Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Rio 2

animirana družinska komična pustolovščina
Sinhronizirano
Na sporedu od: 10.4.2014, Kolosej Ljubljana
1h 41min / 101min
Leto: 2014
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Carlos Saldanha, Don Rhymer
Režija: Carlos Saldanha
Papagaja Blu in Jewel s svojimi nadobudnimi otroci zapustita dobro poznano okolico Rio de Janeira, da bi obiskala deželo svojih prednikov v amazonskem pragozdu. Nevajena divjine, ptičja družina kmalu naleti na številne zabavne težave in čudaške karakterje, Bluju pa dodatne preglavice povzroči nepričakovano snidenje z nergavim tastom. Toda papagajski družini je sledil tudi stari sovražnik - nori kakadu Nigel, ki si želi maščevanja. Idilični pragozd se znajde v veliki nevarnosti, zato se mora Blu s starimi in novimi prijatelji podati na novo vratolomno reševalno misijo.

Prvi Rio, ki se je porodil kot ljubezensko pismo režiserja Carlosa Saldanhe svojemu rodnemu kraju, je, ovit v brazilske in sodobne pop glasbene zvoke, postal mednarodna uspešnica, ki je navrgla prek 486 milijonov dolarjev.

Saldahna se s svojimi prisrčnimi in zabavnimi liki vrača v drugo: Blu (Jesse Eisenberg; v slovenski sinhronizaciji Aljaž Jovanović) in Jewel (Anne Hathaway; v slovenski sinhronizaciji Kataya Ajster) z naraščajem živita uživaško udomačeno življenje v mestu. Njuna Bia (Amandla Stenberg; v slovenski sinhronizaciji Klara Šmuc) kljun nenehno tišči v knjige; najmlajši, Tiago (Pierce Gagnon; v slovenski sinhronizaciji Rok Mlinar), je vedno za kakšno pustolovščino, sploh če pri tem kaj uniči; in najstarejša, Carla (Rachel Crow; v slovenski sinhronizaciji Zala Linea Rutar), je naježena najstnica, ki bi rada mir pred prehudo zaščitniško družino, da lahko izrazi svojo glasbeno plat.

Pa se Jewel odloči, da se morajo otroci navaditi živeti kot pravi ptiči in vztraja, da se celotna družina poda v pragozd Amazonke. Blu o načrtih obvesti svoje prijatelje, a Nico (Jamie Foxx; v slovenski sinhronizaciji Peter Harl), Pedro (will.i.am.; v slovenski sinhronizaciji Andrej Murenc) in Luiz (Tracy Morgan; v slovenski sinhronizaciji Gašper Jarni) ga svarijo pred neštetimi nevarnostmi, ki jih utegnejo čakati v divjini. Le vedno pozitivno naravnani Rafael (George Lopez; v slovenski sinhronizaciji Gašper Tič) ima spodbudne besede, saj meni, da »srečna ženička pomeni srečno življenje«.

Ob Amazonki se Blu, vajen mestnega življenja, skuša prilagoditi džungelskemu življenju in se spopade z maščevalnim in zlohotnim Nigelom (Jemaine Clement; v slovenski sinhronizaciji Predrag Lalić), za nameček pa prekriža pot najhujšemu nasprotniku – svojemu tastu Eduardu (oskarjevi nagrajenec Andy Garcia; v slovenski sinhronizaciji Sebastjan Starič).

Našim znancem iz prvega filma se izvirni glasovni zasedbi pridružujejo še prejemnik grammyja Bruno Mars, prejemnica tonyja Kristin Chenoweth in oskarjevka ter prejemnica emmyja, grammyja in tonyja Rita Moreno. V filmu slišimo tudi nekaj novih brazilskih izvajalcev in izvirno glasbo Janelle Monáe in Wondaland Arts Society.

Producenta sta bila vnovič Bruce Anderson in John C. Donkin.

Liki

Blu
Popoln dan za Bluja: za Jewel in njune tri otroke speče palačinke, nato pa se vrže na zofo in si ogleda nogometno tekmo. A ko se izkaže, da zna biti na svetu več modrih makao papig, Blu nejevoljno pristane na kratek izlet v džunglo Amazonke, da jih najdejo. Preostala družina je navdušena nad pustolovščino in hoče v džungli ostati, Blu pa se s težavo otresa svojih navad in mestnih razvad ter kmalu dojame, da bo povratek v Rio precej težji, kot si je predstavljal.
Jewel
Čeprav je z življenjem ob Bluju in otrocih čisto zadovoljna, je Jewel nadvse navdušena nad pustolovščino v divjini, saj ima celotna družina naposled priložnost, da se otrese vajenosti na udobje, ki jim ga omogoča življenje med ljudmi, in se začno obnašati kot prave divje ptice. Potovanje se izkaže za precej več, kot si je kdaj obetala, saj najde svojega očeta, ki se je zdel že dolgo izgubljen. A kmalu ji postane jasno, da se Blu stežka privaja na divjino, zaradi česar je sama razpeta med željo, da ostane ob očetu ob Amazonki, in Blujevo željo, da se vrnejo v Rio.
Carla
Živahna najstarejša Blujeva in Jewelina trojčica bi raje poslušala glasbo na svojem iPodu kot se družila s ostalimi člani družine. Sprva jo je groza že ob sami misli, da se podajajo na počitnice v divjino, a ko izve, da se jim bosta pridružila še kul strica Nico in Pedro, ki iščeta talente, se ji potovanje zazdi polno možnosti. Ko potuhta, kako lahko pomaga pri iskanju talentov in pomaga še kot sodnica na tekmovanjih, se naposled razcveti.
Tiago
Tiago je – zaradi treh minut zamika – najmlajši od Blujevih in Jewelinih potomcev in edini fant. Če je treba kaj raztreščiti ali uničiti, se obrnite kar nanj. Vedno je za pustolovščino in se v divjini hitro znajde.
Bia
Bia je brihtna kot njen očka; v roki ima vedno kakšno knjigo in kar bruha dejstva in številke. A ko prispe ob Amazonko, ji njena veličina in lepota vlijeta navdiha: prvič v življenju odloži knjige in izkusi barvitost življenja okoli sebe.
Nico (kanarček) in Pedro (kardinal)
Ko slišita, da se Blu podaja v porečje Amazonke, se Nico in Pedro odločita, da se mu pridružita in tam poiščeta nove talente za prihajajočo karneval. Njuna pustolovščina se sprevrže v nekakšno južnoameriško inačico oddaje American Idol, saj mestni srajci na avdicijah poslušata gruče edinstvenih novih živali (nekatere so nadarjene, druge niso), ki vse po vrsti izžarevajo divji žar džungle.
Rafael (tukan)
Rafael je vedno za kakšno pustolovščino, sploh če lahko pri tem uide svoji družini. Takoj se pridruži pustolovščini k Amazonki, saj ve, da bo njegov prijatelj potreboval njegovo pomoč. Ko začne Bluja skrbeti, da ni pravi ptič za Jewel, ga Raffiejev enostavni nasvet »zadovoljna ženička, srečno življenje« navdihne, da se skuša predati življenju v divjini in »postane pravi ptič«.
Luiz (buldog)
Luiz z veseljem pomaga Nicu in Pedru pri njunih avdicijah v Riu. A na žalost je pri tem bolj v breme kot v pomoč.
Nigel (kakadu)
Čeprav je izgubil že večino perja, nosi elizabetinski ovratnik in zdaj leti kot kaka kura, se naš najljubši kakadujski zlikovec vrača. Najdemo ga na tržnici ob Amazonki, kjer so mu dodelili nalogo, da turistom krade denar. Občinstvo je občinstvo – in Nigel si svojo vlogo nadene kot pravi šekspirski igralec. A ko mu nad glavo preleti Blu s svojo družino, dobi nov smisel življenja: maščevati se namerava »modrim razlogom svoje bede«.
Gabi (žaba iz rodu strupenih podrevnic)
Drobna prikupna rožnata – a hudo strupena – žabica, ki je obtičala v kozarcu na tržnici, od koder od daleč z občudujočimi očmi opazuje Nigela. Zaveda se, da je precej nemogoče, da bi takšna žaba do ptiča gojila kakšna čustva, sploh ker bi ga njen dotik ubil; a je vsa iz sebe od sreče, ko se lahko Nigelu pridruži na njegovi maščevalni nalogi. Resda je majhna, a njeno zlobno srce ne neizmerno veliko.
Charlie (mravljinčar)
Charlie je velikanski nem mravljinčar s klobukom melono in črnim kožuhom na hrbtu, zaradi katerega je videti, kot bi nosil telovnik. Dokler ga Nigel ni osvobodil, je bil prisiljen plesati step za turiste. Postane tiha gorila in Nigelu pomaga pri njegovem maščevalnem načrtu najti Bluja in mu uničiti življenje.
Eduardo
Nenadkriljivi vodja plemena modrih makao papig ob Amazonki je, kot se izkaže, Jewelin oče. Strasten privrženec ptičje kulture je in do svoje hčere strahovito zaščitniški, pri tem pa kot Blujev strah zbujajoči tast največja in najbolj zabavna ovira. Ko spozna Bluja – pretirano udomačenega makaa iz Minnesote – si ne more kaj, da se ne bi spraševal, Le kako je tale končal z mojo hčerko? Spoštovati skuša Jeweline želje in Bluja z odprtimi krili sprejeti v družino (no, recimo…); a ko se vsi zetovi poskusi, da se prilagodi življenju v džungli, izjalovijo, mu da jasno vedeti, da se bo moral spraviti v red ali pa iz džungle.
Mimi
Mimi je Eduardova zabavna starejša sestra in njegova samooklicana svetovalka. Sleherni član plemena spoštuje Eduarda, pred njim trepeta in uboga vsako njegovo pravilo; le Mimi je dovolj drzna, da se mu zoperstavi in mu pove, kaj si v resnici misli. Ljubeče in z odprtimi krili sprejme Jewel in Bluja in skuša zgladiti spore in ohladiti vročo kri med Eduardom in Blujem. Trmastega brata opomni, da se mora – ne glede na to, kaj si misli o svojem novem zetu – sprijazniti z dejstvom, da je Jewel odrasla in da je v njenem življenju drug moški.
Roberto
Jewelin mladostni prijatelj in sin, kakršnega bi si Eduardo samo želel, je pravi šarmer plemena – v vseh pogledih samozavestni in karizmatični makao je pravo nasprotje Bluju. Zdi se, kot da ni prav nič, česar Robert ne bi zmogel doseči. Pohvali se lahko z navdušenja vrednim razponom kril ter poje in pleše, da se mehčajo kolena vsem dekletom, kar daje Bluju občutek nesposobnosti. A Roberto ima skrivnost; ko jo Blu odkrije, se dinamika med njima razvije v presenetljivo smer.

Slovenska sinhronizacija

Režiser sinhronizacije: Jernej Kuntner

Blu : Aljaž Jovanovič
Jewel : Katja Ajster
Eduardo : Sebastjan Starič
Nigel : Predrag Lalič
Pedro : Andrej Murenc
Carla : Zala Linea Rutar
Tiago : Rok Mlinar
Nico : Peter Harl
Rafael : Gašper Tič
Roberto : Blaž Setnikar
Gabi : Mojca Fatur
Bia : Klara Šmuc
Linda : Nina Ivanič
Tulio : Tadej Pišek
Luiz : Gašper Jarni
Teta Mimi : Janja Ulaga
Eva : Janja Ulaga
Fernando : Gašper Stražišar

Izvedba pesmi:Nuška Drašček Rojko, Denis Vučak, Vladimir Kosović
Spremljevalni vokali:Katja Ajster- Kataya, Uroš Buh, Sandra Klemm, Vojko Sfiligoj
Režija pesmi: Vojko Sfiligoj
Prepesnitev pesmi: Marjan Bunič
prepesnitev ene pesmi iz Ria 1: Damjana Kenda Hussu

O igralcih

Anne Hathaway (Jewel) trenutno pod režijsko taktirko Christopherja Nolana snema Interstellar, posnela pa je že režijski prvenec scenaristke Kate Barker-Froyland Song One, ki ga je tudi producirala. Nazadnje smo jo videli v muzikalu Les Misérables, ki ji je prinesel oskarja, zlati globus, nagrado Ceha filmskih igralcev in bafto, kot Catwoman v The Dark Knight Rises in pred tem v Rachel Getting Married, Love and Other Drugs, Alice in Wonderland, Valentine’s Day, Bride Wars, Get Smart, The Devil Wears Prada, Brokeback Mountain, The Princess Diaries, Nicholas Nickleby… Glas je posodila likom v risankah Rio in Hoodwinked ter v seriji The Simpsons, sicer pa je kariero je začela v TV seriji Get Real.

Jesse Eisenberg (Blu) je igral v The Social Network (nominacija za oskarja), Now You See Me, Zombieland, Adventureland, The Squid and the Whale, Roger Dodger… na velika platna pa že prihaja v The Double, Night Moves, The End of the Tour, American Ultra in kot Lex Luthor v še nenaslovljenem filmu o Supermanu in Batmanu. Redno piše za reviji The New Yorker in McSweeney’s. Je tudi gledališki dramaturg.

Jemaine Clement (Nigel) je na velikih platnih debitiral v Tongan Ninja rojaka Novozelandca Jasona Stutterja in nadaljeval v njegovih Diagnosis Death in Predicament, nato pa v ZDA posnel Gentlemen Broncos, Dinner for Schmucks, Men in Black 3 in posodil glas likoma v risankah Despicable Me in Rio. Pred kratkim je zaključil snemanje novozelandskega lažnega dokumentarca o vampirjih What We Do In the Shadows, pri katerem je bil tudi soscenarist in sorežiser. Igra tudi v prihajajiočem celovečercu Jareda Hessa Don Verdean. Z Bretom McKenziejem nastopa v glasbenem z grammyji nagrajenem komedijantskem paru Flight of the Conchords; izdala sta že več albumov in posnela nekaj radijskih in TV oddaj – njuna istoimenska serija na HBO se je potegovala za emmyja.

Kristin Chenoweth (Gabi) je za svoje delo na TV, filmu in v gledališču med drugimi nagradami prejela emmyja (Pushing Daisies) in tonyja (You’re A Good Man, Charlie Brown). Zaslovela je kot izvirna Glinda v muzikalu Wicked. Na TV je igrala v serijah Glee in The West Wing ter sodelovala v oddaji American Idol. Trenutno snema celovečerce The Boy Next Door ob Jennifer Lopez, A Bet’s A Bet ob Meni Suvari in neodvisni Hard Sell, gostovala bo v seriji Kirstie in se vrnila v Glee. Ob tem nadaljuje svojo vseameriško glasbeno turnejo. Napisala je humorno in odkritosrčno kroniko svojega življenja A Little Bit Wicked, nastopala z Il Divo, Vanesso Mae, Placidom Domingom in mnogimi slovitimi simfoničnimi orkestri; za javno TV so posneli njen solo koncert Kristin Chenoweth: The Dames of Broadway… All of ‘Em!!!

Bruno Mars (Roberto) je bil osemnajstkrat v igri za grammyja; doma ima že kar nekaj kipcev in je po svetu doslej prodal že prek 130 milijonov malih plošč. Njegov novi album Unorthodox Jukebox in album prvenec Doo-Wops & Hooligans sta dosegla že 74. platinasto naklado. Če gre verjeti reviji Billboard, je Mars svojih prvih pet prvih mest na glasbenih lestvicah dosegel hitreje kot kateri koli moški izvajalec po Elvisu. Kot pevec, avtor in producent je nanizal kar 22 uspešnic, ki so se uvrstile na Billboardovo lestvico. S svojo osemčlansko spremljevalno skupino The Hoolingans se to poletje podaja na drugo etapo razprodane turneje Moonshine Jungle.

Rodrigo Santoro (Tulio) je kariero začel v telenovelah in nato igral v brazilski miniseriji Hilda Furacão. Odtlej si je prislužil osem nagrad za najboljšega igralca, nastopil v sloviti kampanji za Chanel No. 5 z Nicole Kidman in igral v filmihCharlie’s Angels: Full Throttle, Love Actually, I Love You Phillip Morris, Che, 300, The Last Stand, What to Expect When You’re Expecting, There Be Dragons, Heleno o slovitem brazilskem nogometašu, ki ga je tudi produciral… Na velika platna prihaja v 300: Rise of an Empire in Focus, na TV pa smo ga gledali v nadaljevanki Lost ter v filmih The Roman Spring of Mrs. Stone in Hemingway & Gellhorn.

O ustvarjalcih

Carlos Saldanha (režija, zgodba) se je iz rodnega Ria podal v New York, kjer se je po študiju vizualnih umetnosti pridružil moštvu Blue Sky Studios in s Chrisom Wedgeom režiral prvi risanki podjetja Ice Age in Robots ter kratki risani film Gone Nutty. Sam je režiral Ice Age: The Meltdown, Ice Age: Dawn of the Dinosaur in Rio.

Don Rhymer (scenarij) je bil soscenarist risanke Rio. Pred tem je prispeval zgodbo za Big Mommas: Like Father, Like Son in scenarije za Big Momma’s House 2, Carpool, Big Momma’s House, The Santa Clause 2, Agent Cody Banks 2: Destination London in The Honeymooners. Ploden je tudi na TV: spisal in produciral je humoristične nanizanke, kot so Coach, Bagdad Café, Evening Shade, Hearts Afire, Caroline in the City in Fired Up ter TV filme Banner Times, Past the Bleachers in Under Wraps.

Carlos Kotkin (scenarij) svoje humorne osebne zgodbe med drugim obelodanja na ameriškem javnem radiu NPR; nastopil je v The Comedy Central Stage, The Comedy Store in v gledališču Upright Citizens Brigade.

Jenny Bicks (scenarij) je kariero začela v oglaševalnem poslu in nato pisala radijske komedije. Na TV je sodelovala pri serijah Seinfeld, Dawson’s Creek, Men in Trees, The Big C in je šest sezon pisala za Sex and The City, kjer je postala tudi izvršna producentka; za svoje delo je med drugim prejela emmyja, nekaj zlatih globusov in nagrad Ceha producentov. Zdaj dela za 20th Century Fox Television in je HBO-ju pred kratkim prodala črno komedijo Hard. Pohvali se lahko s scenarijem za celovečerec What a Girl Wants, spisala in režirala je nagrajevani kratki film Gnome in nedavno končala scenarij za celovečerni muzikal o PT Barnumu, v katerem naj bi igral Hugh Jackman.

Yoni Brenner (scenarij) je sodeloval pri scenarijih za Ice Age: Dawn of the Dinosaurs in Rio ter z Jemainom Clementom spisal besedilo za skladbi Pretty Bird iz prvega in parodično I Will Survive iz drugega Ria. Spisal in produciral je pilotski epizodi za seriji Gajillionaires in Kick Me. Objavlja tudi v revijah in časopisih, kot so The New Yorker, The New York Times in GQ.

Komentarji

4.3. 2014 ob 13:56

nadam se da ce film da bude odlican kao i prvi dio

— nikola
7.3. 2014 ob 12:45

ne mogu da iscekam da pogledam rio 2 cini mi se da ce biti odlican

— nikola
8.3. 2014 ob 19:31

Super
Že komaj čakam :)

— Anej K
9.3. 2014 ob 22:04

nadam se da ce film da bude fantatican kao prvi dio

— nikola
12.4. 2014 ob 16:53

Ali je možen samo ogled v sinhronizirani verziji? Originalne angleške ni mogoče videti?

— Matej
16.4. 2014 ob 10:27

film je fantastcan gledao sam 3D i bio e odlican

— nikola
23.4. 2014 ob 17:40

Komi čakam.Ampak škoda da ni bil že prej v kinu.Kot v Ameriki ka je bil že 11.aprila.

— Tija
23.4. 2014 ob 18:31

super film

— vvvvvvvv
28.4. 2014 ob 19:48

Zanima me, do kdaj boste v Kranju predvajali Rio 2? Nameravali smo si ga ogledati danes, pa smo ga zamudili, ker smo predolgo čakali pri zdravniku.

— Marjan
3.5. 2014 ob 10:37

Priznam, da me je med filmom prijelo, da bi se preselila v Rio

— dark horse
4.5. 2014 ob 19:04

A mogoče kdo ve, do kdaj bo film v kinu? Hvala!

— Simona
28.5. 2014 ob 14:53

kuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuul najboljši mi je pedro

— pitbull
5.6. 2014 ob 15:47

Boljše bi bilo, če bi bili filmi v koloseju v Angleškem jeziku.
Film je bil dober, a sinhronizacija pa ne

— Sara
6.7. 2014 ob 11:33

Filem mi se je zdev zanimiv vndar mi je bila enka bolj všeč.Sam sem že bil v Rio in v amazoniji in moram priznati da so rio bolje >sneli<.Vndar čestitam vsem sudelujočim tako v ameriki kot v sloveniji. TUDI DVOJKA JE SUUUUUUUUUPER!!!!!!!!!!!!

— jon arivanišić

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.