še to na način, da ti je vseeno, kaj bo na koncu z njim; vseeno ti je, ali bo končal za zapahi, v mrtvašnici ali celo na prostosti.

Tretji velik problem v tem filmu je, da v filmu veliko stvari ostane nerazjasnjenih in se ti nekatere odločitve, za katere se odločijo v filmu, zdijo popolnoma nejasne in neumne in na koncu sploh ne veš, zakaj se je vse zgodilo, kot se je zgodilo.

In še zadnji velik problem, ki sem ga imel pri tem filmu, je, da je absolutno predolg. Zlahka bi lahko bil film vsaj 20 do 25 minut krajši in bi bil mnogo boljši in jaz med filmom ne bi rabil najmanj petkrat pogledati na uro in komaj čakati konca.

Film ima še veliko drugih težav, ampak ima tudi nekaj dobrih trenutkov; akcija je bila dobro posneta in zanimiva, prvih 30 minut filma je bilo še kar precej zanimivih in zdaleč najboljši del filma je bil Gary Oldman, ki je zelo dober v vlogi doktorja Nortona. Kar se tiče Joela Kinnamana; bil je v redu, lahko bi tudi izbrali kakšnega drugega igralca, ali pa sploh ne bi začeli s produkcijo tega filma in bi bilo boljše za vse.

Konec koncev filma ne priporočam najbolj, raje si oglejte original verzijo, ki je mnogo, res mnogo boljša od te.

Končna ocena filma: 5/10

— Matic Valentan
10.2. 2014 ob 14:19

Hvala Matic za lepo in izčrpno poročilo. Mene je skor kap, ko sem videl, da bo Robocop oblečen v črni oklep, tako, da izgleda kot, da je iz gume oz. kevlarja.. Bad, bad... Verjetno bi še vse pojedel, kar so skuhali ampak da dajo Robocopa v črno -- Dejmo ga posodobit, naj bo črn.... Fail...

A, ja. Filma si zagotovo ne bom šel ogledat v kino, ker bi bilo to metanje denarja stran. Mi je pa žal, da bo film vseeno prinesel ogromno denarja in bodo snemali takšne flope še naprej.

— Filmozaver
11.2. 2014 ob 23:16

Ravnokar gledal film. Zgornja dva komentarja po mojem mnenju sta preveč kritična. Pravzaprav ravno nasprotno. Film je tekoč, glavne vloge so izdelane, za vsakim karakterjem stoji jasno izrazit motiv.

Znotraj tega žanra je vsekakor vreden ogleda.

— uros
13.2. 2014 ob 20:31

Film je čisto dobro gledljiv, zgodba tekoča, karakterji imajo jasno izražen motiv.

— uros
15.2. 2014 ob 19:12

Film pogledan in lahko se zjočem dobesedno.

Ne razumem scenaristov, ki pišejo tako zanič scenarije. Resno. Robocop je v tej novi podobi postavljen na stranski tir. V prvem planu so njegova žena , ki jo gledamo preveč in njegov sin. Razumem, da trpita, vendar robocop ni drama z občasno akcijo. In ravno to so naredili iz remakea. Pred robocopom ima še ogromno vlogo Gary Oldman kot glavni znanstvenik in mislim da oče novodobnega robocopa. Da ne pozabim , da ima preveliko vlogo v filmu še šef OCP-ja, ki je žgoljavi Michael Keaton.

In ne. Samuel Jackson ne paše v kocept.

Osebno sem velik fan Robocopa , ampak tistega originalnega in tako bo tudi ostalo.

Verhovenov Robocop oz. policist v razpadlem Detroitu, ki dejansko po0kaže bedo mesta , ki se koplje v dolgovih in korupciji, umazaniji in kriminalu doživi mučeniško smrt ( kot Jezus ) , polno trpljenja in nato se vrne v podobi kovinskega stroja. Magično. Sama pojava Robocopa , zvok servomotorjev , govoro in vsa brutalnost je neprecenljivo. In Robocop je izgledal mogočen, močan, oklep se mu je ves čas svetil, da si imel občutek, da je pred nami robot.

Back to the present day. Ni občutka, da se zgodba dogaja v Detroitu,. lahko bi se dogajala v Ljubljani. Robocop je v začetku malce izboljšana verzija prvega, vendar si Michael Debil keaton zamisli, da bi pa zdaj bil Robocop cel v črnem ( NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE ) in tako dobimo iz mogočnega robota nekakšno spako v črnem oklepu. Ma zgleda kot specijalec oblečen v kevlar. Bruh. Uničili so eno od bistev samega Robocopa. Robocop za 21 stoletje my ass.. Tako, kot je nekdo napisal na IMDB-ju... dobili smo črni premikajoči vibrator. Bruh, bruh, bruh.,.

Back to the past... Robo je bil brutalen, kri je špricala, kosti so se lomile .. Kaj pa češ pričakovat od filmov v 80-ih, ki so bili nafilani z brutalnostjo. A, ja. Družba je vseeno bolje funkcionirala kto danes, ko želijo zminizirat kri na nulo.

In veste kaj. Vseeno je bil orjaški hit.

Back to the present day.... Današnji robocop ima oznako PG13, kar pomeni, da je prijazen do otrok ( mi smo tudi bili takrat mlajši pod 13) pa nas vse skupaj ni oviralo. prav uživali smo, ko so metki iz Robocopev pištole mrcvarili hudobce.

Današnji Robo je spoliran, brez krvi , gheck še taser gun mu dajo, da ja ne bo komu prestrelil kakšno dlako. Bedarija.

Problem glavnega negativca. Največji. Remake ga nima. Prvinski je imel kar dva. iN to kakšni hudi barabi :). Seveda je z obema Robocop osebnno obračunal. Yes :).

Še zaključna misel. Hollwood je popolnoma izgubil rdečo nit in boleče se vidi, da se jim gre predvsem za zaslužek in tako želijo ugajati vsem. Tudi otrokom.

Problem današnje družbe je, da je tako nizkotna, navajena vsega, skorumpirana , brez morale in zadržkov pa se gre Hollywood moralne zadržke in briše nasilje, kriv itd, čeprav je ranvo danes na tv-ju in internetu vsega napretek.

In še največji hec. Z Robocopom s(m)o gor rastle generaicje 80-ih in 90-ih, zato bi morali imeti v mislih , ko so snemali tale remake , da bo večina občinstva in denarja od teh generacij . Ampak ne. Dol jim visi. Meni pa tudi.

Verjetno bo film komu celo všeč. Meni ni bil in sem ga že pozabil. Žele4l sem pa izliti malce svoje razočaranosti na net.

RIP.

— Filmozaver

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.