Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Rio, ljubezen moja

romantična drama
Podnapisi
Na sporedu od: 22.1.2015, Kolosej Ljubljana
1h 50min / 110min
Leto: 2014
Država: Brazilija
Jezik: portugalščina
Scenarij: Fellipe Barbosa, Carlos Saldanha, John Turturro in drugi
Po Parizu in New Yorku se nam preko perspektive omnibusa kratkih filmov predstavi prestolnica karnevalov Rio de Janeiro - mesto, ki bo letos eno od prizorišč svetovnega prvenstva v nogometu, čez dve leti pa bo gostilo poletne olimpijske igre. Za kuliso idiličnega brazilskega obmorskega mesta se skrivajo številne osebne zgodbe domačinov in tujcev, ki se prepletejo v vrtinec ljubezni, sovraštva, boja za preživetje, romantičnega upanja in iskanja boljše prihodnosti.

Rio, ljubezen moja je brazilski film, ki je nastal v sklopu franšize Mesta ljubezni (Cities of Love). Je tretji tovrstni projekt oziroma epizoda, saj sta bili do sedaj upodobljeni že dve mesti, in sicer Pariz in New York. Rio, ljubezen moja je antologija: kolektiven film, sestavljen iz 10 dinamičnih kratkih filmskih segmentov, ki jih je ustvarilo enajst vizionarskih režiserjev z vsega sveta. Je deklaracija ljubezni in strasti do tega čudovitega mesta ter kinematografski kalejdoskop, ki skozi internacionalno igralsko zasedbo pripoveduje zgodbe minljivih, večnih, konfliktnih in nežnih ljubezni.

Cilj franšize Mesta ljubezni je, da se prebivalci ponovno zaljubijo v svoja mesta – odkrijejo njihove skrivne kotičke in vznemirljive soseske ter pripomorejo k njihovemu kakovostnemu urbanemu razvoju. Najnovejša epizoda franšize nas tokrat popelje v vročekrvni Rio De Janeiro, kjer v 10 kratkih zgodbah doživimo raznovrstne ljubezni ter spoznamo različne obraze tega enkratnega mesta.

Enajst uveljavljenih režiserjev iz vsega sveta je sprejelo izziv, kako prenesti ljubezen v privlačne kratke zgodbe, ki se navezujejo ena na drugo in se v mestu odvijejo v časovnem okviru dveh dni. Rdeča nit vsakega posameznega segmenta je namreč srečanje z ljubeznijo v različnih mestnih soseskah, s čimer so predstavljene značilne kakovosti in karakter vsake lokacije. Film premosti vrzeli med kulturami, izobrazi in zabava občinstvo ter slavi unikatne in univerzalne izraze ljubezni.

Snemanje filma je potekalo od avgusta 2013 do letošnjega januarja. Pred začetkom snemanja pa se je v Riu odvilo tudi gibanje #rioiloveyou. Cilj slednjega je bil pritegniti prebivalce k zgodbam, ki povezujejo Brazilce z njihovim priljubljenim mestom. Organizirani so bili glasbeni, filmski in literarni festivali, dogajanja v barih in priznanih restavracijah, pohodi in športna tekmovanja, v katerih so vsi uživali. Gibanje je zasvojilo milijonsko množico ter sprožilo nešteto pogovorov in povezovanj. In vsa ta strast se zrcali v filmu.

Franšiza Mesta ljubezni (Cities of Love)

Mesta ljubezni je serija filmov, ki ponazarjajo univerzalnost ljubezni v večjih mestih po vsem svetu. Vsaka epizoda je kolektivni film, sestavljen iz vsaj 10 segmentov, ki jih ustvarijo različni svetovni režiserji.

Do sedaj sta bila dokončana dva projekta oziroma epizodi, in sicer Pariz, ljubezen moja (Paris, je t’aime) leta 2006 ter New York, ljubezen moja (New York, I love you) leta 2009. Tretji zapovrstjo je Rio, ljubezen moja (Rio, I love you), sledil pa mu bo Tbilisi, ljubezen moja (Tbilisi, I love you).

Naslednje epizode se bodo odvile v Šanghaju, Jeruzalemu, Benetkah, Berlinu in New Orleansu.

Rdeča nit oziroma fokus vsakega segmenta

Osrčje vsakega segmenta predstavlja srečanje, ki prinaša upanje na ljubezen in se zgodi v sedanjem času. Vsak segment mora vsebovati močno prezenco mesta, ki ga predstavlja, obenem pa mora tudi vizualno jasno prikazati tisti del mesta, izbranega s strani režiserja, da lahko občinstvo izkusi njegovo edinstvenost. Vsi segmenti so stkani skupaj z vmesnimi prehodi, ki so umeščeni pred, med ali po posameznem segmentu. Prehode režira enajsti režiser. Prehodi vključujejo nekatere, če ne vse, karakterje, ki nastopajo v segmentih ter vsaj en ponavljajoč karakter, posebej ustvarjen za prehode.

Ponavljajoč karakter mora imeti izgovor, da ga lahko kadarkoli najdemo kjerkoli v mestu, ter dober razlog, da se povezuje in vstopa v interakcijo s segmentnimi igralci. Ponavljajoč karakter skrbi za enotnost filma. Prehodi in odsotnost odjavne špice po posameznem segmentu so nujni za enotnost in nemoten tok filma ter celotne izkušnje. V zadnji sceni filma pa pripovedni epilog omogoči

Komentarji

26.1. 2015 ob 10:54 zvezdica

Film je nesporno inovativen. Zanimivo je po filmu premišljevati o tem, kako različni junaki sveta brazilsko velemesto obiščejo, v njem prebivajo, kako ga sodoživljajo z drugimi partnerji in kaj to predstavlja nam gledalcem, ki prebivamo v drugem mestu na drugem koncu sveta. Rio de Janeiro prav gotovo ni mesto kot vsa druga. Ni pa nujno takšno, da bi nujno zanj živel in umrl, čeprav nekatere v filmu prav to doleti. čeprav so film sestavljali različni režiserji, so sledili ideji nepozabne lepote (plezanje dveh fantov, igra dveh igralcev v gledališču, tuširanje dveh someščanov pod vodometom, množični ples na trgu...). Kot gledalec nisem pogrešal ene same zgodbe o dveh osebah, ker se vseh 10 preplete v zgodbo mesta. tako je utrip mesta utrip sveta.

— bogomir

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.