Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Rio (podnapisi)

Rio
animirana družinska pustolovščina
Film ustvarjalcev Ledene dobe
Sinhronizirano
Na sporedu od: 14.4.2011, Kolosej Ljubljana
1h 36min / 96min
Leto: 2011
Država: Brazilija, Kanada, ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Don Rhymer
Režija: Carlos Saldanha
Ustvarjalci Ledene dobe predstavljajo zabavno zgodbo papagaja Bluja, ki v iskanju družice zapusti varnost domače kletke in se odpravi v Rio de Janeiro. Tam sreča simpatično Jewel, toda da bi očaral razigrano mladenko, se mora udomačeni Blu najprej naučiti leteti. Nemogočo nalogo dodatno otežujejo divji lovci, ki ju skušajo ujeti, saj pripadata redki vrsti papagajev. Blu mora zato ob pomoči novih zabavnih prijateljev najti pogum, da bi razširil krila in se spopadel s številnimi pustolovščinami.

Ustvarjalci risanih filmov Ice Age predstavljajo komedijo Rio v 3D tehniki; pustolovščino o življenju zunaj varnih okvirov udobja. Blu je udomačen papagaj, ki se nikoli ni naučil leteti; svoje dneve preživlja udobno ob svoji lastnici in najboljši prijateljici Lindi v mesecu Moose Lake v Minnesoti. Oba sta prepričana, da je Blu zadnji svoje vrste, a ko slišita, da v Rio De Janeiru živi samička Jewel, se odpravita na dolgo pot v eksotično deželo, da jo najdeta. Kmalu po prihodu obe ptici ugrabi skupina tihotapcev z živalmi; Blu ob Jewelini pomoči in pomoči skupine prebrisanih in z vsemi žavbami namazanih mestnih ptičev uide in zdaj mora zbrati pogum, da se nauči leteti, prekriža račune ugrabiteljem, ki so jim tesno za petami, ter se vrne k Lindi – najboljši prijateljici, kar jih lahko ima kak ptič.

Rio v produkciji podjetij Blue Sky Studios in Twentieth Century Fox Animation je največji in najbolj ambiciozen risani film obeh studiev; odlikujeta ga velikopoteznost in mogočnost, živahni liki, barvitost, glasba, čustva in zabavnost. Zgodba se odvija v osrčju slikovite džungle, v paradižu ob morju, v vrvežu prestolnice in sredi praznovanja med praznovanji – med karnevalom. Rio je več kot le točka na zemljevidu; je čaroben kraj, razpoloženje, način razmišljanja.

Pot v Rio

Film se je porodil v domišljiji ustvarjalca Carlosa Saldanhane, ki je sam ali s kolegi režiral risane uspešnice Ice Age, Robots Ice Age: The Meltdown in Ice Age: Dawn of the Dinosaurs. Po končanem snemanju prvega in med pripravami na snemanje slednjega se je Saldanhau porodila zamisel, ki je dozorela v Rio. Svojemu rodnemu mestu Riu je želel napisati ljubezensko pismo z zgodbo o pretirano udomačenem ptiču, ki se v ta čudoviti svet poda na pustolovščino svojega življenja: "Več let sem delal na filmih Ice Age in se v tistem svetu in v družbi tistih čudovitih bitij sijajno zabaval," pravi režiser. "Rio je zame precej bolj osebno potovanje." Producent John C. Donkin dodaja: "Carlosova strast do dela pri projektu in želja, da nas popelje v svet, ki si ga je bil zamisli, sta bila nalezljiva. Vse, kar boste videli na platnu, se je rodilo iz te strasti."

Da je lahko dovršeno oživil obseg in zajetnost tega čarobnega sveta in slikovitih likov, je Saldanha zbral zvezdniške glasove; med njimi so oskarjeva nominiranca Anne Hathaway in Jesse Eisenberg, oskarjevec in prejemnik emmyja Jamie Foxx, priznani glasbenik will.i.am, igralec in glasbenik Jemaine Clement, komedijantka Leslie Mann ter komedijant George Lopez. Poleg tega je režiser s svojimi ekipami v studiih Blue Sky Studios razvil najsodobnejša orodja za animacijo in 3D tehniko ter tako poskrbel za izkušnjo, ki gledalca kar posrka vase.

Film akcijo in gledalce prežame tudi z brazilskimi zvoki in sodobno ameriško glasbo. Med tistimi, ki so prispevali glasbene točke, so will.i.am iz skupine Black Eyed Peas, Jamie Foxx, Bebel Gilberto, Taio Cruz, Ester Dean, Siedah Garrett, Jemaine Clement, sloviti brazilski bobnar Carlinhos Brown in skladatelj John Powell, vsi pa pod vodstvom brazilske glasbene legende in izvršnega glasbenega producenta filma Sergia Mendesa.

Iz istega gnezda

Junak filma je Blu, že kar pretirano udomačena ara in zadnji samček svoje vrste; leteti sploh ne zna. "Njegovo čustveno, komično in fizično popotovanje je srčika filma," pove Saldanha. "Kot riba na suhem je." Glas mu posoja Jesse Eisenberg, ki je se je pred kratkim potegoval za oskarja za glavno vlogo v filmu The Social Network.

Blujevo potovanje se prične v ne tako udomačeni brazilski džungli, kjer je v materinem gnezdu doživljal radostne melodije tisočerih ptic, ki so preletavale nad njim. Zvoki malega papagaja spodbodejo, da poskusi prvič leteti, kar se neslavno konča, ko ga, skupaj s še nekaterimi pticami, ujamejo prekupčevalci ptičev.

Ko ga spet najdemo, udobno živi v mestecu v Minnesoti s svojo lastnico in prijateljico Lindo – glas ji posoja Leslie Mann (Knocked Up). Linda je Bluja, ki so ga prekupčevalci pretihotapili v ta zimski svet, pred leti posvojila, in zdaj sta neločljiva. Ptiču se v dobro zavarovanem udobju Lindinega doma in njene knjigarne dobro gode; tako zelo se je udomačil, da je že skoraj bolj človek kot ptič. Zna skuhati zajtrk, si umiti zobe, pripraviti jutranjo kavo in služiti kot Lindina budilka.

Ne zna pa tistega, kar večina ptičev najbolje obvlada: leteti.

"Blu živi v nekakšnem mehurčku," pravi Eisenberg. "Brihten je, brati zna in razmišlja analitično. A nič od tega mu ne pomaga pri letenju." Dejansko misli, da lahko s pomočjo svoje zavidljive pameti tudi leti, a se vsak njegov poskus klavrno konča. "Ima kup knjig o zrakoplovstvu in celo goro matematičnih enačb s preračunanimi vektorji in koti – o prilagajanju vetru, kajpak," pravi Eisenberg, "a nič od tega mu ne pomaga, saj ne more nobena knjiga skrivnosti letenja razložiti ptiču." Te skrivnosti se mu bodo razkrile v Riu – in to zgolj v ritmu njegovega srca in ob odkrivanju njegovih korenin."

Čeprav ga jezi, da ne more leteti, sta Blu in Linda zadovoljna. Kot pravi Leslie Mann, "v Minnesoti živita čisto preprosto skupno življenje. Linda je zapečkarica in Blu je njen pajdaš; srečna sta." A njuno življenje na glavo obrne prihod ekscentričnega Tulia (glas Rodriga Santora), ki je premeril po sveta – natančneje, v ZDA je prišel iz Ria – da jima sporoči, da je Blu poslednji samček svoje vrste in da bi ga rad odpeljal v Rio k zadnji samički njegove vrste Jewel. "Tulio obožuje ptiče; povezan je z njimi," pravi Santoro. "Radi bi poskrbel, da ta vrsta are ne izumre. Zato se potrudi, da Lindo in Bluja prepriča, da odpotujeta v Rio." Ne eden ne drugi namreč nista navdušena nad zamislijo, da bi zapustila svoj topli dom. "Nista ravno takšne sorte, da bi kar pripravila kovčke in odbrzela v Brazilijo," pravi Mannova. "Raje gresta v najbližjo slaščičarno na vaflje. Ne hodita veliko ven in potovanje nekam daleč jima nažene strah v kosti."

Po dobršnem premisleku se kljub temu odločita za pot v Riu, da bo Blu spoznal samičko Jewel. A prvi "zmenek" ptic je vse prej kot uspešen: pravo nasprotje sta si. Blu je udomačen in z veseljem svoj čas prebija v kletki, Jewel pa je ponosno samostojna in ji niti na misel ne pride, da bi jo kaj omejevalo, kaj šele zidovi ali rešetke. "Rada ima, da se stvari odvijajo po njeno," pravi Anne Hathaway, ki Jewel posoja glas, "in hoče, da pri tem tudi ostane. Blu predstavlja marsikatero od reči, ki Jewel niso všeč. Na nek način njegovo udomačenost in dejstvo, da ne zna leteti, vidi kot izdajo, in ga za to obsoja. Poleg tega ima bržkone 'težave' z razmerji. Naučiti se mora zaupanja. Bluja sprva zavrne tudi zato, ker noče biti prizadeta. Skrivaj je zalo ranljiva."

Blu se na Jewel, kot pravi Eisenberg, "sprva odzove z mešanico nelagodja in prevzetosti. A ko jo bolje spozna, je navdušen, saj je vse, kar on sam ni: svobodomiselna je, pogumna in nima dlake na jeziku," medtem ko je bil sam kot riba na suhem (ptič na trdnih tleh?) že dolgo preden je spoznal njo. Ob prihodu v Rio, kjer se sooči s nasičenostjo barv, zvokov in okolij, je Blu čisto iz sebe; nelagodno se počuti zunaj svojega domovanja v Minnesoti. Izven udobja svoje domače kletke zdaj spoznava svoje prve brazilske prijatelje: kanarčka Nica (glas mu posoja Jamie Foxx) in kardinala Pedra (glas mu posoja will.i.am). Za Bluja je srečanje z letečima ptičema pravi kulturni šok, a ga njuna širokopoteznost tudi pritegne. Nica in Pedra Blue nič manj ne zanima. "Nico obožuje življenje in glasbo," pravi Foxx. "Je palček z obsežnimi sanjami. Nico in Pedro sta vir nove divje plati Blujevega življenja v Riu in se sprašujeta, le čemu je v kletki?"

Foxx je še posebej vesel priložnosti, da prvič sodeluje z dolgoletni prijateljem will.i.amom. "Krasno je bilo delati z njim, ga opazovati kot glasbenika in kot igralca." Njuno igralsko in glasbeno sodelovanje v filmu prinaša nekaj vrhuncev, med njimi prizor v brazilskem klubu, kjer obiskovalce navdušita s poskočnico Hot Wings (I Wanna Party), ki jo je član skupine The Black Eyed Peas pomagal spisati. "Moj lik rad meša sambo, hip-hop in elektronsko glasbo in ustvarja nove džungelske spoje techna in klasičnih ritmov," pravi will.i.am.

Če gre verjeti producentu Bruceu Andersonu, je par Nico in Pedro eden od mnogih čudovitih presenečenj. "Kadar sta Jamie in will snemala skupaj, si lahko krasno komično in glasbeno energijo dobesedno rezal z nožem."

Blu je lahko srečen, da ima Nica in Pedra na svoji strani; v Riu bo namreč še kako potreboval prijatelje, saj ga z Jewel ugrabijo tihotapci, ki nameravajo redki ptici prodati za mastne denarce. Njihov podrepnik je avstralski kakadu Nigel, ki mu glas posoja Jemaine Clement. "Vsaka zgodba je dobra le, če ima dobrega negativca," pravi režiser, "in Nigel se nam zdi sijajen negativec." Saldanha si je z scenaristi za Nigela izmislil zanimivo in nepričakovano zgodovino, in tako je kakadu res nekaj posebnega. "Nigel je nekdanji zvezdnik žajfastih serij, ki je še vedno užaljen, da je dolgo nazaj izgubil vlogo, ker so ga zamenjali z mlajšo, bolj privlačno ptičko," razloži Saldanha. "Dramatičen je, odrezav in zabaven." Clement dodaja: "Zagrenjen je. Nekoč je bil uspešen in privlačen tič. A njegov videz se je spremenil in zdaj ustreza zlobnežu v njemu. Verjemite mi, Nigel res ni poštenjak. Če ima le priliko, bo ušpičil kaj grdega. Piščance je! Kateri ptič pa je piščance?"

Ustvarjalci filma trdijo, da je prav igralec in pevec liku Nigela dodal nepričakovane plati. Clement ptiču ni zgolj posodil glas, temveč je pomagal napisati in je tudi odpel zabavno glasbeno točko, s katero se Nigel predstavi. Režiser se je s scenaristi domislil okvirja za pesem Pretty Bird, a melodija in poanta sta se res razvila, ko so se Clement in skladatelji zaprli v pisarno in se temeljito trudili okoli pesmi. "Jemaine JE Nigel," pravi Bruce Anderson. "Glasu lika, njegovi osebnosti in obnašanju je dodal vse tiste čudovite odtenke in teksture."

Nigelovim naporom navkljub Blu in Jewel za las uideta svojim ječarjem. Nigel se odloči, da ju dobi nazaj, zato se domisli nekaterih res norih načinov: najame skupino dolgorepih opic, ki so izurjene v brazilski veščini capoeiri in ki naredijo vse, kar jim Nigel naloži – zelo prepričljiv zna biti. Režiser opice primerja z "vevericami, ki se podijo po Centralnem parku v New Yorku, le da obvladajo rokoborbo in celo plešejo ter pojejo."

Blu in Jewel se na begu pred Nigelom in opicami podata po Riu – in nad njim. Tihotapcem vedno za las uideta; vendar pa je pred njunim begom Nigel parček priklenil skupaj. To prisilno družabništvo mogoče ni idealno, a glede na okoliščine morata neleteči Blu in visokoleteča Jewel najti način, da skupaj ubežita Nigelovim krempljem. Na pomoč jima priskoči tukan Rafael, ki se je odločil, da Bluja vzame pod svoje okrilje. Nekdanji kralj karnevala se še vedno dobro znajde v mestu; pozna vsakogar v Riu, tudi lastnika avtodelavnice Luisa, ki bi utegnil znati osvoboditi uklenjeni ptičji par. George Lopez, ki posoja glas Rafaelu, tukana označuje za "glas Ria. Je pravi tič, a tudi sam udomačen – poročen je in ima 17 otrok! Tako da je zdaj po malem pravzaprav zapečkar, a mu srce še vedno bije za karneval."

In Rafael bi rad, da Blu začuti tudi svoje srce – srce are; kajti le tako bo lahko poletel. "Rafael Bluju razloži, da je letenje pogojeno z utripom srca," pravi Lopez. "Blu mora združiti svoje srce in svoj um; le tako bo zares lahko poletel in v sebi odkril junaka." Poleg tega je Rafaelov prijatelj Luis na drugem koncu mesta in do njega bo najhitreje priti po zraku. A žal ne gre vse po načrtih – Blu še ne zasliši bitja svojega bistva in po nekaj neuspešnih in precej bolečih poskusih letenja se z Jewel počasi napotita proti avtodelavnici. Na poti se znajdeta iz oči v oči s tihotapci, Nigelom in opicami; Blu podoživi nekaj iz svoje preteklosti; in morda vzklije celo ljubezen.

Blu in Jewel presenečena odkrijeta, da Luis ni pernat prijatelj, temveč buldog, ki, za razliko od svojih štirinožnih sorodnikov, ne preganja ptičev. Je Rafaelov dober prijatelj in pripravljen priskočiti na pomoč njegovim pajdašem. Ni le prijazen, temveč znan tudi po tem, da na glavi nosi sadje in se nenehno slini. "Ko sem Luisa videl nositi sadje na glavi, so me več mesecev dajali kompleksi," se smeji Tracy Morgan (30 Rock), ki psu posoja glas. Slinjenja pa raje sploh ne omenja…

Ob koncu njihovega potovanja so Blu, Jewel, njuni novi prijatelji in Linda, ki je svojega prijatelja iskala od trenutka, ko so ga ugrabili, trčijo skupaj v prizoru ob spektakularnem karnevalskem praznovanju. Glasba, barve, parade, vozovi, ptice in 50 tisoč človeških "statistov", ki napolnijo stadion – finale epskih razsežnosti za zgodbo o svetu, kjer praznovanja ni nikdar konec…

Zvoki, ritmi, čari Ria

Glasbenike so za film izbirali ravno tako skrbno kot igralce; pravzaprav so bili v nekaterih premerih igralci tudi glasbeniki. Glavni med njimi je will.i.am kot Pedro z izvirno pesmijo Hot Wings (I Wanna Party), ki jo uprizori s svojim pajdašem Nicom (Jamie Foxx). Taio Cruz je prispeval izvirno pesem Telling the World, Sergio Mendes, ki je pripeljal Carlinhosa Browna, da je dodelal filmsko glasbo in zvok, pa novo verzijo svoje klasične uspešnice Mas Que Nada v ritmu bossa nove.

Igralci in filmska ekipa je z navdušenjem sodelovala z Mendesom in ostalimi izvajalci. "Rio," pravi Anne Hathaway, ki je tokrat prvič zapela na velikem platnu, "ima sodoben zvok; noro je bilo videti, kako so se različni stili pretopili v nove sorte 'fuzijo', ki še dodaja plasti naši zgodbi."

Ustvarjanje čarobnega sveta Ria je bilo za znanstvenike, risarje, izdelovalce modelov, opremljevalcev, strokovnjakov za 3D tehniko in učinke pri podjetju Blue Sky Studios precej zahtevno. Poglavitna skrb so bili pernati junaki in njihova "igra". "Za Bluja, Jewel, Nica, Pedra, Rafaela in ostale priče smo hoteli ustvariti dodelane predstavitve," pravi Saldanha. Med pripravami na snemanje so mnogi iz ekipe obiskali sloviti živalski vrt v Bronxu in tam opazovali, kako se ptice premikajo, uporabljajo perje, obračajo glave in vse podobne reči, zaradi katerih so ptiči ptiči. Med obiskom so presenečeni odkrili, da se ptiči do določene mere obnašajo precej podobno kot ljudje – na primer potreba po objemanju vaditeljev oz. to, da vaditelju vrnejo objem. Z vaditelji so se ptice tudi trudile do boljšega medsebojnega razumevanja, kar je morda dalo zamisel za prijateljstvo med Blujem in Lindo.

V vsakem primeru so igralci, umetniki, filmarji in tehnična ekipa med ustvarjanjem filma doživljali popotovanje, kakršnega doživljajo liki filma. "Rio govori o tem, kako pozabiti na lastna hotenja in pričakovanja – kako se prepustiti trenutku in si dovoliti poleteti," misel sklene Anne Hathaway.

O igralcih

Anne Hathaway (Jewel) je svojih pet minut doživela ob Meryl Streep v uspešnici The Devil Wears Prada. Leta 2008 se je prebila med najbolj iskane igralke z vlogo v drami Jonathana Demmeja Rachel Getting Married, ki ji je prinesla nominacije za oskarja, zlati globus ter nagradi Independent Spirit in Ceha filmskih igralcev.        

Lani je nastopila v dveh najbolj donosnih filmih: v romantični komediji Valentine’s Day Garryja Marshalla in v Alice in Wonderland Tima Burtona. Nato je igrala v Love & Other Drugs, kmalu pa na velika platna pride njen film One Day.

Med ostalimi njenimi naslovi so še Bride Wars, Get Smart, Becoming Jane, Passengers, Brokeback Mountain, The Princess Diaries, The Princess Diaries 2: The Royal Engagement, Havoc, Ella Enchanted, Nicholas Nickelby, The Other Side of Heaven in risani film Hoodwinked. Nase je prvič opozorila v seriji Get Real.

Nastopa tudi v gledališču in se udejstvuje v človekoljubnih ustanovah in projektih, kot na primer pri dokumentarcu A Moment in the World s potovanjem v Kambodžo, ki ga je organizirala Angelina Jolie, in pri projektu Step Up Women’s Network.

Je tudi izurjena plesalka in sopranistka.

Jesse Eisenberg (Blu), ki se je igralsko uril v gledališču in na filmu, je na velikem platnu debitiral leta 2002 v neodvisnem filmu Rodger Dodger. Za vlogo v filmu The Squid and the Whale ob Lauri Linney in Jeffu Danielsu se je potegoval za več nagrad. Leta 2009 je ob Kristen Stewart igral v Adventureland, ob Woodyju Harrelsonu v Zombieland in nato v Holy Roller; z vlogo v Fincherjevem The Social Network se je med drugim potegoval za oskarja in dobil več drugih priznanj. Trenutno snema film 30 Minutes or Less. Igra tudi na gledaliških deskah, spisal je nekaj scenarijev za gledališče in za muzikal Me Time! ter piše humoristične prispevke.

Jemaine Clement (Nigel) prihaja z Nove Zelandije in sodeluje pri različnih projektih v gledališču, na radiu, TV in filmu. S Taikom Cohenom je ustanovil komični par The Humourbeasts, še prej pa se je spajdašil s sonarodnjakom Bretom McKenziejem v upanju, da se naučita igrati kitaro, in skupaj sta nastopala pod imenom Moustache and Vested Interest, dokler nista zaslovela kot Flight of the Conchords. Izdala sta album v živo Folk in the World in posnela radijsko serijo za BBC, nato pa po nastopu v One Night Stand za HBO posnela še serijo Flight of the Conchords.

Na velikih platnih je Clement sodeloval v filmu Dinner for Schmucks in v risankah Despicable Me, Tongan Ninja in Eagle vs. Shark – slednjega je spisal in režiral njegov komedijantski partner Taika Cohen.

Leslie Mann (Linda) je pred kratkim igrala v I Love You Phillip Morris z Jimom Carreyjem in Ewanom McGregorjem, snema pa že komedijo The Change-Up. Videli smo jo v filmih Funny People, 17 Again, Shorts, Knocked Up, Drillbit Taylor, The 40-Year-Old Virgin, Big Daddy and The Cable Guy, Stealing Harvard, Orange County, Timecode, George of the Jungle in She’s the One.

Tracy Morgan (Luis) nastopa v z emmyji in zlatimi globusi okinčani seriji 30 Rock s Tino Fey in Alecom Baldwinom, za katero je bil tudi sam v igri za več nagrad. Vmes je z Bruceom Willisom igral v komedijah Cop Out, Death at a Funeral in Nailed, njegov najnovejši film pa je drama The Son of No One.

Leta 2009 je posojal glas liku v risanem celovečercu G-Force, istega leta pa je izdal tudi svojo prvo knjigo: I Am The New Black je zbirka anekdot in resnejših pripovedi o dogodkih, ki so oblikovale njega in njegovo kariero.

TV občinstvu se je prvič predstavil v humoristični nanizanki Martin, nastopal je v oddaji Saturday Night Live in nato v seriji The Tracy Morgan Show, posojal je glas likom v seriji Crank Yankers in posnel filme Superhero Movie, First Sunday, The Longest Yard, Little Man, Jay and Silent Bob Strike Back in Head of State.

will.i.am (Pedro) je najbolj znan kot član in producent skupine The Black Eyed Peas. Uveljavil se je kot eden najboljših producentov in sodeloval z izvajalci, kot so U2, Justin Timberlake, John Legend, Kelis, Nas, the Game, Sergio Mendes, Carlos Santana, the Pussycat Dolls, Busta Rhymes in Fergie. Njegove pesmi že leta navdušujejo in navdihujejo mnoge, toda njegove besede niso bile nikoli močnejše kot leta 2008, ko je s pesmijo Yes We Can spodbodel celo generacijo k glasovanju za predsednika.

Leta 2008 je z oskarjevcem, skladateljem Hansom Zimmerjem sodeloval pri svojem prvem projektu za film – za Madagascar 2: Escape to Africa je zložil nekaj pesmi in glasbeno podlago ter posodil glas Moto Motu.

Samostojno se je trikrat potegoval za grammyja – s pesmima American Boy in Be OK in kot producent leta, s skupino The Black Eyed Peas pa je lani za njihov zadnji album dobil še 3 grammyje.

Rodrigo Santoro (Tulio) je med najbolj znanimi brazilskimi igralci, ki so se uveljavili tudi v ZDA. Pred kratkim je igral v filmu I Love You Phillip Morris z Jimom Carreyjem in Ewanom McGregorjem, lani pa v filmih Post Grad, Soderberghovem Che in Traperovem Lion's Den. Leta 2008 je nastopil v Mametovem filmu Redbelt, igral je v uspešnici 300, v romantični komediji Love Actually, v Charlie's Angels: Full Throttle, v oglasu v režiji Baza Luhrmanna ob Nicole Kidman za parfum Chanel, gostoval je v seriji Lost in za vlogo v brazilskem filmu Nao por acaso prejel nagrado na festivalu v Kankunu. Njegov film Carandiru v režiji Hectorja Babenca je podrl vse rekorde v Braziliji in se potegoval za tujejezičnega oskarja; za več vlog je dobil ali se njimi potegoval za brazilske nagrade za najboljšega igralca, med njimi s filmoma Brainstorm in Bicho de Sete Cabecas. Igral je še v filmih Behind the Sun in The Roman Spring of Mrs. Stone.

George Lopez (Rafael) je nadvse nadarjen zabavljač, čigar kariera zaobjema TV, film, komedijantstvo in nočno TV. Ima lastno nočno pogovorno oddajo Lopez Tonight, katere producent in voditelj je. Nastopil je v filmih Henry Poole Is Here, Swing Vote, Balls of Fury, Robert Rodriguez's The Adventures of Shark Boy and Lava Girl, Fidel, Naughty or Nice, Real Women Have Curves, Bread and Roses, Beverly Hills Chihuahua, Marmaduke in v TV filmu Mr. Troop Mom z Jane Lynch.

Kot komedijant nastopa po vseh ZDA in dosega rekordne obiske. Posnel je posebni oddaji za HBO Tall Dark and Chicano in America's Mexican; za albume Team Leader, Tall, Dark and Chicano in El Mas Chingon je bil v igri za grammyje za najboljši album komedije.

Leta 2004 je izdal avtobiografijo Why You Crying? in nato so o njem posneli dokumentarec Brown is the New Green: George Lopez and the American Dream.

Soustvaril je, pisal scenarij, produciral in igral v humoristični nanizanki George Lopez, ki se je po šestih sezonah poslovila, a še vedno ostaja uspešnica med ponovnimi predvajanji.

Revija Time ga je razglasila za enega med 25-imi najbolj vplivnimi ljudmi v ZDA španskega izvora, drugi so mu nadeli naziv enega od desetih najbolj priljubljenih TV osebnosti in enega najboljših 50-ih TV očetov. Za njim je prek 200 TV komedij, pogovornih oddaj in vodenj oddaj; med drugim je dvakrat vodil podelitev emmyjev in dvakrat podelitev latino grammyjev.

Jamie Foxx (Nico) je z oskarjem nagrajeni igralec in z grammyjem nagrajeni umetnik in komedijant ter eden najbolj mnogostranskih izvajalcev v Hollywoodu. Kmalu ga bomo videli v komediji Setha Gordona Horrible Bosses, udejstvuje pa se tudi kot producent: trenutno producira novo komedijo skečev ter dokumentarec Thunder Soul.

Poleg kariere pri filmu ima tudi uspešno glasbeno kariero. Lani je izdal svoj četrti album Best Night of My Life, na katerem sodelujejo Drake, Justin Timberlake, Rick Ross, T.I. in mnogi drugi. S prejšnjega albuma Intuition je za pesem Blame It s T-Painom dobil grammyja za najboljši duet; njegov album Unpredictable iz leta 2005, na katerem so sodelovali izvajalci, kot so Mary J. Blige, Common, Snoop Dogg, The Game in Angie Stone.

Leta 2006 je najavil partnerstvo s satelitskim radiom Sirius in ustanovil lastno postajo Foxxhole.

 Svoj igralski dar in mnogostranskost je dokazal v različnih filmih, kot so Due Date, Valentine’s Day, Law Abiding Citizen, The Soloist, The Kingdom, Dreamgirls (nominacija za oskarja za najboljšo moško glavno vlogo), Collateral (nominacije za oskarja, zlati globus, nagrado Ceha filmskih igralcev, bafto, itd.), tv film Redemption, Ali, Miami Vice, Jarhead, Stealth, Bait, Booty Call, The Truth About Cats and Dogs, The Great White Hype, Any Given Sunday... Produciral je film Life Support s Queen Latifah,

Slavo je prvič okusil kot komedijant – potem ko se je udinjal po nočnih klubih, se je pridružil kolegom, kot so Keenan Ivory Wayans, Jim Carrey, Damon Wayans in Tommy Davidson v seriji skečev In Living Color. Leta 1996 je imel lastno serijo The Jamie Foxx Show, ki jo je tudi produciral in nekaj epizod celo sam režiral.

Leta 2005 mu je upodobitev legendarnega Raya Charlesa prinesla oskarja za najboljšega igralca, zlati globus, nagrado Ceha filmskih igralcev, bafto in več drugih priznanj.

O ustvarjalni ekipi

Carlos Saldanha (režija, soavtor zgodbe) je že od leta 1993 ena od glavnih sil podjetja Blue Sky Studios. Rodil se je v Riu de Janeiru in leta 1991 zapustil rodni kraj ter se odpravil v New York, da izživi svojo strast do risanja. Šolanje je končal z dvema kratkima risanima filmoma The Adventures of Korky, the Corkscrew in Time For Love, ki sta obiskala vse večje festivale risanega filma po svetu. Hkrati je na šoli spoznal Chrisa Wedgea, soustanovitelja podjetja Blue Sky Studios, ki ga je povabil k sodelovanju; tu je Carlos nadzoroval ustvarjanje plešočih ščurkov v filmu Joe’s Apartment in režiral računalniško ustvarjene like za filma A Simple Wish in Fight Club.

Režiral ali zrisal je tudi precej TV oglasov, kot sta tista za Bell Atlantic in Tennents Beer.

Skupaj s Chirsom Wedgeom je režiral prva risana celovečerca za Blue Sky Ice Age (film je bil v igri za oskarja) in Robots. Leta 2002 je režiral kratki risani film Gone Nutty, ki se je dve leti pozneje potegoval za oskarja. Po uspehu prvega filma Ice Age je Saldanha sam režiral Ice Age: The Meltdown, ki je med risanimi celovečerci tisto leto prinesel največji dobiček in je bil nasploh najbolj donosen risani celovečerec za podjetje Twentieth Century Fox. Nadaljevanje Ice Age: Dawn of the Dinosaurs je bilo še bolj uspešno, saj je s prek 887 milijonov dolarjev dobička postalo najbolj donosen risani film vseh časov.

Don Rhymer (scenarist) je pred kratkim prispeval scenarij za komediji Big Mommas: Like Father, Like Son in Big Momma’s House 2, pa za Carpool, Big Momma’s House (skupaj z Darrylom Quarlesom), The Santa Clause 2, Agent Cody Banks 2: Destination London in filmsko upodobitev stare priljubljene TV serije The Honeymooners.

Za njim je tudi uspešna kariera pri TV, saj je spisal in produciral humoristične nanizanke The Hogan Family, Coach, Bagdad Café, Evening Shade, Hearts Afire, Caroline in the City, Chicago Sons in Fired Up ter TV filme Banner Times, Past the Bleachers in Under Wraps.

Joshua Sternin in Jeffrey Ventimilia (scenarista) sta prispevala scenarije za filme in TV, med drugimi za Yogi Bear in Tooth Fairy, in bila v produkcijski ekipi pri mnogih filmih, med njimi za Dr. Dolittle 2; trenutno pišeta scenarij za film Peabody & Sherman.

Bila sta izvršna producenta TV serije That `70s Show in pisala za serije The Simpsons, 3rd Rock from the Sun in spisala celo vrsto pilotnih epizod. Trenutno pišeta za in izvršno producirata risani seriji za Nickelodeon Robot & Monster in ponovno oživitev kultne Teenage Mutant Ninja Turtles.

Sam Harper (scenarij) piše scenarij za novi film This Means War z Reese Witherspoon. Pred tem je režiral komedijo Housebroken, prispeval scenarij za Cheaper by the Dozen 2, sospisal scenarij za Cheaper by the Dozen in napisal Just Married. Prispeval je dodatno gradivo za risani celovečerec Open Season. Označuje se za dosmrtnega oboževalca ekipe Cubs, kar je pripeljalo k uspešni komediji Rookie of the Year. Pred scenaristično kariero je delal kot analitik za pomemben hollywoodski studio in še pred tem redaktor pri reviji Advertising Age.

Komentarji

17.12. 2010 ob 19:37

Sem gledu triler in je film ful smešan, komi čakam!!

— RedBuŁŁ
29.12. 2010 ob 9:30

Za vse starosti. Tudi če mislite, da je to samo za "otroke" vas bo zagotovo pripravil do smeha.

— Mirjam
8.1. 2011 ob 19:54

oooooooo huda sm gledu vse trejlerje preko imb-ja in v vsakem primeru bo treba it gledat
se splača plačat,pa tut počakat

— fan
16.1. 2011 ob 21:44

Želim si videt film da bi lahko vtise delil z drugimi ;)

— Aleks
1.2. 2011 ob 14:09

sama zdodba je zelo všečna in zanimiva, tako da je šekar dober film. je vreedn ogleda zato kat marš v kino. Rad bi poudaril da vseflme ki jih ocenjujem tudi prej pogledam in jih strokovno ocenim XD

lp vsem mojim somišljenikom in društvu hervardi

— NACIONALIST
2.4. 2011 ob 19:20

šla bom gledat

— tina
4.4. 2011 ob 15:25

lušnn <33

— lhjbhjnb
23.4. 2011 ob 18:12

Zakon film, pa glasovi so bolš original kot sinhronizirana verzija

— En k nima pojma
24.4. 2011 ob 17:43

Končn en film k so tut podnapise pustil

— Llana
24.4. 2011 ob 18:14

Ful dobr film. Upam da bojo nardil 2 del.

— nekdo
1.5. 2011 ob 10:50

fuuuuuuuuuuul smešn

— :)
21.5. 2011 ob 21:16

Najbolši film useh časov kar jih je!!!

— urh
8.5. 2015 ob 20:27

zelo dobra risanka je .

— janja
15.1. 2021 ob 8:20

no temu se reče dobr film

— gašper

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.