Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Robinson Crusoe

animirana komična pustolovščina
Sinhronizirano
Na sporedu od: 18.2.2016, Kolosej Ljubljana
1h 30min / 90min
Leto: 2016
Država: Belgija, Francija
Jezik: angleščina
Scenarij: Lee Christopher, Domonic Paris in Graham Welldon po knjigi Daniela Defoja
Igrajo: N/A
Papagaj Mak si deli tropski otoček z drugimi zabavnimi živalskimi prijatelji in že od nekdaj sanja, da bi odšel raziskovat svet. Ko viharna noč na otok naplavi brodolomca Robinsona, je Torek prepričan, da bo lahko s človeško pomočjo končno odpotoval preko oceana, toda izkaže se, da je divjine nevajeni Robinson tisti, ki potrebuje pomoč. Kljub težavam pri komuniciranju, jim uspe premagati vse težave, dokler njihovo druženje ne opazita pretkani divji mački, ki sta odločeni pregnati tujca in zavladati otoku.

Glasovi v slovenski sinhronizaciji: Aleksander Golja (Crusoe), Tina Ogrin (Kiki), Tina Ogrin (Epi), Jaka Vižintin (Mak), Darja Švajger (Rozi), Mirko Medved (Mel), Emanuela Montanič (Nel), Sašo Prešeren (Carmello)

V paradižu eksotičnega otočka živi družaben papagaj Mak s svojimi prijatelji, pri tem pa kar naprej sanjari o tem, da bo odkril še druge svetove. Po hudem neurju živali na obali najdejo nenavadno bitje: Robinsona Crusoeja. Maku se človek zdi najboljša priložnost, da zapusti otok in gre raziskovat nove dežele, Robinson pa kmalu dojame, da bo preživel le, če mu bodo pomagali Mak in ostale živali. Stvari sprva ne gredo vedno kot namazano, saj živali ne govorijo »človeščine«, a počasi začno živeti skupaj v harmoniji – dokler njihovega življenja na glavo ne postavita dve divji mački, ki hočeta prevzeti nadzor nad otokom. Med njima in prijatelji izbruhne bitka, a Crusoe in živali kmalu odkrijejo pravo moč prijateljstva, ki premaga vse ovire – celo podivjani mački…

Risani film sta po scenariju Chrisa Hubbella, Sama Grahama in Dominica Parisa režirala Vincent Kesteloot in Ben Stassen. In kot pravi slednji, so scenariji za risane filme, ki jih je ustvarjal doslej prek svojega podjetja nWave, nastajali po izvirnih zgodbah. Tokrat se jim je zdelo, da bi bilo zabavno posneti risanko po kakšni znani zgodbi, kar jih je pripeljalo do scenarija ameriškega scenarista Chrisa Hubbella, ki je navdih dobil pri prvi literarni uspešnici v zgodovini zahodne civilizacije Robinson Crusoe Daniela Defoja; ta doslej, začuda, še ni doživel svoje risane celovečerne inačice. »Zgodba se ne odvija iz zornega kota slovitega brodolomca,« razloži Stassen, »temveč skozi oči živali, ki živijo na otoku, na katerem je nasedel Crusoe. Glavni lik je Mak, najstniški papagaj, ki je prepričan, da obstaja precej večji svet kot le njihov otoček. Crusoejev prihod njegovo prepričanje potrdi, zato se papagaj nadvse potrudi, da se s tem čudnim bitjem spoprijatelji v upanju, da nekoč v njegovi družbi zapusti otok.«

Po besedah drugega režiserja, Francoza Vincenta Kesteloota, to, da zgodbo podajajo skozi oči živali, ilustrira njihov doprinos k brodolomčevemu preživetju: »Morali smo vzpostaviti občutek zarotništva z gledalci, ki delčke zgodbe pozna že vnaprej. Dogodke, ki vodijo do odkritja ladijskih razbitin, smo na primer oblikovali tako, da se občinstvo lahko v pričakovanju zabava nad nesporazumi in nenavadnimi odzivi živali, ko mednje prispe ta 'morska pošast'.«

V mnogih risankah imajo živali precej človeške lastnosti; pri Crusoeju so se ustvarjalci odločili, da razliko med živalmi in ljudmi obdržijo. »Če bi našega brodolomca naplavili na otok, kjer živali hodijo po dveh nogah, se oblačijo in ga vabijo na večerjo,« razloži Kasteloot, »bi izgubili eno od poglavitnih tematik zgodbe: osamitev človeškega bitja, ki mora preživeti daleč od soljudi.« Seveda pa niso želeli ustvariti dokumentarca ali omejiti svobode risanega medija. Tako na primer vse živali govorijo isti jezik, kar je olajšalo premnogo odločitev glede oblikovanja likov in ponudilo širši obseg značilnosti živali, pri tem pa so risarji našli dovršeno ravnovesje med realističnim premikanje vsake živalske vrste ter ohranili svobodo, da dodajo čustva in humor.

Precejšnjo vlogo ima tudi glasba, ki jo je prispeval skladatelj Ramin Djawadi; s Stassenom je sodeloval že pri filmu Fly Me To The Moon in je nato pisal glasbo za serije, kot sta Prison Break in Game Of Thrones ter za nekaj celovečercev, med njimi za Safe House, Hotel Transylvania, Pacific Rim in Warcraft. Njegovo pesem The World Belongs To Us v odjavni špici poje sedemnajstletna Marina Kaye, sicer zmagovalka oddaje Francija ima talent, ki je po nastopanju v muzikalu Adam et Ève: La Seconde Chance Pascala Obispa lani izdala album prvenec z naslovom Fearless.

Liki

ROBINSON CRUSOE izhaja iz poštne družine in se kot vajenec kartografa na trgovski ladji poda v svet. Mladenič se v družbi ne znajde najbolje in zaradi svoje šibke konstitucije med mornarji in prekaljenimi pomorskimi volkovi precej izstopa; velikokrat si ga privoščijo, saj je precej naiven. Njegovo življenje se za vedno spremeni, ko ga morje po brodolomu čisto samega naplavi na otoček, kjer se mora otresti lastnih strahov, če hoče preživeti. Odkritosrčnost in optimizem mu pomagata, da se ne vda v usodo, koristi pa mu tudi njegova dobrodušnost do živali – počasi se spoprijateljijo in postanejo zavezniki.

MAK je radoveden in sanjav papagaj, ki mu – za razliko z ostalimi živalmi na otoku – ne zadostujeta zgolj spanje in prehranjevanje. Prepričan je, da obstaja še kaj več kot le nekaj skal sredi oceana, vendar nikogar ne zanimajo dokazi, ki jih zbira v korist svoje teorije. Ko nekega dne na obalo naplavi Crusoeja in druge, se Mak ne vda preplahu kot ostale živali, temveč preseže strahove in predsodke in postane nekakšen posredovalec med živalmi in Crusoejem.

KIKI (samica vodomca) je kljub svoji drobnosti pred Crusoejevim prihodom pazila na ostale živali, organizirala prehrano in prepričevala Maka, naj ne zapušča otoka. Po prihodu »vsiljivca« njen vpliv usiha in Kiki je vztrajno proti spremembam, noče pa nasprotovati svojim ljubljenim prijateljem.

ROZI (samica tapirja) je med živalmi največja in jo zanima samo hrana. Nenehno se zaletava v druge in razbija stvari, a je tudi največja bojazljivka. Skrbi jo sleherni znak nevarnosti, takrat takoj zgubi nadzor nad samo seboj in hitro zbeži ali pa se brezumno požene v napad. Nima lastne volje, nekoliko je zabita, vedno sledi drugim. A vseeno jo imajo vsi radi, saj je radodarna, prijazna in preprosta.

TOBI (stari kozel) nenehno godrnja in se pritožuje. Slabo vidi in ga zanima le, kaj boj jedel. Kar naprej ga morajo reševati iz tveganih položajev ali mu preprečevati, da bi storil kakšno neumnost. Vedno je korak za ostalimi – tako umsko kot dobesedno.

KARMELO (kameleon) je len, sarkastičen in pravi zmikavt. A je voljan za druge tudi tvegati. Pri kamufliranju je tako spreten, da lahko domala izgine, ima pa tudi neverjetno močan jezik, s katerim lahko pograbi marsikaj ali visi z drevesa kot Tarzan, s čemer se odkupi za počasnost pri hoji.

EPI (samica ježevca) je najmlajša med živalmi, spogledljiva je in rada draži. Ob nevarnosti se zvije v bodečo kroglo. Največ časa preživi s Pangom, ki jo ima rad in jo ščiti kot starejši brat.

PANGO (luskavec) se dobro razume z vsemi, a mu je najljubša Epi. S svojim luskavim oklepom, repom in močnimi kremplji je pravi akrobat v zraku; lahko zdrsi pa bambusu, pleza po drevju, lovi ravnotežje na plezalkah. Če ste v težavah, lahko računate nanj!

LESLI (kuža pasme airedalski terier) je Robinsonov zvesti prijatelj in zaščitnik na njegovih potovanjih. Vedno je na strani šibkejšega in boja se nikoli ne ustraši.

KAPITAN IN NJEGOVI GUSARJI so dvolični: kapitan se vam bo v enem trenutku smehljal in ponujal roko, v drugem pa vas vrgel v morje. Zdaj je prijazen sopotnik in očarljiv gostitelj, zdaj razkačena sitnoba. Sovražniki trepetajo pred njim, za svoje prijatelje je prava uganka. Ko s svojo posadko pobere Robinsona, je usoda slednjega odvisna prav od Kapitana.

NEL in MEL (mački) nista nobeni salonski mucki; sta strašljiva plenilca, ki, zaprta na ladji, skrbita, da se ne razraste populacija podgan. Mel napada neposredno in silovito, Nel je bolj elegantna in tiha in svoj plen preseneti nepričakovano. Ob tem sanja o svobodi, sončnih žarkih in raznolikem gurmanskem jedilniku, polnem divjačine, s katero bo nahranila svoje mladičke. Namesto tega jih je Robinson zaklenil v nezdravo okolje, zato je odločena, da se mu maščuje.

O ustvarjalcih

Ben Stassen (režija, producent) je (so)režiral in (ko)produciral (nekajkrat tudi prispeval scenarij) za belgijske in evropske koprodukcijske risane filme, kot so African Safari, Le Manoir magique, Sammy 2, Le Voyage extraordinaire de Samy, Fly Me To the Moon, African Adventure: Safari in the Okavango, S.O.S. Planet, Rencontre dans la 3e dimension… ter večkrat sodeloval s hrvaškim režiserjem Krstom Papićem, najvidneje pri njegovem filmu Život sa stricem.

Vincent Kesteloot (režija) je med drugimi sorežiral risani film Sammy 2, kot svetovalec ali vodja risarjev je sodeloval tudi pri Le Voyage extraordinaire de Sam in Fly Me To The Moon. Režiral je kratki risani film Pirates in kot animator sodeloval pri zabaviščni atrakciji Charlie And The Chocolate Factory: The Ride.

Komentarji

7.3. 2016 ob 15:02

Ali je za otroke stare 5 let ?

— j

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.