Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Road Trip

komedija
Na sporedu od: 2.11.2000, Kolosej Ljubljana
1h 33min / 93min
Scenarij: Todd Phillips, Scot Armstrong
Režija: Todd Phillips

Pravila varanja

Če imaš resno zvezo in spiš z drugo osebo…

To ni varanje, če si v drugi omrežni skupini.

To ni varanje, če si bil preveč pijan, da bi se spomnil. Česar se ne spomniš, se ni zares zgodilo.

To ni varanje, če si z dvema hkrati, ker se medsebojno izključujeta.

To vsekakor je varanje, če zadevo posnameš na video in nekdo pomotoma pošlje kaseto tvojemu dekletu – kar se zgodi Joshu.

Ko odkrije napako, se z dvema kolegoma s faksa – in še enim, ki nad načrtom ni navdušen, ampak ima avto – odpravi na 1800 milj (oziroma skoraj 3000 km) dolgo pot iz Ithace v zvezni državi New York v Austin v Texasu, da bi prestregel nesrečno pošiljko in rešil svojo ljubezen.

Scenarista Todd Phillips in Scot Armstrong sta ustvarila zabavno četverico študentov in jih poslala na svojevrsten road trip. "Ko so bili enkrat na cesti, so bile vse možnosti odprte. To je imenitna podlaga za komedijo. V vsaki obcestni restavraciji, na vsakem počivališču bogu za hrbtom, se najde kopica čudaških in zanimivih ljudi," pravi Armstrong.

Phillips dodaja: "Ko pišeš komedijo, se trudiš, da bi bila čimbolj smešna, toda igralci so tisti, ki lahko naredijo prizor še dosti zabavnejši, kot je v scenariju. O naši zasedbi lahko mirno zatrdim, da je to dosegla."

Breckin Meyers je posodil glas in stas glavnemu junaku filma. "Josh je od svojega petega leta hodil z isto punco. Vse življenje je bil zavit v vato, zdaj pa vato nekdo odstrani – in ta nekdo je privlačno, poželjivo dekle. Josh se sicer odpravi na road trip, da bi rešil svojo zvezo, vendar nima več plašnic na očeh in zato spotoma spozna veliko novega o sebi in drugih. Njegovo potovanje je obenem resnično in metaforično."

Z Joshem gre njegov najboljši prijatelj E.L., ki ga igra Sean William Scott, znan iz uspešnice Ameriška pita. "Ko sem prebral scenarij, sem se na smrt zabaval," se spominja Scott. "Agent me je vprašal, katera vloga bi me zanimala, in odgovoril sem: ‘Katera neki? E.L. bi rad bil.’ Pri E.L.-u mi je najbolj všeč, kako se dela, da je pameten in da vse obvlada, v resnici pa je pravi tepec."

Resnično pametni član skupine je Rubin. Igra ga Paulo Constanzo, ki pravi: "Rubin je brihten, vendar ni stereotipni genij. Zelo resničen je in drago plačuje svojo nadarjenost. Tiste sorte fant je, ki ‘preveč razmišlja’, in to mi je prišlo pri oblikovanju vloge zelo prav, saj sem sam tudi tak."

Josh, E.L. in Rubin so lahko še tako odločeni, da bodo prišli iz Ithace v Austin, vendar brez avta ni road tripa. Edini njihov znanec, ki premore avto, je vase zaprt, čudaški fant z imenom Kyle. Zato ga hočeš nočeš pritegnejo k sodelovanju.

Kyla igra DJ Qualls, ki je prišel na avdicijo za manjšo stransko vlogo. Režiser Philips se spominja: "Nikakor nismo mogli najti ustreznega Kyla, potem pa se je pojavil DJ. Samo pogledali smo ga in mu izročili scenarij. Preizkusil se je v vlogi Kyla in takoj opravil avdicijo."

Igralec takole opisuje fanta, ki ga je upodobil: "Popolnoma zatrt je in nima nobene življenjske izkušnje. Ne zna se postaviti zase, je popolnoma nesamostojen. Med potjo pa doživi popolno preobrazbo. V bistvu se najde. Na koncu je še vedno neroden prismuknjenec, vendar sem bil prav ponosen nanj, ker je veliko dosegel."

Razloga za fantovski road trip sta kajpada ženskega spola: Beth, itaška študentka, ki se zaplete z Joshem in nastopa na spornem videoposnetku, ter Tiffany, Joshevo dekle in naslovnica nesrečne pošiljke. Upodobili sta ju Amy Smart (Outside Providence) in Rachel Blanchard (najbolj znana po glavni vlogi v televizijski seriji Nimaš pojma (Clueless)). Obe je pri filmu najbolj pritegnilo to, da ženski liki niso zraven le za okras. "Dekleta v tej zgodbi niso pasivna. Ne čakajo, da se bodo fantje prvi zganili, ampak vzamejo stvari v svoje roke," pravi Blanchardova.

Zasedbo glavnih likov zaokrožijo broadwayski igralec Anthony Rapp kot Jacob, ki je obseden z Beth; izkušeni Fred Ward kot Kylov oblastni oče in MTV-jevski zvezdnik Tom Green kot Barry, pripovedovalec filmske zgodbe.

Igralci

Breckin Meyer (Josh) je pred kratkim nastopil v komični kriminalki Go z Jayjem Kohrom, Scottom Wolfom in Katie Holmes. Glavne vloge je odigral v filmih 54. Taillights fade in Dancers, Texas Pop. 81. Nastopi je tudi v filmih Nimaš pojma (Clueless), The Craft, Pre, Can’t Hardly Wait in Touch.

Meyers se je rodil v Minessoti. Pri enajstih letih se je preselil v Los Angeles in začel nastopati v reklamah. Prvo večjo vlogo je dobil v seriji The Wonder Years.

Sean William Scott (E.L.) se je prvič pojavil na velikih platnih v vlogi Steva Stiflerja v uspešnici Ameriška pita (American Pie). Pred kratkim je odigral eno od glavnih vlog v trilerju Final Destination, ki v slovenske kinodvorane prihaja 16. novembra.

Scott je odraščal v Minesotti. Če zgodaj je sklenil, da bo postal igralec. Po maturi je odšel v Los Angeles in začel igrati v televizijskih serijah. Nastopil je tudi v videu skupine Aerosmith A Hole in My Soul.

Amy Smart (Beth) je leta 1999 posnela kar tri filme: Bruc iz province (Outside Providence), Varsity Blues in How to Make the Cruelest Month. Pred tem je igrala v filmih Starf*cker, Straship Troopers in The Last Time I Commited Suicide.

Paulo Constanzo (Rubin) v filmu Road Trip prvič nastopa na velikem platnu.

Pred tem je igral na televiziji.

Dj Qualls (Kyle) je v filmu Road Trip prav tako prvič nastopil na velikem platnu. V kratkem ga bo mogoče videti v črni komediji Cherry Falls, zgodbi o umorih devic na gimnaziji v majhnem mestu.

Qualls je odrasel v majhnem mestecu v srednjem Tennesseeju v družini s petimi otroki. Po študiju na londonski univerzi se je vrnil v Tennessee in začel igrati v domačem gledališču. Odkrila sta ga fotografa David LaChappelle in Steve Klein, in postal je fotomodel za Prado in druge naročnike.

Rachel Blanchard (Tifffany) je verjetno najbolj znana po glavni vlogi v televizijski seriji Nimaš pojma (Clueless), ki je nastala po filmski uspešnici. Naslednji film, v katerem bo nastopila, je Sugar and Spice. Igrala je tudi v celovečercu The Rage: Carrie 2.

Athony Rapp (Jacob) je pred kratkim nastopil v televizijski seriji družbe ABC The Beach Boys: An American Family. Igral je tudi v številnih celovečernih filmih, med katerimi so Man of the Century, David Searching, Dazed and Confused, Six Degrees of Separation, School Ties in Adventures in Babysitting.

Rapp je izkušen gledališki igralec. Nazadnje je na Broadwayu nastopil v naslovni vlogi v predstavi You’re a Good Man, Charlie Brown. Igral je tudi v broadwayski s Pulitzerjevo nagrado ovenčani uspešnici Rent.

Fred Ward (Earl Edwards) je veteran v zasedbi filma Road Trip. Znan je po glavnih vlogah v filmih Drget (Tremors), Prava stvar (The Right Stuff), Remo Williams: The Adventure Begins in Altmanovih Kratkih zgodbah (Short Cuts) ter Igralcu (The Player). Poleg tega je igral v filmih Dangerous Beauty, Verižna reakcija (Chain Reaction), Gola pištola 33 1/3: poslednja žalitev (The Naked Gun 33 1/3 : The Final Insult), Two Small Bodies, Equinox, Bob Roberts, Henry & June, Miami Blues, Big Business, Silkwood in Pobeg iz Alcatraza (Escape from Alcatraz). V kinodvorane prihajajo njegovi filmi The Crow 3: Salvation, The Chaos Factor in Circus.

Ward nastopa tudi na televiziji in v gledališču.

Tom Green (Barry) je zvezda uspešne MTV-jeve komične serije The Tom Green Show, ki je bila premierno prikazana januarja 1999. Trenutno snema novo ploščo za Virgin Records. Odigral je majhno, toda omembe vredno vlogo v Charliejevih angelčkih (Charlie’s Angels), ki prihajajo na filmska platna.

Green je začel nastopati kot komik v domači Kanadi, kjer je posnel tudi rapovski album Organized Rhyme: Check the OR.

Ustvarjalci filma

Todd Phillips (režiser) je leta 1994 diplomiral na filmskem oddelku Newyorške univerze. Med študijem je posnel svoj prvi dokumentarec Hated o najnevarnejšem ameriškem punk rockerju GG Alinu. Njegov naslednji film, Frat House, je požel priznanja kritikov in zgražanje dela javnosti. Na filmskem festivalu v Sundanceu je l. 1998 zanj dobil veliko nagrado žirije. Uspeh je ponovil s filmom Bittersweet Motel, dokumentarcem o rockovski skupini Phish.

Road Trip je Phillipsov prvi igrani celovečerni film.

Scot Armstrong (scenarist) je prav tako filmski debitant: to je njegov prvi scenarij za celovečerec.

Doma je iz Chicaga, kjer je študiral improvizacijsko komedijo. Zdaj živi v New Yorku in nastopa na Manhattanu.

Daniel Goldberg (producent) je dolgoletni kolega Ivana Reitmana. Pred kratkim je bil izvršni producent pri Reitmanovem filmi Šest dni in sedem noči (Six Days/Seven Nights). Bil je tudi izvršni producent filmov Father’s Day in Private Parts ter producent filmov Space Jam in Commandments.

Goldbergovo sodelovanje z Reitmanom se je začelo, ko je bil scenarist in producent pri njegovih filmih Stripes in Meatballs. Nato je bil scenarist filmov Heavy Metal in Space Hunter: Adventures in the Forbidden Zone in scenarist ter režiser filma Feds. Leta 1996 je bil predlagan za nagrado emmy kot izvršni producent filma The Late Shift.

Joe Medjuck (producent) je , preden se je začelo njegovo dolgoletno sodelovanje z Ivanom Reitmanom, 12 let poučeval na univerzi Toronto. Bil je izvršni producent broadwayskega muzikala Merlin in filmskih uspešnic Stripes ter Izganjalci duhov (Ghostbusters). Bil je tudi izvršni producent filmov Legal Eagles, Dvojčka (Twins), Izganjalci duhov II (Ghostbusters II), Policaj v otroškem vrtcu (Kindegarten Cop), Dave, Junior, Howard Stern’s Private Parts, Father’s Day in Šest dni in sedem noči (Six Days/Seven Nights). Bil je producent filmov Big Shots, Beethoven, Beethoven 2nd, Commandments in Space Jam.

Ivan Reitman (izvršni producent) ima zasluge za številne najuspešnejše filmske komedije minulih let. Bil je režiser uspešnih Izganjalcev duhov (Ghostbusters) in nič manj uspešnega nadaljevanja, Izganjalci duhov II (Ghostbusters II). Nedolgo tega je režiral romantično komedijo Šest dni in sedem noči (Six Days/Seven Nights). Režiral je tudi komedije Dvojčka (Twins), Dave, Stripes, Meatballs, Policaj v otroškem vrtcu (Kindergarten Cop), Junior ter Father’s Day.

Reitman je bil producent komedije National Lampoon’s Animal House, ki je zaznamovala začetek uspešne kariere Johna Belushija, risano-igranega filma Space Jam, obeh Beethovnov in Private Parts z razvpitim Howardom Sternom.

S Tomom Pollockom sta vodji filmske družbe The Montecito Picture Company.

Tom Pollock (izvršni producent) z Ivanom Reitmanom vodi The Montecito Picture Company. Kot partner v družbi Pollock, Bloom in Dekom je bil eden najuglednejših odvetnikov v industriji zabave. Leta 1986 je bil izvoljen za predsednika MCA-jeve Motion Picture Group, Universal Pictures; po Seagramovem prevzemu pa je napredoval v podpredsednika MCA.

Mark Irwin (direktor fotografije) je posnel štiri komedije za Petra in Bobbyja Farrela: uspešnico There’s Something About Mary, Butec in Butec (Dumb & Dumber), Kingpin in pred kratkim Me, Myself and Irene. Z mojstrom grozljivk Wesom Cravenom je sodeloval pri filmih Scream, Wes Craven’s Nightmare in Vampire in Brooklyn.

Clark Hunter (scenograf) je pred kratkim končal delo za dva filma režiserja Boba Thorntona: All the Pretty Horses z Matom Damonom in Daddy and Them s samim Thorntonom ter materjo in hčerjo Diane Ladd in Lauro Dern.

Sodeloval je tudi pri filmih Sling Blade, Clay Pigeons, The Break Up, Sweet Jane, Suicide Kings, Niagara, Niagara, It’s My Party in The Prophesy.

Peggy Stamper (kostumografka) je kreirala kostume za celovečerni film Black Dog. Sodelovala je tudi pri filmu The Substitute 4, ki prihaja v kinodvorane.

Mike Simpson (skladatelj) je skupaj z Johnom Kingom zložil glasbo za kontroverzni film Klub golih pesti (The Fight Club). Simpson in King, znana tudi kot The Dust Brothers, sta med najuspešnejšimi producentski v glasbeni industriji; ponašata se s celo zbirko zlatih in platinastih plošč. Letos sta dobila grammyja za sodelovanje pri albumu Santane The Supernatural.

Komentarji

18.4. 2009 ob 16:53

zakooooooooon film no

— hello

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.